Interpretacja skrzyżowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Interpretacja skrzyżowania

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 18:56

jasper1 napisał(a):Patrząc na to pierwsze trudno to uznać za dokument ustalający aktualny stan prawny.

Bo co że kolorowe :) czym się różni od tego:
http://chomikuj.pl/vicotel/*e2*96*baNow ... 558361.pdf
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez jasper1 » wtorek 11 czerwca 2013, 19:18

Henq napisał(a):
jasper1 napisał(a):Patrząc na to pierwsze trudno to uznać za dokument ustalający aktualny stan prawny.

Niczym, obowiązujacy dokument prawny zaczyna się od daty - dnia z którego pochodzi, podania źródła (dziennik ustaw, pozycja itd.) oraz określenia dnia na który podany w nim stan prawny obowiązywał. Dzięki temu wiesz, czy jest to dokument nadal w pełni obowiązujacy, czy też po nim pojawiły się już jakieś zmiany w przepisach.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 19:27

jasper1 napisał(a):
Henq napisał(a):

Niczym, obowiązujacy dokument prawny zaczyna się od daty - dnia z którego pochodzi, podania źródła (dziennik ustaw, pozycja itd.) oraz określenia dnia na który podany w nim stan prawny obowiązywał. Dzięki temu wiesz, czy jest to dokument nadal w pełni obowiązujacy, czy też po nim pojawiły się już jakieś zmiany w przepisach.

Więc ja Ci podałem kodeks drogowy na chomiku żeby nie było, jest wszystko ustawa z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym Art2. i na stronie:
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... isami.html
to samo ustawa z dnia 20 czerwca 1997r.
i w jednym jest zapis o drogach wewnętrznych w drugim nie ma więc..?
Henq

Postprzez jasper1 » wtorek 11 czerwca 2013, 19:41

Henq napisał(a):Więc ja Ci podałem kodeks drogowy na chomiku żeby nie było, jest wszystko ustawa z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym Art2. i na stronie:
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... isami.html
to samo ustawa z dnia 20 czerwca 1997r.
i w jednym jest zapis o drogach wewnętrznych w drugim nie ma więc..?

Ustawa jest jedna z 1997, ale z licznymi późniejszymi zmianami, więc ważne jest na jaki dzień masz stan prawny dokumentu i tu pewnie będziesz miał różnicę.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 19:47

jasper1 napisał(a):Ustawa jest jedna z 1997, ale z licznymi późniejszymi zmianami, więc ważne jest na jaki dzień masz stan prawny dokumentu i tu pewnie będziesz miał różnicę.

Tak zmiany są zapisane ale w ani jednym linku nie ma nic wspomniane o zmianach wiec po raz kolejny zapytam: więc...?
Henq

Postprzez Kancjusz » wtorek 11 czerwca 2013, 19:56

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 2421&min=1 Tu masz tekst ujednolicony, a jeśli mu nie ufasz, to masz także tekst ogłoszony oraz odnośnik do aktów zmieniających. Możesz także poszukać bezpośrednio u źródła: http://dziennikustaw.gov.pl/Wyszukiwani ... fault.aspx
Kancjusz

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 20:13

Kancjusz napisał(a):http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19970980602+2011%2405%2421&min=1 Tu masz tekst ujednolicony, a jeśli mu nie ufasz, to masz także tekst ogłoszony oraz odnośnik do aktów zmieniających. Możesz także poszukać bezpośrednio u źródła: http://dziennikustaw.gov.pl/Wyszukiwani ... fault.aspx

No dzięki i wszystko się wyjaśniło "tekst ogłoszony" a "tekst ujednolicony" poczytaj może zobaczysz różnicę ;)
Henq

Postprzez Kancjusz » wtorek 11 czerwca 2013, 20:36

Henq napisał(a):No dzięki i wszystko się wyjaśniło "tekst ogłoszony" a "tekst ujednolicony" poczytaj może zobaczysz różnicę ;)
To do mnie? Jaką różnicę mam zobaczyć?
Kancjusz

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 20:51

Kancjusz napisał(a):
Henq napisał(a):No dzięki i wszystko się wyjaśniło "tekst ogłoszony" a "tekst ujednolicony" poczytaj może zobaczysz różnicę ;)
To do mnie? Jaką różnicę mam zobaczyć?

No tak, a do kogo, kto podał linki?
Chyba, że tak z głupa podałeś linki nie czytając zawartości?
Tekst ujednolicony:
10) skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię,
ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi
przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy
przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z
drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z dro-
gą wewnętrzną;

Tekst ogłoszony:
drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze ,

żeby nie było różnicę zaznaczyłem pogrubieniem i niebieskim
no i dalej pytam: więc..?
Henq

Postprzez Kancjusz » wtorek 11 czerwca 2013, 21:10

Tekst ogłoszony - tekst ustawy ogłoszony w 1997 r. Potem było wiele zmian, na podanej stronie masz link do aktów zmieniających.

Tekst jednolity (dla ustawy obwieszczany przez Marszałka Sejmu RP) bądź ujednolicony (taki to sobie każdy może stworzyć) zawiera uaktualniony tekst ustawy, czyli uwzględnia te zmiany.

Co ważne, tekst jednolity ustawy ogłoszony przez Marszałka Sejmu RP nie jest źródłem prawa. Gdyby tekst jednolity zawierał błędy (byłyby rozbieżności między ogłoszonymi tekstami ustaw a ich kompilacją w formie tekstu jednolitego), to ważniejsze są teksty ustaw.

Już rozumiesz, skąd ta różnica?
Kancjusz

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 21:20

Kancjusz napisał(a):Tekst ogłoszony - tekst ustawy ogłoszony w 1997 r. Potem było wiele zmian, na podanej stronie masz link do aktów zmieniających.

Tekst jednolity (dla ustawy obwieszczany przez Marszałka Sejmu RP) bądź ujednolicony (taki to sobie każdy może stworzyć) zawiera uaktualniony tekst ustawy, czyli uwzględnia te zmiany.

Co ważne, tekst jednolity ustawy ogłoszony przez Marszałka Sejmu RP nie jest źródłem prawa. Gdyby tekst jednolity zawierał błędy (byłyby rozbieżności między ogłoszonymi tekstami ustaw a ich kompilacją w formie tekstu jednolitego), to ważniejsze są teksty ustaw.

Już rozumiesz, skąd ta różnica?

Cały czas nie pytałem skąd różnica tylko co "ważne" co "obowiązuje". Tak się ciężko przyznać do błędu?
Kancjusz napisał(a):Tekst jednolity (dla ustawy obwieszczany przez Marszałka Sejmu RP) bądź ujednolicony (taki to sobie każdy może stworzyć) zawiera uaktualniony tekst ustawy, czyli uwzględnia te zmiany.

Więc nie masz racji
Kancjusz napisał(a):Tu masz tekst ujednolicony, a jeśli mu nie ufasz...
albo masz bo mu nie ufam :)
a w szczególności:
Kancjusz napisał(a):(taki to sobie każdy może stworzyć)
więc..? co obowiązuje co jest ważne?
Jak już pisałem mam dwa kodeksy drogowe aktualne i w każdym jest inaczej tak jak wyżej przedstawiłem, więc który jest ważny a który ważniejszy?
Uprecyzuje:
Ujednolicony ma pierwszeństwo przed ogłoszonym więc skąd rozbierzność w kodeksie drogowym? -> o to pytam
Henq

Postprzez Kancjusz » wtorek 11 czerwca 2013, 21:35

Obowiązują teksty ustaw ogłoszone w Dzienniku Ustaw.

Teksty jednolite ustaw (ogłoszone w formie obwieszczenia przez Marszałka Sejmu RP również w Dzienniku Ustaw) czy teksty ujednolicone ustaw mają jedynie charakter pomocniczy, ale nie wiążący. To, czy zaufasz jego zawartości, zależy od Ciebie, ale one nie są źródłem prawa.
Uprecyzuje:
Ujednolicony ma pierwszeństwo przed ogłoszonym więc skąd rozbierzność w kodeksie drogowym? -> o to pytam
Właśnie jest na odwrót. A rozbieżność polega na tym właśnie, że najprawdopodobniej korzystasz z tekstów ujednoliconych (przygotowanych np. przez właścicieli stron internetowych), a jeden z nich mógł nie zostać zaktualizowany wraz ze zmianą ustawy.
Kancjusz

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 21:57

Kancjusz napisał(a):Obowiązują teksty ustaw ogłoszone w Dzienniku Ustaw.

Teksty jednolite ustaw (ogłoszone w formie obwieszczenia przez Marszałka Sejmu RP również w Dzienniku Ustaw) czy teksty ujednolicone ustaw mają jedynie charakter pomocniczy, ale nie wiążący. To, czy zaufasz jego zawartości, zależy od Ciebie, ale one nie są źródłem prawa.
Uprecyzuje:
Właśnie jest na odwrót. A rozbieżność polega na tym właśnie, że najprawdopodobniej korzystasz z tekstów ujednoliconych (przygotowanych np. przez właścicieli stron internetowych), a jeden z nich mógł nie zostać zaktualizowany wraz ze zmianą ustawy.

I do tego dążyłem i o taką odpowiedź mi chodziło :) czyli obowiązuje:
Tekst ogłoszony:
drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze ,

Więc nie ma tam wzmianki o drodze wewnętrznej więc jest to normalne skrzyżowanie.
Więc defacto ten mój link do kodeksu drogowego z internetu który:
jednak ustala "stan prawny"
i dlatego tyle razy powtarzałem "więc..?" :)
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 11 czerwca 2013, 22:08

Dz.U Warszawa dnia 18 października 2012
poz 1137
Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
z dnia 30 sierpnia 2012
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy-Prawo o ruchu drogowym.
I jest tam napisane że połączenie z drogą wewnętrzną nie stanowi skrzyżowania.
Dlatego napisałem, że toto ciężko nazwać skrzyżowaniem.
szerszon

Postprzez Kancjusz » wtorek 11 czerwca 2013, 22:11

Wcześniej napisałem:
Tekst ogłoszony - tekst ustawy ogłoszony w 1997 r. Potem było wiele zmian, na podanej stronie masz link do aktów zmieniających.

Ustawy można zmieniać za pośrednictwem innych ustaw. Na stronie, której link wcześniej podawałem, masz odnośnik "Akty zmieniające", a tam z kolei link do strony http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 2404&min=1 zawierającej Ustawę z dnia 22 lipca 2010 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw, która to ustawa zmienia definicję skrzyżowania.
Kancjusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze