zapytanie o 2 skrzyżowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » czwartek 30 października 2008, 12:15

Modzel ==> ale 3 (podobnie jak 1) ma zielone światło! I znaki regulujące pierwszeństwo nie mają tu nic do rzeczy.
scorpio44

Postprzez jarmal » czwartek 30 października 2008, 12:35

Sławek_18 napisał(a):...
Dywagujecie nad podstawowymi zasadami.

No niby taka oczywista oczywistość ale możesz mi wierzyć, że przekonanie o pierwszeństwie 1 jest powszechne.

modzel napisał(a):1 jest na głównej

OK. Przyjmijmy zatem sytuacje, że światła nie działają a droga pozioma jest drogą z pierwszeństwem.
Nie ma to znaczenia, że 1 jest już na głównej. Z rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych mamy, że na drodze podporządkowanej kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem.
jarmal

Postprzez modzel » czwartek 30 października 2008, 17:51

scorpio44 napisał(a):Modzel ==> ale 3 (podobnie jak 1) ma zielone światło! I znaki regulujące pierwszeństwo nie mają tu nic do rzeczy.

a no fakt. nie zauważyłem. gdzie jest taka sytuacja? bez zielonego dla 3 znam takie sytuacje. ale ze światłami?
modzel

Postprzez scorpio44 » czwartek 30 października 2008, 19:00

Autor wątku podał już namiary w poprzedniej zakładce.
scorpio44

Postprzez kopan » czwartek 30 października 2008, 20:17

Każda wysepka w obrębie skrzyżowania jest zaliczana do skrzyżowania powstaje tzw. skrzyżowanie z skanalizowanymi strumieniami ruchu.
Na rysunku widać że prawoskręty podległy skanalizowaniu.
To jest jedno skrzyżowanie i zachowujemy się jak na jednym skrzyżowaniu.
W przypadku ze światłami pierwszeństwo ma pojazd 2 i 3 przed pojazdem 1.
W przypadku braku sygnalizacji i oznakowaniu znakami ustąp pierwszeństwo pomiędzy poj. 1 i 3 rozstrzygnie położenie znaku ustąp.
kopan

Postprzez mirus176 » czwartek 30 października 2008, 21:44

o ja :D, ale rozpocząłem dyskusję ;), w sumie nie ma jasnej odpowiedzi, bo czytając wypowiedzi można się pogubić. najlepiej podejdę do KMP do ruchu drogowego i może jakiś policjant mi odpowie ;)
mirus176

Re: zapytanie o 2 skrzyżowania

Postprzez kalis » czwartek 30 października 2008, 22:04

Witam
jarmal napisał(a):
BOReK napisał(a):Podejrzewam jakiś błąd na rysunku albo na samym skrzyżowaniu, bo od strony jedynki skręt w prawo ma właśnie czerwony sygnał po to, by nie było podobnego problemu.

To nie jest błąd, znam takie skrzyżowania gdzie zarówno 1 jak i 3 mają zielone światło. Są to skrzyżowania gdzie często dochodzi do kolizji a przecież jest jedno skrzyżowanie a nie kilka i zgodnie z PoRD 1 musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi skręcającemu w prawo.

Mam wątpliwości co do tego rysunku. Skręt od strony jedynki w prawo powinien mieć takie samo światło jak 3.
Odnosząc się jednak do rysunku to moim zdaniem masz racje. Jedynka przepuszcza 3.
Pewnie nie byłoby takich wątpliwości, gdyby dla skręcających w lewo zrobiono światła kierunkowe. Wtedy 3 miałaby czerwone.
kalis

Postprzez mirus176 » czwartek 30 października 2008, 23:38

mozliwe ze skret w prawo u jedynki ma zielone swiatlo, dalem czerwone bo nie bylem pewien. masz racje, gdyby byla zielona strzalka to by nie bylo wogole tego tematu, niestety u mnie w poznaniu nie lubia jak jest latwo i przyjemnie :/
mirus176

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze