Skrzyżowania z sygnalizacją świetlną

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania z sygnalizacją świetlną

Postprzez maryann » piątek 08 lipca 2011, 10:10

Cyberix napisał(a):No i jeszcze pojazdy uprzywilejowane o czym nikt nie napisał...
Pojazd uprzywilejowany może sie pojawić wszędzie, tak jak lądowanie UFO. I wtedy możesz wjechać w trawnik, pod prąd, zablokować kogoś- na moment; to sytuacja ekstremalna i temat tak szeroki, że gdy ktoś konkretnie pyta o skrzyzowanie, to skoncentrujmy się na sytuacjach mągących normalnie wystąpić za każdym przypadkiem pokonywania skrzyżowania, czy w inny sposób przewidywalny. Przykład pojawienia się pojazdu uprzywilejowanego można wtrąć do każdej dyskusji, tylko, że to jej wyjaśnieniu nie pomaga. Raczej świadczy o sabotażu tematu.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » piątek 08 lipca 2011, 19:27

Poważnie? A mnie się wydaje że bijesz piane właśnie teraz Ty.
Gdyby to było takie jasne to na testach na prawko nie byłoby obrazków ze skrzyżowaniami gdzie pojawia się pojazd uprzywilejowany. A jednak takie skrzyżowania z pojazdem uprzywilejowanym na testach są. Zatem temat nie jest taki oczywisty jak by się wydawało.
A skoro ktoś pyta o wszystkie możliwości to trzeba podać wszystkie możliwości.
Równie dobrze mógłbyś się przyczepić do tego, że ktoś wcześniej napisał o tramwajach -> wtedy mógłbyś napisać: przecież autor nie wspomniał nic o torach tramwajowych na skrzyżowaniu, a skoro nie wspomniał tzn, że ich nie ma, a jak ich nie ma to nie ma tramwajów, więc po cholerę pisać o tramwajach??
Cyberix

Postprzez qwer0 » piątek 08 lipca 2011, 20:22

A skoro ktoś pyta o wszystkie możliwości to trzeba podać wszystkie możliwości.

No to zapomniales o czyms imho wazniejszym od pojazdu uprzywilejowanego; biorac pod uwage, ze:
3. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym jest obowiązany stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub upoważnione do jego kontroli.

A mianowicie zapomniales o osobie kierujacej ruchem na skrzyzowaniu, ktora jest wazniejsza nawet od poj. uprzywilejowanego.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » sobota 09 lipca 2011, 08:22

No to idźmy dalej- niech uważa na osoby o 'widocznej niesprawności ruchowej'.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Borys_q » sobota 09 lipca 2011, 12:32

'widocznej niesprawności ruchowej'.

Wg mojego wykładowcy na kursie do takich osób zaliczamy również widoczną niesprawność po spożyciu alkoholu
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez melwood » sobota 09 lipca 2011, 15:41

Wydaje mi się że ta dyskusja jest zbędna. Zroumiałem już wszystkie uwagi. :spoko:

Mam jeszcze jedno pytanie: Jeśli mamy sygnalizację kierunkową np. z tablicą ze strzałkami na wprost i w prawo (mamy zielone) to czy na drodze poprzecznej piesi mogą mieć zielone światło a my musimy im ustąpić pierwszeństwa? Mi się wydaje, że tak, ale chcę się upewnić. A jeśli mamy zatem tylko strzałkę kierunkową w prawo (zielone) to piesi nie mogą mieć zielonego. :?: :help:
melwood

Postprzez szerszon » sobota 09 lipca 2011, 15:51

melwood napisał(a): Mi się wydaje...

I dobrze,ze Tobie sie tylko wydaje... :D Oczywiscie ,ze nie mają.
szerszon

Postprzez scorpio44 » sobota 09 lipca 2011, 16:27

Jeśli masz jakąkolwiek odmianę sygnalizacji kierunkowej, to nie ma prawa wystąpić sytuacja kolizyjna z jakimkolwiek innym uczestnikiem ruchu, więc piesi muszą mieć czerwone. Ale gwoli uściślenia, bo niewykluczone, że coś źle rozumujesz:
melwood napisał(a):Jeśli mamy sygnalizację kierunkową np. z tablicą ze strzałkami na wprost i w prawo

Same tablice ze strzałkami nie mają nic wspólnego z tym, czy dana sygnalizacja jest kierunkowa, czy nie. Sygnalizatory kierunkowe muszą mieć strzałki na swoich światłach (i wtedy sprawa wygląda tak, jak opisałem wyżej).

melwood napisał(a):Wydaje mi się że ta dyskusja jest zbędna. Zroumiałem już wszystkie uwagi. :spoko:

Mnie również tak się wydaje. :) Tym bardziej, że rzeczy, o które pytałeś, są oczywiste i już dawno padła jednoznaczna odpowiedź.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze