Jak wjechać na parking ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak wjechać na parking ?

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 stycznia 2013, 23:21

Nie widzę, żeby było "najpierw" skrzyżowanie, później możliwość skrętu na parking.
Popieram Dylka, ale jak wjechać na ten parking? Czyżby tylko na wprost(od ul. Gęstej)?
[ http://goo.gl/maps/T5wwe ]
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 10 stycznia 2013, 23:37

dylek napisał(a):szerszon - nie następują po sobie, a równocześnie...
Gdyby miało dotyczyć tylko tej jednokierunkowej dochodzącej do Dobrej - to by nie kombinowali, tylko wybrali najbardziej oczywiste rozwiązanie : zakazy skrętu.
A skoro zrezygnowano z zakazów na rzecz nakazu prosto...to musiał być w tym jakiś cel...
Może np. wjazd/wyjazd na ten parking jest na tyle wąski, że ruch odbywa się wahadłowo w nim ? I pojazdy czekające na Dobrej na skręt i wypuszczające pojazdy z parkingu, by móc weń wjechać - blokowały by ją ?
Wg mnie nie mozna skręcać z Dobrej w parking.

No właśnie to równocześnie mi nie pasuje.
Wydaje się ,ze wjazd na parking powstał później, a nie zmienili oznakowania.
I jeszcze ten znak parking ze strzałką...
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 10 stycznia 2013, 23:39

Weź spraya...przemaluj nakazy na zakazy, to bedziesz miał co chcesz :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 stycznia 2013, 23:55

Jednak, można skręcić w prawo na parking. C-5 stosuje się też poza skrzyżowaniami, ale tutaj mamy skrzyżowanie. Wjazd na parking nie jest częścią skrzyżowania, więc organizatorowi ruchu nie chodziło o uniemożliwienie wjazdu na parking.
Inaczej by było przy braku skrzyżowania - tylko droga i przecinający ja kierunek na parking. Wtedy nie można by było skręcić w prawo(bo nie ma skrzyżowania)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 11 stycznia 2013, 00:06

No i dalej jestem w kropce....dylek już, leszko już...ankietę mam robić ? :D

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 382.03.jpg
a takie coś nabazgrałem...
Czy C-5 , Waszym zdaniem dotyczy tylko skrzyżowania , czy również parkingu ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 11 stycznia 2013, 00:29

szerszon napisał(a):a takie coś nabazgrałem...
Czy C-5 , Waszym zdaniem dotyczy tylko skrzyżowania , czy również parkingu ?
Według mnie tylko skrzyżowania. Pech chciał, że wjazd na parking znajduje się w obrębie skrzyżowania lub niemal w obrębie, ale tego kierowca nie jest w stanie stwierdzić.
Na Twoim rysuneczku znak C-5 nie jest umieszczony "poza skrzyżowaniem" a z linijką/suwmiarką nikt nie będzie wysiadał z samochodu i sprawdzał czy te 100 cm jest za czy na skrzyżowaniu; jeśli za... to znak C-5 przestanie obowiązywać i skręci; jeśli w obrębie - to tez skręci.
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 14 stycznia 2013, 13:03

W moich stronach(a nie pamiętam, jak to jest jak się jedzie w Polskę...) nastawiali kilka lat temu masę takich znaków przed stacjami paliw umiejscowionymi po lewej stronie; można korzystać tylko ze stacji po prawej stronie szosy. Uciążliwy pomysł i często jest łamany. Ale idea jasna- nie skręcamy do obiektu przy drodze i to prosty przekaz. Prosto, to prosto.
Ciekaw jestem podobnej sytuacji, czy wobec takiego dictum na chodnik też nie można wjechać?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 stycznia 2013, 13:17

maryann napisał(a):Ciekaw jestem podobnej sytuacji, czy wobec takiego dictum na chodnik też nie można wjechać?
Chodnik to jeszcze część drogi, więc (raczej?) nie nastąpiła faza skrętu nie zależnie czy zaparkujesz w poprzek czy równolegle do krawędzi.
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 15 stycznia 2013, 10:55

I jeszcze jedno. Niektórym np. nie mieści się połączenie C12 z B20 i nie wiedzą co znaczy. Tutaj mamy D6 i C5 . Co razem znaczą? Może tylko tyle, że prosto trzeba przejechać przez pasy i na nich skrętu nie zaczynać, nie wykonywać?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » wtorek 15 stycznia 2013, 12:47

Ja należę do tych, którzy nie wiedzą co znaczy połączenie C12+B20 :lol: Zatem każdy znak traktuję jakby osobno, ale tak się nie da, bo żeby znak B20 miał uzasadnienie, musi być inny znak wskazujący na pierwszeństwo. Tym samym nie może być znaku C12, ponieważ na tak oznaczonym skrzyżowaniem nie może być drogi, której przyznaje się pierwszeństwo. C12 wraz z B20 budzi sprzeczność.
Połączenie C5 i D6 nie budzi żadnej sprzeczności; traktuje każdy znak "sekwencyjnie" a nie "równolegle".
LeszkoII

Postprzez mshtal » poniedziałek 21 stycznia 2013, 23:54

LeszkoII napisał(a):Ja należę do tych, którzy nie wiedzą co znaczy połączenie C12+B20 :lol: Zatem każdy znak traktuję jakby osobno, ale tak się nie da, bo żeby znak B20 miał uzasadnienie, musi być inny znak wskazujący na pierwszeństwo. Tym samym nie może być znaku C12, ponieważ na tak oznaczonym skrzyżowaniem nie może być drogi, której przyznaje się pierwszeństwo. C12 wraz z B20 budzi sprzeczność.
Połączenie C5 i D6 nie budzi żadnej sprzeczności; traktuje każdy znak "sekwencyjnie" a nie "równolegle".

co Ty za herezje wypisujesz???

nie wiem skąd czerpiesz wiedzę ale sądzę że długa droga przed Tobą!
mshtal

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 00:44

No to podaj mi proszę instrukcje popartą zapisem prawnym, jak się zachować widząc kompilację C12+B20.
Jeśli podasz, to na szerokiej drodze, którą przejeżdżam codziennie(chodzi o znaki) przestanę się śmiać z drogowców, który ustawili taki znaki... na jednym słupku.
LeszkoII

Postprzez mshtal » wtorek 22 stycznia 2013, 01:37

LeszkoII napisał(a):No to podaj mi proszę instrukcje popartą zapisem prawnym, jak się zachować widząc kompilację C12+B20.
Jeśli podasz, to na szerokiej drodze, którą przejeżdżam codziennie(chodzi o znaki) przestanę się śmiać z drogowców, który ustawili taki znaki... na jednym słupku.

to przestan sie z nich śmiać i zajrzyj do 220 odnośnie znaku A7!
później zerknij na B20 też do 220 i zrozumiesz co oznacza takie połączenie znaków, kiedy MUSI być zastosowane!
mshtal

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 12:15

Ja nie doszukałem się, co oznacza kompilacja C12+B20, możesz wkleić, jeśli znalazłeś.
LeszkoII

Postprzez mshtal » wtorek 22 stycznia 2013, 17:49

LeszkoII napisał(a):Ja nie doszukałem się, co oznacza kompilacja C12+B20, możesz wkleić, jeśli znalazłeś.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY

w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

[czyli 220]

poczytaj sobie o znaku A-7, tam znajdziesz wykładnie dlaczego w danym miejscu ma być B-20 zamiast A-7, później wróć do tzw. kompilacji C-12 + A-7 (trzeba sobie trochę trudu zadać...) wtedy będziesz wszystko wiedział i głupot na forum nie wypisywał!
mshtal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze