Rybnik - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rybnik - pytanie

Postprzez lechB » środa 31 sierpnia 2011, 22:40

Witam
Na wstępie osoba decyzyjna wymieniona na początku miała racje . Pojazd nr. 2 ma pierwszeństwo przed pojazdem nr.1
Kiedyś opisałem dokładnie taką samą sytuacje drogową z którą miał na drodze kierowca z Dąbrowy Górniczej. Tak oznakowane jest skrzyżowanie skanalizowane jeśli mamy problemy ze zrozumieniem po co postawiono znak A-7 zapraszam na wykłady.
Dziwi mnie że instruktorzy nauki jazdy maja problemy jak się zachować w takiej sytuacji na skrzyżowaniu i źle szkolą powielając niedouczonych kierowców.
lechB

Postprzez Aiden » czwartek 01 września 2011, 00:26

Oczywiście, że tak. Nawet nie wiem jak można mieć w tej sytuacji jakiekolwiek wątpliwości.
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 września 2011, 00:59

Zielone światło na sygnalizatorze oznacza tylko zezwolenie na wjazd za sygnalizator, zarówno dla pojazdu 1 i 2, nic nie ma do ustalenia pierwszeństwa pomiędzy nimi.

1. Czy w miejscu przecięcia się kierunków ruchu pojazd 2 jedzie już po drodze poprzecznej czy nadal wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy lub skręca na skrzyżowaniu?

2. Czy znak A-7 umieszczony razem ze światłami (działającymi) nie traci swojego znaczenia?

3. Czy linia warunkowego zatrzymania i P-15 wystarczą, aby zobowiązać nas do ustąpienie pierwszeństwa pojazdom poruszającym się drogą poprzeczną i czy jest dopuszczalne wymalowanie tych znaków bez pionowego znaku A-7?

Oto moje wątpliwości, choć odpowiedzi się domyślam.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

pora na bany

Postprzez oskinstruktor » czwartek 01 września 2011, 11:28

Lechu ja Cię bardzo proszę :wow: ...... powiedz że żartowałeś!!! Po co postawiono A7? Po to go postawili, żeby w przypadku uszkodzenia sygnalizacji ostrzegał o dojeżdżaniu do drogi z pierwszeństwem i związanych z tym obowiązków.
oskinstruktor

Postprzez szerszon » czwartek 01 września 2011, 15:52

szymon1977 napisał(a):Zielone światło na sygnalizatorze oznacza tylko zezwolenie na wjazd za sygnalizator, zarówno dla pojazdu 1 i 2, nic nie ma do ustalenia pierwszeństwa pomiędzy nimi.

1. Czy w miejscu przecięcia się kierunków ruchu pojazd 2 jedzie już po drodze poprzecznej czy nadal wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy lub skręca na skrzyżowaniu?

2. Czy znak A-7 umieszczony razem ze światłami (działającymi) nie traci swojego znaczenia?

3. Czy linia warunkowego zatrzymania i P-15 wystarczą, aby zobowiązać nas do ustąpienie pierwszeństwa pojazdom poruszającym się drogą poprzeczną i czy jest dopuszczalne wymalowanie tych znaków bez pionowego znaku A-7?

Oto moje wątpliwości, choć odpowiedzi się domyślam.

Czy jak masz stop i zielone swiatło to sie zatrzymujesz , aby "ustapić" tym z D-1 i czerwonym swiatłem ?
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 01 września 2011, 16:02

falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez M.S. » piątek 02 września 2011, 01:08

lechB napisał(a):...Pojazd nr. 2 ma pierwszeństwo przed pojazdem nr.1

Nie może być inaczej - 1 ma pierwszeństwo przed 2. Znam to skrzyżowanie. Obydwa pojazdy mają zielone światło.

Inna sprawa, że będąc pojazdem 1 trzeba brać pod uwagę zasadę "ograniczonego zaufania" i spodziewać się, że 2 będzie myśleć tak jak Lechu :)
M.S.

Postprzez szymon1977 » piątek 02 września 2011, 01:36

Nie było nigdzie mowy a znakach A-7, P-5 i P-13/P-14 umieszczonych wewnątrz skrzyżowania z sygnalizacją świetlną (nie przy sygnalizatorze). Czy takie znaki obowiązują nawet przy włączonej sygnalizacji?

Oznakowanie tego skrzyżowania wygląd jakby ktoś ukradł A-7 umieszczony tuż przed drogą poprzeczną.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lechB » sobota 03 września 2011, 20:51

Nie znam tego skrzyżowania bo tam nie byłem. Moja wypowiedź opierała się na opisie autora tematu i zdjęciu satelitarnym. Domyślam się że osobą decyzyjną był instruktor. Na temat skrzyżowania skanalizowanego z sygnalizacją świetlna pisałem dlaczego znak A7 postawiono przy skręcie w prawo i nie chce się powtarzać w tym temacie.Jeśli się myliłem to przepraszam ale muszę mieć pewne dane które mnie przekonają.
Czy znak A7 jest razem z sygnalizacją świetlną czy osobno i w którym miejscu postawiono te znaki jeśli ktoś zna proszę o opis tego skrzyżowania żeby wyjaśnić i zakończyć temat.
lechB

Postprzez szerszon » sobota 03 września 2011, 22:21

szymon1977 napisał(a):Nie było nigdzie mowy a znakach A-7, P-5 i P-13/P-14 umieszczonych wewnątrz skrzyżowania z sygnalizacją świetlną (nie przy sygnalizatorze). Czy takie znaki obowiązują nawet przy włączonej sygnalizacji?

Oznakowanie tego skrzyżowania wygląd jakby ktoś ukradł A-7 umieszczony tuż przed drogą poprzeczną.

No kurcze stary, daj spokój.obejrzyj sobie co wrzucił maryann i posłuchaj Dworaka.
szerszon

Postprzez scorpio44 » sobota 03 września 2011, 23:48

Dworak rzeczywiście ma 100% racji właśnie od 7.50 (czyli w temacie, który bezpośrednio tego wątku dotyczy). :) W przeciwieństwie niestety do bzdur, które pieprzy w poprzednich minutach tego odcinka (a już w szczególności od 5.10). Skąd on to rozróżnienie na światła i brak świateł wytrzasnął, wie tylko on.
scorpio44

Postprzez szymon1977 » niedziela 04 września 2011, 00:25

"§ 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,"
...i nic więcej nie znalazłem. Jako ważniejsze od znaków pionowych zwalnia mnie se stosowania się do znaku A-7 umieszczonego na tym samym słupku, który w pewnych sytuacjach mógłby mi na wjazd na skrzyżowanie nie pozwolić. Co zwalnia mnie ze stosowania się do znaku A-7 umieszczonego już za sygnalizatorem?
szymon1977

Postprzez scorpio44 » niedziela 04 września 2011, 01:26

Rozumiem, że jeżeli znak A-7 nie znajduje się na tym samym słupku co sygnalizator, ale dwa metry dalej na drugim słupku (czyli jak to bardzo podkreślasz, już za sygnalizatorem), to się do niego stosujesz mimo zielonego światła?
scorpio44

Postprzez M.S. » niedziela 04 września 2011, 11:34

Istnieje coś takiego jak hierarchia przepisów:
1. osoba sterująca ruchem (np. policjant)
2. sygnalizacja świetlna
3. znaki
4. przepisy ogólne

Najważniejsze w tym to fakt, że nie schodzimy po kolei w tej hierarchii, tylko szukamy najwyższej pozycji (zwykle np. sygnalizacja) a potem od razu schodzimy do przepisów.
Jeżeli mamy sygnał zielony, a za nim STOP, to zatrzymujecie się? No chyba nie :)

Art. 5.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem... mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
M.S.

Postprzez oskinstruktor » niedziela 04 września 2011, 12:01

Ja się jeszcze tylko zastanawiam nad jedną opcją. Autor postu (tak zrozumiałem to z jego wypowiedzi) jest instruktorem a jeden z jego kursantów miał taką sytuację. Egzaminator przerwał egzamin za wymuszenie bo tak pewnie wynikało z relacji kursanta. Sprawę przedstawił jako taką, która jest przedstawiona na rzucie z zumi czy tam czegoś innego, czyli 1 i 2 wjeżdżają na zielonym.
Jako że na relacje kursantów po egzaminie musimy brać poprawkę, myślę czy nie było tak że 1 wjeżdżała na skrzyżowanie na S-2? W takim przypadku pierwszeństwo 2 jest ewidentne i może po prostu tak było. Nie wierzę aby egzaminator przerwał egzamin za wymuszenie w sytuacji jaką rozważamy od początku.
Podkreślam że to tylko moje przypuszczenia i wcale tak być nie musiało.

Ci którzy znają to skrzyżowanie wiedzą jak to wygląda i rozszyfrowanie tego co napisałem nie sprawi żadnego problemu :)
oskinstruktor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze