ach te ronda.....

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Myslovitz » niedziela 25 września 2005, 20:52

Mnie też się wydaje, że dla bezpieczeństwa.
W te wakacje byłam w Tunezji i byłam naprawdę zszokowana ilością rond w tym kraju.
Uwierzcie mi: nie widziałam tam ani jednego "normalnego" skrzyżowania, tylko same ronda.
Mniejsze, większe, ale tylko ronda, a i jeszcze znak "ustąp pierwszeństwa" jest troszkę inny, bo nie żółty, ale biały z czerwoną obwódką. Tak jest jeszcze cyba we Francji, Tunezja to w koncu była francuska kolonia :D ale ilość rond ma szokującą....
Myslovitz

Postprzez ROB4L » sobota 05 listopada 2005, 15:21

A co w takiej sytuacji:

Jest rondo ze znakami 'ustąp pierwszeństwa przejazdu' i światłami. Jestem już na rondzie. To jeżeli ci po mojej prawej, wjeżdżający na rondo mają zielone, to im ustępuję pierwszeństwa? Bo instruktor mówi, że tak. A przecież jest ustąp pierwszeństwa przejazdu :\
ROB4L

Postprzez ella » sobota 05 listopada 2005, 15:55

ROB4L napisał(a):A co w takiej sytuacji:

Jest rondo ze znakami 'ustąp pierwszeństwa przejazdu' i światłami. Jestem już na rondzie. To jeżeli ci po mojej prawej, wjeżdżający na rondo mają zielone, to im ustępuję pierwszeństwa? Bo instruktor mówi, że tak. A przecież jest ustąp pierwszeństwa przejazdu :\

Jak światła to nie znak "ustąp pierwszeństwa"
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 05 listopada 2005, 16:32

Nie do końca zrozumiałem sytuację, ale wydaje mi się, że bez wdawania się w szczegóły można stwierdzić, że kłania się znajomość hierarchii światła - znaki (pozdrowienia dla Pankowala i Pati :D :D).
scorpio44

Postprzez cappricio » sobota 05 listopada 2005, 17:00

scorpio, chodzi o to, ze jak juz jestes na rondzie, juz wjechales i jedziesz sobie i nagle (:D) na drodze "dojazdowej" do ronda (po Twojej prawej) zmienia sie swiatlo na zielone. i co teraz sie dzieje?
:arrow: jedziesz dalej, traktujesz rondo jak zwykle skrzyzowanie, czyli w tej sytuacji mozesz opuscic skrzyzowanie
czy
:arrow: zatrzymujesz sie i ustepujesz tym, ktorzy maja zielone?

:)
cappricio

Postprzez Mauro.Widzew » sobota 05 listopada 2005, 19:29

a chcielibyscie miec takie skrzyzowanko przy swoim WORDZIE? :twisted:
Obrazek
Łódzki Widzew - po ostatnie serca bicie !

prawo jazdy kat.B - zdane za 1.razem 9gru 2005 :-)
Mauro.Widzew

Postprzez bodek541 » sobota 05 listopada 2005, 19:38

Jak tylko jest dobry instruktor to pojedzie na nie i wytłumaczy.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez scorpio44 » sobota 05 listopada 2005, 20:00

cappricio napisał(a):scorpio, chodzi o to, ze jak juz jestes na rondzie, juz wjechales i jedziesz sobie i nagle (:D) na drodze "dojazdowej" do ronda (po Twojej prawej) zmienia sie swiatlo na zielone. i co teraz sie dzieje?
:arrow: jedziesz dalej, traktujesz rondo jak zwykle skrzyzowanie, czyli w tej sytuacji mozesz opuscic skrzyzowanie
czy
:arrow: zatrzymujesz sie i ustepujesz tym, ktorzy maja zielone?

:)

Z opisu Rob4la chyba nie za bardzo wynika, że o to mu chodziło. Ella odpowiadając też chyba nie o tym myślała co Ty.
scorpio44

Postprzez cappricio » sobota 05 listopada 2005, 20:02

noo paskudne to rondo jest... jadąc ul. pomorską z lewej strony (na rysunku), dojezdzajac do kopcinskiego - tutaj jest takie dziwne miejsce, ze po skreceniu w lewo (tak prowadzi droga od poprzedniego skrzyzowania) miejsca na samochody są tylko dwa :| i ja w czasie kursu zatrzymalam sie na srodku tego skrzyzowania, miejsca przed sygnalizatorem dla mnie nie bylo, auto mi zgaslo, a z prawej strony zaczely mi auta jechac, bo sie zielone zapalilo... :|
to byla najbardziej stresujaca dla mojego instruktora sytuacja...
pewnie nikt nic nie zrozumial... moze jedynie ci, ktorzy znaja to skrzyzowanie...

ale egzaminator na pewno nie omieszka poprowadzic zdającego na to rondo... ;)

edit: scorpio, a ja tak to wlasnie zrozumialam... ale niech bedzie jak chcecie... :)
a co w takiej sytuacji jak ta, ktora ja opisalam? bo szczerze musze powiedziec ze nie jestem pewna... ja bym przejechala, nie ustepowala... :?:
cappricio

Postprzez ella » sobota 05 listopada 2005, 20:18

a co w takiej sytuacji jak ta, ktora ja opisalam? bo szczerze musze powiedziec ze nie jestem pewna... ja bym przejechala, nie ustepowala

Jak ci z prawej mają zielone to Ty im ustępujesz. A zjechać możesz tylko wtedy jak ich wszystkich przepuścisz i nie masz dla swojego kierunku sygnalizatora z czerwonym światłem.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » niedziela 06 listopada 2005, 15:42

Jak by ktoś miał zamiar jeździć w kółko po rondzie z włączoną sygnalizacją świetlną, to sytuacja jest całkiem inna niż na rondzie tylko ze znakami, gdzie jak się już wjedzie to ma się cały czas pierwszeństwo i można sobie jeździć w kółko do póki paliwa nie zabraknie. Przy sygnalizacji trzeba ciągle uważać na wjeżdżających, czyli w można powiedzieć, że jak oberwiemy z prawej to będzie nasza wina, no chyba, że ktoś wjechał na czerwonym.
jjaacc

Postprzez P-Ch » niedziela 06 listopada 2005, 16:50

jjaacc napisał(a):Jak by ktoś miał zamiar jeździć w kółko po rondzie z włączoną sygnalizacją świetlną, to sytuacja jest całkiem inna niż na rondzie tylko ze znakami, gdzie jak się już wjedzie to ma się cały czas pierwszeństwo i można sobie jeździć w kółko do póki paliwa nie zabraknie. Przy sygnalizacji trzeba ciągle uważać na wjeżdżających, czyli w można powiedzieć, że jak oberwiemy z prawej to będzie nasza wina, no chyba, że ktoś wjechał na czerwonym.

NIe jestem do końca przekonany, ale zdaje się, że przepisy poswalaja na objechanie ronda tylko (aż?) 3 razy a potem nalezy z niego zjechać.
Pewnie ustawodawca zatroszczył się o kierowców, którym zabraknie paliwa na rondzie i zostana obtrąbieni przez pozostałych uczestników ruchu :wink:
Niestety to tylko auto sąsiada :)
Obrazek
P-Ch

Postprzez Sławek_18 » niedziela 06 listopada 2005, 17:14

gdzie masz zabronione ze nie mozna krecic baczkow na rondzie?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez scorpio44 » niedziela 06 listopada 2005, 17:23

P-Ch napisał(a):NIe jestem do końca przekonany, ale zdaje się, że przepisy poswalaja na objechanie ronda tylko (aż?) 3 razy a potem nalezy z niego zjechać.
Pewnie ustawodawca zatroszczył się o kierowców, którym zabraknie paliwa na rondzie i zostana obtrąbieni przez pozostałych uczestników ruchu :wink:

Jakie niby przepisy? :D :D :D :D :D :D Skąd Ty tę bzdurę wytrzasnąłeś?
scorpio44

Postprzez P-Ch » niedziela 06 listopada 2005, 20:45

A gdybym to wiedzial to bym podal źródło mojego upokorzenia :roll: :oops:

Kiedyś, gdzieś, coś takiego obiło mi się o uszy, albo może tylko coś źle zrozumiałem... :wink:
Niestety to tylko auto sąsiada :)
Obrazek
P-Ch

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze