rusel napisał(a):to ile mamy pasow ruchu i na podstawie jakich znakow poziomych bedziemy wnioskowac ze są jednak 2 a nie 3
LeszkoII napisał(a):3 pasy ruchu: dwa wyznaczone + jeden niewyznaczony.
rusel napisał(a):genialnie.... teraz powiedz mi jak chcesz wyprzedzic prawym niewyznaczonym pasem ruchu w postaci wyznaczonego pasa postojowego z linia p19?
Czekałem na realny przykład i się doczekałem marnego przykładu, ale leprze to niż nic
Mój cytat, zaznaczony na czerwono pochodzi z wypowiedzi zanim znałem powyższy link, więc nie odnosi się do tego przykładu - to tytułem uściślenia.
Odnośnie sytuacji z Prudnika... -->
http://goo.gl/maps/UwermJezdnia posiada dwa wyznaczone pasy ruchu, na odcinku widocznym na ustawionej klatce Google Street Viewer. I na tym koniec. Gdzie Ty tam widzisz 3 pasy ruchu? To, że dwa pojazdy zmieszczą się obok siebie podczas omijania albo bardzo wolnej jazdy nie oznacza, iż znajdują się na dwóch niewyznaczonych pasach ruchu. W def.
pasa ruchu wyraźnie mowa o podłużnym pasie jezdni szerokim na tyle, by umożliwił ruch
rzędowi pojazdów wielośladowych.
A na ulicy z Prudnika, rozważając teoretycznie dwa pasy po prawej stronie osi jezdni, nie jest spełniona definicja pasa ruchu dla dwóch z nich jednocześnie.
Dobrze, ponieważ szukałeś i coś znalazłeś to przejeźdźmy się dalej ulicą... tutaj:
http://goo.gl/maps/jmsYo Ile pasów ruchu znajduje się w przekroju jezdni, na wysokości przystanku?. Oczywiście dwa, podobnie jak w miejscu gdzie wyznaczono P-19.
Ten pas postojowy musiałby być w przybliżeniu tak szeroki, jak pas ruchu dla odcinka z drugiej połowy jezdni(tej konkretnej) aby leżał na dodatkowym pasie ruchu, np. przeznaczonym do parkowania skośnego - patrz. przykład z pierwszego postu. Owszem bywa, że pas postojowy pokrywa się z pasem ruchu w całości, ale najczęściej znajduje się na jednym szerokim pasie ruchu. W grę wchodzi jeszcze niewielka część pasa postojowego leżąca na jezdni, a reszta na chodniku.
Trzeba doprecyzować, że można poruszać się pasem postojowym lub jego częścią w obrębie jezdni.
Jak masz problem z wyobrażeniem sobie liczby pasów ruchu, to wróć do przykładu z przystankiem i linią P-17. Pas postojowy może stanowić odrębny pas ruchu, ale nie musi.
rusel napisał(a):Po pierwsze to robisz generalny blad bo łapiesz Dworaka za slowka i doszukujesz sie odpowiedzi na wszystko...jego komenatrze w tv i radiu dla przecietnych sluchaczy czy milosnikow nigdy nie byly i nie musialy byc precyzyjne co do kazdego slowa z poziomu rozporządzenia...porozmawiaj z nim prywatnie na poziomie "slowek" to na wiekszosc nie odpowie....jest mega powsciagliwy jezeli chodzi o takie zagadnienia w swoim srodowisku a to jest program dla zwyklego kowalskiego za kolkiem..
Nie łapię za słówka. Wysłałem mu maila, a po 5 dniach dostałem odpowiedź. Pan Dworak wielokrotnie wspominał, że tam gdzie przepisy nie są jednoznaczne albo istnieją inne interpretacje - to zawsze o tym wspomina, a jeśli mówi bez takiej "klauzuli" to znaczy, że bierze "to na siebie". To Ty łapiesz go za słówka, wnikasz w jego myśli, co chciał powiedzieć a czego nie powiedział.
rusel napisał(a):nikt nie bedzie dywagowal czy kierowca wjechal i sie poprostu rozmyslil, nie jest to miejsce wylaczone z ruchu ale nie jest i nie spelnia warunkow pasa ruchu po ktorym odbywa sie "normalna" jazda
Właśnie takich cwaniaków co niemiara - korek stoi a taki omija cię poboczem... Nawet ominięcie skręcającego w lewo nie jest usprawiedliwieniem. Ten pojazd przecież nie będzie skręcał 10minut. A wjechać na chodnik w celu ominięcia można? W celu zaparkowania można(wynika to z warunków ruchu), ale już podjeżdżanie sobie do przodu tym chodnikiem jest zabronione przepisami.
rusel napisał(a):i jeszcze raz odpowiedz kto ma pierwszenstwo przy wjezdzaniu na "umowny" pas srodkowy, nie zapomnij dodatkowo i odpowiedz temu forumowiczowi ktory zadal proste pytanie czy moze sobie wyprzedzac dowoli i przypomnij mu zeby zwracal uwage na znaki typu Parking ktore czesto stawiane są w tych miejsach zgodnie z rozporządzeniem, nadal nie rozumiesz wypowiedzi Dworaka
Odpowiedziałem mu już w drugim wpisie, żeby uważał na wyprzedzanie z prawej strony. Pierwszeństwo wynika z Art. 22.4., jeśli zajdzie taka sytuacja, bo P-19 nie ma nic wspólnego z pasem ruchu, z niego mają korzystać parkujący i zamierzający zaparkować, w przeciwnym razie inni mogą go "zignorować", podobnie jak "ignorujemy" znak D-23, jeśli mamy pełny bak.