kilka pytań

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez kaka17ab » czwartek 01 lipca 2010, 15:03

mnie uczono, może błędnie więc się pytam Was bo jak jeździcie wiele to wiecie, że jak jest E-17a to jest to obszar niezabudowany, a w takim to inaczej się jeździ niż w zabudowanym
kaka17ab

Postprzez archis_p » czwartek 01 lipca 2010, 15:08

ixi25 napisał(a):
archis_p napisał(a):A skąd wam do głowy przyszło, że koleżanka ma prawko?? Nie ma.

witam, jeżdżę Toyotą Yaris tą najnowszą
.

Dlatego.

kaka17ab napisał(a):witam, jeżdżę Toyotą Yaris (...) wjechałam za znak z miejscowością na zielonym tle i instruktor powiedział żeby zwolnić, ...

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :?

kaka17ab napisał(a):mnie uczono, może błędnie więc się pytam Was bo jak jeździcie wiele to wiecie, że jak jest E-17a to jest to obszar niezabudowany, a w takim to inaczej się jeździ niż w zabudowanym

Nie! E17a to nazwa miejscowości i nie ma żadnego związku z prędkością!
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez ixi25 » czwartek 01 lipca 2010, 15:18

archis_p napisał(a):
kaka17ab napisał(a):witam, jeżdżę Toyotą Yaris (...) wjechałam za znak z miejscowością na zielonym tle i instruktor powiedział żeby zwolnić, ...

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :?

Tak tylko to są dwa oddzielne zdania i dodatkowo w różnych czasach. Nie było dokładnie sprecyzowane, więc stąd te nieporozumienie.
Ale nie zmienia to faktu, że osoba jeżdżąca, czy to na elce czy już prywatnie taką wiedzę musi posiadać. A tym bardziej na jazdach siedzi instruktor, który taką wiedzę posiada.

że jak jest E-17a to jest to obszar niezabudowany

Ten znak nie oznacza, że obszar jest zabudowany, czy też nie. Znak E-17a, może stać w obszarze zabudowanym, jak i poza nim.

Polecam w pierwszej kolejności poczytać PoRD i rozporządzenie o znakach.

Ma! jeśli jest połączony ze znakiem B-33
3. Znak zakazu umieszczony pod znakiem E-17a
oznacza, że zakaz obowiązuje na obszarze całej miejscowości,
z wyjątkiem odcinka drogi, na którym został
on zmieniony lub odwołany innym znakiem.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez kaka17ab » czwartek 01 lipca 2010, 15:57

http://www.eti.agh.edu.pl/brd/strony/sk ... nia_r.html chodzi mi o pierwszy obrazek, gdybym jechała tam gdzie rowerzysta,a jest ograniczenie np. do 40km/h i jadę cały czas prosto jak przepuszczę samochód z prawej to dalej jadę nadal 40km/h czy coś się zmienia? a gdyby była taka sama sytuacja tylko samochód wyjeżdżał by z mojej lewej to nadal też będzie ograniczenie obowiązywać gdy jadę prosto?

gdy jest próg zwalniający i przed nim jakieś 50m ograniczenie do 20km/h to gdy przejadę za próg mogę jechać do 50km/h? próg nie odwołuje tych 50km/h na zabudowanym?
kaka17ab

Postprzez ixi25 » czwartek 01 lipca 2010, 16:12

Nie tędy droga! Nikt Ci nie zrobi całego kursu przez internet. Weź kodeks poczytaj definicję skrzyżowania oraz inne treści tam zawarte. Nauczy się znaczenia znaków. I dopiero potem jak będziesz miała wątpliwości to zapytaj, bo to o co pytasz to są najprostsze podstawy! Skoro na tym obrazku jest "skrzyżowanie", to odwołuje 40km/h, chyba, że to nie jest "skrzyżowanie"
Tylko proszę nie pytaj co to jest skrzyżowanie, bo definicję znajdziesz w kodeksie.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez archis_p » czwartek 01 lipca 2010, 16:13

ixi25 napisał(a):
archis_p napisał(a):

Ma! jeśli jest połączony ze znakiem B-33
3. Znak zakazu umieszczony pod znakiem E-17a
oznacza, że zakaz obowiązuje na obszarze całej miejscowości,
z wyjątkiem odcinka drogi, na którym został
on zmieniony lub odwołany innym znakiem.

No i znowu nie zrozumiałeś tekstu.

A tym bardziej na jazdach siedzi instruktor, który taką wiedzę posiada.

Ty sobie nie zdajesz sprawy jak ludzie potrafią maskować niewiedzę podczas praktyki. Ja oczywiście wychwycę, bo zwracam na to uwagę ale niektórzy rutyniarze dają tylko komendy i nie zastanawiają się, dlaczego osoba np.nie zwolniła sama z siebie. Zagapiła się? Może. A może nie wiedziała, że powinna.

Nie tędy droga! Nikt Ci nie zrobi całego kursu przez internet.

Też już o tym wspominałem. Nawet, jeżeli uzyskasz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania, to i tak wszystko ci się popieprzy. Poza tym występują zagrożenia, o których już pisałem wcześniej.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 lipca 2010, 16:23 przez archis_p, łącznie zmieniany 1 raz
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez lith » czwartek 01 lipca 2010, 16:22

@kaka17ab
Tak skrzyżowanie odwołuje normalne ograniczenie prędkości (chyba, że jest to strefa z ograniczeniem, albo ja wyżej pisano ograniczenie występuje w całej miejscowości). Próg zwalniający nie odwołuje ograniczenia.
lith

Postprzez scorpio44 » sobota 03 lipca 2010, 19:30

kaka17ab ==> a jeszcze przed tym wszystkim, co proponują koledzy, to ja zaproponowałbym zapoznanie się z regulaminem forum. ;)
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze