Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez aaltonen » wtorek 15 października 2013, 11:14

Panie Taik domyślam się co może być nie tak, i chętnie bym to wytłumaczył.
Jednak sposób prowadzenia dyskusji przez Pana Leszko II jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Nie można dyskutować z kimś kto nie rozumie prostych zapisów prawnych, upierając się jednocześnie że ma rację. Niestety moja opinia o takim człowieku może być tylko jedna.
Nie odpowiadam również za oznakowanie dróg gminnych na terenie miasta Kostrzyn nad Odrą.

Szanowny Taik, proszę jednak pamiętać że kierujący ma stosować się do znaków drogowych, a znak D-1 oznacza skrzyżowanie w najbliższym sąsiedztwie znaku.
Taka właśnie powinna być konkluzja tej dyskusji.
aaltonen

Postprzez taik » wtorek 15 października 2013, 12:28

aaltonen napisał(a):Jednak sposób prowadzenia dyskusji przez Pana Leszko II jest dla mnie nie do zaakceptowania.

Muszę uczciwie zauważyć, że nerwy ponosiły każdego, dlatego "abolicja" należy się każdemu, kto brał udział w dyskusji.

Proponuję, żeby się wzajemnie nie pouczać i nie krytykować - ja postaram się tego przestrzegać, co zresztą do tej pory czyniłem.
aaltonen napisał(a):Nie można dyskutować z kimś kto nie rozumie prostych zapisów prawnych, upierając się jednocześnie że ma rację. Niestety moja opinia o takim człowieku może być tylko jedna.

Pax, Pax ....! Co do istoty problemu miał rację.
aaltonen napisał(a):Nie odpowiadam również za oznakowanie dróg gminnych na terenie miasta Kostrzyn nad Odrą.

Nikt o zdrowych zmysłach nie obwinia Ciebie o tak ustawione oznakowanie, dlatego nie traktuj tego "per persona". Jest to raczej kwestia pewnej odpowiedzialności zbiorowej, którą musisz zaakceptować, jako reprezentant ZD.
aaltonen napisał(a):Szanowny Taik, proszę jednak pamiętać że kierujący ma stosować się do znaków drogowych, a znak D-1 oznacza skrzyżowanie w najbliższym sąsiedztwie znaku.
Taka właśnie powinna być konkluzja tej dyskusji.

I nikt nie twierdzi, że jest inaczej w kwestii stosowania się do znaków. Oczywiście duch twojej argumentacji jest właściwy i poprawny, że należy "spodziewać" się skrzyżowania za znakiem D-1. Rzecz rozchodzi się o to, czy ten znak jest właściwie ustawiony - i tyle, tylko tyle.

Pewnie masz jakąś argumentację, dlaczego ten znak stoi, i chętni jesteśmy ją poznać.
Na dobrą sprawę, ustawienie tego znaku nie wiele zmienia dla kierującego poruszającego się po drodze z pierwszeństwem (nie rozpatrujmy tego stwierdzenia dosłownie, tylko w swej kolokwialnej formie), włączający do ruchu i tak musi mu ustąpić pierwszeństwa. No chyba, że chcieliście "stworzyć" skrzyżowanie dla ukierunkowania pierwszeństwa względem pieszych i rowerzystów - co też po części jest trochę kłócące się z ogólnymi trendami szanowania potoków pieszych i rowerzystów - to nie autostrada.
aaltonen napisał(a):Panie Taik domyślam się co może być nie tak, i chętnie bym to wytłumaczył.

Mówisz, że domyślasz się co może być nie tak. Zatem, jak rozumiem jest jednak coś, co nie dokończa jest właściwie rozwiązane? Jestem ciekaw, co nie zagrało? :?:
Czekamy zatem na przedstawienie procesu przyczynowo-skutkowego, który doprowadził do ustawienia D-1 W rozpatrywanym przypadku.
taik

Postprzez sankila » wtorek 15 października 2013, 15:59

taik napisał(a):. Zatem, jak rozumiem jest jednak coś, co nie dokończa jest właściwie rozwiązane? Jestem ciekaw, co nie zagrało? :?: Czekamy zatem na przedstawienie procesu przyczynowo-skutkowego, który doprowadził do ustawienia D-1 W rozpatrywanym przypadku.
A nie jest tak, że się infrastruktura ździebko opóźniła? Tesco ma twarde, publiczne dojazdy, wiec raczej nie jest to stan permanentny. Wygląda na to, że Tesco postawili, skrzyżowanie zrobili, ino asfalt "się kładzie".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez taik » środa 16 października 2013, 16:34

aaltonen napisał(a):Panie Taik domyślam się co może być nie tak, i chętnie bym to wytłumaczył.

Minął kolejny dzień, a temat zawisł.
Mam takie pytanie, czy mogę Ciebie zaprosić do dalszej dyskusji, celem wyjaśnienia tego/tych tworów drogowych?
Nie wiem czy się wyłączyłeś na dobre, czy mam czekać?
Chętny jestem poznać Twoje zdanie na temat Twoich przypuszczeń odnośnie tego, co tam nie zagrało (i nie mówię tego z ironią).
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze