Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Postprzez Mateusz1 » środa 26 września 2012, 21:46

rusel - czy strzała zabrania zmiany pasa? Nie! Mówi tylko w którą stronę mogę jechać na skrzyżowaniu z danego pasa. Więc nadal chodzi o pieniądze dla budżetu.
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Postprzez rusel » środa 26 września 2012, 21:55

czy strzała zabrania zmiany pasa

wskazuje kierunek przejazdu wiec wykorzystujesz element drogi niezgodnie z jego przeznaczeniem co ujete jest w kodeksie wykroczen obierajac inny kierunek niz do tego przeznaczony, nie jest istotne czy zmieniasz pas ruchu, czy zawracasz czy jedziesz na wprost nie stosujesz sie do oznakowania poziomego/pionowego a to nakazuje ustawa w pierwszych art
rusel

Postprzez maryann » czwartek 27 września 2012, 09:34

W takim miejscu(gdzie najwięcej samochodów), jadąc od prawej środkowym pasem można zmienić pas, by z niego pojechać w lewo, o ile nie ma korka, zrobimy to płynnie i nie zablokujemy swojego pasa http://www.zumi.pl/,19.959720500000003: ... mapie.html

Natomiast tutaj http://maps.google.pl/maps?q=krakow,+gr ... e&t=h&z=21 w okolicach czarnego był mandat. Inna linia?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » czwartek 27 września 2012, 15:04

Idąc tokiem rozumowania niektórych forumowiczów, czy
Obrazek
zabrania mi skręcenie w lewo lub w prawo?
Przecież "sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu", zatem co w takim przypadku zabrania mi skręcenia w lewo z pasa oznaczonego takim sygnalizatorem?
Cyberix

Postprzez lith » czwartek 27 września 2012, 15:48

W sumie jeżeli pas nie jest oznaczony jako tylko do jazdy prosto to nic? o.O Sam się nad tym kiedyś zastanawiałem, bo się spotkałem z taką niedorobioną sygnalizacją przy jakichś robotach drogowych... i ostatecznie skręciłem 'na czerwonym'.
lith

Postprzez Amos » czwartek 27 września 2012, 18:18

rusel napisał(a):
czy strzała zabrania zmiany pasa

wskazuje kierunek przejazdu wiec wykorzystujesz element drogi niezgodnie z jego przeznaczeniem co ujete jest w kodeksie wykroczen obierajac inny kierunek niz do tego przeznaczony, nie jest istotne czy zmieniasz pas ruchu, czy zawracasz czy jedziesz na wprost nie stosujesz sie do oznakowania poziomego/pionowego a to nakazuje ustawa w pierwszych art

Dlaczego niezgodnie z przeznaczeniem? Przecież nie pojechałem, dajmy na to, prosto z pasa oznakowanego do skrętu w lewo, tylko zmieniłem pas na właściwy (no, w ostatniej chwili)...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Drezyna » czwartek 27 września 2012, 19:04

"jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką" znaczy co by nie mówić, dokładnie to i nic innego. Żadne zmiany pasa czy skręty w innym kierunku - to jest niedozwolone.
Drezyna

Postprzez Cyberix » czwartek 27 września 2012, 19:07

Swoją drogą, to już wiem, skąd się bierze tylu cwaniaków, którzy jadą do końca pasem do skrętu w lewo/prawo a potem na bezczelnego wbijają się na inny pas.
Cyberix

Postprzez lith » czwartek 27 września 2012, 19:14

ale nie mieszajmy cwaniactwa do jazdy przepisowej... większość cwaniaków wcale przepisów nie łamie robiąc to co robią.
lith

Postprzez Cyberix » czwartek 27 września 2012, 20:22

Zatem wytłumacz mi:
Mamy drogę od Ronda Mogilskiego do Ronda Grzegórzeckiego w Krakowie, taką jak na obrazku:
http://maps.google.pl/maps?q=krak%C3%B3w+rondo+grzeg%C3%B3rzeckie&ie=UTF8&ll=50.059079,19.959261&spn=0.001412,0.0018&oe=utf-8&client=firefox-a&hnear=Rondo+Grzeg%C3%B3rzeckie,+Krak%C3%B3w,+ma%C5%82opolskie&gl=pl&t=k&z=19
Pasy do jazdy "na wprost" oraz "w prawo" w godzinach szczytu są mocno zakorkowane. Pas do skrętu w lewo (na Rondzie Grzegórzeckim) przeważnie jest wolny z uwagi na znikomą ilość pojazdów skręcających w lewo.
Jak zatem nazwiesz kierowców jadących celowo tym pasem do samego końca a następnie
- wbijanie się zanim zacznie się ciągła linia przed rondem
- wbijanie się na linii ciągłej przed rondem
- wbijanie się na rondzie
I teraz powiedz mi, jedziesz za takim cwaniakiem lewym pasem, chcesz skręcić w lewo i nagle pojazd jadący przed tobą zatrzymuje się, wyrzuca prawy kierunkowskaz i chce zmienić pas na prawy (właśnie w tych 3 miejscach o których napisałem), i czasami trwa to 1 lub 2 minuty bo przecież nikt cwaniaka nie chce wpuścić. Czy nie jest to utrudnianie ruchu?

I teraz refleksja
1. gdyby te strzałki nic nie oznaczały to po kiego grzyba je w ogóle malować?
2. wskażcie oznakowanie za pomocą ciągłych linii na skrzyżowaniu, które zabraniałoby zmiany pasa ruchu a umożliwiało pojazdom jadącym drogą poprzeczną na zmianę pasa? (zadałem to już pytanie wcześniej, ale jak widzę, żaden ekspert nie pokazał takiego oznakowania).
Cyberix

Postprzez maryann » piątek 28 września 2012, 10:08

Obejrzyj odcinek jeszcze raz- nikt nie dostał mandatu za późną zmianę pasa na przerywanej przed rondem, a tylko ci, którzy zrobili to na obwiedni. Zazwyczaj wtedy też zrobili to płynnie, w odróżnieniu od tych co robili to "poprawnie" przed rondem. W końcu też rzadko tam jeżdżąc można czuć się zakoczonym przeznaczeniem pasa na ten do lewoskrętu.
Moim zdaniem w takich miescach ruch powinno się organizować przez fizyczne wybudowanie pasa do skrętu w lewo, żeby nikt sie nie zapędził, a przynajmniej tak: http://www.zumi.pl/,20.031890750000002: ... mapie.html
maryann

Postprzez dylek » piątek 28 września 2012, 10:30

maryann napisał(a): W końcu też rzadko tam jeżdżąc można czuć się zakoczonym przeznaczeniem pasa na ten do lewoskrętu.

maryann - nie przesadzajmy z tym zaskoczeniem ;)
http://goo.gl/maps/ao5zI
Ładnie wszyscy są zawczasu poinformowani zarówno znakami F-10 jak i F-11 ... Zaskoczeniem ciężko wytłumaczyć to cwaniactwo ;)
Ostatnio zmieniony piątek 28 września 2012, 11:06 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » piątek 28 września 2012, 10:52

A jeśli korek się zaczął np. 500m wcześniej?
maryann

Postprzez dylek » piątek 28 września 2012, 11:10

A nawet jeśli się zaczął i kilka kilometrów wcześniej, to przecież nie przestawił tych F-10 i F-11 tuż przed skrzyżowanie.... Ciągle pozostaje spory odcinek do skrzyżowania, gdzie można spróbować zmienić pas lub nastawić się na potrzebę wykręcenia oberka po rondzie... O zaskoczeniu mowy być nie może :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez BOReK » piątek 28 września 2012, 23:37

Drezyna napisał(a):"jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką" znaczy co by nie mówić, dokładnie to i nic innego. Żadne zmiany pasa czy skręty w innym kierunku - to jest niedozwolone.

Jazda z pasa ok (zgodnie z definicją), a co z jazdą po pasie? Przepis tej jazdy po pasie, czyli zanim się wtoczymy na skrzyżowanie, nie definiuje... a to dopiero raz.

Dwa - przepisowo zmieniając pasy przed skrzyżowaniem nadal poruszam się w tym samym kierunku! Zmiana kierunku następuje dopiero na skrzyżowaniu, ale tam to ja już po pasie zwykle nie jadę - otóż zjechałem z pasa wjeżdżając na skrzyżowanie. I voila, w ten sposób mogę sobie zmienić pas zanim wjadę na skrzyżowanie (pojadę "z pasa"), pomimo p8 i zgodnie z przepisami.
BOReK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze