Olin napisał(a):Mało tego. Ty zmieniałes kierunek jazdy, a więc nawet nie musiałeś upewniać się w lusterku co dzieje się za twoim pojazdem.
może mi to ktoś wytłumaczyć?
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez athlon » środa 26 maja 2010, 22:57
Olin napisał(a):Mało tego. Ty zmieniałes kierunek jazdy, a więc nawet nie musiałeś upewniać się w lusterku co dzieje się za twoim pojazdem.
przez sankila » środa 26 maja 2010, 23:21
Cyberix napisał(a):A od kiedy to podwójna ciągła stricte zabrania wyprzedzania?
Jedynka zaczyna wyprzedzać zanim zaczynają się linie podwójnie ciągłe, kończy wyprzedzanie w miejscu gdzie linie podwójne ciągłe się kończą. Nie ma zakazów wyprzedzania, nie ma skrzyżowań (tylko wjazdy na posesje). Czy łamie jakieś przepisy? Jakie?
przez cman » środa 26 maja 2010, 23:50
sankila napisał(a):Jedynka łamie przepis o obowiązującym ruchu prawostronnym...
sankila napisał(a):...i stwarza zagrożenie czołowego zderzenia z prawidłowo jadącym pojazdem.
sankila napisał(a):wyprzedzaj ile chcesz; pod warunkiem, że ani na moment nie znajdziesz się na pasie do jazdy w przeciwnym kierunku, bez możliwości powrotu.
przez kg1956 » czwartek 27 maja 2010, 08:57
Cyberix napisał(a):Jedynka zaczyna wyprzedzać zanim zaczynają się linie podwójnie ciągłe, kończy wyprzedzanie w miejscu gdzie linie podwójne ciągłe się kończą. Nie ma zakazów wyprzedzania, nie ma skrzyżowań (tylko wjazdy na posesje). Czy łamie jakieś przepisy? Jakie?
przez Cyberix » czwartek 27 maja 2010, 10:07
To źle ci się wydaje, podwójna ciągła oznacza zakaz przejeżdżania przez te linie. Nie mówi nic o wyprzedzaniu ani o tym czy nie można się znaleźć po drugiej stronie. Dyskutujmy w kontekście przepisów PoRD a nie tego co się tobie czy komuś innemu wydaje.kg1956 napisał(a):To jest myślę poważna dyskusja, a Ty sobie żartujesz! Podwójna ciągła moim zdaniem oznacza, że nie wolno znaleźć się po jej drugiej stronie.
przez kg1956 » czwartek 27 maja 2010, 11:43
przez cman » czwartek 27 maja 2010, 11:50
przez Joter » czwartek 27 maja 2010, 12:00
Znak P-4 "linia podwójna ciągła" stosuje się w celu rozdzielenia przeciwnych kierunków ruchu na odcinkach jezdni, na których należy wyeliminować przejeżdżanie pojazdów na część jezdni przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu. Znak P-4 może być poprzedzony znakiem P-6 "linia ostrzegawcza", który ostrzega kierujących pojazdami o zbliżaniu się do niebezpiecznego miejsca, w szczególności odcinka drogi na którym zastosowano linie P-4.
przez cman » czwartek 27 maja 2010, 12:05
Joter napisał(a):Dla mnie tekst, że przy pomocy odpowiednich znaków należy:- wyeliminować przejeżdżanie na część jezdni dla przeciwnego kierunku ruchu, w miejscu uznanym za niebezpieczne- oznacza, że w tym miejscu, żaden pojazd nie może znaleźć się na pasie przeciwnego kierunku.
przez kg1956 » czwartek 27 maja 2010, 12:21
przez cman » czwartek 27 maja 2010, 12:22
kg1956 napisał(a):A jak przejechałeś na przeciwny pas to na nim nie jesteś?
przez kg1956 » czwartek 27 maja 2010, 12:28
przez lith » czwartek 27 maja 2010, 12:33
przez glor » czwartek 27 maja 2010, 12:34
No jestem i właśnie pytam o to, jaki przepis zabrania mi na nim być.
przez kg1956 » czwartek 27 maja 2010, 12:38
lith napisał(a):przejecha tam gdzie jeszcze mógł :) Gdyby sztywno się trzymac przepisów to wręcz nie może już wrócić.