Kto ma pierszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierszeństwo?

Postprzez lith » niedziela 13 listopada 2011, 17:31

@kopan Czyli pierwszeństwa muszę ustąpić zbliżając się do skrzyżowania, a jak już na nie wjadę to mnie nic nie obchodzi i jadę nie patrząc na nic? Czyli skręcam w lewo, stoję na środku skrzyżowania, jadą samochody z naprzeciwka, a ja twardo przed nie, bo przecież jestem na skrzyżowaniu, a nie zbliżam się do niego, więc nie muszę nikomu ustępować. Jeszcze nie widziałem osoby, która by w ten sposób postępowała. Tak samo to twierdzenie, że liczy się tylko pozycja przed skrzyżowaniem i to którędy wyjedziemy przy ustalaniu pierwszeństwa jest zupełnie oderwane od rzeczywistości. Jak dla mnie zdecydowanie naginasz przepisy takim rozumowaniem. I gdyby ludzie postrzegali to tak jak piszesz to 1 skrzyżowania bezkolizyjnie by się nie przejechało.
lith

Postprzez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 17:42

Uwaga! Tylko do użytkownika kopan! Przepis obowiązuje wyłącznie przed skrzyżowaniem!

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Na szczęście są inne przepisy, tylko wypadałoby umieć je zastosować!
Drezyna

Postprzez bac » niedziela 13 listopada 2011, 17:59

kopan napisał(a):A jak można inaczej czytać ten przepis ??

No właśnie język naturalny, a polski w szczególności, ma to do siebie, że można go czytać różnie. Dla mnie całkiem sensownie wygląda taka interpretacja: Kierujący już w momencie zbliżania się do skrzyżowania ma wzmóc ostrożność i od tego momentu ma ustępować pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony...
Nic to nie zmienia w tym, że w przypadku dwóch pojazdów naprzeciwko siebie skręcających w lewo jest sytuacja patowa i w pełni zgadzam się z tym, że mijanie się wówczas lewymi bokami nie jest naturalne, choć - niestety - czasem konieczne.
bac

Postprzez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 18:34

A skąd takie wnioski ??
Przecież z przepisu wynika to co pisałem :
Czyli o pierwszeństwie decyduje pozycja przed skrzyżowaniem a pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu.

lith napisał(a):@kopan Czyli pierwszeństwa muszę ustąpić zbliżając się do skrzyżowania, a jak już na nie wjadę to mnie nic nie obchodzi i jadę nie patrząc na nic? Czyli skręcam w lewo, stoję na środku skrzyżowania, jadą samochody z naprzeciwka, a ja twardo przed nie, bo przecież jestem na skrzyżowaniu, a nie zbliżam się do niego, więc nie muszę nikomu ustępować. Jeszcze nie widziałem osoby, która by w ten sposób postępowała.

To skąd ci się takie herezje biorą ??
Malo tego próbujesz mi te swoje herezje wcisnąć, nieładnie.
kopan

Postprzez lith » niedziela 13 listopada 2011, 18:47

No dla mnie to nie wynika nijak z tego artykułu, że pierwszeństwo jest ustalane tylko przed skrzyżowaniem, a egzekwowane na skrzyżowaniu. Raczej wynika z niego, że kierowca musi zacząć ogarniać komu będzie musiał ustąpić, a komu nie już przed skrzyżowaniem i musi przewidzieć jeszcze zanim wjedzie na skrzyżowanie jakie będą relacje pomiędzy poszczególnymi samochodami. Ale jak dla mnie nie oznacza to, że ma brać przy ustalaniu pierwszeństwa sytuację sprzed wjazdu. Poza tym właśnie ustalając komu ustąpić, a komu nie musi brać pod uwagę nie tylko samochody, które są akurat na skrzyżowaniu, ale samochody, które się do niego zbliżają i będą na skrzyżowaniu kiedy on do niego dojedzie.
lith

Postprzez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 18:47

To nie herezje, to prawda. Przepis obowiązuje wyłącznie w czasie zbliżania. Realizacja na skrzyżowaniu jest fantasmagorią.

Z drugiej strony na szczęście gdzie byśmy nie jechali, nawet będąc już na skrzyżowaniu, zbliżamy się do jakiegoś innego, więc przepis jednak obowiązuje. Uff!

Postulat do rozumnych i rozsądnych: czytajmy przepisy tak, jak zostały napisane, ale zachowujmy umiar.
Drezyna

Postprzez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 20:50

lith napisał(a):No dla mnie to nie wynika nijak z tego artykułu, że pierwszeństwo jest ustalane tylko przed skrzyżowaniem, a egzekwowane na skrzyżowaniu. Raczej wynika z niego, że kierowca musi zacząć ogarniać komu będzie musiał ustąpić, a komu nie już przed skrzyżowaniem i musi przewidzieć jeszcze zanim wjedzie na skrzyżowanie jakie będą relacje pomiędzy poszczególnymi samochodami. Ale jak dla mnie nie oznacza to, że ma brać przy ustalaniu pierwszeństwa sytuację sprzed wjazdu. Poza tym właśnie ustalając komu ustąpić, a komu nie musi brać pod uwagę nie tylko samochody, które są akurat na skrzyżowaniu, ale samochody, które się do niego zbliżają i będą na skrzyżowaniu kiedy on do niego dojedzie.

Czyli na początku uważasz że nie a z dalszej wypowiedzi wynika że nawet tak. :spoko:
kopan

Postprzez bac » niedziela 13 listopada 2011, 20:58

kopan napisał(a):A skąd takie wnioski ??
Czyli o pierwszeństwie decyduje pozycja przed skrzyżowaniem a pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu.

W takim razie z których konkretnie słów wynika, że "pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu". Przecież jest powiedziane tylko, że mam ustąpić pierwszeństwa tylko podczas zbliżania się do skrzyżowania (vide zacytowany przez Ciebie przepis o przejeździe kolejowym).
bac

Postprzez lith » niedziela 13 listopada 2011, 22:01

Nie, może inaczej. Jeżeli zbliżam się do skrzyżowania, a samochód zbliża się np. z lewej, ale na skrzyżowaniu kiedy się z nim spotkam to wcale nie nadjedzie z mojej lewej to nie traktuję go tak jakby przyjechał z mojej lewej tłumacząc się, że przed wjazdem na skrzyżowanie przecież był z mojej lewej tylko tak jak jest obecnie. I i już zbliżając się do skrzyżowania nie interesuje mnie jak jadą inne samochody w tej chwili, a jak by jechały w momencie kiedy nasze tory ruchu się przecięły juz na skrzyżowaniu. Jeżeli wychodzi na to, że musiałbym mu ustąpić to mogę od razu poczynić odpowiednie środki i np. zwolnić z wyprzedzeniem, a nie cisnąć nie patrząc na nic do samego skrzyżowania, a potem kotwica za okno, staję w miejscu i zaczynam myśleć kogo przepuścić.
lith

Postprzez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 22:15

To, co proponuje kopan, zresztą nie po raz pierwszy, jest ślepą uliczką, która do niczego nie prowadzi, a wprowadza spustoszenie w umysłach kandydatów na kierowców i młodych kierowców. Dyskusja z nim jak zwykle nie ma sensu, bo obstaje przy fragmentarycznej, zasłyszanej teorii, a na konkretne pytania będące konsekwencją przyjętych przez niego założeń nigdy nie odpowiada. Jest to więc nie tylko szkodliwe, ale także w najmniejszym stopniu nie jest twórcze.

W omawianej sprawie proponuję następujące logiczne rozwiązanie:

Oddział 7
Przecinanie się kierunków ruchu

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa...

I teraz staje się jasnym, że omawiany przepis dotyczy przecinania się kierunków ruchu w obrębie skrzyżowania. Tak więc od momentu, kiedy zbliżamy się do skrzyżowania mamy obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wymienionym, o ile nasze kierunki ruchu się przecinają w obrębie skrzyżowania.

Potwierdza tę tezę ust. 3 dotyczący przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

Myślę, że to kończy rozsądną dyskusję, natomiast koledze kopan proponuję cofnięcie się w tych rozważaniach do def. skrzyżowania, i rozważenie, czy "przecięcie" jest w ogóle obiektem materialnym, oraz które "obszary" wtedy powstają, a które nie. To jest kluczowe zagadnienie przy omawianiu art. 25, bo czy można w ogóle zbliżać się do obiektów niematerialnych?
Drezyna

Postprzez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 22:41

bac napisał(a):
kopan napisał(a):A skąd takie wnioski ??

W takim razie z których konkretnie słów wynika, że "pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu". Przecież jest powiedziane tylko, że mam ustąpić pierwszeństwa tylko podczas zbliżania się do skrzyżowania (vide zacytowany przez Ciebie przepis o przejeździe kolejowym).

Dział nazywa się przecinanie się kierunków ruchu.

Przed skrzyżowaniem przy normalnej pozycji pojazdów żadne przecinanie się kierunków nie występuje, czyli siłą rzeczy przepis tyczy miejsc kolizyjnych na skrzyżowaniu.
Z ustąpieniem przed skrzyżowaniem nie ma problemów przy skrzyżowaniu równorzędnym, a takie skrzyżowanie reguluje ten przepis.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 listopada 2011, 22:47 przez kopan, łącznie zmieniany 1 raz
kopan

Postprzez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 22:45

kopan napisał(a): ...czyli siłą rzeczy przepis tyczy miejsc kolizyjnych na skrzyżowaniu.

Czyli przecięć kierunków ruchu. Nic się nie decyduje przed skrzyżowaniem, tylko przy przecięciach. Dziękuję, że kolega w końcu dał się przekonać!
Drezyna

Postprzez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 23:16

Lith.
Jedziemy z naprzeciwka, Ty skręcasz w lewo a ja prosto jadę.
Jaki przepis zastosujesz ??
Masz ustąpić pojazdowi z prawej, czy skręcając w lewo masz ustąpić pojazdowi jadącemu z przeciwnego kierunku na wprost.
Dwa w jednym o co to chodzi ??
Po co dwa przepisy do tej samej sytuacji.??

Nie dwa przepisy a liczy się pozycja przed wjazdem więc wyłącznie drugi przepis.
kopan

Postprzez bac » poniedziałek 14 listopada 2011, 01:47

kopan napisał(a):Jedziemy z naprzeciwka, Ty skręcasz w lewo a ja prosto jadę.
Jaki przepis zastosujesz ??
Masz ustąpić pojazdowi z prawej, czy skręcając w lewo masz ustąpić pojazdowi jadącemu z przeciwnego kierunku na wprost.
Dwa w jednym o co to chodzi ??

Że tak się wtrącę... Dlaczego dwa w jednym?
To, że w którymś tam momencie skrętu w lewo mamy pojazd z naprzeciwka po swojej prawej stronie, to naciągnięta bajka dla kursantów, którzy PoRDu nigdy w rękach nie mieli (i - w większości - mieć nie będą), żeby łatwiej im było zapamiętać.
bac

Postprzez kg1956 » poniedziałek 14 listopada 2011, 10:20

Drezyna napisał(a):(...)Potwierdza tę tezę ust. 3 dotyczący przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem. (...)

Zaciekawił mnie ten "ustęp", więc zacytuję szerzej:

Art. 25.

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

Co oznacza przecięcie się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem?
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze