Przepraszam forumowiczów.. wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodzi mi o skrzyżowanie oznaczone c12+ A7+s1. oczywiscie dalej ruch odbywa się wokól centralnej "wyspy" ale zmieniają się zasady pierwszeństwa po wyłączeniu swiateł. Chyba teraz precyzyjniej się wyraziłem. Sorry
A co do znaku stop to chyba sprawa jasna
1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
Nie wspomina się jednak nigdzie jakoby ten znak zmuszał do ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi innemu niż na drodze z pierwszeństwem wiec wobec pojazdu na drodze podporządkowanej obowiązują go reguły ogólne w takich sytuacjach tak samo jak wobec pojazdów szynowych czy uprzywilejowanych
mam jeszcze takie pytanko. Czy B20 może zostać postawiony bez A7 przed skrzyżowaniem właśnie takim jak podał autor wątku? Bo często takie widuję zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Wg mnie powinien być z A7 w takiej sytuacji. inna sprawa to gdy postawiony jest przed skrzyżowaniem tylko z drogą z pierwszeństwem z którą nie ma kontynuacji drogi podporządkowanej. Tak mi sie wydaje ale jak ktoś twierdzi inaczej to z chęcią się dowiem innych opinii