Kto ma pierwszeństwo na danym skrzyżowaniu ??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo w danej sytuacji

pojazd nr 1 i 2
0
Brak głosów
pojazd nr 3
10
100%

Liczba głosów : 10

Re: Kto ma pierwszeństwo na danym skrzyżowaniu ??

Postprzez LeszkoII » wtorek 12 listopada 2013, 21:18

sankila napisał(a):Toż ustalili - pierwszeństwo ma pojazd na drodze z pierwszeństwem
Nie prawda. Pierwszeństwo ma pojazd zbliżający się do skrzyżowania... (nie zawsze, ale wiadomo o czym piszemy)
Podstawy... co ja Ci będę tłumaczył.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 12 listopada 2013, 23:23

Chyba będziesz musiał..ktoś wie , kto kiedy przyjechał na skrzyżowanie :lol: i skąd...
szerszon

Postprzez sankila » środa 13 listopada 2013, 00:37

lith napisał(a):rozumiem, ze będąc czerwonym zielonemu nie ustąpisz 'bo już nie skręcasz'?
Obrazek

Hm, wyjechałam z lewoskrętu na prostą - na środkowy pas; po obu stronach pasy przelotowe, razem trzy rzędy pojazdów.
Wyjeżdza coś zieloną drogą i mamy sytuację: prawy pas ciśnie do przodu, lewy pas ciśnie do przodu, a na środkowym pasie sankila daje po heblach, a za nią rządek wq... kierowców, zastanawiajacych sie, co odp... durnej babie.
A ja wtedy wysiądę i zawołam: sorry panowie, ale ja z podporządkowanej wjechałam, na lewoskręcie jestem i muszę go przepuścić ...
Chciałabym zobaczyć ich miny ... tego, co powiedzą - wolałabym nie słuchać :lol:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » środa 13 listopada 2013, 01:06

Raczej obstawiam, że wszyscy skręcający w lewo się zatrzymają, a sankila sama pojedzie pod jadących z naprzeciwka. Dopóki działają światła to nie ma problemu kto skąd przyjechał. Zieloni i czerwoni mają zielone, czerwoni puszczają zielonych w zawiązku z wykonywanym lewoskrętem. Jak światła padną to będzie problem, ale przecież lewoskręt dalej lewoskrętem pozostanie- będzie to działało trochę jak skrzyżowanie o przesuniętych wlotach z tematu obok:
viewtopic.php?f=3&t=34558
lith

Postprzez sankila » środa 13 listopada 2013, 03:03

lith napisał(a):lewoskręt dalej lewoskrętem pozostanie- będzie to działało trochę jak skrzyżowanie o przesuniętych wlotach z tematu obok:http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=34558
Nie chcę być upierdliwa, ale czy zauważyłeś, że te skrzyżowania różnią się cokolwiek wielkością?
Lith, komu ja właściwie mam ustąpić - pojazdowi, który zbliżał się do skrzyżowania równo ze mną, czy wszystkim pojazdom, wjeżdżającym tym wlotem? Bo jeśli "temu jednemu", to wątpie, żeby on tam na mnie czekał tyle czasu, a jeśli wszystkim - to przypominam, że jestem na drodze z pierwszeństwem.
obstawiam, że wszyscy skręcający w lewo się zatrzymają, a sankila sama pojedzie pod jadących z naprzeciwka
Przypominam, że lewoskręt to ja wykonałam na poprzednim wlocie i teraz jadę pasem do jazdy na wprost.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » środa 13 listopada 2013, 07:43

Przy tej wielkości skrzyżowania ( bazując na gabarytach pojazdów) nie zmienia sie pierwszeństwa w trakcie jazdy po skrzyżowaniu :wink:
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » środa 13 listopada 2013, 08:32

Na rysunku to manewr już został wykonany, migacze wyłączone - teraz jadą na wprost, drogą z pierwszeństwem.

Zalecam dokupienie godzin teoretycznych :)

prawy pas ciśnie do przodu, lewy pas ciśnie do przodu,

Jeżeli byłoby tak faktycznie to nie udałoby Ci się wjechać na środkowy pas.
RossoneriDevil

Postprzez evo9rs » środa 13 listopada 2013, 13:51

Wodzu303 napisał(a):Witam wszystkich
Proszę o ocenę danego zdarzenia oraz o odpowiedź na dane pytania, z góry wszystkim dziękuję za informacje.
skrzyżowanie 2.JPG

Pojazd nr 1 – samochód osobowy
Pojazd nr 2 – autobus komunikacji miejskiej
Pojazd nr 3 – samochód osobowy
1) Pojazd nr 1 przy zielonym świetle wykonuje manewr skrętu w lewo wjeżdżając na skrzyżowanie jako pierwszy.
2) Widząc w oddali przechodniów zatrzymuje się w miejscu pokazanym na rysunku.
3) Po ok. 10 sekundach na skrzyżowanie wjeżdża pojazd nr 2 i również zatrzymuje w miejscu pokazanym na rysunku.
4) Po kolejnych ok. 10 sekundach do skrzyżowania zbliża się pojazd nr 3 mając zielone światło.
Pytania:
Czy dane skrzyżowanie można nazwać skrzyżowaniem równorzędnym ?
Kto w zaistniałej sytuacji ma pierwszeństwo na danym skrzyżowaniu:
Czy pojazd nr 1 i 2, które wjechały na skrzyżowanie jako pierwsze, zatrzymały się przez co znalazły się na drodze z pierwszeństwem przejazdu, przed pojazdem nr 3, który wyjeżdża ze strefy zamieszkania i drogi podporządkowanej ?
Czy pojazd nr 3, który znalazł się po prawej stronie pojazdów 1 i 2, wjeżdża na skrzyżowanie na zielonym świetle, a to że pojazdy nr 1 i 2 znajdują się już na skrzyżowaniu oraz to, że wyjeżdża ze strefy zamieszkania i drogi podporządkowanej nie ma tutaj znaczenia ?

Przypominam że zielony sygnał zezwala jedynie na wjazd za sygnalizator - nic więcej.

Zgodnie z art. 5.3 nie mają tu znaczenia znaki drogowe regulujące pierwszeństwo.
Po wjeździe za sygnalizator o dalszym pierwszeństwie pojazdów decyduje art. 25.1.

W tym przypadku pojazd 1 i 2 ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 3 jako pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony.
(jeżeli jezdnie poprzeczne były by blisko siebie 1 i 2 musiałyby ustąpić jako pojazd skręcający w lewo).
evo9rs

Postprzez lith » środa 13 listopada 2013, 13:57

Sankila, wszystkim.

Tutaj się kiedyś mi kawałek tego skrzyżowania załapał (od 0:30).
http://www.youtube.com/watch?v=xW-k0JUe ... lpage#t=30
Widać, ze wszyscy wykonujący lewoskręt się zatrzymują, aby ustąpić tym z naprzeciwka mimo, ze już są ustawieni na poprzecznej. Jest też specjalny znak dla Sankili, że może jej ktoś w bok wjechać jak nie ustąpi. Jak będę miał lepsze nagranie to specjalnie dla Ciebie wrzucę.
lith

Postprzez sankila » środa 13 listopada 2013, 19:27

lith napisał(a): Widać, ze wszyscy wykonujący lewoskręt się zatrzymują, aby ustąpić tym z naprzeciwka mimo, ze już są ustawieni na poprzecznej. Jest też specjalny znak dla Sankili, że może jej ktoś w bok wjechać jak nie ustąpi
Lith, tam jest przejazd tramwajowy; stąd znak "inne niebezpieczeństwo". Poza tym to jest skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną - wszyscy się zatrzymują, nie tylko lewoskręt. Przy światłach nie ma ani drogi z pierwszeństwem, ani podporządkowanej. A my mówimy o skrzyżowaniu BEZ świateł, kiedy jest droga podporządkowana i główna.
sankila

Postprzez lith » środa 13 listopada 2013, 19:39

Znak jest za torami i dotyczy właśnie skręcających w lewo co nie ustępują jadącym z naprzeciwka. Owszem jest sygnalizacja, ale po pierwsze - chyba od sygnalizacji nie zależy czy jest lewoskręt, czy go nie ma... to by ciekawe było. Po drugie akurat w tym miejscu nie ma dodatkowej sygnalizacji gdzie się zatrzymują. Jest tylko s-1 przed wjazdem na skrzyżowanie. Skręcający w lewo po przepuszczeniu tych jadących z naprzeciwka normalnie opuszczają skrzyżowanie.
lith

Postprzez sankila » środa 13 listopada 2013, 22:28

lith napisał(a): Po drugie akurat w tym miejscu nie ma dodatkowej sygnalizacji gdzie się zatrzymują.
I nie potrzeba - przy światłach to skrzyżowanie równorzędne i pierwszeństwo mają pojazdy, nadjeżdżające z prawej.
Lith, jesteś pewien, że mówisz o miejscu przecięcia się czerwonej i zielonej linii? Bo zwracam Ci uwagę, że to pas do jazdy prosto.
sankila

Postprzez evo9rs » środa 13 listopada 2013, 23:32

Widzę że niezły chaos macie w głowach.
Lith dam kontrprzykład:

http://goo.gl/maps/2Zidy

Jedziesz od dołu skręcasz w lewo. Puszczasz tych z góry jako jadących z naprzeciwka? :lol:
evo9rs

Postprzez Cyberix » środa 13 listopada 2013, 23:44

@sankila i @evo9rs wskażcie, w którym miejscu pojazdy skręcający w lewo minęły znak informujący je, iż znajdują się na drodze z pierwszeństwem przejazdu? Jakoś na środku tego skrzyżowania nie widzę takiego znaku...
Cyberix

Postprzez evo9rs » czwartek 14 listopada 2013, 00:09

Dokładnie o to mi chodziło Cyberix.

Na tym przykładzie który podałem skrzyżowanie jest niepoprawnie oznakowane. Brakuje właśnie D-1 w ciągu drogi z pierwszeństwem na środku skrzyżowania (ale i tak wszyscy jadą jakby tam stał - oczywiście niepoprawnie w świetle prawa).
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze