Łamane pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Łamane pierwszeństwo

Postprzez papadrive » niedziela 12 marca 2017, 21:05

sankila napisał(a):Na początek odświeżę Ci pamięć: mówiliśmy o TYM skrzyżowaniu: http://www.krosno24.pl/info/2010/sierpien/zetka03.jpg i życzyłeś sobie podania pierwszeństwa pomiędzy wjeżdżającymi z przeciwległych wlotów D1. Zatem tłumaczę jeszcze raz, że to jest jedno miejsce, zdefiniowane jako "połączenie dróg umożliwiające częściową lub całkowitą zmianę kierunku jazdy", w którym droga z pierwszeństwem biegnie dwoma łukami.

Nie kochaneńka. :no: Moje, pierwsze dwie wypowiedzi dotyczyły tego skrzyzowania:
download/file.php?id=1640&t=1
Przy którym twierdziłaś, że droga z PP przebiega tam łukiem. :help:
Więc napisałem:
skoro to łuk drogi to pojedzie na wprost

Z samej swojej natury "łuk" zawiera krzywiznę, zatem kierunek jazdy musi się zmienić; skoro "zmieniony" oznacza "inny niż dotychczas".

Skoro jadąc po łuku drogi zmieniasz kierunek jazdy, to rób to konsekwentnie, stosując się do przepisów dotyczących zmiany k.j.
O przykładzie w Krośnie było dalej. :?

====
Praktyk Ruchu napisał(a):Może klon? :D

A Tobie co nie pasuje? Że droga przebiegająca po łuku na skrzyżowaniu, to nie to samo co "pierwszeństwo łamane"?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez sankila » poniedziałek 13 marca 2017, 03:20

papadrive napisał(a):skoro to łuk drogi to pojedzie na wprost

Toż napisałąm: "skręcając w prawo - niebieski nie zmienia pasa ruchu, więc nie ma komu ustąpić; jadąc na wprost - przepuszcza pojazdy, nadjeżdżające z prawej strony. Skręcając w prawo - zielony nie zmienia pasa ruchu, więc nie ma komu ustąpić; jadąc na wprost - przecina trzy pasy ruchu, więc ustępuje trzem pojazdom: nadjeżdżającym z prawej oraz niebieskiemu."
Skoro jadąc po łuku drogi zmieniasz kierunek jazdy, to rób to konsekwentnie, stosując się do przepisów dotyczących zmiany k.j.
Przepisy dotyczące manewru z.k.j. stosuje się w miejscach umożliwiających wybór tegoż kierunku (czyli przy wyjeździe poza drogę). Dlatego manewr zaczyna się od zamiaru. Żeby powziąć zamiar skręcenia, muszę mieć możliwość nie skręcenia.

Przed zakrętem to ja mogę, co najwyżej, wybrać pomiędzy redukcją biegu a hamulcem.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 marca 2017, 07:43

Jadąc po zakręcie np w prawo mam możliwość zjazdu z drogi w lewo w pole buraków pastewnych :wink:
Jest wybór ?
No i czy doczekam sie na odpowiedź na moje pytanie , gdy dwa pojazdy wjeżdżają na skrzyżowanie z łamanym, każdy z przeciwnej strony pierwszeństwa z zamiarem"zmiany pasa ruchu" a normalnie każdy na wprost ?
szerszon

Postprzez mp0011 » wtorek 04 kwietnia 2017, 00:31

https://goo.gl/maps/mMMFfYpV6B52

Czy jadąc prosto w Bonifraterską (teraz rowerem można, dla samochodów dalej jest zakaz + betonowe bariery) mam pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi z międzyparkowej?

Czy mam pierwszeństwo przed tramwajem jadąc na wprost?

Nie jest to pierwszeństwo łamane, jadący z Międzyparkowej (z prawej) nie mają żadnych znaków regulujących pierwszeństwo: https://goo.gl/maps/rbAT9uFRPtJ2

Czy jadąc od Międzyparkowej mam obowiązek ustąpić rowerzyście skręcającemu z prawej strony w Międzyparkową (w lewo)?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez sankila » wtorek 04 kwietnia 2017, 01:57

mp0011 napisał(a):https://goo.gl/maps/mMMFfYpV6B52
Czy jadąc prosto w Bonifraterską (teraz rowerem można, dla samochodów dalej jest zakaz + betonowe bariery) mam pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi z międzyparkowej?
Nie jest to pierwszeństwo łamane, jadący z Międzyparkowej (z prawej) nie mają żadnych znaków regulujących pierwszeństwo: https://goo.gl/maps/rbAT9uFRPtJ2
Czy jadąc od Międzyparkowej mam obowiązek ustąpić rowerzyście skręcającemu z prawej strony w Międzyparkową (w lewo)?
4 x nie.

BTW - Normalnie to jest skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem (stąd D1 przed zakrętem), ale - ponieważ droga podporządkowana została wyłączona z ruchu - został sam zakręt na drodze i wszystko, co na nią wjeżdża - włącza się do ruchu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mp0011 » wtorek 04 kwietnia 2017, 02:12

sankila napisał(a):BTW - Normalnie to jest skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem (stąd D1 przed zakrętem), ale - ponieważ droga podporządkowana została wyłączona z ruchu - został sam zakręt na drodze i wszystko, co na nią wjeżdża - włącza się do ruchu.

Obecnie można pojechać prosto np. rowerem. Są tam dwa wloty + tabliczka nie dotyczy rowerów pod zakazem.

Do tej pory traktowałem to jako zakręt, ale po co w takim razie przed zakrętem D-1?
Przecież nie informuje o pierwszeństwie nad wyjeżdżającymi z tej zamkniętej części (w takim układzie są z lewej, więc mam pierwszeństwo bez znaku), ani nad jadącymi z Międzyparkowej (skoro to jedna droga, bez zmiany kierunku, ciężko o kolizję z nimi).

No i na jakiej podstawie jadący Międzyparkową mają pierwszeństwo nad rowerzystami wyjeżdżającymi z ich prawej strony, skoro pierwszeństwa nie regulują znaki? Nawet jeżeli uznamy to za zakręt, to rowerzyści i tak są z prawej strony...

Obrazek
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez STARYSZOFER » wtorek 04 kwietnia 2017, 06:56

PraktykRuchu napisał(a):
sankila napisał(a):A ja się zastanawiam, czy to demencja starcza, czy zarażenie szerszonizmem?

Może klon? :D

Ja jestem na 100% pewny, że papadrive to szerszon piszący z innego konta.
Czasami nawet dyskutuje sam ze sobą.... :lol:

Powolutku zbieram dowody, ale widzę, że inni też to zuważyli.

mp0011 napisał(a):https://goo.gl/maps/mMMFfYpV6B52

Niepoprawne oznakowanie i tyle. Zgłoś to do zarządu dróg.
STARYSZOFER

Postprzez sankila » wtorek 04 kwietnia 2017, 20:25

mp0011 napisał(a):Do tej pory traktowałem to jako zakręt, ale po co w takim razie przed zakrętem D-1?
Przecież nie informuje o pierwszeństwie nad wyjeżdżającymi z tej zamkniętej części (w takim układzie są z lewej, więc mam pierwszeństwo bez znaku), ani nad jadącymi z Międzyparkowej (skoro to jedna droga, bez zmiany kierunku, ciężko o kolizję z nimi).
No i na jakiej podstawie jadący Międzyparkową mają pierwszeństwo nad rowerzystami wyjeżdżającymi z ich prawej strony, skoro pierwszeństwa nie regulują znaki? Nawet jeżeli uznamy to za zakręt, to rowerzyści i tak są z prawej strony...
D1 zostawili pewnie dlatego, że z daleka nie widać zakazu ruchu (albo przez zapomnienie). W każdym razie krzywdy nie robi.
Jadący Międzyparkową mają pierwszeństwo nad rowerzystami na tej podstawie, że nie ma tam ani przecięcia kierunków ruchu, ani skrzyżowania równorzędnego, ani przejazdu rowerowego. A reguła prawej ręki nie obowiązuje na zakrętach drogi.
sankila

Postprzez LeszkoII » środa 05 kwietnia 2017, 18:23

Tam nie ma łamanego pierwszeństwa, bo nie ma T-6a pod D-1. Pierwszeństwo tramwaju.
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze