Pytanie o pierszeństwo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pytanie o pierszeństwo.

Postprzez cman » niedziela 29 maja 2011, 21:52

Odpowiedź jest na tyle oczywista, że napisz może raczej skąd Ci się biorą jakiekolwiek wątpliwości.
cman

Postprzez Falcon252 » niedziela 29 maja 2011, 22:00

No, nie jest oczywista, w mojej ocenie to pojazd nr 2 ma pierwszeństwo w tym przypadku, ale mogę źle to interpretować.
pojazd nr 1 przecina tor jazdy pojazdu nr 2, na znaku widać jak przebiega droga z pierwszeństwem
a nie ma czegoś takiego jak "wyłączanie się z ruchu" itd.
Skoro dla Ciebie cała ta sytuacja jest oczywista, to mogłeś odpowiedzieć
Falcon252

Postprzez kg1956 » niedziela 29 maja 2011, 22:04

Pojazd 1 jedzie drogą z pierwszeństwem, a pojazd 2 podporządkowaną. Jakie masz wątpliwości?
kg1956

Postprzez Falcon252 » niedziela 29 maja 2011, 22:12

Mam wątpliwości i to duże. Jakby 1 jechał prosto, a 2 skręcał w lewo to sytuacja jasna, ale czy w takiej sytuacji, kiedy 1 skręca na parking a 2 jedzie prosto to nie zachodzi inna okoliczność i nieważne jak przebiega droga z pierwszeństewem
Falcon252

Postprzez cman » niedziela 29 maja 2011, 22:24

Falcon252 napisał(a):Mam wątpliwości i to duże.

Mając wszystkie kategorie (zapewne od wielu lat)??

Falcon252 napisał(a):...ale czy w takiej sytuacji, kiedy 1 skręca na parking a 2 jedzie prosto to nie zachodzi inna okoliczność...

Nie.
cman

Postprzez athlon » niedziela 29 maja 2011, 22:29

Falcon252 napisał(a):Mam wątpliwości i to duże. Jakby 1 jechał prosto, a 2 skręcał w lewo to sytuacja jasna, ale czy w takiej sytuacji, kiedy 1 skręca na parking a 2 jedzie prosto to nie zachodzi inna okoliczność i nieważne jak przebiega droga z pierwszeństewem

A ty jak masz znak ustąp pierwszeństwa, to ustępujesz tylko tym co jadą z lewej strony, z prawej czy WSZYSTKIM którzy znajdują się na drodze z pierwszeństwem?
athlon

Postprzez Falcon252 » niedziela 29 maja 2011, 22:43

Oj, chyba źle trafiłem. Zadaje pytanie bo mam wątpliwości, a tu wszyscy jak jedne mąż odpowiadają pytaniem na pytanie, zamiast krótko i zwięźle odpowiedzieć przez co rozwialibyście w sposób spokojny moje wątpliwości. W zamian staracie się mnie i innych upokorzyć, każdy ma czasem jakieś chwile słabości i coś może nie docierać w sposób klarowny...

A ty jak masz znak ustąp pierwszeństwa, to ustępujesz tylko tym co jadą z lewej strony, z prawej czy WSZYSTKIM którzy znajdują się na drodze z pierwszeństwem?

Athlon teraz pytanie do Ciebie( mały żarcik )
A Ty jak jesteś głodny i pijany, to zjadasz ślimaki ze skorupkami czy bez, czy zjadasz wszystko co masz na talerzu?
Falcon252

Postprzez cman » niedziela 29 maja 2011, 22:57

Falcon252 napisał(a):Oj, chyba źle trafiłem. Zadaje pytanie bo mam wątpliwości, a tu wszyscy jak jedne mąż odpowiadają pytaniem na pytanie, zamiast krótko i zwięźle odpowiedzieć przez co rozwialibyście w sposób spokojny moje wątpliwości.

Zapytałem z czego wynikają wątpliwości, bo sytuacja jest nader oczywista, a następnie odpowiedziałem na pytanie - w czym problem?

Falcon252 napisał(a):W zamian staracie się mnie i innych upokorzyć, każdy ma czasem jakieś chwile słabości i coś może nie docierać w sposób klarowny...

Droga publiczna to nie jest plac zabaw, na którym można mieć wątpliwości czy się mylić.
cman

Postprzez Falcon252 » niedziela 29 maja 2011, 23:04

Cman dziękuje Ci za odpowiedź, chociaż spodziewałem się jej już w pierwszym twoim poście. A co do mylenia jest takie ładne przysłowie "Ten się nie myli, kto nic nie robi."
Falcon252

Postprzez kg1956 » poniedziałek 30 maja 2011, 09:57

Myślę, że lepiej samemu dojść do wniosków będąc nakierowywanym przez kolegów, niż otrzymać suchą odpowiedź. Tym bardziej, że zaskoczyłeś nas wątpliwościami przy tak oczywistej sytuacji i jak zauważył Cman przy tylu kategoriach pj. Zapraszamy do wypowiadania się na forum, bo jak to mówią : " pierwsze śliwki robaczywki". :wink:
kg1956

Postprzez athlon » poniedziałek 30 maja 2011, 14:33

Falcon252 napisał(a):Oj, chyba źle trafiłem. Zadaje pytanie bo mam wątpliwości, a tu wszyscy jak jedne mąż odpowiadają pytaniem na pytanie, zamiast krótko i zwięźle odpowiedzieć przez co rozwialibyście w sposób spokojny moje wątpliwości. W zamian staracie się mnie i innych upokorzyć,

Trafiłeś dobrze, tylko krótka i zwięzła odpowiedź niczego ciebie nie nauczy, i za chwilę znowu zapytasz o podobną sytuację, a potem nastepną i następną. Nikt nie stara się ciebie upokorzyć tylko zmusić do samodzielnego myślenia. Pytasz o sytuację o którą kursant rozpoczynający jazdy nie powinien pytać a już tym bardziej ktoś posiadajacy PJ, masz znak stop przed drogą z pierwszeństwem i masz pojazd który się porusza tą drogą. Sytuacja klarowna i nawet nie ma za bardzo co ją roztrząsać. Z definicji znaku B-20 (Stop) masz:
- zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem
- obowiązek ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się tą drogą.
Dlatego każdy stara się ciebie nakierować, żebyś sam na to wpadł, no chyba że nie masz pojęcia co oznaczają konkretne znaki, ale to juz odsyłam do książek.

Athlon teraz pytanie do Ciebie( mały żarcik )
A Ty jak jesteś głodny i pijany, to zjadasz ślimaki ze skorupkami czy bez, czy zjadasz wszystko co masz na talerzu?
A ja mam pytanie do ciebie, znasz definicję poszczególnych znaków drogowych czy udajesz że znasz?
athlon

Postprzez Falcon252 » poniedziałek 30 maja 2011, 19:35

Miałem wątpliwości ponieważ byłem ostatnio w takiej sytuacji, kierowca samochodu jadąc droga z pierwszeństwem zatrzymał się i wtedy zbaraniałem.

wracając do mojego PJ to miesiąc temu zdałem kat A i C+E
Falcon252

Postprzez kg1956 » poniedziałek 30 maja 2011, 22:25

Może chciał być po prostu uprzejmy, a może wjazd na parking był przyblokowany...
kg1956

Postprzez Cyberix » czwartek 09 czerwca 2011, 17:03

Ja natomiast zbaraniałem jak stałem na drodze (z pierwszeństwem na wprost) i czekałem na skręt w lewo w boczną drogę. Prędkość dozwolona 90 km/h. Przejeżdża jeden samochód, widzę kolejne dwa za jakieś 50 metrów (za nimi pusto po horyzont) i ... gostek jadący z naprzeciwka (a za nim jechało jedno auto) zaczyna hamować, zatrzymuje się i mnie przepuszcza. Po co? Dlaczego? Na co? Jakby pojechał bez hamowania to sekundę później skręciłbym sobie normalnie bez takich dziwolągów.
Cyberix

Postprzez maryann » piątek 10 czerwca 2011, 09:15

Coż, przepisy wyraźnie nakazują ustąpić pierwszeństwa, ale nic nie wspominają o wykorzystaniu pierwszeństwa. W konsekwencji niektórzy uprawiają taki mariaż asekuracji i uprzejmości. A rodzi się kalectwo!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze