Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez sankila » poniedziałek 18 listopada 2013, 00:38
przez Synekura » poniedziałek 18 listopada 2013, 20:56
przez lith » poniedziałek 18 listopada 2013, 21:15
Synekura napisał(a):Na przyszłość zapewnij sobie pomoc osoby 3, jak wskazuje art. 23 ust.2, literka b.
przez akslow » poniedziałek 18 listopada 2013, 21:45
Synekura napisał(a):Popełniłeś wykroczenie z 2 arykułów:
1. Podczas cofania musisz ustąpić pierwszeństwa uzytkownikom drogi oraz zachować szczególną ostrożność, art. 23
2. Podczas włączania się do ruchu z wyjazdu z nieruchomości cz garażu jak w twym przypadku, musisz zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa uzytkownikom, art. 17 ust.1+2.
Obydwa przepisy nie kolidują się. Dalej czujesz się niewinny?
Na przyszłość zapewnij sobie pomoc osoby 3, jak wskazuje art. 23 ust.2, literka b. W miarę możliwości wyjeżdzaj przodem
przez Synekura » poniedziałek 18 listopada 2013, 21:47
akslow napisał(a):Synekura napisał(a):Popełniłeś wykroczenie z 2 arykułów:
1. Podczas cofania musisz ustąpić pierwszeństwa uzytkownikom drogi oraz zachować szczególną ostrożność, art. 23
2. Podczas włączania się do ruchu z wyjazdu z nieruchomości cz garażu jak w twym przypadku, musisz zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa uzytkownikom, art. 17 ust.1+2.
Na przyszłość zapewnij sobie pomoc osoby 3, jak wskazuje art. 23 ust.2, literka b. W miarę możliwości wyjeżdzaj przodem
Odnosnie ptk. 1 nie jestem przekonany czy on mial pierwszenstwo. Z prawej strony mial mnie powinien, wiec powinien ustapic. Według mnie nie ma znaczenia czy jechalem na wstecznym czy normalnie. Ja traktuje te skrzyzowania jako rownorzedne bo czemu nie?
Co do ptk. 2 owszem mam obowiazek zachowania ostroznosci. Tylko czy wyjazd z garazu nie konczy sie przy ulicy poprzecznej?
Niech ktos poprawi jezeli zle mysle.
przez Synekura » poniedziałek 18 listopada 2013, 21:52
lith napisał(a):Synekura napisał(a):Na przyszłość zapewnij sobie pomoc osoby 3, jak wskazuje art. 23 ust.2, literka b.
Równie dobrze mógłbyś napisać - kup sobie helikopterPo sąsiadów będzie dzwonił?
Według mnie starczy uważniej się rozglądać i wolniej jechać.
przez akslow » poniedziałek 18 listopada 2013, 22:37
Synekura napisał(a):akslow napisał(a):Synekura napisał(a):Popełniłeś wykroczenie z 2 arykułów:
Odnosnie ptk. 1 nie jestem przekonany czy on mial pierwszenstwo. Z prawej strony mial mnie powinien, wiec powinien ustapic. Według mnie nie ma znaczenia czy jechalem na wstecznym czy normalnie. Ja traktuje te skrzyzowania jako rownorzedne bo czemu nie?
Co do ptk. 2 owszem mam obowiazek zachowania ostroznosci. Tylko czy wyjazd z garazu nie konczy sie przy ulicy poprzecznej?
Niech ktos poprawi jezeli zle mysle.
Nie ważne czy ktoś ma pierwszeństwo czy nie w danej chwili, masz obowiązek uczynić tak jak w przepisie nakazane. Nie ma skrzyżowań równorzędnym z wjazdem z garażu. Troche mylne rozumowanie. No chyba, ze z dużej uprzejmośći kierowca wjeżdzający mignie światłami drogowymi i puści na droge, aby móć bezpiecznie wjechać do garażu itp.
przez Synekura » poniedziałek 18 listopada 2013, 23:13
przez akslow » poniedziałek 18 listopada 2013, 23:46
przez Synekura » wtorek 19 listopada 2013, 16:45
przez sankila » wtorek 19 listopada 2013, 18:55
Hm, nie cofanie, tylko wyjazd tyłem.Synekura napisał(a):Z naruszenia "utrudnianie ruchu podczas cofania".
przez szerszon » wtorek 19 listopada 2013, 20:52
Nic takiego nie napisali w art 23.1.3)O cofaniu można mówić wtedy, gdy pojazd jedzie w kierunku odwrotnym niż wyznaczony w danym miejscu -
przez sankila » wtorek 19 listopada 2013, 22:46
Wynika z zapisu - żaden pojazd, jadący zgodnie z kierunkiem ruchu nie dostał tylu "sprawdzić, upewnić się, zabrania się".szerszon napisał(a):Nic takiego nie napisali w art 23.1.3)
przez szerszon » wtorek 19 listopada 2013, 22:53
przez lith » środa 20 listopada 2013, 08:27