Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez lith » niedziela 13 listopada 2011, 17:31
przez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 17:42
przez bac » niedziela 13 listopada 2011, 17:59
kopan napisał(a):A jak można inaczej czytać ten przepis ??
przez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 18:34
lith napisał(a):@kopan Czyli pierwszeństwa muszę ustąpić zbliżając się do skrzyżowania, a jak już na nie wjadę to mnie nic nie obchodzi i jadę nie patrząc na nic? Czyli skręcam w lewo, stoję na środku skrzyżowania, jadą samochody z naprzeciwka, a ja twardo przed nie, bo przecież jestem na skrzyżowaniu, a nie zbliżam się do niego, więc nie muszę nikomu ustępować. Jeszcze nie widziałem osoby, która by w ten sposób postępowała.
przez lith » niedziela 13 listopada 2011, 18:47
przez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 18:47
przez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 20:50
lith napisał(a):No dla mnie to nie wynika nijak z tego artykułu, że pierwszeństwo jest ustalane tylko przed skrzyżowaniem, a egzekwowane na skrzyżowaniu. Raczej wynika z niego, że kierowca musi zacząć ogarniać komu będzie musiał ustąpić, a komu nie już przed skrzyżowaniem i musi przewidzieć jeszcze zanim wjedzie na skrzyżowanie jakie będą relacje pomiędzy poszczególnymi samochodami. Ale jak dla mnie nie oznacza to, że ma brać przy ustalaniu pierwszeństwa sytuację sprzed wjazdu. Poza tym właśnie ustalając komu ustąpić, a komu nie musi brać pod uwagę nie tylko samochody, które są akurat na skrzyżowaniu, ale samochody, które się do niego zbliżają i będą na skrzyżowaniu kiedy on do niego dojedzie.
przez bac » niedziela 13 listopada 2011, 20:58
kopan napisał(a):A skąd takie wnioski ??
Przecież z przepisu wynika to co pisałem :
Czyli o pierwszeństwie decyduje pozycja przed skrzyżowaniem a pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu.
przez lith » niedziela 13 listopada 2011, 22:01
przez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 22:15
przez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 22:41
bac napisał(a):kopan napisał(a):A skąd takie wnioski ??
Przecież z przepisu wynika to co pisałem :
Czyli o pierwszeństwie decyduje pozycja przed skrzyżowaniem a pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu.
W takim razie z których konkretnie słów wynika, że "pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu". Przecież jest powiedziane tylko, że mam ustąpić pierwszeństwa tylko podczas zbliżania się do skrzyżowania (vide zacytowany przez Ciebie przepis o przejeździe kolejowym).
przez Drezyna » niedziela 13 listopada 2011, 22:45
kopan napisał(a): ...czyli siłą rzeczy przepis tyczy miejsc kolizyjnych na skrzyżowaniu.
przez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 23:16
przez bac » poniedziałek 14 listopada 2011, 01:47
kopan napisał(a):Jedziemy z naprzeciwka, Ty skręcasz w lewo a ja prosto jadę.
Jaki przepis zastosujesz ??
Masz ustąpić pojazdowi z prawej, czy skręcając w lewo masz ustąpić pojazdowi jadącemu z przeciwnego kierunku na wprost.
Dwa w jednym o co to chodzi ??
przez kg1956 » poniedziałek 14 listopada 2011, 10:20
Drezyna napisał(a):(...)Potwierdza tę tezę ust. 3 dotyczący przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem. (...)