Wyprzedzanie na P-19

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie na P-19

Postprzez rusel » piątek 02 sierpnia 2013, 19:47

droga - budowla wraz z

Czy tu jest napisane, że pas postojowy nie może znajdować się w jezdni?

czy tu jest gdzies napisane ze pas postojowy to jezdnia? taki pas moze byc wyznaczony na powierzchni jezdni ograniczając jej przepustowosc, moze zaraz mi powiesz ze szeroki pas postojowy to jezdnia o 2 niewyznaczonych pasach ruchu.....

.Widzisz tutaj jakieś inne części drogi? Np. pas, zatoka, wyjazd, pas postojowy, skrzyżowanie itd? Bo ja nie widzę.

to musisz pozbyc sie klapek i to nie tych na nodze

Leszko a tak na marginesie co do Dworaka to mowi on o zakazie celowego wjezdzania nawet na pas rozbiegowy w celu wyprzedzania innych uczestnikow...
Ostatnio zmieniony piątek 02 sierpnia 2013, 20:10 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez LeszkoII » piątek 02 sierpnia 2013, 20:09

rusel napisał(a):Prosze o cytat P. Dworaka a nie unikanie odpowiedzi typu prosze z nim porozmawiac..
Nie unikam odpowiedzi. Cały czas odpowiadam.
Skoro nalegasz... poszukałem i wrzucam...
http://przeklej.net/audio_details/120297.html

Głównie chodziło mi o P-19, ale dodałem też P-17, P-18 i P-20.

A wracając jeszcze do pierwszego postu, to na tej drodze znajduje się ograniczenie do 30km/h, więc tym bardziej wyprzedzanie samochodu "nie powinno" mieć miejsca... nie wiem może są złośliwcy jadący 15 km/h. Sprecyzuję, że drodze z linka nie wolno wyprzedzać z prawej strony(nie. dot. rowerzystów)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » piątek 02 sierpnia 2013, 23:13

Skoro nalegasz... poszukałem i wrzucam...

przesluchalem i....? nic na temat wjezdzania na taki pas w celu wyprzedzania nie slysze moze cos mam z uszami, slysze natomiast wypowiedz na temat tego czy taki pas mozna wykorzystac jezeli ktos moze blokowac ruch i podobnie jak w przypadku np zatoki autobusowej ominąć, podobnie jak w przypadku pobocza ale niefrotunnie uzyl slowa "do normalnej jazdy" poprostu nie jest to miejsce wylaczone z ruchu i to ma na mysli bo sam by sobie zaprzeczyl skoro uwaza wykorzystywanie pasa rozbiegowego jako okazje na wyprzedzenie kogokolwiek za nieprawidlowe i niebezpieczne

Teraz wyobraz sobie ze na danej ulicy sa dwa pasy ruchu oraz pas postojowy, z pasa postojowego oraz lewego pasa RUCHU pojazdy chca znalesc sie na pasie "srodkowym" i dochodzi do kolizji, sprawa idzie do sądu a jak wiadomo tutaj odegraja role definicje tego po czym sie poruszamy, to ile mamy pasow ruchu i na podstawie jakich znakow poziomych bedziemy wnioskowac ze są jednak 2 a nie 3 i cala maskarada na temat wyprzedzania z prawej idzie w leb....a nie o tym mowil Dworak
rusel

Postprzez LeszkoII » sobota 03 sierpnia 2013, 11:17

Jak Ty chcesz mieć wszystko 'gotowe na tacy' z dokładnością co do słówka... Przypomnę, że wyprzedzanie to przejeżdżanie obok...(...)

Pan Marek powiedział, że pas postojowy zwalnia z jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni(co do końca prawdą nie jest) i wytłumaczył dlaczego: żeby nie wjeżdżać i wyjeżdżać co chwila na ten pas i z tego pasa, gdy są zaparkowane pojazdy(co prawdą jest i wyjaśnieniem, na czym polega "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni").
Nie usłyszałem, że zwalnia z wyprzedzania - jeśli wynikałoby to z przepisów(a nie wynika), to zostałoby stosownie dopowiedziane. Przeciwnie usłyszałem, że "jeśli z jakichś przyczyn chcemy tym pasem pojechać to możemy; nie ma zakazu absolutnie".

A może przeoczyłem coś w Art. 24.? A może Ty coś sobie dodałeś?

rusel napisał(a):ominąć, podobnie jak w przypadku pobocza
Dowaliłeś tym tekstem do pieca! Generalnie pobocze nie służy do jazdy, gdyż nie ma nic wspólnego z jezdnią i nie znajduje się na jezdni. Co innego przejechanie kilku metrów w celu zatrzymania się - wówczas jazda wynika z warunków ruchu w celu zatrzymania, podobnie jak zatrzymanie się po cofaniu tam, gdzie obowiązuje B-36. Oczywiście jazda poboczem nie ma nic wspólnego z "normalną jazdą", bo do normalnej jazdy służy jezdnia.

rusel napisał(a):niefrotunnie uzyl slowa "do normalnej jazdy" poprostu nie jest to miejsce wylaczone z ruchu i to ma na mysli bo sam by sobie zaprzeczyl skoro uwaza wykorzystywanie pasa rozbiegowego jako okazje na wyprzedzenie kogokolwiek za nieprawidlowe i niebezpieczne
I nie musi być miejscem wyłączonym z ruchu, z przyczyn o których już napisałem.

Pas rozbiegowy można używać do wyprzedzania, choć samo wyprzedzanie poprzedzają czynności upewniające, że będzie wykonany bezpiecznie czyli prawidłowo. Wyprzedzanie na bardzo długim pasie rozbiegowym - czemu nie.

rusel napisał(a):Teraz wyobraz sobie ze na danej ulicy sa dwa pasy ruchu oraz pas postojowy
Poproszę o realny przykład, bo coś mi się wydaje że zmuszasz mnie do zbędnego wysiłku(sam podawałeś przepisy, jak i czym taki pas powinien być oddzielony a tym samym leżeć poza jezdnią szybszego ruchu np. 2-pasowej).
rusel napisał(a):to ile mamy pasow ruchu i na podstawie jakich znakow poziomych bedziemy wnioskowac ze są jednak 2 a nie 3
3 pasy ruchu: dwa wyznaczone + jeden niewyznaczony.
Tutaj masz przykład bez pasa postojowego. http://goo.gl/maps/MH4Nw Od prawej: niewyznaczony pas ruchu, wyspa dzieląca boczna, wyznaczony pas ruchu, wyznaczony pas ruchu.
Czekam na realia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez cierpnik » niedziela 04 sierpnia 2013, 09:41

Leszko:
Generalnie jezdnia służy do jazdy? Tak? Ja się z tym zgadzam.
A do czego służy powierzchnia jezdni wyłączona z ruchu? Do jazdy? No to korzystaj z niej. Przecież zakazu nie ma.
Jak już prawidłowo odpowiesz na powyższe to będziesz wiedział do czego służy pas postojowy.

Zastanów się też jaka jest różnica pomiędzy pasem postojowym a jezdnią, na której mogą parkować pojazdy.
cierpnik

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 sierpnia 2013, 11:35

cierpnik napisał(a):A do czego służy powierzchnia jezdni wyłączona z ruchu? Do jazdy? No to korzystaj z niej. Przecież zakazu nie ma.
Jest zakaz. I właśnie o to chodzi :)
Znak P-21 "powierzchnia wyłączona" oznacza powierzchnię drogi, na którą wjazd i zatrzymanie są zabronione
Podobnie w 'definicji' P-17 - zakaz zatrzymania innych niż ... /znajdziesz sobie/.
A gdzie w 'definicji' P-19 masz zakaz jazdy po pasie? Brak. Zresztą podawałem przykłady, że D-18 też wyznacza miejsce postoju a jakoś nie omija się tego "wyobrażonego" miejsca jeśli nie parkują pojazdy.

A nawiasem... czy można zatrzymać się do 60 sekund w miejscu oznaczonym D-18? Idąc waszym tropem - nie można, bo miejsce służy do postoju a czym jest postój to wiadomo. Czyli można ruszyć dopiero jak upłynie minuta, żeby nie dostać mandatu... przecież to śmieszne.

Czy można zatrzymać się na stanowisku przeznaczonym dla niepełnosprawnych bez uprawnień? Odp. TAK.
cierpnik napisał(a):Jak już prawidłowo odpowiesz na powyższe to będziesz wiedział do czego służy pas postojowy.
Wiem do czego służy...i że nie zabrania się jazdy po nim.
P-19 określa granice dopuszczonego postoju a czasami też sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni. Generalnie jest to znak uzupełniający, co nie powinno dziwić skoro mieszkamy w takiej a nie innej strefie klimatycznej.
cierpnik napisał(a):Zastanów się też jaka jest różnica pomiędzy pasem postojowym a jezdnią, na której mogą parkować pojazdy.
A może Ty się zastanów...? Bo na razie nie widzę, żebyś prezentował jakieś dobre, merytoryczne uzasadnienie dla swojego punktu widzenia.
LeszkoII

Postprzez cierpnik » niedziela 04 sierpnia 2013, 12:02

LeszkoII napisał(a):1.Jest zakaz. I właśnie o to chodzi :)
2.A gdzie w 'definicji' P-19 masz zakaz jazdy po pasie? Brak.
3.A nawiasem... czy można zatrzymać się do 60 sekund w miejscu oznaczonym D-18? Idąc waszym tropem - nie można, bo miejsce służy do postoju a czym jest postój to wiadomo.
4.Czy można zatrzymać się na stanowisku przeznaczonym dla niepełnosprawnych bez uprawnień? Odp. TAK.
5.A może Ty się zastanów...? Bo na razie nie widzę, żebyś prezentował jakieś dobre, merytoryczne uzasadnienie dla swojego punktu widzenia.
1.A masz nakaz jazdy przy krawędzi jezdni? Masz. No to masz jechać częścią wyłączoną.
2.Zakaz bezpośrednio wynika z przeznaczenia. Jak coś służy do parkowania to nie służy do jazdy. A dlaczego nie można napisać bezpośrednio? Bo jak tam zaparkować nie jadąc po tym pasie? No nie da się chyba, że posiadasz teleport.
3.Można. Bo czy zakaz zatrzymywania nie dotyczy postoju?
4.Nie.
5.Ja wiem jaka jest różnica. Ty tej różnicy nie widzisz. Poza namalowaną kreską.
cierpnik

Postprzez rusel » niedziela 04 sierpnia 2013, 12:09

pasy ruchu: dwa wyznaczone + jeden niewyznaczony

genialnie.... teraz powiedz mi jak chcesz wyprzedzic prawym niewyznaczonym pasem ruchu w postaci wyznaczonego pasa postojowego z linia p19?

Nie usłyszałem, że zwalnia z wyprzedzania - jeśli wynikałoby to z przepisów(a nie wynika), to zostałoby stosownie dopowiedziane. Przeciwnie usłyszałem, że "jeśli z jakichś przyczyn chcemy tym pasem pojechać to możemy; nie ma zakazu absolutnie".

Po pierwsze to robisz generalny blad bo łapiesz Dworaka za slowka i doszukujesz sie odpowiedzi na wszystko...jego komenatrze w tv i radiu dla przecietnych sluchaczy czy milosnikow nigdy nie byly i nie musialy byc precyzyjne co do kazdego slowa z poziomu rozporządzenia...porozmawiaj z nim prywatnie na poziomie "slowek" to na wiekszosc nie odpowie....jest mega powsciagliwy jezeli chodzi o takie zagadnienia w swoim srodowisku a to jest program dla zwyklego kowalskiego za kolkiem..

Dowaliłeś tym tekstem do pieca! Generalnie pobocze nie służy do jazdy, gdyż nie ma nic wspólnego z jezdnią i nie znajduje się na jezdni. Co innego przejechanie kilku metrów w celu zatrzymania się - wówczas jazda wynika z warunków ruchu w celu zatrzymania, podobnie jak zatrzymanie się po cofaniu tam, gdzie obowiązuje B-36. Oczywiście jazda poboczem nie ma nic wspólnego z "normalną jazdą", bo do normalnej jazdy służy jezdnia

Na poboczu rowniez DOPUSZCZA sie ruch, mozesz na nie wjechac i zjechac w celu np zatrzymania lub postoju tak jak na pas postojowy, nikt nie bedzie dywagowal czy kierowca wjechal i sie poprostu rozmyslil, nie jest to miejsce wylaczone z ruchu ale nie jest i nie spelnia warunkow pasa ruchu po ktorym odbywa sie "normalna" jazda

Poproszę o realny przykład

prosze bardzo, wczoraj przejezdzalem

http://goo.gl/maps/Uwerm i jeszcze raz odpowiedz kto ma pierwszenstwo przy wjezdzaniu na "umowny" pas srodkowy, nie zapomnij dodatkowo i odpowiedz temu forumowiczowi ktory zadal proste pytanie czy moze sobie wyprzedzac dowoli i przypomnij mu zeby zwracal uwage na znaki typu Parking ktore czesto stawiane są w tych miejsach zgodnie z rozporządzeniem, nadal nie rozumiesz wypowiedzi Dworaka
rusel

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 sierpnia 2013, 14:52

rusel napisał(a):to ile mamy pasow ruchu i na podstawie jakich znakow poziomych bedziemy wnioskowac ze są jednak 2 a nie 3
LeszkoII napisał(a):3 pasy ruchu: dwa wyznaczone + jeden niewyznaczony.
rusel napisał(a):genialnie.... teraz powiedz mi jak chcesz wyprzedzic prawym niewyznaczonym pasem ruchu w postaci wyznaczonego pasa postojowego z linia p19?

Czekałem na realny przykład i się doczekałem marnego przykładu, ale leprze to niż nic
rusel napisał(a):http://goo.gl/maps/Uwerm
Mój cytat, zaznaczony na czerwono pochodzi z wypowiedzi zanim znałem powyższy link, więc nie odnosi się do tego przykładu - to tytułem uściślenia.

Odnośnie sytuacji z Prudnika... --> http://goo.gl/maps/Uwerm
Jezdnia posiada dwa wyznaczone pasy ruchu, na odcinku widocznym na ustawionej klatce Google Street Viewer. I na tym koniec. Gdzie Ty tam widzisz 3 pasy ruchu? To, że dwa pojazdy zmieszczą się obok siebie podczas omijania albo bardzo wolnej jazdy nie oznacza, iż znajdują się na dwóch niewyznaczonych pasach ruchu. W def. pasa ruchu wyraźnie mowa o podłużnym pasie jezdni szerokim na tyle, by umożliwił ruch rzędowi pojazdów wielośladowych.
A na ulicy z Prudnika, rozważając teoretycznie dwa pasy po prawej stronie osi jezdni, nie jest spełniona definicja pasa ruchu dla dwóch z nich jednocześnie.

Dobrze, ponieważ szukałeś i coś znalazłeś to przejeźdźmy się dalej ulicą... tutaj:http://goo.gl/maps/jmsYo
Ile pasów ruchu znajduje się w przekroju jezdni, na wysokości przystanku?. Oczywiście dwa, podobnie jak w miejscu gdzie wyznaczono P-19.

Ten pas postojowy musiałby być w przybliżeniu tak szeroki, jak pas ruchu dla odcinka z drugiej połowy jezdni(tej konkretnej) aby leżał na dodatkowym pasie ruchu, np. przeznaczonym do parkowania skośnego - patrz. przykład z pierwszego postu. Owszem bywa, że pas postojowy pokrywa się z pasem ruchu w całości, ale najczęściej znajduje się na jednym szerokim pasie ruchu. W grę wchodzi jeszcze niewielka część pasa postojowego leżąca na jezdni, a reszta na chodniku.

Trzeba doprecyzować, że można poruszać się pasem postojowym lub jego częścią w obrębie jezdni.

Jak masz problem z wyobrażeniem sobie liczby pasów ruchu, to wróć do przykładu z przystankiem i linią P-17. Pas postojowy może stanowić odrębny pas ruchu, ale nie musi.
rusel napisał(a):Po pierwsze to robisz generalny blad bo łapiesz Dworaka za slowka i doszukujesz sie odpowiedzi na wszystko...jego komenatrze w tv i radiu dla przecietnych sluchaczy czy milosnikow nigdy nie byly i nie musialy byc precyzyjne co do kazdego slowa z poziomu rozporządzenia...porozmawiaj z nim prywatnie na poziomie "slowek" to na wiekszosc nie odpowie....jest mega powsciagliwy jezeli chodzi o takie zagadnienia w swoim srodowisku a to jest program dla zwyklego kowalskiego za kolkiem..
Nie łapię za słówka. Wysłałem mu maila, a po 5 dniach dostałem odpowiedź. Pan Dworak wielokrotnie wspominał, że tam gdzie przepisy nie są jednoznaczne albo istnieją inne interpretacje - to zawsze o tym wspomina, a jeśli mówi bez takiej "klauzuli" to znaczy, że bierze "to na siebie". To Ty łapiesz go za słówka, wnikasz w jego myśli, co chciał powiedzieć a czego nie powiedział.
rusel napisał(a):nikt nie bedzie dywagowal czy kierowca wjechal i sie poprostu rozmyslil, nie jest to miejsce wylaczone z ruchu ale nie jest i nie spelnia warunkow pasa ruchu po ktorym odbywa sie "normalna" jazda
Właśnie takich cwaniaków co niemiara - korek stoi a taki omija cię poboczem... Nawet ominięcie skręcającego w lewo nie jest usprawiedliwieniem. Ten pojazd przecież nie będzie skręcał 10minut. A wjechać na chodnik w celu ominięcia można? W celu zaparkowania można(wynika to z warunków ruchu), ale już podjeżdżanie sobie do przodu tym chodnikiem jest zabronione przepisami.
rusel napisał(a):i jeszcze raz odpowiedz kto ma pierwszenstwo przy wjezdzaniu na "umowny" pas srodkowy, nie zapomnij dodatkowo i odpowiedz temu forumowiczowi ktory zadal proste pytanie czy moze sobie wyprzedzac dowoli i przypomnij mu zeby zwracal uwage na znaki typu Parking ktore czesto stawiane są w tych miejsach zgodnie z rozporządzeniem, nadal nie rozumiesz wypowiedzi Dworaka
Odpowiedziałem mu już w drugim wpisie, żeby uważał na wyprzedzanie z prawej strony. Pierwszeństwo wynika z Art. 22.4., jeśli zajdzie taka sytuacja, bo P-19 nie ma nic wspólnego z pasem ruchu, z niego mają korzystać parkujący i zamierzający zaparkować, w przeciwnym razie inni mogą go "zignorować", podobnie jak "ignorujemy" znak D-23, jeśli mamy pełny bak.
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 04 sierpnia 2013, 20:08

nie bedę bił dalej piany zeby nie rozmydlic tematu

Odpowiedziałem mu już w drugim wpisie, żeby uważał na wyprzedzanie z prawej strony

to odpowiedz teraz mi, jasno i wyraznie na tym przykladzie co podalem, nie zakladamy ze sie ktos nie zmiesci, jade pasem ruchu na wprost, za mna cwaniaczek ma pomysl, CZY MOZNA WYPRZEDZIC pojazd z prawej strony?
rusel

Postprzez LeszkoII » niedziela 04 sierpnia 2013, 20:16

nie można wyprzedzać z prawej....(tylko się później nie doczepiaj, że rowerem ... można)
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 04 sierpnia 2013, 20:32

I TO CHCIALEM USLYSZEC LESZKO
rusel

Postprzez szerszon » niedziela 04 sierpnia 2013, 21:10

Nie podoba mi się interpretacja i się z nią nie zgadzam,że jeśli nie ma czegoś bezpośrednio zabronionego to można....
Jak coś jest przeznaczone do...to nie jest przeznaczone do czegoś innego.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 05 sierpnia 2013, 05:34

Szerszon, no to D-18 przeznaczone jest do postoju, czy można się tam zatrzymać? I to nie będzie zatrzymanie z warunków ruchu, bo co stoi na przeszkodzie żeby poczekać pełne 61 sekund... wiem że przykład trochę z Marsa
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze