Kaski rowerowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez kibi_klops » środa 24 listopada 2004, 15:00

Uważam że kask to powinna być indywidualna sprawa każdego. Do tego nie powinno być przymusu tak samo jak do pasów bezpieczeństwa.

Ja jeżdżę bardzo dużo na rowerze, ale kasku używam tylko gdy wyruszam w daleką podróż lub gdy ostro trenuję. Tak na codzień to jeżdżę w czapce z daszkiem która w razie upadku w jakiś tam sposób mnie uchroni!
kibi_klops

Postprzez martinez » poniedziałek 17 stycznia 2005, 19:11

scorpio44 napisał(a):Ja miałem kilka kolizji z rowerami, ale były niegroźne, bo jechaliśmy w tym samym kierunku.

Miałem dwa dośc poważne zderzenia z samochodami. Bez kasku przy około 30 km/h jeden pan zajechał mi drogę na ścieżce rowerowej. Fikołek nad peugeotem zakończyłem zgodnie ze sztuka padów judo, a całą sprawę paroma strzałami bokserskimi - "a co mnie k..., Twoje przepraszam!" Kask by się na nic nie przydał.

Druga sytuacja - miła pani w czerwonym seicento zapomniała o znaku stop, na wyjeżdzie ze strefy zamieszkania. dostałem w bok, wywrotka była delikatna i równiez przy tych prędkościach kask nic by mi nie dał.
Ze względu, że kobiet nie bije, a sytuacja była oczywista, pani zapłaciła i za ciuszki i za rower.

Kask jest dobry dla pojazdów typu motorower. Tu faktycznie - raz zaliczyłem elegancką glebę ze szlifem przy ok. 60 km/h i bez kasku byłoby krucho.

I pytanie na wesoło - rozumiem, że kierujący rowerem wodnym tez ma mieć kask ? :-D
martinez

Postprzez bialy » poniedziałek 17 stycznia 2005, 22:54

Tak, dmuchany :lol::lol::lol::lol:
bialy

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze