Pomocy - znak D-13 .

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez starek » sobota 01 września 2007, 11:25

ella napisał(a):
starek napisał(a):Natomiast na prawym pasie takiego nakazu nie ma, więc można nim jechać w zależności od możliwości autka, wolniej niż 30 lub szybciej niż 30, ale oczywiście nie przekraczając maksymalnej dozwolonej prędkości na tej drodze ;)

Nie zupełnie można jechać prawym pasem z prędkoścą maksymalną jaka jest dozwolona. A co z zakazem wyprzedzania przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia albo jak kto woli nie wyprzedzamy poza terenem zabudowanym jak mamy dwa pasy ruchu w jednym kierunku.
Czyli jak pusto to sobie możemy na prawym pasie jechać z maksymalną prędkością dozwoloną na tej drodze ale jak ktoś jedzie lewym 40km/h to niestety ......ale nasza prędkość dozwolona jest taka jak jedzie ten na lewym

Ale zakaz wyprzedzania nie zmienia faktu, że w pytaniu poprawne są wszystkie odpowiedzi.

Dzięki za uzupełnienie mojego posta ;)
Prawo Jazdy wydane dnia 30.08.2007
starek

Postprzez kopan » sobota 01 września 2007, 11:39

A podobno zawsze się ma jeździć prawym pasem bo bliższy on prawej krawędzi więc czy przy tym znaku są jakieś wyjątki???/, bo jakoś nie widzę???.

Zgodnie z „sztuką ?” należy jechać tym pasem jak jest wolny i to obojętnie z jaką prędkością się poruszamy.
A przy końcu pasa włączamy się do ruchu.
Bo ruch prawostronny i blisko-krawedziowy z włącznikiem.obowiązuje.

I to jest prawidłowa sztuka jazdy przekazywana przyszłym adeptom kierownicy.
kopan

Postprzez scorpio44 » sobota 01 września 2007, 18:46

Kopan, owszem, tu jest wyjątek. Prawy pas w tym wypadku jest pasem ruchu powolnego i jest bardzo dokładnie określone, dla kogo on jest. Mówi o tym definicja tego znaku.
scorpio44

Postprzez kopan » sobota 01 września 2007, 20:36

Że powolnego to ja wiem, że można nim jechać szybciej też wiem, - więc jaki wyjątek –
jak można se prawym i to szybko jechać - to się stosować albo paragraf o wyjątku podać. :D
kopan

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze