Prawidłowy zjazd z ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Pinhead » czwartek 22 lipca 2010, 22:26

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1207 ... PROST.html
Ciekawe skąd niebieski ma wiedzieć że czerwony jedzie na wprost. Co z możliwością zajęcia dowolnego pasa ruchu po skręcie w prawo ?

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1207 ... -LEWO.html
I kolejny przykład skrętu w prawo z pasa lewego.
Pinhead

Postprzez dylek » czwartek 22 lipca 2010, 22:28

Przemek211 napisał(a): No, tak tylko sobie kliknąłem (póki nie ściągnąłem), żeby próbował Media Playerem i już sobie w FF nie pooglądam..

http://port25.technet.com/pages/windows-media-player-firefox-plugin-download.aspx

Może i pooglądasz pod FF ;)

Co do rond to już tyle wątków było .... że przestałem wierzyć, że da się ujednolicić podejście do nich i wyprostować zasady :)
Szukajka w ruch i czytania o rondach nawet na tym forum starczy na tydzień :D

EDIT:

Pinhead napisał(a):http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1207383,1,0,750,NA-WPROST.html
Ciekawe skąd niebieski ma wiedzieć że czerwony jedzie na wprost. Co z możliwością zajęcia dowolnego pasa ruchu po skręcie w prawo ?

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1207 ... -LEWO.html
I kolejny przykład skrętu w prawo z pasa lewego.

Ad 1 - Jak by tej małej wysepki nie było to też byś to pytanie zadał ??
Jak to skąd ?? Z zasad, że nie wolno mu w lewo.... może ino prawo/prosto :D

Ad2 Przecież to jest skręt w lewo z lewego pasa :D:D:D:D..... gdzieś tu skręt w prawo zobaczył ?? :D:D:D:D ...skręca z prawidłowego pasa.... po skręcie może zająć dowolny... wybrał lewy.... dla mnie wsio w porządeczku :D:D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Przemek211 » czwartek 22 lipca 2010, 22:41

dylek napisał(a):
Przemek211 napisał(a): No, tak tylko sobie kliknąłem (póki nie ściągnąłem), żeby próbował Media Playerem i już sobie w FF nie pooglądam..

http://port25.technet.com/pages/windows-media-player-firefox-plugin-download.aspx

Może i pooglądasz pod FF ;)

No niestety, miałem ten plugin, odinstalowałem, nie uruchomił się silverlight. Zainstalowałem i z powrotem mam WMP. Przez głupie kliknięcie, że chcę z niego skorzystać. Ale dzięki :) i przestrzegam innych przed takim 'kliknięciem'.
Przemek211

Postprzez Pinhead » piątek 23 lipca 2010, 00:49

dylek napisał(a):Ad 1 - Jak by tej małej wysepki nie było to też byś to pytanie zadał ??
Jak to skąd ?? Z zasad, że nie wolno mu w lewo.... może ino prawo/prosto :D

Jest ruch okrężny ? Może jeździć dokoła wyspy prawym i lewym pasem ? Może zrobić 2 kółka po czym wyjechać dowolnym wyjazdem pod warunkiem zjazdu z ronda z pasa zewnętrznego ?

Ad2 Przecież to jest skręt w lewo z lewego pasa :D:D:D:D..... gdzieś tu skręt w prawo zobaczył ?? :D:D:D:D ...skręca z prawidłowego pasa.... po skręcie może zająć dowolny... wybrał lewy.... dla mnie wsio w porządeczku :D:D:D:D

Z którego pasa na rondzie wykonuje zjazd z ronda ? Czy zjazd z ronda to skręt w prawo ?
Pinhead

Postprzez quweta » piątek 23 lipca 2010, 09:18

To rondo jest podobno inne i na tym skręcając w lewo na rondzie mogę zjechać lewym pasem i mam na dodatek pierwszeństwo.
Czytałem na innym forum i tak tam wszyscy twierdzą.
quweta

Postprzez forresty » piątek 23 lipca 2010, 10:39

Ad2 Przecież to jest skręt w lewo z lewego pasa Very HappyVery HappyVery HappyVery Happy..... gdzieś tu skręt w prawo zobaczył ?? Very HappyVery HappyVery HappyVery Happy ...skręca z prawidłowego pasa.... po skręcie może zająć dowolny... wybrał lewy.... dla mnie wsio w porządeczku Very HappyVery HappyVery HappyVery Happy

na drodze jednokierunkowej w momencie gdy jest możliwość jazdy prosto i skrętu w prawo w drogę poprzeczną też będziesz skręcał w prawo z lewego pasa? jak wjeżdżasz i zajmujesz pas na rondzie to masz dwie możliwości ; albo jedziesz w tym samym kierunku dookoła wysepki albo zmieniasz kierunek zjeżdżajac z ronda w wylot. jak tu można mówić o tym że tu można zjechać bezpośrednio z wewn. pasa? najpierw musisz zmienić pas na prawy a potem możesz zjechać a to ze niektórzy robią to tak (świadomie lub nieświadomie)że wygląda to tak jakby zmieniali pas w ostatniej chwili przed zjazdem to inna sprawa. na niektórych rondach tego typu będziesz miał nawet ciągłe linie przed zjazdem po to żeby nie wjeżdżać we wlot z wewn pasa.
Czy na tak zorganizowanym rondzie mozemy mówić o skręcie w lewo? Masz cztery wloty. Wjeżdzasz na rondo na pierwszym chcesz zjechać na czwartym. Wjeżdżasz na to rondo i jedziesz przecież po łuku.. nie przecinasz nikomu drogi. fizycznie jedziesz po linii krzywej a nie prostej ale kierunku jazdy nie zmieniasz. nawet pasa nie zmieniasz do momentu decyzji o zamiarze zmiany pasa na prawy i zjeździe w trzeci wylot wiec nie rozumiem po co wjeżdżajac na takie rondo lewy kierunkowskaz? właczasz prawy jak chcesz zjechać zmienić pas a lewy jak chcesz zmienic pas na wewnętrzny.
Co innego jak są wymalowane pasy ruchu inaczej i są znaki pionowe i poziome i generalnie inaczej zorganizowano ruch co do kierunków jazdy ale to nie dotyczy akurat tego skrzyzowania o ruchu okrężnym
forresty

Postprzez maryann » piątek 23 lipca 2010, 11:47

quweta napisał(a):u mnie w mieście jest rondo Kisielewskiego może ktoś zna to rondo to mogę zjechać lewym
Jeśli to rondo turbinowe(odśrodkowe), to znaki na ziemi i słupkach pokazują jak sie po nim jeździ i wtedy zasady ogólne muszą poczekać.
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze