Skręcanie w lewo a prawy pas

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Pinhead » piątek 11 kwietnia 2008, 20:52

ewkatal napisał(a):Ja zawsze słyszałam, że jak mam do skrętu w lewo dwa pasy to powinnam ustawiać się na tym bardziej prawym, żeby po skręcie nikomu drogi nie zajechać i nie musieć zmieniać pasa.

I dokłądnie tak jest. Powinnaś się ustawić na prawym ale to nie oznacza że musisz ustawić się na prawym. Jest to zależne od sytuacji, jeśli prawy jest zajęty a lewy wolny to ustawienie się na prawym nie dobrze świadczy o kierującym. Albo boi się wjechać na lewy więc idzie na łatwizne kosztem ślimaczej jazdy w korkach albo nie rozumuje logicznie tylko jeździ na pamięć.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez Alut » piątek 11 kwietnia 2008, 22:41

ewkatal napisał(a):Btw, ta droga z obrazka jest jednokierunkowa, tak? Na takich zawsze skręcałam z prawego i nie było problemu.

Jak najbardziej jednokierunkowa xP

A jeszcze pytanie. Gdyby nie było drugiego samochodu obok skręcającego równocześnie ze mną to mogę z lewego od razu na prawy? Oczywiście bez najechania na ciągłą itd. Czy mimo wszystko na lewy pas i dopiero na prostej zmienić na prawy?
Alut

Postprzez ewkatal » sobota 12 kwietnia 2008, 11:08

Ja bym dopiero za skrzyżowaniem wjechała na prawy ;)
Jestem o 3 oblane egzaminy lepszym kierowcą.

(2008-06-12 ) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-06-18 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

http://www.photoblog.pl/inacoto
ewkatal

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 kwietnia 2008, 22:28

Co do ostatniego pytania, polecam ten wątek. http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=12503
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze