.barbra napisał(a):.Właśnie nie. Wczytaj się dokładnie, najpierw jest tylko mowa o wyznaczonych pasach ruchu, nic więcej, nie ma nic o tym ile ma ich być, ile może być wyznaczonych, ile niewyznaczonych, ma to być odcinek drogi, na którym są jakieś wyznaczone pasy ruchu. Mamy P-4, więc jakieś są wyznaczone.
No wg mnie nie są wyznaczone, bo ten P4 tutaj wyznacza kierunki jazdy, a nie pasy. Same pasy są nieoznaczone.
barbra napisał(a):Tu się rozpatruje stronę prawą tego zadagnienia,a nie to:bo niewiedza nie jest usprawiedliwieniem :] ...tak myślę.istnieje też ryzyko, że pacjent z pasa lewego uzna że to jeden pas...
Ale to nie niewiedza. To brak możliwości określenia szerokości pasa. A skoro tak, to pacjent z lewej może ,,najechać'' na pas pacjenta z prawej. Zauważ, że zabroniona jest jazda dwoma WYZNACZONYMI pasami na raz. A jak są niewyznaczone, to nie ma zakazu, bo ciężko określić jak szerokie one są i gdzie dokładnie przebiega podział.
cman napisał(a):tristan napisał(a):Również twierdzenie, że testowe pytanie dotyczy ,,poza obszarem zabudowanym'' jest wymyślone naprędce. Nie ma tam żadnego oznakowania świadczącego o położeniu drogi. Może być ona zarówno w obszarze, jak i poza obszarem.
Ta? Już nie pamiętasz jak Ty sam tłumaczyłeś mi, że jeżeli nie ma znaków dotyczących obszaru, to nie jest to obszar zabudowany?
e-e. Pomyliłeś zagadnienia. Ja tłumaczyłem tak w sytuacji, gdy stał znak ten zielony z nazwą (nie chce mi się szukać numerka). Wtedy owszem, rozumowanie jest następujące.
a) nie ma znaku obszaru, więc nie jest to obszar.
b) zaraz zaraz, a może obszar był przed zdjęciem i nie widzimy?
c) e, nie... Przed zdjęciem nie mógł być, bo tu jest początek miejscowości, więc nawet jeśli był przed zdjęciem, to musi być powtórzony, a skoro nie jest, to nie jest to obszar.
Wniosek: Na pewno nie jesteśmy w obszarze.
Kluczowy jest w tym rozumowaniu punkt c, którego tu nie można zastosować. Tutaj nie ma zielonego znaku, więc rozumowanie musi iść tak:
a) nie ma znaku obszaru, więc nie jest to chyba obszar...
b) zaraz zaraz, a może obszar był przed zdjęciem i nie widzimy?
c) no tak, to racja... Nie ma żadnych znaków, więc faktycznie to może być albo i niekoniecznie obszar.
Wniosek: Może jesteśmy, może nie jesteśmy.