chcąc nie chcą wykonywał manewr wyprzedzania, a ten jest zabroniony właśnie
w takich przypadkach by nie dochodziło do przedstawionych w pierwszym poście zdarzeń
pokaz mi przepis ktory zabrania wyprzedzania pojazdu na skrzyzowaniu w tej sytuacji
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez rusel » sobota 20 października 2012, 23:53
chcąc nie chcą wykonywał manewr wyprzedzania, a ten jest zabroniony właśnie
w takich przypadkach by nie dochodziło do przedstawionych w pierwszym poście zdarzeń
przez szerszon » sobota 20 października 2012, 23:54
Wrobiony poprzez nieprawidłowe zachowanie i błędy czarnego.kujawiaczkaa napisał(a):
wrobili go i niestety - winny
przez kujawiaczkaa » sobota 20 października 2012, 23:56
dylek napisał(a):lith - nie zapominaj, że art.22.3 nie zwalnia ze stosowania 22.1 i art.2 pkt 22
Gdyby czarny nie kombinował nie byłoby problemu.
Patrzmy na przyczyne a nie skutek.
Art. 4. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.
przez BOReK » sobota 20 października 2012, 23:59
przez rusel » niedziela 21 października 2012, 00:00
ale mi to wygląda na manewr skrętu w prawo na skrzyżowaniu, a nie na zmianę pasa ruchu
przez kujawiaczkaa » niedziela 21 października 2012, 00:07
rusel napisał(a):a zeby to zrobic musial wpierw zmienic pas ruchu no chyba ze przez niego przeskoczyl
przez rusel » niedziela 21 października 2012, 00:11
czy ja wykonuję tu jakiś manewr w myśl zmiany pasa ruchu i ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi na nim się znajdującemu?
przez kujawiaczkaa » niedziela 21 października 2012, 00:18
pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.
jezeli ktos wyprzedza niezmieniajac pasa ruchu a Ty wobec niego wykonasz "ruch" i zaklocisz jego tor jazdy to jestes winna kolizji
wyobraz sobie caly ten wątek i problem bez skrzyzowania
przez lith » niedziela 21 października 2012, 00:22
poza tym ja nie widze przepisu ktory zabrania mi wyprzedzania jezeli do niego doszlo pojazdu sygnalizujacego zmiane kierunku jazdy a ja nie zmieniam pasa ruchu...naciagana teoria, owszem nie mogl wyprzedzac jadac tym samym pasem ruchu...
przez rusel » niedziela 21 października 2012, 00:22
ten warunek jest gdzieś zapisany? czy tylko tu na forum?
nie zauważyłem, żeby łapało się to w jakieś wyjątki
Art 24.3 pord tu zabrania wyprzedzania
przez lith » niedziela 21 października 2012, 00:33
przez rusel » niedziela 21 października 2012, 00:35
Jakoś nie widzę tam niczego co by pozwalało olać punkt 10. To jest po prostu wyjątek od 7.3
przez lith » niedziela 21 października 2012, 00:48
przez kujawiaczkaa » niedziela 21 października 2012, 07:05
rusel napisał(a):chcąc nie chcą wykonywał manewr wyprzedzania, a ten jest zabroniony właśnie
pokaz mi przepis ktory zabrania wyprzedzania pojazdu na skrzyzowaniu w tej sytuacji
3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5, 10 i 12.
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) ...
2) ...
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
przez szerszon » niedziela 21 października 2012, 07:47