Mylisz się zasadniczo. Bardziej nieświadomie niż celowo uprawiasz propagandę. Otóż pojęcie ruch okrężny ma sens tylko i wyłącznie, gdy mówimy o znaku o nazwie Ruch okrężny, tj. znaku o sygnaturze C-12 ! Natomiast Ty próbujesz na podstawie tego co stanowi jego dyspozycję, odnosić się do ruchu - jako takiego - na każdym skrzyżowaniu z wyspą centralną. Przyjmij wreszcie do wiadomości, że ruch okrężny dotyczy tylko skrzyżowań o ruchu zorganizowanym za pomocą C-12.aaltonen napisał(a):Leszko przy takim rozumowaniu to każde przecięcie dwóch dróg dwujezdniowych (które stworzy wyspę na środku) będzie tworzyło ruch okrężny.
Omijanie wyspy z jej prawej strony, wynika bezpośrednio z zasady ruchu prawostronnego np. na takim skrzyżowaniu:
Ruch dookoła wyspy (możesz go nazwać na swój użytek ruchem okrężnym) występuje na większości skrzyżowań typu rondo.
Ot całe nieporozumienie.

Na tym skrzyżowaniu - ze względu na występowanie D-1, z definicji nie może być ruchu okrężnego. Natomiast nie widzę przeszkód prawnych, żeby pozostawiwszy układ wlotów, wylotów i geometrię skrzyżowania - nie umieścić tam znaku C-12, oczywiście rezygnując z drogi z pierwszeństwem. Takie skrzyżowania oczywiście istnieją - zarówno z sygnalizacją świetlną jak tez bez niej, co mnie nie dziwi... Dziwi mnie, to, że Ciebie dziwi.
Może dlatego, że nie byłoby to optymalne rozwiązane organizacji ruchu. Ruch okrężny ma swoje zalety, ale tez posiada wady... poczytaj jakie.aaltonen napisał(a):Jeżeli tak, dlaczego nie stoi przy nim znak C-12?
Przecie piałem, że jeśli na wlocie stoi jak byk C-12 (nie ważne czy ze znakiem A-7 czy bez) to przytomny kierowca słusznie zauważy, że na tym skrzyżowaniu nie ma drogi z pierwszeństwem. Mam nadzieję, że załapiesz się pod przytomnychaaltonen napisał(a):Co do ustalania pierwszeństwa, to znak nakazu C-12 nie ma z tym nic wspólnego. Pierwszeństwa nie regulują znaki nakazu, tylko niektóre znaki informacyjne i ostrzegawcze, a jeżeli ich nie ma to przepisy art. 25.

Znajdź mi odpowiedni wersetaaltonen napisał(a):Mam zastrzeżenie do nazywania w 220 każdego skrzyżowania z wyspą - skrzyżowaniem o ruchu okrężnym.

Analogicznie masz skrzyżowanie z drogą podporządkowaną czyli skrzyżowanie ze znakiem A-7, a nie o znaku A-7.
Może czepiam się szczegółów niepotrzebnie, ale skoro sam zacząłeś...