Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez JolantazMlawy » wtorek 14 lutego 2012, 12:10
przez motomiki » wtorek 14 lutego 2012, 12:51
przez lith » wtorek 14 lutego 2012, 15:39
przez scorpio44 » niedziela 19 lutego 2012, 19:49
lith napisał(a):Zielony, bo czarny skręca w lewo, a zielony w prawo.
lith napisał(a):Sygnalizatory są ustawiane po prawej stronie, ewentualnie powtarzane po lewej, ewentualnie dla danego pasa wiszą nad danym pasem. Tutaj jest to specjalnie zrobione tak, żebyś mógł przejechać na prawo od sygnalizatora i nie stać na czerwonym- w momencie kiedy i tak nic tam nie jedzie podczas czerwonego.
przez lith » niedziela 19 lutego 2012, 20:19
przez scorpio44 » niedziela 19 lutego 2012, 20:37
lith napisał(a):Co do skręcania w prawo na lewy pas to ja tak robię w 90% i to nie jest głupie
przez lith » niedziela 19 lutego 2012, 20:45
przez polex » niedziela 19 lutego 2012, 21:35
scorpio44 napisał(a):A mianowicie jest na tym skrzyżowaniu taki szczegół, którego 99% ludzi (łącznie z instruktorami i egzaminatorami, i widzę że Lithem też) nie chce zauważyć, a który widać bardzo wyraźnie na załączonym tu zdjęciu. Chodzi mi o linie prowadzące, które mają skręcający w lewo z zachodu na północ (jak na zdjęciu czarny) i ze wschodu na południe (jak na zdjęciu dwa samochody stojące tuż obok tej linii). Ja nie małem nigdy cienia wątpliwości, że przy takim oznakowaniu skręt w lewo można zakończyć wyłącznie na lewym pasie, tak jak prowadzi linia!
przez lith » niedziela 19 lutego 2012, 21:52
przez scorpio44 » niedziela 19 lutego 2012, 23:19
przez szymon1977 » poniedziałek 20 lutego 2012, 15:49
A na rysunku z przykładu zielony przejeżdżając przez linię ciągłą zmienia zajmowany pas ruchu bez ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi jadącemu pasem ruchu na który zamierza wjechać, i to wydaje mi się bezpośrednią przyczyną kolizji. Czarny jest już bowiem po zmianie pasa ruchu.Kodeks napisał(a):Oddział 4
Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
Art. 22.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
przez lith » poniedziałek 20 lutego 2012, 16:18
przez szymon1977 » poniedziałek 20 lutego 2012, 16:40
Bo patrząc na całą sytuację w miejscu, w którym czarny zmienia kierunek jazdy prawego pasa nie ma. Jest tylko lewy i środkowy. Osobiście nie widzę przeciwwskazań, aby czarny w miejscu wystąpienia kolizji zajmował zgodnie z przepisami środkowy pas ruchu.lith napisał(a):...nie rozumiem czemu czarny nie może zająć prawego, skoro masowo czarne jak chcą na następnym skręcać w prawo to ten prawy zajmują- od razu po skręcie.
Ja nie widzę powodu, dla którego zielony mógłby przejechać przez linię ciągłą.lith napisał(a):Czemu zielony nie ma możliwości zajęcia innego pasa niż prawy? Przecież po skręcie mogę zająć dowolny pas, a żadna ciągła mnie tu nie ogranicza.
przez lith » poniedziałek 20 lutego 2012, 17:55
przez scorpio44 » wtorek 21 lutego 2012, 01:14
szymon1977 napisał(a):Scorpio44: owszem, czarny ma z lewej strony linię prowadzącą. Ale czy zabrania ona czarnemu zmienić pas ruchu jeszcze przed miejscem, w którym dochodzi do kolizji?
szymon1977 napisał(a):Wy piszecie, że w rzeczywistości nie ma linii ciągłej, jest przerywana. To oczywiście znacząco zmienia postać rzeczy.