Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez szerszon » czwartek 12 grudnia 2013, 09:18

Napisze w ten sposób..oglądając sytuacje "z góry" nie będę sie upierał przy swoim zdaniu..
Natomiast patrząc na sytuację z pierwszego postu raczej bym sie upierał... :D
szerszon

Postprzez Borys_q » czwartek 12 grudnia 2013, 14:51

Następny B, na końcu A.

Oczywiście, że tak nie ma nad czym dyskutować, B nadjechał z drogi z pierwszeństwem, A jedzie z podporządkowanej, pierwszeństwo się ustala przed wjazdem na skrzyżowanie.

EDIT: Fakt zdjęcie wyjęte z kontekstu trzeba na całą sytuację spojrzeć.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 12 grudnia 2013, 20:40

B nadjechał z drogi z pierwszeństwem

moze i nadjechal tylko skad o tym wie?
rusel

Postprzez Borys_q » czwartek 12 grudnia 2013, 20:43

Skądś wie jakoś na nią wjechał, znak d z pierwszeństwem powinien być powtarzany co każde skrzyżowanie ale nie musi, dodatkowo z jakiegoś powodu A-7, i B-20 są znakami o innym kształcie, po trzecie najważniejsze żeby ten z podporządkowanej wiedział.

EDIT: może tam jest znak tylko street wiev go nie obejmuje, mówiąc tam mam na myśli całe jedno duże skrzyżowanie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 12 grudnia 2013, 20:55

dodatkowo z jakiegoś powodu A-7, i B-20 są znakami o innym kształcie

a gdzie tego A7 czy b20 kierowca ma szukac bedąc w zupelnie innym miejscu przy takim odgieciu toru jazdy, podjedzie ciezarowka z prawej to moze powinien zapytac kierowce co tam mial wczesniej?

znak d z pierwszeństwem powinien być powtarzany co każde skrzyżowanie ale nie musi

na takich skrzyzowaniach musi
rusel

Postprzez Borys_q » czwartek 12 grudnia 2013, 21:00

a gdzie tego A7 czy b20 kierowca ma szukac bedąc w zupelnie innym miejscu przy takim odgieciu toru jazdy?

Kierujący powinien ogarniać co się dzieje dookoła oczywiście zgadzam się z tym, że oznakowanie jest spartolone, ale nie na tyle żeby było nieczytelne. Pierwszy raz jest zawsze trudny, przejedzie ostrożnie za drugim razem będzie wiedział co i jak.

na takich skrzyzowaniach musi

Podstawę bym prosił.
Borys_q

Postprzez Qwerty11 » czwartek 12 grudnia 2013, 21:08

Znak D-1 jest ustawiony w tym miejscu http://goo.gl/maps/zQGrf więc jeśli uznamy to za jedno skrzyżowanie to B ma pierwszeństwo.
A w miejscu z pierwszego obrazka wystarczyłoby zrobić z jednej strony wysepki tak jak jest tutaj http://goo.gl/maps/1CkWY i sprawa byłaby jasna.
Qwerty11

Postprzez Borys_q » czwartek 12 grudnia 2013, 21:13

Dokładnie to chciałem dopisać, ale obsługa tych nowoczesnych technologi jeszcze problemy mi sprawia:P

Ja osobiście uważam, to za jedno skrzyżowanie, przecięcie dwóch dróg jest jednym skrzyżowaniem wraz z powierzchnią wyznaczoną przez to przecięcie. No chyba, że zaczniemy uważać skrawek asfaltu o długości paru metrów za osobną drogę.
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 12 grudnia 2013, 21:27

Podstawę bym prosił.

"B 20 nie moze wystepowac samodzielnie na skrzyzowaniach. Nalezy go stosowac odpowiednio ze znakami D1"
rusel

Postprzez Borys_q » czwartek 12 grudnia 2013, 21:32

D-1 stoi na wlocie, B-20 też na wlocie wsio się zgadza.
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 12 grudnia 2013, 21:39

po wyjezdzie z domu znak tez zapewne stał
rusel

Postprzez dylek » czwartek 12 grudnia 2013, 22:28

D-1 stoi przed skrzyzowaniem = dotyczy całego skrzyzowania (wielkiego kółka bez C-12)
B-20 i A-7 stoją w obrębie = dotyczą najbliższej jezdni....nie rozumiem z czym macie problem :D brak D-1 ? Nie ma zadnego braku D-1 :D
Samodzielny B-20 ? nie ma samodzielnego B-20, gdyż na poprzecznej, przed skrzyzowaniem jest D-1 ;)

tyle mego zdania :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Borys_q » czwartek 12 grudnia 2013, 22:39

...nie rozumiem z czym macie problem :D

Ja nie mam żadnego problemu mi w wszystko w tym skrzyżowaniu pasuje:)
Borys_q

Postprzez rusel » piątek 13 grudnia 2013, 00:34

D-1 stoi przed skrzyzowaniem = dotyczy całego skrzyzowania (wielkiego kółka bez C-12)

dla mnie nieczytelne, czy to jest wielkie kolko czy wielki kwadrat nie ma znaczenia, skrzyzowanie jedno czy zespol skrzyzowan tez nie ma znaczenia, na skrzyzowania z lotu ptaka nie patrzymy, patrzymy na wlot kilka metrow przed nosem i miejsce ma byc tak oznakowane zeby inni nie mieli watpliwosci co maja robic.
rusel

Postprzez dylek » piątek 13 grudnia 2013, 01:22

rusel napisał(a): na skrzyzowania z lotu ptaka nie patrzymy, patrzymy na wlot kilka metrow przed nosem

Eeee tam... kilka metrów przed nosem to widzi początkujący kursant, a nie egzaminator, wiec mi tu nie sciemniaj :D
Ty na bank widzisz więcej niż te kilka metrów przed nosem....nawet jesli chodzi o ciebie, to skłonny jestem podejrzewac, że ten twój ptak widzi wiecej niż kilka metrów przed sobą...nawet bez lotu :lol:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze