Rondo bez sygnalizacji-który pas zająć

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Brunet » wtorek 22 lipca 2008, 18:40

W końcu - komu może zawadzić osobnik jadący lewym pasem prosto przez rondo?

No chociażby temu, który jedzie prawym pasem do następnego zjazdu. Wymusisz na nim pierwszeństwo czy zatrzymasz się blokując drogę tym co za Tobą?
Brunet

Postprzez opop » piątek 25 lipca 2008, 13:34

Jestem nowy itd. itp. ale mam takie pytanie, na poniższym obrazku przedstawiam Wam takie zwykłe rondo..przynajmniej kiedyś było zwykłe ponieważ przebudowie zmieniło się to iż jechać prosto można tylko z lewego pasa. Nie uważacie że jest to tylko nie potrzebne paraliżowanie ruchu ?
Obrazek
opop

Postprzez euel » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 18:35

Czy podczas egzaminu, popełnię błąd, jeśli na rondzie o dwóch pasach ruchu, przy manewrze zawracania, będę jechał po prawym pasie??

[url=http://www.xxaaxaxxxx.jpg[/img]http://www.xxaaxaxxxx.jpg[/img[/url]

Czy muszę wjechać najpierw na lewy, a przy zjeździe zając prawy (upewniając się czy jest wolny) i dopiero zjechać??

[url=http://www.xaxxxxaa.jpg[/img]http://www.xaxxxxaa.jpg[/img[/url]

Pytam, ponieważ na kursie chciałem po wjeździe zająć lewy, ale instruktor szybko "przekierował mnie" na prawy :?

A żeby było jeszcze śmieszniej, w książce pisze tak:

(rysunek z rondem z dwoma pasami ruchu)

Jeżeli masz zamiar skręcić w lewo lub zawrócić - włącz lewy kierunkowskaz, wjedź na środkowy lub skrajny lewy pas ruchu, i będąc już na rondzie, przełącz kierunkowskaz na prawy w chwili mijania wylotu poprzedzającego ten, w który zamierzasz wjechać, aby opuścić skrzyżowanie.

Nic nie ma o tym, aby przed zjazdem z ronda zajmować prawy pas :(
Ostatnio zmieniony czwartek 12 listopada 2009, 18:40 przez euel, łącznie zmieniany 1 raz
euel

Postprzez dariex » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 19:24

Możesz jechać prawym pasem,spokojnie.
Mijając tylko wyjazd poprzedzający ten,którym zamierzasz sam wyjechać,włączasz prawy kierunek i już.
Takie skakanie z pasa na pas jest zupełnie niepotrzebne.

opop napisał(a):Jestem nowy itd. itp. ale mam takie pytanie, na poniższym obrazku przedstawiam Wam takie zwykłe rondo..przynajmniej kiedyś było zwykłe ponieważ przebudowie zmieniło się to iż jechać prosto można tylko z lewego pasa. Nie uważacie że jest to tylko nie potrzebne paraliżowanie ruchu ?
Obrazek

Tuż za rondem jeden pas zanika,zatem nie sądzisz,że gdyby z obydwu pasów była możliwość jazdy na wprost,to dopiero zrobił by się bigos?
dariex

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 23:46

No koledze chyba właśnie chodzi o to, że źle zrobili przebudowując to rondo i wyznaczając pasy w taki właśnie sposób.
scorpio44

Postprzez Ania8228 » wtorek 12 sierpnia 2008, 17:27

Moim zdaniem:
1. Skręcanie/zawracanie na rondzie
sygnalizujesz skręt w lewo
wjeżdżasz na lewy pas (wewnętrzny)
sygnalizujesz zmianę pasa
zjeżdżasz na pas prawy/zewnętrzny
zjeżdżanie z ronda zaczynasz sygnalizować na wysokości poprzedającej twój zjazd jezdni
zjeżdzasz z ronda
Obrazek
Ania8228

Postprzez dariex » wtorek 12 sierpnia 2008, 20:53

scorpio44 napisał(a):No koledze chyba właśnie chodzi o to, że źle zrobili przebudowując to rondo i wyznaczając pasy w taki właśnie sposób.

A co mu da to,że podzielimy jego opinię? ;)
Mamy nad tym teraz ubolewać? ;)
dariex

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 sierpnia 2008, 21:16

A to już nie do mnie to pytanie. :D
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze