Zjazd z ronda - pierwszenstwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 24 maja 2010, 21:01

Wiele razy zauważyłem w Bydgoszczy gdzie jest takie samo rondo Bernardyńskie gdzie z prawego pasa gro ludzi skręca w lewo..w zasadzie każdy tak jeździ. Czyli źle robią?

No, ja nawet widziałem jak zawracają z prawego!

Na Bernardyńskim to się cuda dzieją, ale ze stwierdzeniem że wszyscy tak jeżdżą to się zgodzić nie mogę. Tak jeżdżą Ci co przepisów nie znają albo je ignorują.

Zastanów się, jakby z prawego można było jechać i w prawo, prosto i bonusowo w lewo i zawracać to po co pas lewy? Wszystkie ronda w POlsce jednopasmowe powinny być!
piotrekbdg

Postprzez karampuk » poniedziałek 24 maja 2010, 21:11

Nie jest błędem jechanie prosto z lewego pasa, najwyżej utrudnianiem sobie.

Natomiast na "skręcanie w lewo" na rondzie z "prawego pasa" nie ma paragrafu. Co mozna rzec? Tylko kultura jazdy.
karampuk

Postprzez Karbar » poniedziałek 24 maja 2010, 21:12

Pisząc swój post wyżej odnośnie zdjęć nie miałem na myśli wytknięcie błędu koledze który je wstawiał tylko obserwując to co się dzieje na tym rondzie i upewnić się, że wiele osób łamie tam przepisy

Tam aż strach poprawnie przejechać bo można zostać zrównany równo z asfaltem :wink: Mnóstwo osób na prawdę z prawego pasa jedzie nie tylko prosto i prawo(co jest dozwolone) ale i w lewo...szczególnie prawie każdy autobus łamie tam przepisy no i mnóstwo osobówek również. Ten prawidłowo jadący chcący skręcić w lewo po prostu nie może przy natężonym ruchu pojechać prawidłowo bo kraksa gwarantowana. Tragedia!
Karbar

Postprzez karampuk » poniedziałek 24 maja 2010, 21:21

Karbar napisał(a):Ten prawidłowo jadący chcący skręcić w lewo po prostu nie może przy natężonym ruchu pojechać prawidłowo bo kraksa gwarantowana. Tragedia!

Trzymajmy się przepisów. Bo to jednak on zapłaci mandat, jakby "co"...
karampuk

Postprzez haukenn » poniedziałek 24 maja 2010, 21:55

Trzymajmy się przepisów. Bo to jednak on zapłaci mandat, jakby "co"...

ale szkoda uziemienia auta i czasu na wyjaśnienia, jeśli kolizja poważniejsza i nie z naszej winy...

Jak ktoś ciekaw szczegółow - forumowa szukajka wyświetli wiele wielostronicowych wątków na temat..

z reka na sercu pisze ze szukalam. I zdania sa podzielone tak jak sytuacje na drodze. Naprawde zalezy mi na "jedynie slusznej" opinii i podstawie prawnej.

Znalazlam Twoje uzasadnienie winy zielonego. Czy bierze sie stad, ze zielony nie ma prawa wjechac na rondo? Co jesli wezmiemy za przyklad jakies wieksze rondo, z wyspa po srodku. Gdzie nie widac kto pierwszy na nie wjechal. Takie gdzie dwa samochody juz na nim sa i jezdza w kolko, jeden wolniej, drugi szybciej. Zielony jest na zewnetrznym, czerwony chce zjechac z ronda bedac na wewnetrznym i spotykaja sie w tym nieszczesnym miejscu. Co wtedy?
haukenn

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 24 maja 2010, 22:29

szczególnie prawie każdy autobus łamie tam przepisy no i mnóstwo osobówek również.

Bernardyńskie jest dość małym rondkiem i autobusy jeżdżą prawym pasem bo robiąc skręt z lewego miały by problemy ze zmieszczeniem się na swoim torze.

Natomiast na "skręcanie w lewo" na rondzie z "prawego pasa" nie ma paragrafu. Co mozna rzec? Tylko kultura jazdy.

Skręcasz wlewo, zbliżasz się do lewej krawędzi. Skręcasz w prawo - analogicznie. Paragrafy są takie same jak dla każdego innego skrzyżowania.
piotrekbdg

Postprzez karampuk » wtorek 25 maja 2010, 07:12

Nie piotrek, skręcasz w prawo. Rondo jest skrzyżowaniem wielowątkowym, a "lewo" to tylko twój cel/kierunek na mapie -- znajdziesz się tam po zjechaniu z ronda.

haukenn, nie ma takiego przepisu/zakazu. W takich przypadkach (kolizji) winnym jest ten zjeżdzający z wewnętrznego pasa, z tej prostej przyczyny, iż wtargnał na sąsiedni pas bez należytej uwagi (lub celowo). Ten jadący, jak to inni twierdzą, "w lewo" z prawego pasa nie dostaje mandatu, nawet gdy będzie wiadomo iż tak jechał.

Cała reszta, to dyskusja o kulturze jazdy i stąd pewnie tyle sprzecznych twierdzeń. A kultura jazdy nakazuje, by korzystać ze wszystkich pasów ruchu w tym samym kierunku w miarę równomiernie. A skoro będziesz "skrecać w lewo" (lub "zawracać"), to się rozumie samo przez się, że na tym rondzie spędzisz więcej czasu, niż pojazdy jadące w pozostałych kierunkach; dlatego taka jazda jest dobrze widziana. Nawet na "zwykłej" drodze nalezy ustawić sie w miarę równomiernie na 3 pasach do jazdy na wprost, a nie gęsiego, by jak najbardziej udrożnić ruch. A dostaniesz mandat, jak tak nie zrobisz? Nie.
karampuk

Postprzez Cyberix » wtorek 25 maja 2010, 08:47

karampuk napisał(a):Nie piotrek, skręcasz w prawo. Rondo jest skrzyżowaniem wielowątkowym, a "lewo" to tylko twój cel/kierunek na mapie -- znajdziesz się tam po zjechaniu z ronda.

Na rondzie zmienia się kierunek jazdy w prawo, prosto, w lewo, zawraca. Natomiast z ronda zjeżdża się w prawo. Nauczcie się to rozróżniać. Podobnie jak zawracasz np. w wykorzystaniem podjazdu to skręcasz w lewo, cofasz w prawo i znowu skręcasz w lewo! Ale to wszystko składa się na zawracanie.
Cyberix

Postprzez scorpio44 » wtorek 25 maja 2010, 14:30

I myślę, że chyba najlepiej będzie w tym momencie zamknąć wątek, bo zaraz rozpocznie się pięćsetna przepychanka na ten temat. ;)

haukenn napisał(a):zdania sa podzielone tak jak sytuacje na drodze. Naprawde zalezy mi na "jedynie slusznej" opinii i podstawie prawnej.

Niestety, ale jedno drugiemu przeczy. ;) A raczej nierealność drugiego wynika z pierwszego.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze