Sygnalizacja + ustąp pierszeństwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez dylek » niedziela 15 sierpnia 2010, 14:03

Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

No to pełny cytat:

jak masz światła i znaki to masz się stosować do znaków czy nie ??
co mówi art. 5.3 ??

nie możesz udać, że nie ma świateł....

natomiast jak światła nie wyjaśniają, to możesz i powinieneś zastosować przepisy ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez M.S. » niedziela 15 sierpnia 2010, 14:07

dylek napisał(a):natomiast jak światła nie wyjaśniają, to możesz i powinieneś zastosować przepisy ;)

Może i się czepiam, ale dlaczego przepisy a nie znaki?

Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu, ale znaki mają pierwszeństwo przed przepisami ustawy :)

Ja nie widzę w Art 5.1-5.3 jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
M.S.

Postprzez dylek » niedziela 15 sierpnia 2010, 14:13

Obrazek

Jedziesz z dołu.....
Wyegzekwujesz przy zielonym świetle znaki, czy zastosujesz się do przepisów ??
dylek
Moderator

Postprzez M.S. » niedziela 15 sierpnia 2010, 14:21

Kurcze... przecież pisałem, że zgadzam się z Tobą, ale nie widzę tego potwierdzenia w przepisach :) Może mam dziś ograniczone myślenie, ale "coś mi tu nie pasuje".

W twoim rysunku oczywiste jest, że poczekam :)
M.S.

Postprzez dylek » niedziela 15 sierpnia 2010, 14:33

Konstrukcja przepisu...

Wynika z niej , że nad przepisami masz znaki lub światła lub kierującego, a nie znaki i światła i kierującego.

Hierarchia 2-stopniowa, a nie 4-stopniowa....
Górny stopień nad przepisami z wymuszonym wyborem, bez prawa alternatywy jak nie to to tamto... :D
dylek
Moderator

Postprzez piotrekbdg » niedziela 15 sierpnia 2010, 14:54

Szczerze powiedziawszy zdziwiłem się, że takie proste skrzyżowanie wzbudziło tyle wątpliwości.

Kierujacy ruchem->sygnalizacja->znaki->zasady ogólne

Taka jest hierarchia i gdy zbliżamy się do skrzyżowania to postępujemy wg tych oznaczeń, które mają najwyższy priorytet z dostępnych w danym miejscu. Jeżeli jazda daną trasą jest kolizyjna z innymi pojazdami i nie mamy prostego rozstrzygnięcia to wtedy schodzimy bezpośrednio do przepisów ogólnych.
piotrekbdg

Postprzez M.S. » niedziela 15 sierpnia 2010, 15:45

Poczytałem sobie w międzyczasie taki wątek:
http://www.grupa33.jgora.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=254&mode=thread&order=0&thold=0

Najbardziej sensowna jest wypowiedź Aserre:

Witam, moj pierwszy post;)

Odpowiem na to co napisał Erster:

"Z drogi podporządkowanej skręcam w prawo. Mam znak STOP. Z naprzeciwka koleś skręca w lewo, ale on już nie ma stopu, lecz nakaz ustąpienia pierwszeństwa przejazdu.
Obaj mamy zielone. Wieeem, ja mam pierwszeństwo. Ale jest sytuacja kolizyjna. Schodzimy na poziom niżej- do znaków pionowych. No to jak schodzimy do nich to bezwzględnie trzymamy się ich i zatrzymujemy się, bo mamy STOP. A Wy sobie pojechalibyście, odczytując STOP w tej sytuacji jako pierwszeństwo przejazdu, bo tak faktycznie jest. Ale co z zatrzymaniem się?"

Miałbyś rację, gdyby napisano że STOP to nakaz zatrzymania się i ustąpienia pierwszeństwa. Ale tak nie jest. Zobaczmy do przepisów: STOP oznacza

"1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się tą drogą."

Natomiast sygnał zielony oznacza zezwolenie na wjazd za sygnalizator. Widzimy że punkt 1 - zakaz wjazdu na skrzyżowanie i zezwolenie na wjazd przeczą się wzajemnie.

Jeżeli sygnał świetlny i znak drogowy każe nam inaczej się zachowywać to stosujemy się do sygnału świetlnego. Sygnał świetlny nam zezwala na wjazd na sygnalizator bez zatrzymania i nie musimy się zatrzymywać. Natomiast punkt 2 nadal obowiązuje - jeżeli sygnalizacja nie rozstrzyga o pierwszeństwie to pierwszeństwo ma pojazd na drodze głównej. A jeżeli oba pojazdy są na podporządkowanej to o pierwszeństwie oczywiście decyduje kodeks drogowy.

Podzielam tu zdanie, to jest tylko teoria i w praktyce sam się tym nie przejmuję, chociaż jak widzę takie skrzyżowanie to gotowy jestem jechać wolniej i zahamować w sytuacji pojazdu B. Wolałbym aby nie było kolizji:)

Czytając przepisy dowiemy się, że zielone światło zezwala na wjazd za sygnalizator, a sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi. Czy gdzieś jest napisane, że je odwołują lub wyłączają?
Reszta to tylko interpretacja, która może być różna. I moja taka jest - inna od wszystkich.
M.S.

Postprzez cman » niedziela 15 sierpnia 2010, 16:11

M.S. napisał(a):Czytając przepisy dowiemy się, że zielone światło zezwala na wjazd za sygnalizator, a sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi. Czy gdzieś jest napisane, że je odwołują lub wyłączają?

Są sygnały świetlne i mają pierwszeństwo przed znakami regulującymi pierwszeństwo. Więc dlaczego mając sygnały świetlne chciałbyś się stosować do znaków?
cman

Postprzez M.S. » niedziela 15 sierpnia 2010, 16:18

Bo one maja pierwszeństwo przed znakami, ale nie regulują pierwszeństwa!
M.S.

Postprzez piotrekbdg » niedziela 15 sierpnia 2010, 16:40

Możesz jaśniej? Masz sygnalizację świetlną i zaraz za nią znak stop. Pojedziesz na zielonym czy zatrzymasz się na Stopie?
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » niedziela 15 sierpnia 2010, 17:10

sebix napisał(a):Jeżeli ktoś ma wątpliwości przy takim zwykłym skrzyżowaniu to mam nadzieję, że nie posiada prawa jazdy.

Jeżeli działa sygnalizacja i masz zielone światło, to skręcając w prawo kolego zawsze masz pierwszeństwo w stosunku do pojazdów. (tylko uprzywilejowane należy przepuścić)

Nie tylko. Pozostają jeszcze piesi i pojazdy szynowe. I otóż mając zielone światło i chcąc skręcić w prawo MUSISZ przepuścić tramwaj który jedzie z naprzeciwka i chce skręcić w swoje lewo!

Ale oczywiście nie o tym mowa... w każdym razie, NIE UOGÓLNIAJ kolego.

Oczywiście sygnalizacja świetlna jest ważniejsza od znaków regulujących pierwszeństwo ale... w tym wypadku sygnalizator stoi przy drodze (jezdni) natomiast znak A-7 stoi już przy innej jezdni !! Czy wy tego nie widzicie?

Sytuacja jest analogiczna do "objeżdżania ronda" dodatkową jezdnią przy prawoskrętach. Czasami jest rondo i aby skręcić w prawo nie wjeżdża się na rondo ale jedzie jezdnią "obok". Ale zawsze ta jezdnia obok ma znak A-7 !! Pierwszeństwo mają pojazdy jadące "od ronda".
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » niedziela 15 sierpnia 2010, 17:52

Oczywiście sygnalizacja świetlna jest ważniejsza od znaków regulujących pierwszeństwo ale... w tym wypadku sygnalizator stoi przy drodze (jezdni) natomiast znak A-7 stoi już przy innej jezdni !! Czy wy tego nie widzicie?

Sygnalizacja stoi przed skrzyżowaniem.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » niedziela 15 sierpnia 2010, 20:06

To teraz odpowiedz na pytanie, ile tam widzisz skrzyżowań... i czy należy to traktować jako całość, czy może rozbijać na drobne skrzyżowania?

I drugie pytanie, jesteś pewien, że sygnalizator dotyczy skrzyżowania, a nie tylko przejścia dla pieszych ???
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » niedziela 15 sierpnia 2010, 20:14

Ja tam widzę jedno skrzyżowanie.

I drugie pytanie, jesteś pewien, że sygnalizator dotyczy skrzyżowania, a nie tylko przejścia dla pieszych ???

Z drugiej strony też kolega narysował sygnalizator, a tam już pasów nie ma. Więc sądzę żę dotyczy on skrzyżowania.
piotrekbdg

Postprzez M.S. » niedziela 15 sierpnia 2010, 20:28

Sygnalizacja dotyczy skrzyżowania, a nie przejścia dla pieszych.
Całość to jedno skrzyżowanie.

Ja nadal nie widzę nic w przepisach o tym, aby sygnalizacja regulowała pierwszeństwo.

Skoro mamy hierarchię kierujący ruchem / sygnalizacja / znaki / przepisy, to dlaczego skaczemy z sygnalizacji na przepisy?

Wiem, że jest to chore, aby zatrzymywać się na stopie za zielonym światłem i (chyba) nikt tak nie robi, ale z przepisów to nie wynika !
M.S.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze