Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez wiciu2 » wtorek 22 grudnia 2009, 11:27
przez sjakubowski » wtorek 22 grudnia 2009, 11:57
przez cman » wtorek 22 grudnia 2009, 12:37
drill napisał(a):Ciekaw jestem dlaczego w innych rejonach Polski uczą odmiennie, czyli tak jak odpowiedziała na tak zadane pytanie Komenda Główna Policji Wydział Ruchu Drogowego?
drill napisał(a):Temat oczywiście już się tu przewijał, ale czy to nie Wy panowie wprowadzacie najwięcej zamieszania w tej kwestii? Czy nie powinniście w końcu ujednolicić te zasady dla całej Polski? Nie sądzę aby forum było najodpowiedniejszym miejscem do takich rzeczy.
Michał_86 napisał(a):Zwykłe skrzyżowanie: zawracam, włączam kierunkowskaz w lewo i od razu skręcam w lewo w okół pasu zieleni. Robisz tak na rondzie? Czy z może łaskawie okrążasz wysepkę?
VladimirDebish napisał(a):Uwaga! Kolega który kilka tygodni temu zdał egzamin nie sygnalizuje zamiaru skrętu przed skrzyżowaniem. Największy autorytet się wypowiedział.
bac napisał(a):Tak trochę na marginesie, ale akurat w kwestii aktualnych przepisów to sumienny człowiek, który dopiero co zdał egzamin często może powiedzieć więcej, niż niejeden stary, doświadczony, ale niedokształcający się kierowca.
wiciu2 napisał(a):(...)
przez Michał_86 » wtorek 22 grudnia 2009, 12:56
A okrążając wysepkę w trakcie jakiego manewru jesteś? Parkowania?
przez wiciu2 » wtorek 22 grudnia 2009, 13:42
przez cman » wtorek 22 grudnia 2009, 13:53
wiciu2 napisał(a):Podobnie odniósł się do znaku np C-2 i używania kierunkowskazów. Otóż w takim przypadku również nie musimy sygnalizować tego manewru dlatego, że nie ma możliwości pojechania w innym kierunku niż wskazany znakiem i sygnalizowanie tego manewru jest bezzasadne.
przez d » wtorek 22 grudnia 2009, 14:16
przez wiciu2 » wtorek 22 grudnia 2009, 14:26
przez dylek » wtorek 22 grudnia 2009, 14:27
Michał_86 napisał(a):Michał_86 napisał(a):Rozmawiałem też z kolegą który kilka tygodni temu zdał egzamin i on też nie sygnalizuje przed skrzyżowaniem.
Oczywiście tutaj miało być "przed rondem".
przez cman » wtorek 22 grudnia 2009, 15:09
wiciu2 napisał(a):Jaka jest zasadność przed wjechaniem na rondo zasygnalizowania lewym kierunkowskazem...
Michał_86 napisał(a):Na rondzie jest inaczej, jaki ma sens sygnalizowanie zamiaru...
d napisał(a):Po co mamy tu migać? Komu taka informacja ma pomóc?
d napisał(a):Komu służy informacja o tym że mamy zamiar skręcić/zawrócić?
wiciu2 napisał(a):Również i biegli mogą się mylić.
wiciu2 napisał(a):cman tak z ciekawości. Mógł byś podać na podstawie czego interpretujesz takie, a nie inne zachowanie związane z używaniem kierunkowskazów na rondzie?
przez Michał_86 » wtorek 22 grudnia 2009, 15:27
Więc z twojej wypowiedzi wynika, że przed skrzyżowaniem to migasz, ale przed skrzyżowaniem to nie migasz....
przez cman » wtorek 22 grudnia 2009, 15:31
Michał_86 napisał(a):Tak też mnie uczyło dwóch instruktorów nauki jazdy, takiego działania nie uznało za błędne 2-3 egzaminatorów z kieleckiego WORDu oraz kolega który kilka tygodni temu zdał egzamin na prawo jazdy. A opócz tego tak też mówił mi dziś tata (prawo jazdy od 20 paru lat) oraz o ile mnie pamięć nie zawodzi dziadek (prawo jazdy od mniej więcej 40-50 lat).
przez d » wtorek 22 grudnia 2009, 15:43
przez dylek » wtorek 22 grudnia 2009, 15:45
Michał_86 napisał(a):
- Kod: Zaznacz cały
Więc z twojej wypowiedzi wynika, że przed skrzyżowaniem to migasz, ale przed skrzyżowaniem to nie migasz....
Czytaj ze zrozumieniem: przed skrzyżowaniem migam a przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym nie migam(...)
przez wiciu2 » wtorek 22 grudnia 2009, 15:47