Kolizja - jak to jest z naprawą?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolicja - ak to jest z naprawą?

Postprzez waldasiek » poniedziałek 23 sierpnia 2010, 13:22

Cyberix napisał(a):Obrazek Pospisywali wszystko, powiedzieli, że winę oczywiście ponosi pan numer 3, mnie puścili i powiedzieli, że za 2 dni mam się zgłosić po protokół.

No to głupotę zrobili albo Ci powiedzieli ponieważ jeśli jest winny i on przyjął mandat już to na miejscu powinieneś dostać dane sprawy w celu likwidacji szkody.Ja miałem znowu niemiłe zdarzenie teraz i pomimo że sprawa nie jest rozstrzygnięta bo ucierpiała jedna osoba to i tak mieliśmy obowiązek wymienienia się danymi ubezpieczalni etc zgodnie z tym co policjant mówił.

Nigdy nie było w mojej karierze sytuacji gdzie winny przyjmuje mandat a ja muszę czekać na protokół...

Druga sprawa , nie chce mi się już cytować ale jak ktoś fajnie napisał rób wszystko bezgotówkowo.Samochód będzie porządnie przejrzany i będzie pewność że nic nie zostanie pominięte.Ja miałem niby w seicento tylko maskę lekko pogiętą i zderzak pęknięty a się okazało że cała belka poszła się kochać.

Tylko aso i bezgotówkowo i masz wszystko z głowy.
waldasiek

Postprzez Cyberix » sobota 18 września 2010, 10:45

Mam ważne pytanie do specjalistów od OC. Dalszy ciąg sprawy. Otóż kolizja była 25 sierpnia, termin naprawy mam 29 sierpnia... dzwonili z OC sprawcy i wmawiają mi, że termin naprawy przekracza 30 dni od daty zdarzenia i nie można zrobić rozliczenia bezgotówkowego, proponują wpłatę pieniędzy na konto a potem ewentualnie mogę sobie rościć o zwrot jeśli naprawa byłaby droższa.
Pytanie, czy faktycznie są takie przepisy które nakazują wykonanie naprawy w terminie 30 dni od zdarzenia i czy faktycznie ubezpieczyciel może w ten sposób kombinować? Proszę o linki lub cytat z jakieś ustawy czy rozporządzenia.
Cyberix

Postprzez qwer0 » sobota 18 września 2010, 11:17

dzwonili z OC sprawcy i wmawiają mi, że termin naprawy przekracza 30 dni od daty zdarzenia i nie można zrobić rozliczenia bezgotówkowego

Nie sadze, aby w ustawie cos takiego bylo. Moze to u nich w firmie jakies cos w regulaminie, czy cos... Nie wiem
proponują wpłatę pieniędzy na konto a potem ewentualnie mogę sobie rościć o zwrot jeśli naprawa byłaby droższa.

... a potem ewentualnie mozesz ich pocalowac w tylek :P
Dostajesz kase i decyzje i masz bodaj 14dni na odwolanie sie od decyzji (w tym kwoty jaka dostajesz). Pozniej juz chyba tylko mozna tego buziaka dac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szerszon » sobota 18 września 2010, 12:29

Cyberix napisał(a):Mam ważne pytanie do specjalistów od OC. Dalszy ciąg sprawy. Otóż kolizja była 25 sierpnia, termin naprawy mam 29 sierpnia... dzwonili z OC sprawcy i wmawiają mi, że termin naprawy przekracza 30 dni od daty zdarzenia i nie można zrobić rozliczenia bezgotówkowego, proponują wpłatę pieniędzy na konto a potem ewentualnie mogę sobie rościć o zwrot jeśli naprawa byłaby droższa.
Pytanie, czy faktycznie są takie przepisy które nakazują wykonanie naprawy w terminie 30 dni od zdarzenia i czy faktycznie ubezpieczyciel może w ten sposób kombinować? Proszę o linki lub cytat z jakieś ustawy czy rozporządzenia.

Linka Ci nie wrzucę, ale dla mnie to bzdury gadają,bo sobie 4 litery szklem chcą wytrzeć.
Ze 3 razy w ciągu 2,5 roku wjechali mi w elkę, pozbieralem oswiadczenia i potem do kupy wszystko zrobione za jednym razem,a od pierwzego zdarzenia minelo ze 2 lata.
Poza tym na konto mogą wplacic kwotę netto i bujaj się z szukaniem warsztatu, który za takie pieniądze robiłby naprawę.
jak są tacy mądrzy to niech oni podadzą Ci podstawę prawną.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze