bajencja napisał(a):Na egzaminie jechałam przez takie rondo prosto, prawym pasem i brak kierunku przy zjeździe został potraktowany jako błąd.
Niestety słusznie. Zmiana kierunku jazdy podczas opuszczania ronda bez sygnalizacji prawy kierunkowskazem to błąd.
-----
dylek napisał(a):Co jest dziwnego w tym, że A-7 nie dotyczy tylko prawego pasa i nawet po wjechaniu na pas prawy dalej ciąży na nim obowiązek ustąpienia i pasowi wewnętrznemu ?
Jedyne co jest dziwne to Twoje usilne próby rozstrzygnięcia pierwszeństwa przejazdu pomiędzy dwoma pojazdami znajdującymi się na skrzyżowaniu pomimo, że w "170" jest wyraźnie napisane, że C-12+A-7 rozstrzyga pierwszeństwo przejazdu pomiędzy pojazdem znajdującym się na skrzyżowaniu a wjeżdżającym na skrzyżowanie.
-----
dylek napisał(a):Jeżeli żółty nie miga to znaczy, że nie zamierza nigdzie skręcać.
Nie. Jeżeli żółty nie miga to oznacza to, że nie zamierza zmienić kierunku jazdy lub nie zamierza zmienić zajmowanego pasa ruchu. Przepisy nic nie mówią o obowiązku sygnalizowania skręcania bez zmiany kierunku jazdy lub zajmowanego pasa ruchu.
dylek napisał(a):Należy więc założyć, że zechce wyjechać prosto, a nie dalej się kręcić w kółko.
Nie. Należy założyć, że skoro nie zamierza zmienić kierunku jazdy ani zajmowanego pasa ruchu to będzie kontynuował jazdę wewnętrznym pasem wokół wyspy centralnej.
dylek napisał(a):Zajeżdżając mu drogę zmuszasz go bądź do znacznej zmiany prędkości, bądź do zmiany kierunku jazdy.
Nie. Wjeżdżając na zewnętrzny pas w żaden sposób nie wpłyniesz na kontynuowanie jazdy przez żółtego wewnętrznym pasem wokół wyspy centralnej.
dylek napisał(a):Wymuszenie w najczystszej z postaci.
Nie. Żadnego wymuszenia nie będzie.
-----
dylek napisał(a):Ale jeśli z lewego na skrzyżowaniu chcę się znaleźć na lewym za skrzyżowaniem to gdzie ja niby pas zmieniam ? Z lewego na lewy zmieniam ?
Wystarczy popatrzeć jak są wymalowane pasy ruchu na tym konkretnym rondzie i dorysować krechę zgodną z torem jazdy jakim przez to rondo przejedziesz. W każdym punkcie, w którym przejedziesz przez linię wyznaczającą pasy ruchu wokół wyspy centralnej wykonujesz zmianę zajmowanego pasa ruchu.
-----
dylek napisał(a):Wyjazd z ronda to nie oznacza automatycznie skrętu w prawo, a jazda wokół ronda to nigdy nie jest jazda prosto. Co w tym niezrozumiałego ?
Nic.
Jazda łukiem nie oznacza od razu zmiany kierunku jazdy, ani jazda prosto nie oznacza od razu jazdy bez zmiany kierunku jazdy. A w tym coś niezrozumiałego? Także nic.
Lecimy dalej. Jazda łukiem w lewo, wokół wyspy centralnej to jazda zgodna z kierunkiem jazdy wynikającym z przepisów i oznakowania poziomego, a opuszczenie ronda to jazda niezgodna z kierunkiem jazdy wynikającym z przepisów i oznakowania poziomego. A w tym coś niezrozumiałego? Także nic.
Lecimy jeszcze dalej. Jedziemy zgodnie z kierunkiem jazdy wynikającym z przepisów i oznakowania poziomego to nie zmieniamy zmiany kierunku jazdy, a jeżeli jedziemy niezgodnie z kierunkiem jazdy wynikającym z przepisów i oznakowania poziomego to zmieniamy kierunek jazdy. A w tym coś niezrozumiałego? Także nic.
-----
dylek napisał(a):...średnio mam ochotę po raz setny się rozwodzić...
Całe szczęście. Nie wiem ile razy już próbowałeś razy przekonać do swoich teorii, być może 99 razy. Faktem jest, że na tym forum ani raz Ci się to nie udało. I choćbyś nawet 1000 razy swoją teorię powtórzył nie stanie się ona prawdą bez uzasadnienia w przepisach. A dotąd go nie przedstawiłeś. Więc jeżeli nic nowego nie wymyśliłeś proszę, daruj sobie.