skręt w lewo na zielonym s1 i tramwaj

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: skręt w lewo na zielonym s1 i tramwaj

Postprzez LeszkoII » wtorek 30 lipca 2013, 04:59

Jak ściśle?
Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:........
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » wtorek 30 lipca 2013, 08:56

no i tutaj jest wielki problem czy on włącza się do ruchu ?

Na kursie dla egzaminatorów włącza, w życiu nie włącza. Ja tam nie zamierzam się z tramwajem na drodze kłócić.

1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:

Kolejna interpretacja o której nie śniło się tworzącym ustawę.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szerszon » wtorek 30 lipca 2013, 09:30

:D przecież tramwaj nie zatrzymał się na przystanku z własnej woli....
szerszon

Postprzez Borys_q » wtorek 30 lipca 2013, 09:44

Nie zatrzymał się też w związku z warunkami ruchu ani przepisami ruchu drogowego, zatrzymał się w związku z innymi przepisami.

Jeśli tramwaj ma w peronach sygnalizator to cała interpretacja idzie w łeb:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szerszon » wtorek 30 lipca 2013, 10:21

czy znak D-17 nie można podciągnąć pod warunki ruchu ?
To jest dla niego warunek ruchu, tak samo jak jakikolwiek przystanek wpływa na innych uczestników ruchu...
szerszon

Postprzez Borys_q » wtorek 30 lipca 2013, 10:30

Ja tam nie wiem jakieś sześć lat temu prowadziłem podobną dyskusję z naszym wykładowcą, jak ktoś uważa, że taki tramwaj się włącza to go nie przekonasz, byle by się nie spotkał z takim włączającym się na skrzyżowaniu, a przynajmniej był wtedy sam w aucie.

Ja uważam, że się nie włącza, oczywiście powstaje kwestia kiedy to potencjalne włączenie miało by się skończyć a zacząć normalna jazda, może jeszcze na odcinku miedzy peronem a skrzyżowaniem. Hipoteza że ruszając z peronów się włącza nie musi oznaczać, że przez skrzyżowanie będące 1 metr dalej też jedzie jako włączający.
Borys_q

Postprzez oskbelfer » wtorek 30 lipca 2013, 10:32

Borys_q napisał(a):Na kursie dla egzaminatorów włącza, w życiu nie włącza. Ja tam nie zamierzam się z tramwajem na drodze kłócić.

a gdzie ten kurs egzaminatoró na kórym tramwaj ruszający z przystanku włącza się do ruchu ?:)

okazuje się że są dwie szkoły odnośnie właczania się tramwaju do ruchu:

1.jedni twierdzą ze włącza
2.drudzy że nie włącza

- dlatego zaczyna się robić interesujaco, a jak dla mnie to kolejny niedorobiony przepis prd :)

1. pojęcie włączania się do ruchu ( w kontekscie ruszania z przystanku komunikacji publicznej) czyli

autobus ruszający z przystanku włacza sie do ruchu (mamy nawet jako inni kierujący obowiązek umozliwić mu....)

a tramwaj ruszający z przystanku ( no właśne .... ?)

2. pojęcie włączania się do ruchu sprecyzowane w stosunku do pojazdu szynwego

i tutaj można bić straszną pianę

skoro autobus rusza z przystanku -- to włacza się do ruchu

skoro tramwaj rusza z przystanku -- to włacza się do ruchu

ALE

przecież napisano, że tramwaj włącza sie do ruchu wyjeżdżając z pętli (i tylko tyle) .....

i tutaj jest chyba klucz w ROZUMOWANIU "układacza" prd.

Skoro tramwaj rusza z pętli, to tylko wtedy włącza się do ruchu, a skoro dalej nie piszemy w prd (tak jak o autobusie ze trzeba mu ustapić) o tramwaju jako właczajacym się do ruchu, tylko cały czas prd obraca się w temacie iż pojazd szynowy ma pierwszeństwo, stąd można konkludować - a mianowicie- tramwaj ruszający z przystanku nie jest właczającym się do ruchu.

Przez długi okres czasu stałem na stanowisku, ze tramwaj ruszający z przystanku włacza się do ruchu, jednak po doglebnej analizie uwążam, że tramwaj nie wlącza się do ruchu - gdyż wynika to z logiki zapisów prd, a ponadto

-- jak można właczyć się do ruchu jadąc po torach ? - przeciez ruch odbywa się na jezdni i tylko z pętli czy zajezdni tramwaj "wpada na chwilkę" na jezdnię, ---- a potem to już się "kreci w sowim szynowym świecie"

Borys_q napisał(a):1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:

Kolejna interpretacja o której nie śniło się tworzącym ustawę.[/quote]

a może jednak wszystko jest logiczne, tylko ze kierowca na drodze nie ma czasu na sny :)
Ostatnio zmieniony wtorek 30 lipca 2013, 10:38 przez oskbelfer, łącznie zmieniany 1 raz
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » wtorek 30 lipca 2013, 10:35

Dla mnie też sie nie włącza do ruchu z przystanku.
szerszon

Postprzez Borys_q » wtorek 30 lipca 2013, 10:36

a gdzie ten kurs egzaminatorów na którym tramwaj ruszający z przystanku włącza się do ruchu ?:)

Pord Gdańsk około 2008 roku, Jego Eminencja Franciszek R.

Jak na pewno zauważyłeś ja też nie uważam jakoby się włączał, ale jest taka interpretacja chociaż ma więcej dziur niż polskie drogi.
Borys_q

Postprzez oskbelfer » wtorek 30 lipca 2013, 10:41

no to już jest nas trzech - którzy twierdzą, że tramwaj ruszający z przystanku NIE JEST właczajacym się do ruchu :)

jest to oficjalne stanowisko 3 forumowiczów, jedyne i nie podwarzalne, które należy stosować w kazdym miescie z tramwajami :)

a tak na poważnie - to były takie pytania na weryfikacji, a jajca polegały na tym --- że raz pytanie było zaliczane n a(+) a innym razem na (-)

a i jeszcze jedno :) leszkoII zrozumiał ?? :)
oskbelfer

Postprzez Borys_q » wtorek 30 lipca 2013, 10:45

jest to oficjalne stanowisko 3 forumowiczów,

I to jakich:)

a i jeszcze jedno :) leszkoII zrozumiał ?? :)

Pożyjemy zobaczymy:)
Borys_q

Postprzez LeszkoII » wtorek 30 lipca 2013, 14:23

Głosowania mnie nie interesują. Przepis napisano w sposób jasny - pojazd musi się zatrzymać lub odbyć postój z innych powodów niż warunki lub przepisy ruchu ORAZ nie musi się zatrzymywać w wymienionych w Art. 17.1.x) "szczególnych przypadkach", które wypunktowano 1.) 2.) 3.) 4.) .

Nad czym będziecie jeszcze głosować? Może nad tym, czy tramwaj wysadzający pasażerów zatrzymał się ze względu na przepisy ruchu drogowego :hmm:

Naciąga się wiele rzeczy, można naciągnąć i tą...
rozumiem wagę problemu... te kilkadziesiąt ton + lansowanie kolektywnych środków transportu... 19 wiek.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 30 lipca 2013, 14:32

W sumie nie musi Ciebie interesować, z jakiego powodu sie zatrzymał :D najważniejsze ,że nie wyjeżdża z zajezdni...
szerszon

Postprzez Radek41 » wtorek 30 lipca 2013, 17:02

LeszkoII napisał(a):Zdecydowanie można wjechać, jeśli nie nadjeżdża tramwaj, który nie włącza się do ruchu. Gdyby nagle sie pojawił tramwaj a Ty byś był na torowisku, to motorniczego obowiązuje przepis zabraniający wjazdu na skrzyzowanie jeśli nie ma miejsca do kontynuacji jazdy lub do opuszczenia skrzyżowania podczas nadawania sygnału świetlnego "jedź".

Czy to jest opinia, którą podzielają inni forumowicze/egzaminatorzy?

Sprawa wydaje się banalna, wszak w miastach z tramwajami takie skrzyżowanie to częsty przypadek. Niestety gdy już stałem na torowisku, to z przystanku ruszył tramwaj, który mnie przeganiał tym swoim dzwoneczkiem.

Dodaje miejsca i zdjęcia o które prosiliście:
Przykład pierwszy:

Obrazek

Streetview: http://goo.gl/maps/y3hCV
Widok z góry: http://goo.gl/maps/jZCWu

Przykład drugi (skręt w lewo):
Streetview: http://goo.gl/maps/29lbM
Widok z góry: http://goo.gl/maps/lC5jb

Pozdrawiam
Radek41

Postprzez oskbelfer » wtorek 30 lipca 2013, 17:26

LeszkoII napisał(a):Zdecydowanie można wjechać, jeśli nie nadjeżdża tramwaj, który nie włącza się do ruchu.

Jak można coś takiego pisać , gniot intelektualny i tyle..

Podwójne zaprzeczenie w jednym zdaniu, przypomina mi to co wymyślają na weryfikacjach dla egzaminatorów.

Miałem takie pytania z podójnym zaprzeczeniami i wsze się zastanawiałem co za debil układa takie pytania i czemu one mają służyć --- znaczy czemu mają służyć to pytanie retoryczne...

LeszkoII napisał(a):Głosowania mnie nie interesują. Przepis napisano w sposób jasny - pojazd musi się zatrzymać lub odbyć postój z innych powodów niż warunki lub przepisy ruchu ORAZ nie musi się zatrzymywać w wymienionych w Art. 17.1.x) "szczególnych przypadkach", które wypunktowano 1.) 2.) 3.) 4.)

tylko co ta Twoja wypowiedź oznacza ? Bo zaś piszesz że pewnie tylko Ty rozumiesz, co napisałeś...

Leszko II proste pytanie i odpowiedz A lub B

Tramwaj ruszający z przystanku po wysadzeniu pasażerów:

A jest właczającym się do ruchu
B nie jest właczającym się do ruchu

szerszon napisał(a):W sumie nie musi Ciebie interesować, z jakiego powodu sie zatrzymał :D najważniejsze ,że nie wyjeżdża z zajezdni...

Widzisz Szerszon, to jeszcze trzeba zrozumieć :) i o czym mowa :)?
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze