Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez LeszkoII » czwartek 27 lutego 2014, 17:53

aaltonen napisał(a):Leszko przy takim rozumowaniu to każde przecięcie dwóch dróg dwujezdniowych (które stworzy wyspę na środku) będzie tworzyło ruch okrężny.
Omijanie wyspy z jej prawej strony, wynika bezpośrednio z zasady ruchu prawostronnego np. na takim skrzyżowaniu:
Mylisz się zasadniczo. Bardziej nieświadomie niż celowo uprawiasz propagandę. Otóż pojęcie ruch okrężny ma sens tylko i wyłącznie, gdy mówimy o znaku o nazwie Ruch okrężny, tj. znaku o sygnaturze C-12 ! Natomiast Ty próbujesz na podstawie tego co stanowi jego dyspozycję, odnosić się do ruchu - jako takiego - na każdym skrzyżowaniu z wyspą centralną. Przyjmij wreszcie do wiadomości, że ruch okrężny dotyczy tylko skrzyżowań o ruchu zorganizowanym za pomocą C-12.
Ruch dookoła wyspy (możesz go nazwać na swój użytek ruchem okrężnym) występuje na większości skrzyżowań typu rondo.
Ot całe nieporozumienie.
Obrazek
Na tym skrzyżowaniu - ze względu na występowanie D-1, z definicji nie może być ruchu okrężnego. Natomiast nie widzę przeszkód prawnych, żeby pozostawiwszy układ wlotów, wylotów i geometrię skrzyżowania - nie umieścić tam znaku C-12, oczywiście rezygnując z drogi z pierwszeństwem. Takie skrzyżowania oczywiście istnieją - zarówno z sygnalizacją świetlną jak tez bez niej, co mnie nie dziwi... Dziwi mnie, to, że Ciebie dziwi.
aaltonen napisał(a):Jeżeli tak, dlaczego nie stoi przy nim znak C-12?
Może dlatego, że nie byłoby to optymalne rozwiązane organizacji ruchu. Ruch okrężny ma swoje zalety, ale tez posiada wady... poczytaj jakie.
aaltonen napisał(a):Co do ustalania pierwszeństwa, to znak nakazu C-12 nie ma z tym nic wspólnego. Pierwszeństwa nie regulują znaki nakazu, tylko niektóre znaki informacyjne i ostrzegawcze, a jeżeli ich nie ma to przepisy art. 25.
Przecie piałem, że jeśli na wlocie stoi jak byk C-12 (nie ważne czy ze znakiem A-7 czy bez) to przytomny kierowca słusznie zauważy, że na tym skrzyżowaniu nie ma drogi z pierwszeństwem. Mam nadzieję, że załapiesz się pod przytomnych :D Co innego jest wyciągać wnioski co do kwestii pierwszeństwa widząc C-12, a co innego twierdzić że C-12 reguluje pierwszeństwo (tego drugiego nie pisałem i nie życzę sobie pomówień).
aaltonen napisał(a):Mam zastrzeżenie do nazywania w 220 każdego skrzyżowania z wyspą - skrzyżowaniem o ruchu okrężnym.
Znajdź mi odpowiedni werset :shock: Powinno się wymawiać "skrzyżowanie z ruchem okrężnym" czyli skrzyżowanie ze znakiem C-12.
Analogicznie masz skrzyżowanie z drogą podporządkowaną czyli skrzyżowanie ze znakiem A-7, a nie o znaku A-7.
Może czepiam się szczegółów niepotrzebnie, ale skoro sam zacząłeś...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » czwartek 27 lutego 2014, 18:27

LeszkoII napisał(a): Przyjmij wreszcie do wiadomości, że ruch okrężny dotyczy tylko skrzyżowań o ruchu zorganizowanym za pomocą C-12.

Też tak uważam. Jednak w 220 uważa się inaczej. Tam każde skrzyżowanie z wyspą - również te bez znaku C-12, są nazywane skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. :hmm:
LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Mam zastrzeżenie do nazywania w 220 każdego skrzyżowania z wyspą - skrzyżowaniem o ruchu okrężnym.
Znajdź mi odpowiedni werset :shock:
5.2.1.3
aaltonen

Postprzez LeszkoII » czwartek 27 lutego 2014, 18:39

aaltonen napisał(a):5.2.1.3
Rzeczywiście główny rysunek zatytułowano niechlujnie. Ale w tekście odczytujemy intencję (czyli coś więcej niż tytuł rysunku)
Na skrzyżowaniach z ruchem okrężnym wokół placu lub wyspy, pierwszeństwo daje się kierującym znajdującym
się na skrzyżowaniu przed kierującymi wjeżdżającymi na skrzyżowanie poprzez zastosowanie znaków A-7 i C-12 (rys. 5.2.1.3.a).
Skrzyżowania z rozszerzonymi wlotami i ruchem wokół wyspy można oznakować nie stosując znaków C-12 zachowując pierwszeństwo na jednym kierunku (rys. 5.2.1.3.b).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » czwartek 27 lutego 2014, 18:58

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):5.2.1.3
Rzeczywiście główny rysunek zatytułowano niechlujnie. Ale w tekście odczytujemy intencję (czyli coś więcej niż tytuł rysunku)
Na skrzyżowaniach z ruchem okrężnym wokół placu lub wyspy, pierwszeństwo daje się kierującym znajdującym
się na skrzyżowaniu przed kierującymi wjeżdżającymi na skrzyżowanie poprzez zastosowanie znaków A-7 i C-12 (rys. 5.2.1.3.a).
Skrzyżowania z rozszerzonymi wlotami i ruchem wokół wyspy można oznakować nie stosując znaków C-12 zachowując pierwszeństwo na jednym kierunku (rys. 5.2.1.3.b).

Problem w tym, że przez takie niechlujne zatytułowanie innego rysunku - 8.5.4. mamy cyrki na rondach.
Przy 8.5.4 nie powinno być w opisie "ruch okrężny" i przy tych skrzyżowaniach nie powinno być znaku C-12.
Ostatecznie można by było zostawić cztery A-7 z każdej strony, ale bez znaku "Ruch okrężny" bo takowego ruchu tam nie ma:
aaltonen napisał(a):Ruch na tym skrzyżowaniu jest wyprowadzany ze skrzyżowania z większości pasów- nie odbywa się dookoła wyspy.
Co więcej żeby poruszać się dookoła trzeba co chwilę skręcać, czyli zmieniać kierunek ruchu, co nie jest zgodne z jednym! kierunkiem ruchu pokazanym na C-12- OKRĘŻNYM.

Co więcej zgodnie z par.36 taki kierunek ruchu powinien obejmować całe skrzyżowanie.

Tu ani jeden ani drugi warunek nie jest spełniony.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » czwartek 27 lutego 2014, 19:13

aaltonen napisał(a):Przy 8.5.4 nie powinno być w opisie "ruch okrężny" i przy tych skrzyżowaniach nie powinno być znaku C-12.
Ważne, że skrzyżowanie jest z wyspą centralną. W przypadku znaków mających związek z drogą z pierwszeństwem(D-1) ten rysunek ich nie uwzględnia, bo jest sygnalizacja świetlna (Art. 5). Natomiast C-12 obowiązuje przy działaniu sygnalizacji świetlnej (brak dróg z pierwszeństwem).

Schodzimy z tematu :oops:
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » czwartek 27 lutego 2014, 20:00

LeszkoII

Postprzez mshtal » czwartek 27 lutego 2014, 23:07

LeszkoII napisał(a):Ten sam policjant "w opałach" http://moto.onet.pl/nadrogach/kierowca- ... dzie/5b3qp :D

Like it! :D
mshtal

Postprzez szerszon » czwartek 27 lutego 2014, 23:34

aaltonen pisze:
1.Ruch na tym skrzyżowaniu jest wyprowadzany ze skrzyżowania z większości pasów- nie odbywa się dookoła wyspy.
2.Co więcej żeby poruszać się dookoła trzeba co chwilę skręcać, czyli zmieniać kierunek ruchu, co nie jest zgodne z jednym! kierunkiem ruchu pokazanym na C-12- OKRĘŻNYM.

3.Co więcej zgodnie z par.36 taki kierunek ruchu powinien obejmować całe skrzyżowanie.

1. A trzeba dookoła ? jakiś przymus ? :lol:
2. A gdzież to szanowny co chwila skręca ? A ja nie skręcam tylko jadę "po łuku" :D

co nie jest zgodne z jednym! kierunkiem ruchu pokazanym na C-12- OKRĘŻNYM.
ba..tam nie ma żadnego kierunku ruchu pokazanego na znaku..poczytaj ze zrozumieniem paragraf
3. Nie wiem jakie ty tam paragrafy masz..jakis biały kruk ? Może zacytujesz ?
Ostatnio zmieniony piątek 28 lutego 2014, 01:04 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 27 lutego 2014, 23:54

aaltonen napisał(a):Co więcej żeby poruszać się dookoła trzeba co chwilę skręcać, czyli zmieniać kierunek ruchu,

Wow...dobry jesteś...zmieniasz kierunek ruchu na rondzie ?
A ja myślałem, że tylko Chuck Norris jest w stanie to zrobić.... :D
Powiesz nam jak to robisz ? Przemalowujesz strzałki na znakach C-12, czy jak ?
Filmik jaki byś na YT zapodał, byśmy zobaczyli ten zmieniony przez ciebie kierunek ruchu na rondzie :D
Tu znalazłem takiego, co zmienił kierunek ruchu na rondzie : http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kOBi0W8baAI To byłeś ty ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Nata » piątek 28 lutego 2014, 00:15

dylek napisał(a):
Nata napisał(a):A tutaj masz nawet ratusz na środku "skrzyżowania" :mrgreen:
I do tego bez A-7. I w strefie zamieszkania.

Nata - też dobre....szczególnie słodkie jest to, że miedzy 6 a 11 dostawcy mogą sobie tam po strefie zamieszkania popitalać 50km/h nie ustępując pieszym....

Jeszcze te jest dość ciekawe. Wyspa centralna tam wprawdzie jest, ale ten plac to jeden wielki parking ;)
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez dylek » piątek 28 lutego 2014, 00:54

Nata napisał(a):Jeszcze te jest dość ciekawe. Wyspa centralna tam wprawdzie jest, ale ten plac to jeden wielki parking ;)

Nata - nawet 2 wyspy :D jedna ze słonikiem, druga z drzewkami :D
Swoją drogą to odważna ta wasza straż miejska....Nie boją się, że przed wyjazdem z tego ronda takie aaltoneny czy maryany skręcą w prawo z obowiązkowym prawym zjazdowym LINK ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » piątek 28 lutego 2014, 02:24

Nata napisał(a):Jeszcze te jest dość ciekawe. Wyspa centralna tam wprawdzie jest, ale ten plac to jeden wielki parking ;)

Powiem szczerze, że w tej tematyce - skrzyżowania o ruchu okrężnym [C-12] - większej ciekawostki chyba nie widziałem.
Jeszcze ten STOP dla wjeżdżających - wisienka na torcie.

Pomijam fakt, że znaki zakazu i nakazu umieszczone są na jednym słupku, co w powyższych okolicznościach, jak się okazuje, jest już chyba kwestią samej estetyki.
taik

Postprzez aaltonen » piątek 28 lutego 2014, 08:22

dylek napisał(a):
aaltonen napisał(a):Co więcej żeby poruszać się dookoła trzeba co chwilę skręcać, czyli zmieniać kierunek ruchu,

Wow...dobry jesteś...zmieniasz kierunek ruchu na rondzie ?
A ja myślałem, że tylko Chuck Norris jest w stanie to zrobić.... :D
Powiesz nam jak to robisz ? Przemalowujesz strzałki na znakach C-12, czy jak ?
Filmik jaki byś na YT zapodał, byśmy zobaczyli ten zmieniony przez ciebie kierunek ruchu na rondzie :D
Tu znalazłem takiego, co zmienił kierunek ruchu na rondzie : http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kOBi0W8baAI To byłeś ty ?

Kierunek swojego ruchu. Naprawdę, nie trzeba być omnibusem, żeby na to wpaść.
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 08:44

https://www.google.pl/search?q=packman& ... 47&bih=687

:wink:
szerszon

Postprzez aaltonen » piątek 28 lutego 2014, 09:30

szerszon napisał(a):1. A trzeba dookoła ? jakiś przymus.

Przymusu nie ma, ale jak mijasz C-12 to znaczy, że wypadałoby mieć możliwość ruchu dookoła skoro "ruch okrężny" oznacza - dookoła wyspy....nieprawdaż?

2. A gdzież to szanowny co chwila skręca ? A ja nie skręcam tylko jadę "po łuku.

Strzałek w lewo nie widzisz? http://goo.gl/maps/DqJ1U
3. Nie wiem jakie ty tam paragrafy masz..jakis biały kruk ? Może zacytujesz ?

Skoro ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy, to oznacza na całym skrzyżowaniu. Czyżby wg Ciebie znak C-12 dotyczył i zobowiązywał kierowców tylko z jednego pasa?

szerszon napisał(a):

https://www.google.pl/search?q=packman& ... 47&bih=687
:wink:

Jak idziesz po pietruszkę na targ, ale zmienisz zdanie i zawracasz do domu bo zapomniałeś pieniędzy to nie zmieniasz kierunku ruchu? Dalej idziesz na targ? :lol: :lol: :lol: :lol:
aaltonen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze