Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez scooby14444 » wtorek 10 września 2013, 13:59

dylek napisał(a):Na zielono - wyjazd prosto lewym pasem.
Na żółto - skręt w lewo na skrzyżowaniu z ustawieniem się na pasie prawym, by prawym pasem opuścić skrzyżowanie.
Na czerwono - zawracanie lub skręt w lewo z ustawieniem się na lewym pasie do wyjazdu.
Po pierwsze to twoje nazywanie kierunków "prosto/ lewo/ zawracanie" nie ma kompletnie sensu bo nie wiadomo którym wjazdem wjechał pojazd.
Po drugie na zielono i czerwono jest nieprawidłowo, łamiesz art 22.2. Skręcasz w prawo z lewego pasa. Stwarzasz niebezpieczną sytuację. W przypadku kolizji z jadącym prawym pasem 100% twoja wina.
3. Jak robiłem PJ instruktor uczył tak jak mówię, coś się zmieniło nagle w interpretacji jakieś 2-3 lata temu...najśmieszniejsze jest to że PORD się nie zmieniło.
4. Domyślam się że z każdej drogi wielopasowej skręcasz w prawo z lewego pasa, przepuszczając tych po prawej?.......GRATULUJE
Od dzisiaj walimy takim prosto w prawe drzwi może po 10 stłuczkach w końcu do nich dotrze po co jest art 22.2.
Ostatnio zmieniony wtorek 10 września 2013, 14:18 przez scooby14444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby14444

Postprzez maryann » wtorek 10 września 2013, 14:10

Co się czepiasz czerwonego? Przecież napisał, że jedzie w lewo bądź zawraca, więc może być na lewym pasie... potem go może zmieni; jak nie to się czepiaj!
Natomiast co do zielonego to takie fiksum-dyrdum dylka. Widzi co innego, jak jest; ale żeby się czegoś nauczyć musiałby chcieć...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 10 września 2013, 14:11

łamiesz art 22.2.

Zacytuj ten artykuł i wykaż,ze go łamie
szerszon

Postprzez lith » wtorek 10 września 2013, 14:19

Dylkowe strzałki sobie, a sytuacja na drodze sobie. W życiu nie widziałem, żeby ktoś zmieniał na rondzie pas z wewnętrznego na zewnętrzny z lewym kierunkowskazem. Nawet na zwykłym skrzyżowaniu jak masz linie prowadzące przy skręcie to się ich trzymasz, a nie walisz slalomem.

W wyjazd z wewnętrznego zielonym torem bez prawego kierunkowskazu to nie wiem jak nazwać :shock: Samobójstwo. To już jakieś lubelskie wymysły. Jestem w stanie zrozumieć opuszczanie ronda z wewnętrznego, jestem w stanie zrozumieć lewy na rondzie, ale tego nie jestem.
lith

Postprzez scooby14444 » wtorek 10 września 2013, 14:29

maryann napisał(a):Co się czepiasz czerwonego? Przecież napisał, że jedzie w lewo bądź zawraca, więc może być na lewym pasie... potem go może zmieni; jak nie to się czepiaj!
Natomiast co do zielonego to takie fiksum-dyrdum dylka. Widzi co innego, jak jest; ale żeby się czegoś nauczyć musiałby chcieć...

Napisał:
dylek napisał(a): Na czerwono - zawracanie lub skręt w lewo z ustawieniem się na lewym pasie do wyjazdu.
więc się czepiam prawidłowo.
szerszon napisał(a):Zacytuj ten artykuł i wykaż,ze go łamie

A co tu wykazywać???
Obrazek
W prawo? Z lewego pasa? Po to właśnie jest 22.2 żeby tak nie robić, gdyż się stwarza bardzo niebezpieczną sytuację...
Mieszkam koło ronda, gdzie kierowcy jeżdżący w ten sposób powodują mnóstwo kolizji....
Obrazek
W takiej sytuacji też trzeba ci tłumaczyć dlaczego łamiesz 22.2?
scooby14444

Postprzez Cyberix » wtorek 10 września 2013, 15:03

scooby14444 dlaczego, udajesz, iż nie wiesz kiedy przejazd przez skrzyżowanie jest: w prawo, prosto, w lewo, a kiedy zawracanie? Nie rozkładaj tego na czynniki pierwsze tworząc teorię, iż zawracanie to dwa lewoskręty itp.

Popatrz na obrazek:
Obrazek
Na tym skrzyżowaniu niebieski: skręca w prawo...
Brązowy jedzie prosto...
Pomarańczowy skręca w lewo...

Wg twojej teorii brązowo opuszczając skrzyżowanie skręca w prawo. I to wprowadza zamieszanie w całym toku rozumowania.

A tutaj link do całego artykułu:
http://www.forumkk.eu/index.php?topic=56.0

Zgodnie z przepisami ogólnymi, jadąc na wprost przez skrzyżowanie mogę zając dowolny pas o ile znaki nie wskazują inaczej. Zatem wykaż mi jakimś przepisem, co zabrania mi przejechania prosto przez skrzyżowanie jakie wkleiłem powyżej, z lewym pasem?

Wskaz przepis, który pozwalałby pojazdowi niebieskiemu skręcić w lewo na skrzyżowaniu jakie umieściłem powyżej. Zgodnie z przepisami ogólnymi, z prawego pasa niebieski może pojechać w prawo lub prosto na skrzyżowaniu.

Zatem tory jazdy niebieskiego i brązowego nie przecinają się.
Cyberix

Postprzez maryann » wtorek 10 września 2013, 15:29

Cyberix napisał(a):scooby14444 dlaczego, udajesz, iż nie wiesz kiedy przejazd przez skrzyżowanie jest: w prawo, prosto, w lewo, a kiedy zawracanie? Nie rozkładaj tego na czynniki pierwsze tworząc teorię, iż zawracanie to dwa lewoskręty itp.

Popatrz na obrazek:
Obrazek
Na tym skrzyżowaniu niebieski: skręca w prawo...
Brązowy jedzie prosto...
Pomarańczowy skręca w lewo...
Jaki mądry- bo sobie całe skrzyżowanie narysował. A w rzeczywistości np. widzisz tylko tyle, co narysował scooby. I na tym wycinku mądruj się- co który robi? No, dalej- proszę!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez scooby14444 » wtorek 10 września 2013, 15:31

Ten który wprowadził taką interpretację jazdy po rondzie powinien karnie odpowiadać za tysiące kolizji spowodowanych przez kierowców jeżdżących jak brązowy i czerwony, łamiących art 22.2 PORD.

P.S. Pewnie było to już tu przerabiane setki razy ale zapytam.... :roll:
Skoro wg Ciebie jedziesz prosto albo w lewo to po jaką cholerę włączasz prawy kierunkowskaz??? :lol:

Koniec tematu...wyciągam starego złoma i jadę uczyć jeździć tych łamiących art. 22.2 na rondach .... :spoko:

A i jeszcze jedno jak zapytałem dzisiaj znajomego instruktora czemu uczą w ten sposób jeździć po rondach, odpowiedział że to tylko na egzamin, potem i tak wszyscy jeżdżą zgodnie z przepisami :lol: :lol: :lol: Polska to dziwny kraj....
Ostatnio zmieniony wtorek 10 września 2013, 15:52 przez scooby14444, łącznie zmieniany 1 raz
scooby14444

Postprzez lith » wtorek 10 września 2013, 15:52

I znowu nie wiadomo skąd się wzięło, że przejazd przez skrzyżowanie to 1 manewr, który się zaczyna jak na skrzyżowanie wjeżdżamy i kończy jak z niego zjeżdżamy :lol:

To rozumiem, że to jest skręt w prawo, więc należy go wykonać z prawym kierunkowskazem w takim razie?
http://goo.gl/maps/l8l8v
:mrgreen:
Bo dla mnie tam są 3 lewoskręty i każdy traktowałbym osobno, chociaż to cały czas 1 skrzyżowanie. Przy każdym bym zbliżał się do lewej krawędzi jezdni i każdy osobno sygnalizował.
lith

Postprzez ks-rider » wtorek 10 września 2013, 16:37

Zrobilem dzisiaj krotki filmik z trzena ruchami okreznymi,

1 Rondo Solidarnosci jest blednie oznaczone ale o tym informowalem juz´na pierwszej stronie tematu, drugie mozna by poprawic, trzecie jest oznaczone prawidlowo.

enjoy

http://www.youtube.com/watch?v=VV3IW9hx ... e=youtu.be

:wink:
ks-rider

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 września 2013, 16:39

Odnośnie lewego kierunkowskazu L-ki. Pojazd zmienia jednocześnie kierunek jazdy oraz pas ruchu. Nie może zatem sygnalizować prawym i lewym w tym samym czasie. Z uwagi na wyznaczone pasy ruchu biegnące wokół wyspy, nie uznajemy że pojazd zajmuje pas tylko że go faktycznie zmienia. Taki przypadek wcale nie musi dotyczyć wyłącznie rond! Na skrzyżowaniu nie zalecam zmieniać pasów ruchu wtedy, gdy zachowanie się w ten sposób może istotnie zmylić innych uczestników ruchu kojarzących kierunkowskaz ze zmianą kierunku jazdy lub wtedy, kiedy sygnalizowanie nie będzie wykonane wyraźne oraz zawczasu.
(To kolejny dowód, że na mini rondach uruchamianie kierunkowskazu tuż przed opuszczeniem skrzyżowania jest niezgodne z przepisami - niewyraźne i zbyt późne i oczywiście niewłaściwe z innego ważnego powodu)

Inna spawa, że L-ka nie powinna się spodziewać pojazdu jadącego pasem na który wjeżdża, by kontynuować jazdę. L-ka posiada pierwszeństwo w związku ze znakiem C12+A7, kierujący L-lką ma prawo zakładać, że inni uczestnicy ruchu znają przepisy i nie skręcają w lewo z prawego pasa.

Obrazek
Tutaj zmiana kierunku jazdy w prawo. Dobrze, że trzy pasy narysowałeś, to prawidłowo pobudza wyobraźnię - duże skrzyżowanie, duża krzywizna łuku w porównaniu z krzywizną promienia skrętu w prawo.

Przedziwnie używasz kierunkowskazów :) Skręcasz w lewo - brak, skończyłeś skręcać w lewo włączasz prawy....a linie cię prowadzą jak po sznurku choć nie musiałoby ich być. "Przedziwnie" - to chyba zbyt pobłażliwie powiedziane. Katastrofa!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » wtorek 10 września 2013, 16:56

@Leszko II ja tam nic przedziwnego w tym nie widzę, pewnie połowa kierowców tak tam by zasygnalizowała... a 99% wiedziałoby co ma ks-rider na myśli i jak pojedzie.
lith

Postprzez simon1977 » wtorek 10 września 2013, 17:04

ks-rider napisał(a):enjoy
Czy dobrze widzę, że przez trzecie skrzyżowanie (2:02-2:36) przejechałeś w prawo objeżdżając przy okazji wyspę centralną dookoła?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja" - Sankila.
simon1977

Postprzez ks-rider » wtorek 10 września 2013, 17:05

LeszkoII napisał(a):Inna spawa, że L-ka nie powinna się spodziewać pojazdu jadącego pasem na który wjeżdża, by kontynuować jazdę. L-ka posiada pierwszeństwo
w związku ze znakiem C12+A7, kierujący L-lką ma prawo zakładać, że inni uczestnicy ruchu znają przepisy i nie skręcają w lewo z prawego pasa.

Wiesz, jak czytam, ze w/g Ciebie L-ka ma pierszenstwo, to zastanawiam sie kiedy, czy naprawde jestes przy zdrowych zmyslach ? podasz podstawe prawna, ze ona ma pierszenstwo ?

Pierszenstwo ma pojazd ktory pozostaje / jest na dynym pasie ruchu a ten ktory zmienia pas musi ustapic pierszenstwa.

Przedziwnie używasz kierunkowskazów :) Skręcasz w lewo - brak, skończyłeś skręcać w lewo włączasz prawy....a linie cię prowadzą jak po sznurku choć nie musiałoby ich być. "Przedziwnie" - to chyba zbyt pobłażliwie powiedziane. Katastrofa! [/quote]

Zechcesz mnie poinformowac w ktorym momencie widzisz MOJ kierunkowskaz ? Minuta i sekunda, bo chyba cos mie sie popie......

Od dzisiaj mowie Ci Jezus , bo Tylko Ty widzisz moje kierunkowskazy, ba widzisz nawet jak ich uzywam. :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez scooby14444 » wtorek 10 września 2013, 17:33

Ks-Rider, wszystko poprawnie i zgodnie z literą prawa.
Fakt że organizacja ruchu na tych rondach to temat do poważnej dyskusji...
A katastrofą to bym nazwał poglądy Leszko w tym temacie.
scooby14444

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze