kolizja kogo wina?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: kolizja kogo wina?

Postprzez wujek8891 » niedziela 25 sierpnia 2013, 17:41

I co kolego Maryann ? Pytałem sie instruktora jazdy który uczy min 30lat i powiedział ze wina jest tego z osobówki bo raz że jest właczony prawy kierunkowskaz ,a dwa nie mozna wyprzedzac z prawej strony. Nie jesteś pewien to nie pisz i nie wprowadzaj innych w błąd .
wujek8891

Postprzez MEL » niedziela 25 sierpnia 2013, 21:59

Wina kierowcy ciężarówki. Nie zachował należytej ostrożności
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 01:15

A zamierzający wyprzedzić na skrzyżowaniu (bo przed skrzyżowaniem z pewnością by nie zdążył) z prawej strony ciężarówkę migającą prawym kierunkowskazem, cały czas zajmującą częściowo pas ruchu, po którym jechał wyprzedzający należytą ostrożność zachował? Przykro mi MEL, ale po Twoje wypowiedzi nie jesteśmy bliżej rozwiązania zagadki.

wujek8891 napisał(a):Pytałem sie instruktora jazdy który uczy min 30lat i powiedział ze wina jest tego z osobówki bo raz że jest właczony prawy kierunkowskaz ,a dwa nie mozna wyprzedzac z prawej strony. Nie jesteś pewien to nie pisz i nie wprowadzaj innych w błąd .
A czy to zwalnia z obowiązku stosowania się do przepisów dotycząch zmiany zajmowanego pasa ruchu? To przykre, ale instruktor z 30-sto letnim doświadczeniem nieco Cię w błąd wprowadził.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez wujek8891 » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 07:18

kolego szymon to kogo wina według Ciebie?
wujek8891

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 08:47

Obaj popełnili karygodne błędy, opis zdarzenia nie jest o końca jasny, a ja nie jestem Sądem. Zależnie od faktów raz skłaniam się ku jednemu, raz ku drugiemu. Inna sprawa, które fakty uda się w Sądzie udowodnić.

Moje zdanie na temat bezpośredniej przyczyny kolizji zmienia się wraz z kolejnymi faktami prezentowanymi przez Ciebie. Powtórzę: jeśli nie do końca zjechałeś z prawego pasa to moim zdaniem może dość niezwykły ale jednak "wjazd w d..." Sam będąc w takiej sytuacji jadę z linią między kołami, właśnie po to, aby żaden artysta nie wpadł na pomysł mnie wyprzedzać. Na Forum zostałem za to zrugany, choć prawie każdy wyprzedzając rowerzystę robi tak samo.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 09:59

wujek8891 napisał(a):Pytałem sie instruktora jazdy który uczy min 30lat (...)a dwa nie mozna wyprzedzac z prawej strony.
A może byś tak do przepisów zajrzał i wyjaśnił całemu światu dlaczego nie można tu wyprzedzać z prawej strony, hę?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez rusel » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 11:52

wyprzedzanie z prawej strony jest oczywiscie dozwolone natomiast skret w prawo z tego pasa jak na rysunku jest zabroniony, kolega to zawodowy kierowca?...powod raczej do wstydu
rusel

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 12:59

A ze dwóch pasów na raz? Żebyście zaraz nie doszli do wniosku, że bezpośrednią przyczyną kolizji było wjechanie TIR-a na skrzyżowanie, przez które nie mógł zgodnie ze strzałkami przejechać w kierunku, w którym miał zamiar.
szymon1977

Postprzez rusel » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 14:05

Bezposrednia przyczyną było nieupewnienie się w lustrze czy kierujacy zmieniajac kierunek jazdy nie spowoduje zagrozenia

Pośrednią niezastosowanie się do lini ciągłej oraz znakow poziomych i pionowych wskazujacych dozwolony kierunek jazdy z poszczegolnych pasow ruchu

Merytoryczną chęc zmiany kierunku jazdy na skrzyzowaniu w miejscu ktore nie daje takiej mozliwosci jezeli ciągne naczepe
rusel

Postprzez maryann » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 14:10

Mam nie skręcić na jakimś skrzyżowaniu tylko dlatego, że mam trochę większy samochód? art22.3 tyczy przepisu, a skądś wiem że i do znaku P8b jest podobny zapis. Wie ktoś gdzie?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez rusel » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 15:13

w pierwszej kolejnosci stosujesz sie do znakow i sygnalow nawet jezeli z ustawy wynika inny sposob zachowania niz nakazany przez te znaki i sygnaly, przestancie sie tutaj kompromitowac
rusel

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 20:22

Art. 22.3 dopuszcza pod opisanymi w nim warunkami do niestosowania się do Art. 22.2.
W takim przypadku stroną aktywną jest skręcający w prawo TIR a strona pasywną pojazd jadący swoim pasem ruchu na wprost. Obowiązek niezajeżdżania drogi podczas skrętu - formalnie już nie istnieje, ale akurat w przedmiocie dyskusji - wciąż jest aktualny i da się go (skutecznie i przekonywująco) wyprowadzić z Art. 22.1, Art. 22.3 i Art. 3.
Myślę, że Wysoki Sąd nie będzie miał problemów z oceną winy pojazdu skręcającemu "awaryjnie" na podstawie art. 22.3.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 21:02

Mam nie skręcić na jakimś skrzyżowaniu tylko dlatego, że mam trochę większy samochód?

Wbij sobie to do glowy, moze po obrazku bedzie latwiej, moze jeszcze podac poprawne odpowiedzi?

A że z dwóch pasów naraz?

Kolejny królewicz, namalujesz sobie to nad łózkiem

"nie może skręcić w lewo ze środka prawej połowy jezdni"

W tej sytuacji, jeżeli wymiary pojazdu członowego uniemożliwiają skręcenie w lewo z pasa 2, to kierujący nim

A.nie może skręcić w lewo z pasa 1
B.może przejechać na pas 1 i z niego skręcić w lewo
C.powinien jechać na wprost

W tej sytuacji, jeżeli wymiary pojazdu członowego uniemożliwiają skręcenie w lewo z pasa 2, to kierujący nim

A.może skręcić w lewo ze środka prawej połowy jezdni
B.może skręcić w lewo z pasa 1
C.może skręcić w lewo wjeżdżając na chodnik

Panie Wujek i instruktorze z 30letnim doswiadczeniem dla was zrobie wyjatek zeby nie siac zagrozenia dla zycia i zdrowia innych

1. AC, 2. B
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 sierpnia 2013, 21:26 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 21:25

Tak samo jeden mógł skręcić jak drugi wyprzedzić. I co?
szymon1977

Postprzez rusel » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 21:27

Przeczytaj raz jeszcze
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze