Jak szybko jeździć we mgle?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak szybko jeździć we mgle?

Postprzez qwer0 » czwartek 09 grudnia 2010, 21:57

Czy ktoś mi może wyjaśnić, jak to możliwe?

Prosta sprawa.
Obstawiam, ze niektorym udalo sie wyhamowac, ale tym z tylu juz nie, przez co na danym odcinku doszlo do wielu roznych kolizji, a nie jednego poteznego karambolu.
A media jak to media... Wpisz w googlach "karambol s1", a pierwsze kilka wynikow to liczba aut od "kilkudziesieciu" poprzez 57, 60, 70 do ponad 80 aut.
Karambol na S1. Zderzyło się kilkadziesiąt samochodów
Karambol na S1, zderzyło się 70 aut!
Śląskie: Karambol ok. 80 aut na trasie S1 do Cieszyna
Karambol na drodze krajowej S1. Ponad 50 samochodów rozbitych!
Karambol na S1. Zderzyło się 60 samochodów [ZDJĘCIA]
Karambol około 70 aut.
Karambol 57 samochodów na S1

A ile aut tam sie zderzylo na prawde? Prawda jest pewnie jeszcze inna.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mk61 » piątek 10 grudnia 2010, 00:19

Faktycznie, to by się jakoś kleiło.

Rzetelność mediów mnie chyba nie przestanie zaskakiwać. Jak prawo zezwala im na różne wolności dziennikarskie, to powinno też nakazywać rzetelność. Ale co tam, life is brutal.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez WojtekS » piątek 10 grudnia 2010, 01:53

qwer0 napisał(a):Gowno bezpieczniej.
To co piszesz, nie miesci sie w pale.
To sa po prostu takie glupoty, ze nie da sie pojac.
do dupy
do dupy

Nie tylko nic nie zrozumiałeś, ale też jakość Twoich wypowiedzi wprost powala na kolana.
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez qwer0 » piątek 10 grudnia 2010, 10:10

Wiesz, jakosc Twoich porad dotyczacych jazdy we mgle przy pomocy navigacji jest na podobnym poziomie merytorycznym, wiec nie wiem w czym problem.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » piątek 10 grudnia 2010, 10:51

Dochodzenie w sprawie dotyczy "spowodowania katastrofy w ruchu lądowym" i choćby wlepiono 75 mandatów to i tak by było, bo uczestniczyło(załóżmy) 76 pojazdów. Drugi wątek dotyczy procentowego podziału odszkodowań.
Trochę dziwne, że w ktorymś przypadku wina była jednoznaczna, ale ja tam mam trochę zaufania do funkcjonariuszy.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » piątek 10 grudnia 2010, 14:14

ee tam nawi się przydaje czy to w nocy, czy podczas mgły, bo zdecydowanie jest zauważyć coś jeżeli wiemy gdzie tego szukać. Nikt nie pisze, żeby jechać przez to szybciej... po prostu łatwiej ;)

Myślę, że można to porównać z badaniem u lekarza :P Gdzie przecież przed przystąpieniem do samego badania stara się wyciągnąć od pacjenta jak najwięcej info, żeby wiedzieć czego szukać, a potem tylko się sprawdza czy to pasuje, czy nie. Tak samo na drodze lepiej się upewniać 'czy to tu jest ten zakręt w prawo?' niż rozkminiać: 'co to może być o.O?'. Oczywiście jest ryzyko, że te wskazówki sprowadzą nas na zły trop... ale imo i tak więcej z tego pożytku niż możliwych szkód.
lith

Postprzez Cyberix » piątek 10 grudnia 2010, 14:26

Na odpowiednio skonfigurowanej Navi łatwo widać ewentualne zakręty czy skrzyżowania na nieznanej drodze...
Cyberix

Postprzez qwer0 » piątek 10 grudnia 2010, 17:48

No widac, czy ktos twierdzi, ze nie widac? Tylko co z tego?
Strach sie bac wyjechac na droge, majac swiadomosc, ze niektorzy do poruszania sie we mgle, czy co gorsza nawet w nocy potrzebuja nawigacji i twierdza, ze dzieki temu jest bezpieczniej.
qwer0

Postprzez lith » sobota 11 grudnia 2010, 03:28

Oczywiście, ze nie potrzebują... tak samo jak nie potrzebują wspomagania kierownicy, abs'u. Jeżeli mniej uwagi poświęcamy na znalezienie samej drogi to więcej można właśnie poświecić temu co się wkoło nas dzieje. Nikt nie mówi o tym, że patrzę na linię na gpsie i jadę wzdłuż niej :D Ale oczywiście niektórzy działają tylko w trymie 0/1. Albo bez nawi, albo tak zapatrzony w nawi, że świata nie widz i wjedzie w drzewo, bo na nawi go nie ma zaznaczonego.
lith

Postprzez maryann » sobota 11 grudnia 2010, 09:20

Wydaje mi się(bo nie mam navi), że we mgle trzeba patrzeć na drogę, a blondynki spod ekranu tylko słuchać.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » sobota 11 grudnia 2010, 13:41

Czemu nie zerkać na linię? Przecież nie zajmuje to więcej czasu niż zerknięcie w lusterko czy na zegary o.O Jak się zna drogę to wiadomo się nie przyda, bo samamu się wie gdzie się czego spodziewać, ale jak się nie zna to dzięki nawi jednak się jedzie trochę jakby się znało :) Jeszcze raz się powtórzę- nawi niejest po to, żeby zastąpić patrzenie na drogę, ani też po to, żeby w ogóle umjożliwić jazdę, bo bez się nie da tylko po to, żeby ułatwić jazdę. Przecież tak czy inaczej trzeba jechać tak, żeby można było się zatrzymać przed wyłaniającą się z mgły przeszkodą, bo przecież pieszych, innych samochodów, drzew w jezdni nie ma zaznaczonych na gpsie ;p. CHodzi raczej o to, że jadę widzę na kilkadziesiątm. do przodu... widzę pusty asfalt.... ale kurde, czy ja tędy w ogóle powinienem jechać? :D
lith

Postprzez mapmen » sobota 11 grudnia 2010, 13:58

Nie rozumiem po co chcesz znać przebieg drogi skoro jej nie widzisz, a prędkosć musisz dostosowac tak by zatrzymac się najdalej w miejscu które w danym momencie widzisz.
mapmen

Postprzez lith » sobota 11 grudnia 2010, 15:57

Właśnie po to, żeby wiedzieć gdzie jej szukać... żeby na jakimś rozjeździe nie wjechać tam gdzie nie chcę, żeby być już np. przygotowanym na ostry zakręt... sporo tego... po prostu pełniejszy obraz sytuacji.
lith

Postprzez mapmen » sobota 11 grudnia 2010, 16:32

w jaki sposób przygotowujesz się na ostry niewidoczny zakręt?
mapmen

Postprzez qwer0 » sobota 11 grudnia 2010, 16:56

CHodzi raczej o to, że jadę widzę na kilkadziesiątm. do przodu... widzę pusty asfalt.... ale kurde, czy ja tędy w ogóle powinienem jechać? :D

No tak, do tego wlasnie sluzy nawi. Ale z tego korzysta sie rowniez w sloneczny dzien, jak to lubie powtarzac texty z filmow "przecież samo południe, czwarta popołudniu, lato, wrzesień jeszcze szóstej nie ma...".

A z tego co tu widze, to rozchodzilo sie o czerpanie informacji o przebiegu wlasciwej drogi, a nie orientacji czy znajdujemy sie na wlasciwej drodze.

I tu nie chodzi o to, ze ja tak sobie pieprze, bo tak sobie umanilem, nie rozchodzi sie o przepisy, ze jestem az tak poprawny, ze zawsze jezdze i sugeruje jazde zgodnie z nimi. Rozchodzi sie o bezpieczenstwo. Wlasne i innych. O ile czyjes zdrowie moge miec w tylku (nie oszukujmy sie, mam to gdzies czy jeden z was jadacy wg navi rozpieprzy sie na drzewie, czy wyladuje w rowie, mi to zwisa), to o tyle zalezy mi na tym, aby mi udalo sie dojechac szczesliwie i bezpiecznie dowiezc moich pasazerow.

A zycie udowadnia doskonale to, ze navi co najwyzej odmozdza, a nie przyczynia sie do zwiekszenia bezpieczenstwa jazdy. Navi sluzy jedynie do wytyczania trasy i tyle. Tutaj jej rola sie konczy. A orientowanie sie we mgle za pomoca navi to tylko i wylacznie pomylka.
qwer0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze