Dzisiejsza sytuacja pomogła podjąć decyzję!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez sjakubowski » środa 10 lutego 2010, 00:05

Szkoda również, iż ich rozdzielczość jest taka, że w ogóle nie widać numerów rejestracyjnych, jeśli samochód jest dalej niż5 metrów od samochodu... :-(

Pozdrawiam1
sjakubowski

Postprzez *Raimo* » piątek 12 lutego 2010, 02:05

Niechcialbym zasmiecac tematu, bo kupno takiej kamery dla wlasnej satysfakcji i w celach dokumentacyjno-rozrywkowych uwazam za super pomysl, ale jesli jadac przez Polske mialbym swiadomosc ze oprocz gesto rozstawionych, czesto bezsensownie fotoradarow, policyjnych nieoznakowanych radowiozow moglbym rowniez zostac zlapany przez domoroslego szeryfa wyposazonego w kamere to ja dziekuje za taka zabawe.
*Raimo*

Postprzez sjakubowski » piątek 12 lutego 2010, 11:52

*Raimo* napisał(a):moglbym rowniez zostac zlapany przez domoroslego szeryfa wyposazonego w kamere to ja dziekuje za taka zabawe.

Już teraz nawet nagranie komórką jest obciążające danego kierującego i każdy może nagrać Twoją jazdę. Nie ma znaczenia przecież czy nagrywasz to kamerą zamontowaną stacjonarnie czy komórką - i tu i tu dostajesz mandat...

Więc takie coś już jest :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez mk61 » niedziela 14 lutego 2010, 15:43

Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Altruista86 » sobota 20 lutego 2010, 22:36

A może kupić jedną z tańszych kamer HD i przymocować na uchwycie od gps?

Bo jakbym chciał nagrywać filmy w 640x480 to bym na uchwycie zamontował swoja komórkę. (nokia n95 8gb) z bliska widać nr rejestracyjne ale dalej już nie :( No chyba ,że by na głos je czytać :D ale to raczej odpada
Ostatnio zmieniony sobota 20 lutego 2010, 22:45 przez Altruista86, łącznie zmieniany 1 raz
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez fregata100 » sobota 20 lutego 2010, 22:44

Altruista86 napisał(a):A może kupić jedną z tańszych kamer HD i przymocować na uchwycie od gps?

Jasne kwestia co jest naprawde dedykowane do potrzeby. Powuższe urzadzenie jest i można kombinować z tel na mocowanie do szyby z kamerami montowanymi na poksipol itp itd ale nie zmienia to faktu że nie jest to praktyczne ani wygodne....dewagacji nie będzie końca..
Pozdr
fregata100

Postprzez lith » niedziela 21 lutego 2010, 00:06

Jeżeli ja miałbym sobie montować coś takiego to nie mogłoby to wisieć mi na szybie :) Najlepiej jakby kamerka była na jakimś kablu a reszta pudełeczka umiejętnie schowana...
Wiem, że może jestem wybredny, ale za taka kasę (porzadneijsze zestawy to od 2 k się zaczynają) i jak i tak miałbym sie babrać z montowaniem to chyba wolałbym mieć na stałe w samochodzie gdzieś jakiegoś taniego netbooka przytwierdzonego:

netbook - 1000zł
porządna kamerka - mniej niż 50 zł
moduł gps 100zł
zasilacz na 12V - 50zł

I mam i rejestrator, i gps, i w razie potrzeby w trasie internet, żeby tu pospamic trochę xD. Jak już wkładać kasę to w coś konkretnego.

...ale na razie to na radio zbieram dopiero i nie kamerki mi w głowie xD
lith

Postprzez fregata100 » niedziela 21 lutego 2010, 00:10

spoko ale idziesz w koszta i dłubanine z kablami itp ...to też jest sposób ale mało sprawny i mało efektywny...wiadomo nigdy się nie dogodzi każdemu...
chodzi o stosunek ceny do jakości...z tym nie zawsze jest lekko latwo i przyjemnie...
pozdr

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
fregata100

Postprzez lith » niedziela 21 lutego 2010, 00:33

nie mówię o tym lustereczku, bo ono niby fajne, wieszasz i masz.
Tyle, że je trzeba m. in. ładować... jak dłużej jedziesz to pojawia sie pewnie kabel który sobie będzie zwisał od lusterka po zapalniczkę, wygląda jak wygląda. Nie wiem ile kosztuje- pewnie ze 3, 4 stówy? więc jak ktoś chce koniecznie mieć monitoring to będzie to lepsze niż te przylepiane do szyby klocki z allegro.
Ale w porównaniu z tymi bardziej profesjonalnymi czarnymi skrzynkami to taki zestaw domowej roboty wyjdzie taniej. Nie wiem czemu miałby być mniej sprawny i mniej efektywny. Na pewno byłby dużo bardziej funkcjonalny i miałby bez porównania lepsze parametry niż te 'dedykowane' puszki.

Sam pomysł z ekranem w lusterku wydaje mi sie fajny... ale chyba jednak musiałoby być to seryjnie wbudowane, tak żeby tego nie było widać i wszystkie kable skrzętnie pochowane i żebym nie musiał się do tego niepotrzebnie dotykać, a nie na baterie.

edit: sprawdziłem- 700zł ... zmieniam zdanie :P nie jest to alternatywa dla klocków
lith

Postprzez fregata100 » niedziela 21 lutego 2010, 00:45

Jedno jest pewne...
prądu nie wyśłemy po radiu to po pierwsze....
chcemy jakość płacimy słono ..nie ma przebacz...
patenty domowej roboty zawsze w modzie można kombinować koszt podobny ....nie ma bata lepiej nie wyjdzie..
ok ..który zestaw na zasadzie domowej roboty daje bezpośredni podgląd ?? chyba mało takich..
co do seryjnego wbudowania....kto to zrobi po pierwsze ...
jak pochować ...chyba ze po bagażniku...to zawsze jest wyjscie..
kto powiedział ze w tym urządzeiu to nie jest wbudowane w serii prtzeciez to nie jest garażowa samoruba.. ;-))
apropos kabli..wszystko co elektryczne trzeba zasilić nie ma bata ...
samo z siebie prądu nie nakręci to nie bajka..
kabel zawsze można wpiąć pod oświetlenie i gra muzyka..
co więcej ?

fregata100

Postprzez lith » niedziela 21 lutego 2010, 01:11

Jedno jest pewne...
prądu nie wyśłemy po radiu to po pierwsze....

Dlatego jednak musiałoby być to u mnie zainstalowane tak, żeby te kable były cały czas podłączone, a nie przeszkadzały, najlepiej nie było ich widać ;) Juz pomijając co by to było za urządzenie.

patenty domowej roboty zawsze w modzie można kombinować koszt podobny ....

;]
nie ma bata lepiej nie wyjdzie..

No to już zależy od umiejętności składającego :P
ok ..który zestaw na zasadzie domowej roboty daje bezpośredni podgląd ?? chyba mało takich..
Zakładam, że pierwszy lepszy programik do obsługi kamer/kamer przemysłowych ma funkcjonalność co najmniej dorównującą rejestratorom samochodowym.
co do seryjnego wbudowania....kto to zrobi po pierwsze ...

Chodziło mi o sam pomysł z ekranikiem w lusterku. np. w Kii Soul. Pewnie tez w wielu innych samochodach.
jak pochować ...chyba ze po bagażniku...to zawsze jest wyjscie..
Można w schowku... zależy kto gdzie ma miejsce... o bagażniku nie myślałem, raczej gdzieś bardziej pod ręką.
apropos kabli..wszystko co elektryczne trzeba zasilić nie ma bata ...
samo z siebie prądu nie nakręci to nie bajka..

No wiadomo, ale ja po prostu sie wystrzegam zbędnych akumulatorków, bo potem nie wyrobie z ładowaniem. Wolę połączenia na kabel... schowany :D

kabel zawsze można wpiąć pod oświetlenie i gra muzyka..
co więcej ?
i tu jest dobry pomysł :D

-----------------
Oczywiście mało kto by się zdecydował na takie coś, więc możesz byc spokojny- lusterka zejdą :P Po prostu ja bym się do tego zabrał od innej strony.
lith

Postprzez fregata100 » niedziela 21 lutego 2010, 12:40

Powyższy sprzęt ma przecież ekran w lusterku.
Druga rzecz wbudowany akumulator bez zasilania wytrzyma nagrywając do 4h.

Kabelki jak już mówiliśmy skrócić i podłączyć do ośiwtlenia wnetrza i zestaw chodzi i wygląda ...nic więcej do szczęscia :lol:

fregata100

Postprzez athlon » niedziela 21 lutego 2010, 15:54

Powyższy sprzęt ma przecież ekran w lusterku.
Druga rzecz wbudowany akumulator bez zasilania wytrzyma nagrywając do 4h.

Do 4 godzin jest to bardzo fajne określenie. Kupiłem sobie ten szpanerski długopis który wytrzymuje według instrukcji do 2ch godzin, w praktyce 45 minut. Po drugie zamontowałem to przy uchwycie nawigacji i po obejrzeniu filmiku widać tylko to co jest przed maską ( w wolnej chwili wrzuce filmika to sobie obejrzycie). Tak prawdę mówiąc przy ewentualnej kolizji do konca filmik moze nie pomóc gdyz nie widać co się dzieje z boku auta.
athlon

Postprzez fregata100 » niedziela 21 lutego 2010, 16:00

Przykre że marny zakup z tego wyszedł ale co zrobić.
4h to czas przy poprawnie uformowanej baterii i wpełni naładowanej.
Filmy z rejestartora na linkach powyżej dla porównania.
Urządzenie o którym mowie ma pole widzenia około 160 stopni.
Jeżeli chodzi o film z kolizji to jeszcze nikt nie zrobil kamery o widoku 360 stopni...ale poczekamy może ktoś taką zrobi.
Dostepne są kamery które widzą i boki auta ale to są inne pieniądze a nie 600-700 zł .

fregata100

Postprzez lith » wtorek 23 lutego 2010, 00:11

No właśnie coś do samochodu co trzyma 2, 4 czy 6h to po prostu zdecydowanie za krótko. W ten sposób trzeba by to w koło zabierać z samochodu i ładować, a w trasie i tak by zdechło. A bateria ma to do siebie, że na początku trzyma prawie tyle i le powinna, a potem jest już tylko gorzej.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze