Zawracanie na rondzie - Rybnik

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zawracanie na rondzie - Rybnik

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 14:29

To może tak:
której strzałki mam posłuchać- tej na F10, czy na C12? Rozumiem, gdyby były powtórzone dalej, gdyby były wyznaczone pasy ruchu, gdyby w definicji F10 było "(...)przez skrzyżowanie z ruchem okrężnym(...)"... ; jedna każe jechać prosto, a druga pozwala dookoła jednak wyspy. Hę?
F10 musi mieć, kurczę, jakiś głębszy sens- bo co ozncza np. ten przed Węzłem Mogilskim?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 15:02

maryann napisał(a):To może tak:
której strzałki mam posłuchać- tej na F10, czy na C12?

I jednej, i drugiej, bo one sobie nie przeczą.
Znak F-10 pokazuje za pomocą strzałek, w którym kierunku można jechać przez skrzyżowanie z poszczególnych pasów ruchu. W przypadku prostej strzałki jest to jazda prosto przez skrzyżowanie z danego pasa ruchu.
Natomiast znak C-12 mówi o ruchu odbywającym się wokół wyspy centralnej na skrzyżowaniu w kierunku wskazanym strzałkami. Dzięki temu kierujący nie jest zdziwiony wyrastającą przed nim wyspą centralną, tylko wie, że w ramach jazdy prosto przez skrzyżowanie, musi ją objechać ze strony wynikającej z kierunku wskazanego strzałkami.

maryann napisał(a):(...) bo co ozncza np. ten przed Węzłem Mogilskim?

W tym przypadku należałoby zacząć od tego, żeby organizator ruchu zdecydował się, czy jest to jedno skrzyżowanie, czy kilka odrębnych, bo niestety nie potrafił się zdecydować, więc oznakował pół na pół...
cman

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 15:14

cman napisał(a):I jednej, i drugiej, bo one sobie nie przeczą.
Nie przeczą, też to widzę; na tym załączonym obrazku łatwo to przejechać. Tylko że ja myślę uniwersalnymi kategoriami i nie będę takich stosował na skrzyżowaniu "na krzyż" a na "rogatym" jakimś zastanawiał sie od nowa.
A jak na tym właśnie zrobię 'supeł'(objadę wyspę półtora raza) to będzie wykroczenie, czy nie? C12 mi na to pozwala i wypełnię F10. Tylko bez sensu jakoś, że gdzie indziej z pętli wyjechać nie mogę.
maryann

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 15:25

maryann napisał(a):A jak na tym właśnie zrobię 'supeł'(objadę wyspę półtora raza) to będzie wykroczenie, czy nie?

Nie wiem. Wyobraź sobie, że zrobisz to samo na przykład tutaj: http://maps.google.com/?ll=50.029054,19 ... 19&vpsrc=6 - wjedziesz pasem ruchu do jazdy prosto, zawiniesz na środku skrzyżowania kółeczko i pojedziesz dalej prosto. Odpowiedz sobie na swoje pytanie w kontekście tej sytuacji i odpowiedź ta będzie tak samo prawidłowa w kontekście skrzyżowania o ruchu okrężnym.
cman

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 15:39

cman napisał(a): będzie tak samo.
Zbyt śmiała teza.
Ale też nie o tym mówimy.'Na oko' i na znaki- to inne miejsce, nie ma C12, jest F10, coś zabrania kółeczka a nic nań nie pozwala. Nie wiem, po co ten przykład.
maryann

Postprzez oskinstruktor » wtorek 17 stycznia 2012, 22:38

Dodam tylko, że w Rybniku wszystkie ronda są tak oznakowane.
oskinstruktor

Postprzez JolantazMlawy » wtorek 17 stycznia 2012, 23:30

To jak mili koledzy eksperci, taki P-8 to jak długo obowiązuje według miłych kolegów? Do pierwszej możliwości wyboru, na skrzyżowanie, dwa skrzyżowania, 100 m czy jeszcze inaczej? Który z kolegów drogich ekspertów zna odpowiedz? Śmiało, czekam z niecierpliwością! A może przepisy tego nie precyzują? I co wtedy?
JolantazMlawy

Postprzez kg1956 » piątek 20 stycznia 2012, 10:29

P-8a , Strzałka kierunkowa na wprost. Oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczona, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką;

Wygląda na to, że przepisy tego nie precyzują.
kg1956

Postprzez JolantazMlawy » piątek 20 stycznia 2012, 21:42

Czyli jeśli inne znaki nie zabraniają, śmiało można zawracać zgodnie z przepisami.
JolantazMlawy

Postprzez kopan » piątek 20 stycznia 2012, 23:57

Oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczona, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką;

No chyba to jest logiczne że przepis tyczy pierwszej możliwości takiej jazdy.
kopan

Postprzez maryann » sobota 21 stycznia 2012, 09:46

Czyli nie wolno w tym i podobnych wypadkach wjechać na rondo pod prąd? To nazywasz 'pierwszą możliwością'?
maryann

Postprzez cman » sobota 21 stycznia 2012, 10:00

Ja już wcześniej przedstawiłem:

Obrazek
cman

Postprzez maryann » sobota 21 stycznia 2012, 10:03

To ja zacytuję siebie... i mamy kolejne trzy strony.
Kontynuuj, ale się nie powtarzaj.
maryann

Postprzez cman » sobota 21 stycznia 2012, 10:21

Jak się mam nie powtarzać, skoro wklejam niepodważalne wyjaśnienie, a Ty w jego świetle piszesz:
maryann napisał(a):Czyli nie wolno w tym i podobnych wypadkach wjechać na rondo pod prąd? To nazywasz 'pierwszą możliwością'?

Czyli jest to mój komunikat dla Ciebie, mówiący: "Człowieku, obudź się! Już zacytowałem co trzeba, w świetle tego przestań pisać coś, co jest z tym wyraźnie sprzeczne!"
cman

Postprzez maryann » sobota 21 stycznia 2012, 12:39

Wiesz, ja stopniuję poziom odpowiedzi proporcjonalnie do pytającego; Tobie bym nigdy nie odpisał tak jak kopan'owi, ale od Ciebie też oczekuję czego innego. Stąd gradyfikacja moich postów.
Co do miejsca- tu nie możesz cytować o strzałce, ponieważ interpretacja jaką masz na myśli(zakaz skrętu w lewo na "rondzie") pozostawałaby w sprzeczności z C12, gdzie strikte jest to jedyny naturalny ruch("...wokół wyspy w kierunku wskazanym[czyli zawsze w lewo]"). Na "skrzyżowaniu" do takiej sprzeczności doszłoby np. w sytuacji namalowania P8a i postawienia C8. Jeśli już coś takiego trzeba by oznakować, to chyba tylko zieloną tablicą z rondem, którego jeden wyjazd byłby piętnowany przez B2.
Jeśli tu obydwa znaki równocześnie mają mieć sens, to tylko taki jak na zdjęciu ze Stwosza w Krakowie.
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze