przystanek na drodze i pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Nikolaus » niedziela 07 lutego 2010, 03:14

Pozostałe ulice w obrębie skrzyżowania (w rzeczywistości nad rysunkiem) mają tę "dorysowaną linię", ale tu oczywiście nie... to teraz nie wiem co mam zrobić, może bezpieczniej jest korzystać z prawego kierunkowskazu, żeby ci, co "skracają" drogę, nie doprowadzili do incydentu ;)
Peugeot 207, 1.4 :)
Nikolaus

Postprzez sjakubowski » niedziela 07 lutego 2010, 03:31

Nikolaus napisał(a):Pozostałe ulice w obrębie skrzyżowania (w rzeczywistości nad rysunkiem) mają tę "dorysowaną linię", ale tu oczywiście nie... to teraz nie wiem co mam zrobić, może bezpieczniej jest korzystać z prawego kierunkowskazu, żeby ci, co "skracają" drogę, nie doprowadzili do incydentu ;)

Oczywiście, że bezpieczniej! Mało tego - tak należy robić w praktyce. Pamiętaj, że teoria teorią a praktyka praktyką.

Zresztą skoro takie zachowanie będzie bezpieczniejsze, oznacza to, iż unikasz wszelkiego działania mogącego zagrozić bezpieczeństwu ruchu drogowego - a więc ściśle przestrzegasz zapis artykułu 3 Kodeksu Drogowego - i tak trzymać!

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez rocko19 » niedziela 07 lutego 2010, 13:58

Sjakubowski w twoim przypadku wątpliwości niema, jest to zmiana pasa. Co do sytuacji przedstawionej na moim rysunku, tak jak napisałem moja teoria jest taka że zmnieniam pas ruchu, nauczyciela z którym jeżdze, ze niema tutaj żadnej zmiany pasa ruchu.
rocko19

Postprzez BOReK » niedziela 07 lutego 2010, 14:13

Innymi słowy upierasz się przy swojej teorii mimo faktu, że nie masz dla niej żadnych argumentów, a wszyscy dookoła mają solidne podstawy by twoją teorię obalić. Gratuluję uporu, czasem się w życiu przydaje. ;)
BOReK

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 lutego 2010, 15:31

No jak dla mnie, to wystarczające argumenty są w wątku, do którego odesłałem. ;)
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez BOReK » niedziela 07 lutego 2010, 16:01

Tylko że tam jest inna sytuacja. Skoro tu jest przystanek, to ten wydzielony kawałek "nowego" prawego pasa jest w zasadzie zatoką oddzieloną zupełnie inna linią i jak ktoś z niej wyjeżdża, to tak jakby włącza się do ruchu.
BOReK

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze