Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szoferemeryt » czwartek 07 września 2017, 18:43

Henq napisał(a):Słuchać i zapamiętać:

pan Marek napisał(a):„Są ronda i ronda”,
„Należy odróżnić co najmniej trzy a może nawet cztery typy skrzyżowań o ruchu okrężnym”

Nic dodać nic ująć.
szoferemeryt

Postprzez benio101 » czwartek 07 września 2017, 19:01

phpBB [media]

Bingo! No już chyba krócej, i celniej się nie da:
P. Dworak #661 1:58 — 2:08 napisał(a):Jest wjazd na skrzyżowanie o ruchu okrężnym, i wtedy nie zmieniamy kierunku jazdy, tak, jakbyśmy jechali na wprost
I jest wyjazd z ruchu okrężnego, który jest prawoskrętem.

A @szerszon, wielki ekspert, widzę, już trzeci dzień nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie:
benio101 napisał(a):Czy powinienem zjechać z ronda z ręką w lewo, prawo, czy nie sygnalizować?
Nie ma to, jak się upierać i forsować swoje brednie przez dobre kilkanaście stron, ale jak zadam już jedno proste, konkretne pytanie, to nagle nabrać wody w usta.
Jak się okazuje, wystarczy podać szerszonowi nieco bardziej niestandardowe pytanie i już się całkiem gubi 8)

—————
PS O proszę, jest nawet i animacja, jak pięknie to widać, prawy kierunkowskaz przy zjeździe z klasycznego ronda:
Screenshot 2017-09-07 19-01-23.png
benio101

Postprzez Henq » czwartek 07 września 2017, 20:21

szoferemeryt napisał(a):
Henq napisał(a):Słuchać i zapamiętać:

pan Marek napisał(a):„Są ronda i ronda”,
„Należy odróżnić co najmniej trzy a może nawet cztery typy skrzyżowań o ruchu okrężnym”

Nic dodać nic ująć.
to jeszcze wstaw znaki C-12 rozróżniające te SoRO i będzie ok :spoko:

------

benio101 napisał(a):Bingo! No już chyba krócej, i celniej się nie da:
no w końcu dotarło jakie to celne:
phpBB [media]

P. Dworak #661 3:18 napisał(a):jeżeli wyjeżdżamy z tego ronda jedziemy prosto bo tak pokazany jest kierunek jazdy, czyli wyjeżdżamy bez kierunkowskazu

a C-12 kierunek ruchu pozostaje bez zmian :spoko:

benio101 napisał(a):Czy powinienem zjechać z ronda z ręką w lewo, prawo, czy nie sygnalizować?
powinieneś jechać DdR a nie łamać przepisy i jeszcze się chwalić :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szoferemeryt » piątek 08 września 2017, 07:10

szerszon napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Tak, to wreszcie wstaw ten film obiecany przed rokiem. Boisz się bo twoje wywody stracą sens.
Niczego się nie boję. Moje stanowisko jest niezmienne od lat. Nawet nicków nie zmieniam.

Sugerujesz że ja zmieniam nicki?
https://www.google.pl/maps/@52.2201609, ... 312!8i6656
Chciałbym widzieć film instruktażowy z jazdy po tym rondzie w twoim wykonaniu i co na wysepce robi znak C-9?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » piątek 08 września 2017, 07:36

szoferemeryt napisał(a):i co na wysepce robi znak C-9?
Stoi. Nie widać ?
A masz pojęcie co ten znak oznacza ?
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 08 września 2017, 07:44

szerszon napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):i co na wysepce robi znak C-9?
Stoi. Nie widać ?
A masz pojęcie co ten znak oznacza ?

Jakoś pomijasz niewygodne tematy. To ty jesteś tu ekspertem ja tylko pytam.
szoferemeryt

Postprzez gumik » piątek 08 września 2017, 09:23

Henqu napisał(a):A swoją drogą na zwykłym skrzyżowaniu: dwie drogi, uważasz że kierunki ruchu przecinają się w jednym miejscu? :wow: To też cię uświadomię, że nie :spoko:
Ooo! A możesz wskazać te więcej niż jedno przecięcie na zwykłym skrzyżowaniu?

szerszon napisał(a):Pcież ci podawałem przykłady jak jechać. Odpadłem dopiero po krótkim prawym zjazdowym, gdzie widziałeś jedno ze skrzyżowań na skrzyżowaniu.
Czekam aż się nauczysz przepisów.
Nie oszukuj. :-) Odpadłes po tym jak Ci wrzuciłem 4 fajne trasy po pewnym rondzie (patrz stopka). Do dziś nie wiemy jak byś tam pojechał.
Ekspert, który nie umie się wypowiedzieć na dowolne zagadnienie z dziedziny, to żaden ekspert. No ale nie oszukujemy się. Instruktorzy nie muszą posiadać wiedzy eksperckiej. Wystarczy im wykuć na pamięć kilka trudniejszych skrzyżowań w okolicy, a i tak mogą skutecznie nauczać.
Przecież nie jesteś w stanie przy swojej wiedzy tego ocenić. To po co się silisz na złośliwości ?
Ekspert, który usilnie unika odpowiedzi na cztery proste pytania sam sobie wystawia ocenę.
Pozostań przy swoim idiotycznym krótkim zjazdowym.
To już nie chcesz, żeby wszyscy jeździli tak jak uważasz, że jest poprawnie? Nie jesteś pewny swoich tez?
Poza tym przypomnę ci,że miałeś na forum tylko zadawać pytania, jeśli czegoś nie rozumiesz. A tu widzę,że bierzesz się za ocenianie. Z czym ty startujesz?
Po Twoich odpowiedziach na pytania, jak również ich braku na niektóre pytania, stwierdziłem, że to co piszesz ma się nijak do rzeczywistości.

----------

Btw. super odcinek JB! W końcu różne rodzaje rond zebrane w kupę z dokładnym wyjaśnieniem. Juz nikt nie powinien zarzucać Dworakowi, ze zmienia swoje zdanie!
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez benio101 » piątek 08 września 2017, 10:05

Henq napisał(a):
P. Dworak #661 3:18 napisał(a):jeżeli wyjeżdżamy z tego ronda jedziemy prosto bo tak pokazany jest kierunek jazdy, czyli wyjeżdżamy bez kierunkowskazu
To jest rondo, gdzie kierunek zjazdu jest ustalony znakami kierunkowymi (strzałkami).

Henq napisał(a):to jeszcze wstaw znaki C-12 rozróżniające te SoRO i będzie ok :spoko:
Nie C–12, a właśnie ww. znaki kierunkowe, ot! Po tym odróżnisz rodzaje rond. Po oznakowaniu.

Henq napisał(a):powinieneś jechać DdR a nie łamać przepisy i jeszcze się chwalić :spoko:
A prowadzi ona w kierunku, w którym się poruszam lub zamierzam skręcić? Czy może to jeszcze jakiś inny rodzaj kierunku, inny, niż kierunek ruchu, czy kierunek jazdy? :wow:
Na szerszonie się zawiodłem, zamiast odpowiedzi, dostałem wyzwiska. No cóż, w obliczu braku argumentów, wychodzi szydło z worka…
benio101

Postprzez Henq » piątek 08 września 2017, 14:18

gumik napisał(a):
Henqu napisał(a):A swoją drogą na zwykłym skrzyżowaniu: dwie drogi, uważasz że kierunki ruchu przecinają się w jednym miejscu? :wow: To też cię uświadomię, że nie :spoko:
Ooo! A możesz wskazać te więcej niż jedno przecięcie na zwykłym skrzyżowaniu?
Na każdym kroku trzeba ci braki wytykać? :eek2: Poczytaj w końcu PoRD na pewno się wiele nauczysz :thumb2:
Słowa: droga dwukierunkowa - mówi ci to coś? skrzyżowanie dwóch dróg dwukierunkowych jedno jezdniowych to ile masz przecięć kierunków ruchu jedno? :eek2: dwa kierunki krzyżują się z dwoma kierunkami - to dodaj sobie :thumb2: jak nie potrafisz to naciśnij na klawiaturze shift+3 i powiększ sobie znaczek :lol: :lol: :lol:

gumik napisał(a):Juz nikt nie powinien zarzucać Dworakowi, ze zmienia swoje zdanie!
To jeszcze zapraszam pana Marka tutaj i tutaj na SoRO klasyczne :spoko: :lol: :lol: :lol: ciekawe czy pojedzie z "prawym zjazdowym" a przecież strzałek kierunkowych nie ma :spoko:
A w Polsce takich SoRO jest multum :lol:

-----

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):
To jest rondo, gdzie kierunek zjazdu jest ustalony znakami kierunkowymi (strzałkami).
To jest rondo :thumb2: znak C-12
W zimie strzałki przez śnieg to jak będziesz widział? :eek2:

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):to jeszcze wstaw znaki C-12 rozróżniające te SoRO i będzie ok :spoko:
Nie C–12, a właśnie ww. znaki kierunkowe, ot! Po tym odróżnisz rodzaje rond. Po oznakowaniu.
Definicja strzałek nie mówi nic na temat SoRO. Jedyny znak jaki mówi o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym w 170 jest C-12, może masz jakąś inną 170 zacytuj te definicje strzałek.

benio101 napisał(a):
Henq napisał(a):powinieneś jechać DdR a nie łamać przepisy i jeszcze się chwalić :spoko:
A prowadzi ona w kierunku, w którym się poruszam lub zamierzam skręcić?
A ten znaczek rowerka to co to jest? Prowadzi dookoła SoRO, jak widać na GM, ale widzę że szukasz na siłę, szkoda że coś ci nie wychodzi ta manipulacja :spoko:

benio101 napisał(a):Czy może to jeszcze jakiś inny rodzaj kierunku, inny, niż kierunek ruchu, czy kierunek jazdy? :wow:
w końcu dotarło i rozdzielasz kierunek ruchu od kierunku jazdy :spoko: brawo
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » piątek 08 września 2017, 17:23

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):KIERUNEK RUCHU - kierunek w jakim coś lub ktoś się porusza

KIERUNEK JAZDY - kierunek w jakim jedzie pojazd

Nie zgadzasz się z tymi powszechnie przyjętymi zanczeniami? Powiem ci dlaczego. Tylko dlatego, że nie pasuje to do twojej durnowatej teorii.

KIERUNEK RUCHU - kierunek w jakim coś lub ktoś się porusza - coś lub ktoś się porusza np kolumna pojazdów np grupa pojazdów, np pojazdy :spoko:

A jeden pojazd to już się nie porusza? Już nie ma kierunku ruchu? :lol:

KIERUNEK JAZDY - kierunek w jakim jedzie pojazd - konkretny pojazd a nie kilka pojazdów rozumiesz zasadniczą różnicę w zapisach czy nadal będziesz głupka udawał?

Kto tu robi z siebie głupka i wypisuje totalne bzdety?

Według Henqa to kilka pojazdów nie może jechać w okreslonym kierunku i mieć określonego kierunku jazdy.... :lol:

A jeden pojazd (według niego) nie może się poruszać w określonym kierunku..... :lol: :lol: :lol:

No proszę, przecież to, aż żal komentować......

Do jakich nonsensów posunie się Henq, żeby bronić swoich idiotyzmów?
.
STARYSZOFER

Postprzez STARYSZOFER » piątek 08 września 2017, 17:36

STARYSZOFER napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Jeśli na SoRO cały ruch odbywa się w jednym kierunku, to całkiem normalne że po wjechaniu na SoRO wszyscy jadą w tym samym kierunku.

:spoko:
To jest normalne dla kogoś normalnego.

Dla nienormalnych, to nie jest takie oczywiste... :lol:

Henq zrozum w końcu, że jeżeli znak C-12 (nakazu) mówi, że ruch na skrzyżowaniu ma odbywać się w określonym kierunku,

to właśnie będąc na skrzyżowaniu twoim psim obowiązkiem jest poruszać się (jechać ) w takim właśnie kierunku!
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » piątek 08 września 2017, 21:14

szoferemeryt napisał(a):Jakoś pomijasz niewygodne tematy. To ty jesteś tu ekspertem ja tylko pytam.
W tym rzecz,że nie pytasz, a głosisz bzdetne teorie.
Podnieciłeś się niezdrowo C-9 bez powodu. Nie wiem po co wskazujesz ten znak.
Dlatego się pytam, czy wiesz co oznacza. Jak mi odpowiesz to nie pominę..na razie pominąłem z litości. :lol:

gumik napisał(a):Nie oszukuj. :-) Odpadłes po tym jak Ci wrzuciłem 4 fajne trasy po pewnym rondzie (patrz stopka). Do dziś nie wiemy jak byś tam pojechał.
I tam straciłem nadzieję po twoim idiotycznym krótkim zjazdowym. :lol:
Dlatego czekam aż się nauczysz
1) czytania ze zrozumieniem
2) przepisów
Ekspert, który usilnie unika odpowiedzi na cztery proste pytania sam sobie wystawia ocenę.
Na razie ja tobie wystawiłem po krótkim zjazdowym.
]
To już nie chcesz, żeby wszyscy jeździli tak jak uważasz, że jest poprawnie? Nie jesteś pewny swoich tez?
To oczywiste. Ale jak sie spotyka takich jak ty, to tylko mogę zasponsorować miesięczny.Ja jestem pewny od lat.
Tylko co i raz napotykam idiotę widzącego drogę jednokierunkową i kierunek jazdy na C-12.
Po Twoich odpowiedziach na pytania, jak również ich braku na niektóre pytania, stwierdziłem, że to co piszesz ma się nijak do rzeczywistości.
Ponieważ nie piszę o rzeczywistości, bo widać, tylko o przepisach. A to, jak widać, dwie odmienne sprawy. :wink:
I po raz kolejny. Twoja "wiedza" nie pozwala ci ocenić , czy moje odpowiedzi są poprawne. Gdzie ty startujesz ? Do przepisów. :mrgreen:
benio101 napisał(a):Na szerszonie się zawiodłem, zamiast odpowiedzi, dostałem wyzwiska. No cóż, w obliczu braku argumentów, wychodzi szydło z worka…
A spodziewałeś sie pogłaskania po główce za niezastosowanie się do znaków ?
Do takiego jak ty trzeba w jego języku aby zrozumiał
STARYSZOFER napisał(a):
to właśnie będąc na skrzyżowaniu twoim psim obowiązkiem jest poruszać się (jechać ) w takim właśnie kierunku! [/size][/b]

Czy jadąc w prawo przez rondo nie stosuję sie do C-12 ?
Czy jadąc na wprost przez rondo nie stosuję sie do C-12 ?
Czy jadąc w lewo przez rondo nie stosuję sie do C-12 ?
Czy zawracając jadąc przez rondo nie stosuję się do C-12 ?

Jaką niemoc intelektualna opanowała,że nie można zrozumieć, iż C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem JAZDY ????
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » piątek 08 września 2017, 22:35

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):to właśnie będąc na skrzyżowaniu twoim psim obowiązkiem jest poruszać się (jechać ) w takim właśnie kierunku! [/size][/b]

Czy jadąc w prawo /na wprost /w lewo przez rondo nie stosuję się do C-12 ?

Takich określeń to sobie możesz używać pod budką z piwem pod którą stoisz.
Najpierw naucz się języka, którym posługuje się ustawa, a następnie zapoznaj się z przepisami.

Nie ma czegoś takiego jak rondo w pord - to raz, a jeżeli chodzi ci o skrzyżowania o ruchu okrężnym o których mowa w §36 - to nie ma tam takich kierunków jak wymieniłeś , bo to nie ten typ skrzyżowania.

Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje jeden kierunek jazdy - wskazany na znaku C-12.

Tak więc zanim odezwiesz się i po raz kolejny skompromitujesz, proponuję najpierw nauczyć się podstawowych określeń stosowanych w PoRD.
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » piątek 08 września 2017, 23:06

STARYSZOFER napisał(a):Takich określeń to sobie możesz używać pod budką z piwem pod którą stoisz.

Napisałem jak do osoby o bardzo ograniczonej percepcji. Dlatego używam określenia rondo. Określenie "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" mogłoby być poza twoim zasięgiem. Nie chciałem ryzykować. Wybacz,że nie doceniłem. Mam jednak powody i dowody.
a jeżeli chodzi ci o skrzyżowania o ruchu okrężnym o których mowa w §36 - to nie ma tam takich kierunków jak wymieniłeś , bo to nie ten typ skrzyżowania.
Oczywiście że nie ma, ponieważ paragraf 36 nie ma nic wspólnego z kierunkami jazdy.
Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje jeden kierunek jazdy - wskazany na znaku C-12.
Nie zauważyłem słowa o kierunku jazdy w paragrafie 36..napisali tylko o ruchu odbywającym się w kierunku...czy jeśli np w Art 16 napisali o ruchu prawostronnym to też mam rozumieć,że pisali o kierunku jazdy ? :lol: :lol: :lol:
Widzisz..twoim nieszczęściem jest brak mocy przerobowych twej mózgownicy. Przecież specjalnie ci podaje przykłady różnych typów skrzyżowań o ruchu okrężnym( rond, abyś pojął) z C-12, gdzie dobitnie ci namalowali kierunki jazdy przez skrzyżowanie (rondo, abyś pojął), a znak C-12 dalej istnieje i ma sie świetnie.
A przy okazji...jakiż to kierunek jazdy wskazuje C-12 ? Prosto ? W lewo ? A może w prawo ?
Chyba nie bedziesz się kompromitował,że okrężny, ponieważ wszędzie poza tego typu skrzyżowaniami ( rondami, abyś zrozumiał) nie używa się pojęcia ruch nieokrężny :lol: :lol: :lol:
Tak więc zanim odezwiesz się i po raz kolejny skompromitujesz, proponuję najpierw nauczyć się podstawowych określeń stosowanych w PoRD
No jest kierunek jazdy na wprost przy C-5 nakaz zmiany kierunku jazdy przy C-2. Przy C-12 dalej nie widzę słowa o kierunku jazdy. Nie dociera do ciebie,że opisujesz dwoma określeniami jeden byt ? Że to nie ma miejsca w akcie prawnym ? Mogę tylko współczuć.Przyjmij wyrazy.
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » sobota 09 września 2017, 07:26

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Takich określeń to sobie możesz używać pod budką z piwem pod którą stoisz.
Napisałem jak do osoby o bardzo ograniczonej percepcji. Dlatego używam określenia rondo. Określenie "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" mogłoby być poza twoim zasięgiem. Nie chciałem ryzykować. Wybacz,że nie doceniłem. Mam jednak powody i dowody.

Dowody to są na to, że nie rozumiesz i nie ogarniasz podstawowych pojęć stosowanych w PoRD.

Nie zauważyłem słowa o kierunku jazdy w paragrafie 36..napisali tylko o ruchu odbywającym się w kierunku...

A kto odbywa ten ruch w kierunku wskaznym na znaku C-12? Może nie są to jadące pojazdy? :lol:
Kolejny szerszonizm......

czy jeśli np w Art 16 napisali o ruchu prawostronnym to też mam rozumieć,że pisali o kierunku jazdy ?

I po co ta próba ironizowania, która tylko onbaża brak znajomości i odrożniania podstawowych pojęć?

Nie kompromituj się już chłopie.

To są dwie różne rzeczy - ruch prawostronny to zasada ruchu nakazująca pojazdom poruszanie się w pobliżu prawej krawędzi jezdni, a znak C-12 wskazuje kierunek jazdy na skrzyżowaniu.

A przy okazji...jakiż to kierunek jazdy wskazuje C-12 ? Prosto ? W lewo ? A może w prawo ?

Nawet nie wiesz jaki kierunek wskazuje znak C-12? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jest to kierunek przeciwny do ruchu wsk. zegara.

Powinieneś wrócić na kurs prawa jazdy, żeby jakiś prawdziwy instruktor zrobił ci wykład, nazwał wszystkie kierunki stosowane w ustawie, to może przestałbyś się kompromitować nieznajomośćią podstawowych zagadnień.
STARYSZOFER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze