LeszkoII napisał(a):Dyklek,
znak C-12 oznacza że:"na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy". Wobec tego ruch jest jednokierunkowy. Jak zdefiniować obszar, po którym się poruszają pojazdy wokół wyspy jak nie jezdnia? Po prostu jezdnia o nakazowym kierunku ciągu ruchu, na co wskazuje treść znaku C-12.
Jesli coś cytujesz z przepisów - to racz cytowac dokładnie

§ 36. 1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
2.Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
Nic ...ani słowa o jednokierunkowości....
Z tego zapisu absolutnie nie wynika ruch jednokierunkowy... (od tego jest zresztą specjalny znak, którego na rondzie nie uświadczysz...)
Dalej wszyscy mogą z dowolnego kierunku pojechac w dowolnym kierunku, a nie wszyscy w jednym... I może się zdarzyć, że jadą gęsiego jednym pasem jeden za drugim i jeden jedzie w prawo, drugi prosto, a trzeci w lewo... Co ich zwalnia z sygnalizowania ? twoje widzimisię ?
Co do pytania o obszar na skrzyzowaniu po którym poruszają się pojazdy- odsyłam do definicji podstawowych... tam nazwano to powierzchnią skrzyzowania, a nie jezdnią jednokierunkową.
LeszkoII napisał(a):Co do rozmiarów ronda - to ma ono tylko i wyłącznie praktyczny charakter używania/braku używania wszystkich należnych sygnalizacji kierunkowskazem. Trudno bowiem sobie wyobrazić, że na dużym rondzie przy zamiarze zjazdu na 3. na 4 możliwe w miejscach pomiędzy tymi zjazdami używa się kierunkowskazów jeśli nie zamierza się zmienić pasa ruchu lub rondo opuścić. Trudno też sygnalizować te wszystkie manewry na mini-rondzie z oczywistych względów - czas trwania kierunkowskazu.
No popatrz...a PoRD mówi zupełnie co innego ... masz sygnalizowac każdą zmianę pasa lub kierunku i nic nie pisze, ze możesz cudować...tu za małe to se pomigam nie wszystkie manewry..tam za duże to bedę tylko zmiany pasa sygnalizował... jakiś własny PoRD tworzysz ?
LeszkoII napisał(a):Jeszcze raz powtarzam - kierując się wytycznymi Kodeksu Drogowego, błędem jest używanie lewego kierunkowskazu na rondzie, jeśli nie zmienia sie pasu ruchu.
Przepisy mówią o tym, kiedy należy sygnalizować zmianę kierunku ruchu(pasa) lub sygnalizować skręt na skrzyżowaniu.
Skręt na skrzyżowaniu okrężnym może odbywać się tylko z prawej strony - zjeżdżając z niego.
Kierunek ruchu to zmiana pasa ruchu na rondzie.
Kierując się przepisami wychodzi mi zupełnie co innego... Mam obowiązek sygnalizowania zawsze zawczasu zmiany pasa lub kierunku...więc jesli zamierzam skręcić w lewo - to nie widzę wyjątku p.t. rondo.
Nie wyczytałem natomiast, ze mam obowiazek sygnalizowania opuszczania skrzyzowania.
To, ze dla ciebie zmiana kierunku=zmiana pasa nie oznacza jeszcze, że ustawodawca to własnie napisał ...
Nie szukaj na jednym skrzyzowaniu drogi/jezdni tworzacej wiele skrzyzowań z dolotami...nie tędy droga...
Z jednego wiele to tylko Chrystus potrafił cudownie rozmnożyć...