Znaki drogowe - obowiązywanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez lith » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 19:53

Co do samorób- już nie raz widziałem znaki (najczęściej zakaz ruchu) zupełnie niewymiarowe, niemal wymalowane olejną w garażu- umieszczone normalnie na publicznych chociaż pobocznych drogach i dróżkach. Do takich znaków nie mam zamiaru się stosować. Bo co mnie obchodzi, ze pan Wiesiek sobie nie życzy, żeby tu jeździć skoro to nie jego droga. A nie wyobrażam sobie normalnego, legalnego znaku... krótszego o 5 czy 10 cm.
lith

Postprzez sjakubowski » piątek 07 maja 2010, 14:03

asfalt napisał(a):A co ze znakiem ograniczenia prędkości? Często widać takie samoróbki, zwłaszcza przy budowach. Ewidentnie zauważalna jest inna czcionka. Czy zatem należy się do nich stosować?
Ja dziś wracając z centrum obserwowałem znaki. (hehehe, oczywiście zawsze to robię, ale dziś szczególnie). I okazuje się, iż duża część znaków, głównie zakazu, jest faktycznie wyblakła od słońca i zamiast czerwonej obwódki, obwódka jest koloru jasnoróżowego:

Obrazek

Co w takim przypadku?
W Rozporządzeniu dot. znaków i sygnałów drogowych nie ma takiego znaku drogowego.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 07 maja 2010, 16:10

Co w takim przypadku?

Jeśli to Twoja stała trasa, to może byś na własnej skórze przetestował?
:)
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » piątek 07 maja 2010, 19:28

Sjakubowski ===> http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... kre%B6lony
Liczyłem wtedy na ciekawą dyskusję, a tu wątek skonał w zarodku. Dodam tylko, że ten pseudozakaz stoi jak stał i ma się dobrze. :D
Ogółem zgadzam się z Tobą w 100%.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze