radar+policja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 29 kwietnia 2008, 21:24

a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu

A jak to sprawdzić ... listem?
cwaniakzpekaesu

Postprzez Driver'ka » wtorek 29 kwietnia 2008, 21:28

A po dowodzie rejestracyjnym? Można chyba dojść do właściciela auta w ten sposób czyż nie?
Poza tym gdyby byłoby to niemożliwe chyba nie byłoby wspomniane w przepisach o urządzeniach pomiarowych i kontrolnych, a więc m.in. o fotoradarach?
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 29 kwietnia 2008, 21:37

Driverka:

A po dowodzie rejestracyjnym? Można chyba dojść do właściciela auta w ten sposób czyż nie?

Można... ale to w dalszym ciągu nie rozwiązuje sprawy - kto kierował pojazdem i czy nie ma wątpliwości co do osoby sprawcy... Dlatego właściciela zaprasza się na dywan (lub sam policjant jedzie do niego) i ustala dane kierującego (no chyba, że kierującym był właściciel pojazdu)... a później się to weryfikuje i jeśli nie ma wątpliwości wykonuje sie szereg dalszych czynności...
cwaniakzpekaesu

Postprzez Driver'ka » wtorek 29 kwietnia 2008, 21:47

Więc spytałam właśnie ojca jak to działa, bo teraz to namotałeś. Sprawa ma się tak: jeśli fotoradar złapie kogoś na wykroczeniu, robi zdjęcie. Na zdjęciu zawsze jest widoczna rejestracja. Takie zdjęcie JEST WYSYŁANE pocztą do WŁAŚCICIELA pojazdu razem z nakazem zapłacenia mandatu, bez względu na to, czy kierował tym autem właściciel czy nie. Jeśli kierował autem właściciel, to on płaci za mandat, jeśli komu innemu powierzył samochód, idzie wyjaśnić sprawę i podaje dokładnie komu tego dnia samochód powierzył. Wtedy do zapłacenia mandatu zobowiązany jest ten, komu samochód powierzył. I nie jest to bujda, tylko tak to właśnie wygląda. Akurat pod tym względem mogę mojemu ojcu wierzyć. I tak miała się dokładnie sprawa z mojej siostry samochodem. Zapłaciła albo ona osobiście (wujek oddał jej kasę za mandat), albo mój wujek. Jak było dokładnie w tej kwestii nie pamiętam, bo było to jakiś czas temu. Niemniej nie ma problemu, mogę siostry spytać jak to załatwili.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:12

jeśli fotoradar złapie kogoś na wykroczeniu, robi zdjęcie.

To się zgadza

Na zdjęciu zawsze jest widoczna rejestracja.

Nie zawsze... bo niektórzy celowo zdejmują tablice (znam takich, którym numer rejestracyjny odczytali z naklejki na przedniej szybie)...

Takie zdjęcie JEST WYSYŁANE pocztą do WŁAŚCICIELA pojazdu razem z nakazem zapłacenia mandatu

I tu się zaczynają schody... bo wysyłane jest nie zdjęcie a wezwanie celem zgłoszenia na policję i wyjasnienie sprawy (czyli ustalenie kierującego, itp, itd.). Nie ma instytucji nakazu zapłacenia mandatu. Funkcjonariusz może nałożyc mandat karny po spełnieniu określonych warunków... o tym pisałem wyżej. Niespełnienie któregokolwiek z warunków powoduje wystąpienie braku przesłanek do zastosowania postepowania mandatowego. Pozostaje jeszcze kwestia techniczna, sprawca wykroczenia musi być pouczony o prawie do odmowy przyjęcia mandatu i skutkach odmowy, musi mandat podpisać (żeby mandat stał sie prawomocny musi być podpisany), policjant musi wszystko udokumentować, ustalić dane z prawa jazdy, wypisać kartę z punktami karnymi... i to się da zrobić listem?
cwaniakzpekaesu

Postprzez Driver'ka » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:20

cwaniakzpekaesu napisał(a):
Na zdjęciu zawsze jest widoczna rejestracja.

Nie zawsze... bo niektórzy celowo zdejmują tablice (znam takich, którym numer rejestracyjny odczytali z naklejki na przedniej szybie)...

Ja nie mówię o tego typu "wybitnych" przypadkach, ale o normalnych sytuacjach, kiedy po prostu przekroczyłeś prędkość i napatoczyłeś się na fotoradar. Każdemu może się to zdarzyć.

I tu się zaczynają schody... bo wysyłane jest nie zdjęcie a wezwanie celem zgłoszenia na policję i wyjasnienie sprawy (czyli ustalenie kierującego, itp, itd.). Nie ma instytucji nakazu zapłacenia mandatu. Funkcjonariusz może nałożyc mandat karny po spełnieniu określonych warunków... o tym pisałem wyżej. Niespełnienie któregokolwiek z warunków powoduje wystąpienie braku przesłanek do zastosowania postepowania mandatowego. Pozostaje jeszcze kwestia techniczna, sprawca wykroczenia musi być pouczony o prawie do odmowy przyjęcia mandatu i skutkach odmowy, musi mandat podpisać (żeby mandat stał sie prawomocny musi być podpisany), policjant musi wszystko udokumentować, ustalić dane z prawa jazdy, wypisać kartę z punktami karnymi... i to się da zrobić listem?

No to najwidoczniej nie spotkałeś się z przypadkiem, kiedy jednak zdjęcie i nakaz zapłacenia mandatu JEST wysyłane pocztą. Ja widziałam i czytałam to na własne oczy, mój ojciec też się z tym spotkał. Więc co? Żyjemy w innym kraju, innym świecie, albo co region to inne przepisy?

P.S. W sam raz prawo do odmowy mandatu i jego skutkach, może być zawarte w piśmie wysłanym drogą pocztową wraz ze zdjęciem.
Ostatnio zmieniony wtorek 29 kwietnia 2008, 22:23 przez Driver'ka, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:22

Więc co? Żyjemy w innym kraju, innym świecie, albo co region to inne przepisy?

Przepisy takie same... tylko z ich stosowaniem coś u Was szwankuje.
cwaniakzpekaesu

Postprzez Driver'ka » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:26

Cwaniakzpekaesu, ja tylko Ci mówię z jaką sytuacją się spotkałam. Odpowiedziałam na Twojego posta, w którym napisałeś, że zdjęć nie przysyłają. A jednak. Popytaj szersze grono kierowców, bo szczerze wątpię, żeby przypadek mojej siostry czy ojca był odosobniony.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:33

Driverka, a ja tylko mówię, jak być nie powinno. I napisałem już o tym powyżej - to sie nazywa "obraza przepisów prawa". Powiem więcej - każdy, który w ten sposób mandat zapłacił może wygrać sprawę o zwrot kwoty zapłaconej grzywny... I co Ty na to? I może się odezwą w końcu ci "nieodosobnieni"...
cwaniakzpekaesu

Postprzez Driver'ka » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:37

Więc wygląda na to, że policja łamie przepisy. Ale to już chyba nie mój problem? Ja mandat dostaję i mam nakaz jego zapłacenia.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Lewy » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:37

Driver'ka ma racje. Sam nie raz słyszałem ze tak postępują w sprawie zdjęcia zrobionego przez fotoradar. Dziwie sie że Cwaniak o tym nie słyszał. Ale jak chce to moze cos, nie cos o tym poczytac :
http://poboczem.pl/szukaj/news/fotorada ... cji,921305
Lewy

Postprzez Driver'ka » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:41

Poza tym jeszcze Ci coś powiem. Naprawdę nie widzę, w którym momencie zostały naruszona przepisy (które zacytowałeś) w przypadku z tymi fotoradarami i wysyłaniem zdjęć wraz z nakazem mandatu pocztą. Może masz jakiś paragraf gdzie jest napisane, że to zakazane?
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:55

Mam propozycję - wrzućcie to na forum policyjne do działu publiczne (http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... wforum&f=2) ... zobaczymy, co w tej kwestii powiedzą praktycy... Ja tam wiem co powiedzą :D :D :D

Lewy, a co tam pisze o listownym załatwianiu mandatów?
cwaniakzpekaesu

Postprzez Lewy » wtorek 29 kwietnia 2008, 23:40

Lewy

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 29 kwietnia 2008, 23:48

Lewy... gdzie tam jest o listownym karaniu kierowców mandatami za przekroczenie prędkości?
cwaniakzpekaesu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze