Używanie swiateł do jazdy dziennej w tunelu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Używanie swiateł do jazdy dziennej w tunelu.

Postprzez Borys_q » wtorek 07 maja 2013, 21:46

Moim zdaniem powinno się w tunelu jeździć na światłach mijania, jeśli tunel jest na tyle długi, że nie dociera światło słoneczne.

Moim zdaniem powinno być tak jak przed wprowadzeniem całodobowej jazdy na światłach mijania, przynajmniej kierowcy myśleli zaczyna padać to cyk światła, wjeżdża do tunelu to cyk światła, a teraz szaro buro deszcz pada a z tyłu ciemno.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Cyberix » wtorek 07 maja 2013, 22:30

Za dużo wymagasz z tym myśleniem. Dzisiaj opady deszczu, na autostradzie chmury wody podnoszone za przejeżdżającymi pojazdami. No i oczywiście stada baranów na DRL z ciemną, nieoświetloną dupą.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » wtorek 07 maja 2013, 22:35

LeszkoII napisał(a):Obecnie w PoRD nie ma przepisu, który wprost nakazywałby włączanie świateł mijania w tunelu...
Przepraszam Leszko, że cytuję akurat Ciebie ale PRAWIE wszyscy biorący udział w tej dyskusji robicie podstawowy błąd. Jest Art.51.1., który tak naprawdę zobowiązuje 24 na dobę i w każdych warunkach jeździć na światłach mijania. Są jeszcze dodatkowe artykuły, które mówią kiedy zamiast lub razem ze światłami mijania kierujący może włączyć inne światła. Jest m. in. Art.51.2., który mówi wprost:
Kodeks napisał(a):Art. 51.2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
Czy uważacie, że w dzień, w tunelu, przy ;ładnej pogodzie jest tak samo normalna przejrzystość jak poza tunelem?
-----
Tomasz11 napisał(a):Czy wg obecnych przepisów mozemy przejeżdżać przez tunel na światłach do jazdy dziennej, może coś mi umknęło coś się zmieniło bo teraz widze że w art 51 ustawy nie ma tam ani słowa o tym że należy przełączyć na światła mijania.
Biorąc pod uwagę przede wszystkim treść Art.51.1., który tak naprawdę zobowiązuje do jazdy na światłach mijania 24 godz. na dobę w każdych warunkach (poza kilkoma wyjątkami opisanymi w innych artykułach) powinieneś raczej zapytać:

Czy wg obecnych przepisów możemy przejeżdżając przez tunel przełączyć światła mijania na światłach do jazdy dziennej? Może coś mi umknęło, coś się zmieniło bo teraz widzę, że w Art.51 ustawy nie ma tam ani słowa o tym, że w tunelu mogę przełączyć ze świateł mijania na światłą do jazdy dziennej. Czy tunel jest tą wyjątkową sytuacją opisaną Art.51.2., w której zamiast świateł mijania mogę używać świateł do jazdy dziennej? A dopóki nie masz pewności jeździj przez tunel na światłach mijania.
Ostatnio zmieniony piątek 10 maja 2013, 21:33 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 07 maja 2013, 22:41

szymon1977 napisał(a):Jest m. in. Art.51.2., który mówi wprost:
Kodeks napisał(a):Art. 51.2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
Czy uważacie, że w dzień, w tunelu, przy ;ładnej pogodzie jest tak samo normalna przejrzystość jak poza tunelem?

Jeżeli w tunelu nikt nie rozpylił sztucznej mgły to jest taka sama ;) Jaki związek ma ilość światła i przejrzystość powietrza?
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 07 maja 2013, 23:02

Jakiś chyba ma. Wiem, że to dość skrajne przypadki ale czy przy wyłączonym świetle jesteś w stanie siedząc na kiblu (zakładam, że w toalecie nie posiadasz okna) dostrzec ten sam przedmiot (nie posiadający oświetlenia) przy zamkniętych drzwiach, czy przy otwartych drzwiach? Wydaje mi się, że dobrze oświetlone powietrze jest bardziej przejrzyste od źle oświetlonego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » środa 08 maja 2013, 07:09

szymon1977 napisał(a):Wydaje mi się, że dobrze oświetlone powietrze jest bardziej przejrzyste od źle oświetlonego.

-.-
Sorry, ale prawie z krzesła spadłem.
Jakie oświetlone powietrze? I w jaki sposób zwiększa się ta przejrzystość pod wpływem światła? Popłynąłeś. :eek2:
edit: to rozumiem, że latarnie morskie to jakieś głupki budują skoro w nocy i tak powietrze robi się nieprzejrzyste ;D
lith

Postprzez LeszkoII » środa 08 maja 2013, 08:56

Wreszcie widzę, że temat ruszył tak, jak go ukierunkowałem, z czego jestem b. zadowolony.

Czym jest przejrzystość powietrza z Art.51.1? Na pewno istnieje normalna przejrzystość - a wobec tego - również musi istnieć jej przeciwieństwo czyli "nie-normalna".
Z pomocą przychodzi definicja z Art.2.
niedostateczna widoczność – widoczność występującą od zmierzchu do świtu, a także w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza od świtu do zmierzchu;

Z definicji wynika, że przejrzystość powietrza nie koreluje z warunkami oświetlenia w czasie od zmierzchu do świtu. Tzn. "w nocy" nie ma znaczenia czy przejrzystość powietrza jest normalna czy zmniejszona - i tak widoczność będzie niedostateczna; oraz "w dzień" jakość przejrzystości powietrza wpływa na jakość widoczności.
Gdyby było inaczej - w ogóle nie uzależniano by widoczności od warunków "zmierzch/świt".

Zresztą w Art.30 ustawodawca próbuje ogólnie ustalić(ukierunkować), czy jest zmniejszona przejrzystość powietrza...
(...)w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami(...)

Twierdzę, że do "innych przyczyn" nie należy na pewno jazda w tunelu. W tunelu powietrze może posiadać różne parametry. Do "innych przyczyn" zaliczyłbym np. zadymienie drogi wypalaniem traw lub spalinami, ruch konwekcyjny powietrza(złudzenie szklanki), burze piaskowe(ale to nie u nas).

Na pewno każdy widział gwiazdy a to znaczy, że przejrzystość powietrza w nocy może być super.
Podobnie i w tunelu przejrzystość będzie bardzo dobra, ale sztuczne oświetlenie nie zagwarantuje widoczności takiej, jak w dzień. Nie chodzi tutaj o czas od wschodu do zachodu słońca lecz o warunki oświetlenia słonecznego - którego w tunelu brak. Minutę po wschodzie słońca widoczność też będzie jeszcze daleka od tej dziennej.

"W czasie od świtu do zmierzchu" rozumiem(i należy rozumieć) jako czas efektywnego oświetlenia a nie astronomiczny czas wschodu i zachodu Słońca.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » środa 08 maja 2013, 09:22

Jakbyś się nie obrócił - d... zawsze z tyłu...
Jakby nie czytać tych przepisów zawsze powiedzą nam, że od świtu do zmierzchu przy normalnej przejrzystości powietrza wszędzie - a więc w tunelu, na moście, na autostradzie - można jeździć na dziennych.
kg1956

Postprzez Borys_q » środa 08 maja 2013, 19:50

Czwarty ram mam to samo napisać???

Jak uważasz że widoczność w danym tunelu jest niedostateczna to włączasz mijania, co do zasady tunel nie zmniejsza przejrzystości powietrza.

Jakiś chyba ma. Wiem, że to dość skrajne przypadki ale czy przy wyłączonym świetle jesteś w stanie siedząc na kiblu (zakładam, że w toalecie nie posiadasz okna) dostrzec ten sam przedmiot (nie posiadający oświetlenia) przy zamkniętych drzwiach, czy przy otwartych drzwiach?

Ja może i sokolego wzroku nie mam ale papier toaletowy znajdę zarówno przy zamkniętych i otwartych drzwiach, nawet jak leży daleko:)

Za dużo wymagasz z tym myśleniem.

Jak ustawodawca od dziesięciu lat traktuje kierowców jak bezmyślnych idiotów, to w końcu takimi się staną. Teraz już ludzie przez poważne skrzyżowanie nie są wstanie przejechać jak padnie sygnalizacja, na coś takiego receptą jest wyłączanie sygnalizacji w weekendy i niech się walą aż się nauczą, ludzie jeżdzą na pamięć to trzeba zmieniać raz na pół roku organizację ruchu!!!!
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » środa 08 maja 2013, 20:52

Wikipedia pisze takhttp://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_mijania
Włączanie tych świateł jest obowiązkowe łącznie lub zamienne ze światłami drogowymi zawsze od zmierzchu do świtu, a także w tunelach, w warunkach pogorszonej przejrzystości powietrza (mgła, silne opady deszczu lub śniegu, zadymienie itp.) oraz podczas holowania.

"także w tunelach" może być tylko interpretacją... według mnie słuszną, ale powinni napisać, że to tylko interpretacja i rozwinąć(w linkach zewnętrznych) jej tematykę.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » środa 08 maja 2013, 20:56

Jak źródłem prawa w Polsce będzie Wikipedia to się z tobą w 100% zgodzę.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » środa 08 maja 2013, 21:14

Borys_q napisał(a):Jak źródłem prawa w Polsce będzie Wikipedia to się z tobą w 100% zgodzę.
Tego nie napisałem. Prawo zawiera się w dokumentach prawnych a Wikipedia jest swego rodzajem "prasówki", "ściągawki", "streszczenia".

Zmierzch w tunelu istnieje czy nie?
LeszkoII

Postprzez Borys_q » środa 08 maja 2013, 21:21

Nie będe już dyskutował, może istnieć może nie istnieć.

EDIT:

A jednak jeszcze podyskutuje.

Kto z was wie co to jest tunel???

Czy zgodnie z obowiązującą definicją może istnieć 4-ro kilometrowy tunel z dostępem światła słonecznego??

Czy w takim tunelu też występuje: permanentny zmierzch, permanentna zmniejszona przejrzystość??
Borys_q

Postprzez szymon1977 » czwartek 09 maja 2013, 01:28

Borys_q napisał(a):Kto z was wie co to jest tunel???
Ustawodawca wie i dzieli się z nami swoją wiedzą. Wystarczy zapoznać się z Kodeksem:
Kodeks napisał(a):Art.2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
18. tunel - budowlę na drodze, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Jest znak - jest tunel; nie ma znaku - nie ma tunelu. To wszystko.
szymon1977

Postprzez silvox » czwartek 09 maja 2013, 18:37

szymon1977 napisał(a):Jest znak - jest tunel; nie ma znaku - nie ma tunelu.

Dokładnie.. Sam to chciałem napisać, ale skoro nie spisz po nocach.. :lol: :lol:

A poza tym zarządca drogi może wziąć sprawę w swoje ręce i domalować na znaku "tunel" ikonkę świateł mijania.. To by chyba dla wszystkich było zrozumiałe, że należy włączyć światełka.. :spoko:
silvox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze