Co to jest wyprzedzanie? /wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez tristan » sobota 08 maja 2010, 15:17

barbra napisał(a):
Właśnie nie. Wczytaj się dokładnie, najpierw jest tylko mowa o wyznaczonych pasach ruchu, nic więcej, nie ma nic o tym ile ma ich być, ile może być wyznaczonych, ile niewyznaczonych, ma to być odcinek drogi, na którym są jakieś wyznaczone pasy ruchu. Mamy P-4, więc jakieś są wyznaczone.
.
.

No wg mnie nie są wyznaczone, bo ten P4 tutaj wyznacza kierunki jazdy, a nie pasy. Same pasy są nieoznaczone.

barbra napisał(a):Tu się rozpatruje stronę prawą tego zadagnienia,a nie to:
istnieje też ryzyko, że pacjent z pasa lewego uzna że to jeden pas...
bo niewiedza nie jest usprawiedliwieniem :] ...tak myślę.

Ale to nie niewiedza. To brak możliwości określenia szerokości pasa. A skoro tak, to pacjent z lewej może ,,najechać'' na pas pacjenta z prawej. Zauważ, że zabroniona jest jazda dwoma WYZNACZONYMI pasami na raz. A jak są niewyznaczone, to nie ma zakazu, bo ciężko określić jak szerokie one są i gdzie dokładnie przebiega podział.

cman napisał(a):
tristan napisał(a):Również twierdzenie, że testowe pytanie dotyczy ,,poza obszarem zabudowanym'' jest wymyślone naprędce. Nie ma tam żadnego oznakowania świadczącego o położeniu drogi. Może być ona zarówno w obszarze, jak i poza obszarem.

Ta? Już nie pamiętasz jak Ty sam tłumaczyłeś mi, że jeżeli nie ma znaków dotyczących obszaru, to nie jest to obszar zabudowany?

e-e. Pomyliłeś zagadnienia. Ja tłumaczyłem tak w sytuacji, gdy stał znak ten zielony z nazwą (nie chce mi się szukać numerka). Wtedy owszem, rozumowanie jest następujące.

a) nie ma znaku obszaru, więc nie jest to obszar.
b) zaraz zaraz, a może obszar był przed zdjęciem i nie widzimy?
c) e, nie... Przed zdjęciem nie mógł być, bo tu jest początek miejscowości, więc nawet jeśli był przed zdjęciem, to musi być powtórzony, a skoro nie jest, to nie jest to obszar.

Wniosek: Na pewno nie jesteśmy w obszarze.

Kluczowy jest w tym rozumowaniu punkt c, którego tu nie można zastosować. Tutaj nie ma zielonego znaku, więc rozumowanie musi iść tak:

a) nie ma znaku obszaru, więc nie jest to chyba obszar...
c) no tak, to racja... Nie ma żadnych znaków, więc faktycznie to może być albo i niekoniecznie obszar.

Wniosek: Może jesteśmy, może nie jesteśmy.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez piotrekbdg » sobota 08 maja 2010, 15:24

Kluczowy jest w tym rozumowaniu punkt c, którego tu nie można zastosować. Tutaj nie ma zielonego znaku, więc rozumowanie musi iść tak:

a) nie ma znaku obszaru, więc nie jest to chyba obszar...
c) no tak, to racja... Nie ma żadnych znaków, więc faktycznie to może być albo i niekoniecznie obszar.

Wniosek: Może jesteśmy, może nie jesteśmy.

Jeżeli autor pytania nie nakłada nam dodatkowych ograniczeń w postaci terenu zabudowanego to uważam że go nie ma. Nie ma znaku strefa zamieszkania? To znaczy że pytanie nie dotyczy tej strefy itp...
piotrekbdg

Postprzez barbra » sobota 08 maja 2010, 18:54

@tristan
No wg mnie nie są wyznaczone, bo ten P4 tutaj wyznacza kierunki jazdy, a nie pasy. Same pasy są nieoznaczone.
.
Właśnie co do tego mam "cień wątpliwości",ale nie można na podstawie tej wątpliwości chyba powiedzieć,że argumenty cmana są bezpodstawne...
Co do drugiego:
Ale to nie niewiedza...
to owszem mogę się z tym zgodzić...
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez scorpio44 » sobota 08 maja 2010, 19:34

tristan napisał(a):Przed zdjęciem nie mógł być, bo tu jest początek miejscowości, więc nawet jeśli był przed zdjęciem, to musi być powtórzony

A dlaczego musi być powtórzony?
scorpio44

Postprzez tristan » sobota 08 maja 2010, 22:19

barbra napisał(a):Właśnie co do tego mam "cień wątpliwości",ale nie można na podstawie tej wątpliwości chyba powiedzieć,że argumenty cmana są bezpodstawne...

cman ma tendencję do silnej literalnej interpretacji prawa. Tylko idąc tym troopem, wszyscy jesteśmy przestępcami, bo:

kodeks karny napisał(a):Art. 269b. (115) § 1. (116) Kto wytwarza, pozyskuje, zbywa lub udostępnia innym osobom urządzenialub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa określonego w art. 165 § 1 pkt 4, art. 267 § 3, art. 268a § 1 albo § 2 w związku z § 1, art. 269 § 2 albo art. 269a, a także hasła komputerowe, kody dostępu lub inne dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym lub sieci teleinformatycznej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

A każdy komputer jest urządzeniem przystosowanym do dokonania tych działań. Więc wystarczy każdego, kto kupił komputer złapać i już mamy przestępcę. Analogicznie zamykamy fabryki komputerów i sieć dilerów.

scorpio44 napisał(a):
tristan napisał(a):Przed zdjęciem nie mógł być, bo tu jest początek miejscowości, więc nawet jeśli był przed zdjęciem, to musi być powtórzony

A dlaczego musi być powtórzony?

Bo tako rzecze pismo?

Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 220 poz. 2181
rozdział 5.2.49

Obrazek
tristan

Postprzez Cyberix » sobota 08 maja 2010, 22:28

Zbigniew Drexler "Przepisu ruchu drogowego z ilustrowanym komentarzem" Warszawa 2009.

Obrazek

Obrazek

Pytanko. Komu wierzycie? Tym wszystkim redaktorom (linki, które umieszczałem wcześniej), autorom książek (powyższy cytat), którzy wg. cmana i spółki piszą bzdury czy cmanowi i spółce lansującemu swoją teorię o wyznaczania pasów ruchu??

Ja wierze specjalistom! a Wy?
Cyberix

Postprzez barbra » sobota 08 maja 2010, 22:51

Pytanko. Komu wierzycie? Tym wszystkim redaktorom (linki, które umieszczałem wcześniej), autorom książek (powyższy cytat), którzy wg. cmana i spółki piszą bzdury czy cmanowi i spółce lansującemu swoją teorię o wyznaczania pasów ruchu??

@Cyberex....A ja wierzę w przeznaczenie :D i co z tego?
Daruj sobie proszę te"spółki cmana",bo nie o to chodzi....,żeby się określić po Kogoś stronie.
Ja dociekam tu głównie prawdy,zgodnej z Kodeksem i nie jest to takie istotne,kto bardziej mnie do niej przekona...,bo mylą się "zwyczajni kierowcy",ale też i specjaliści (czego niejednokrotnie doświadczyliśmy tu na forum)....
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez lith » sobota 08 maja 2010, 22:52

Cyberix
I tak z założenia miało być. Ale jakas ciapa przekręciła ten punkt pisząc kodeks i teraz jest to nie do wyegzekwowania.
lith

Postprzez cman » sobota 08 maja 2010, 23:10

Cyberix napisał(a):Pytanko. Komu wierzycie? Tym wszystkim redaktorom (linki, które umieszczałem wcześniej), autorom książek (powyższy cytat), którzy wg. cmana i spółki piszą bzdury czy cmanowi i spółce lansującemu swoją teorię o wyznaczania pasów ruchu??

Szkoda, iż nie możesz zrozumieć tego, że ponieważ przepisowi brakuje bardzo niewiele do prawidłowego brzmienia, większość "specjalistów" nie jest w stanie zauważyć tej małej różnicy, a więc ją nieświadomie pomija, a większość specjalistów tę różnicę doskonale zna, ale pomija ją świadomie, po to, żeby propagować prawidłowe postępowanie (to wynikające z Konwencji, a nie z naszego PRD).
cman

Postprzez scorpio44 » sobota 08 maja 2010, 23:27

tristan napisał(a):Bo tako rzecze pismo?

Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 220 poz. 2181
rozdział 5.2.49

Racja.
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 maja 2010, 23:32

Cman:

Nie można, tak samo na jezdni jednokierunkowej muszą być wyznaczone pasy ruchu (2 w zabudowanym i 3 poza).

Z czego to wynika?
cwaniakzpekaesu

Postprzez Cyberix » sobota 08 maja 2010, 23:33

barbra napisał(a):@Cyberex....A ja wierzę w przeznaczenie :D i co z tego? Daruj sobie proszę te"spółki cmana",bo nie o to chodzi....,żeby się określić po Kogoś stronie.
Ja dociekam tu głównie prawdy,zgodnej z Kodeksem i nie jest to takie istotne,kto bardziej mnie do niej przekona

Powiem więcej, daruje sobie cały ten wątek i nie tylko, bo jak ktoś lansuje zachowania skrajnie niebezpieczne to sorry ale nie tędy droga i nie ten poziom dyskusji. Na zakończenie ostatnia moja wstawka w tym wątku:
Obrazek
Z lewej strony droga z jezdniami jednokierunkowymi (bezpieczna), z prawej strony droga dwukierunkowa (niebezpieczna).

Ciekawe, że ustawodawca zabraniałby wg was wyprzedzania prawą stroną na drodze z jezdniami jednokierunkowymi (bezpieczna) bez wyznaczonych pasów ruchu a zezwalałby na wykonanie tego manewru na drodze dwukierunkowej (niebezpieczna) z wyznaczoną tylko osią jezdni....

W przywoływanej przez cmana ustawie, widzę wyraźnie napisane, iż P-4 służy do rozdzielenia przeciwnych pasów ruchu, nigdzie w punkcie 2.2.1.10 nie widzę zapisu, że linia p-4 wyznacza, bądź może wyznaczać pasy ruchu.......
Obrazek

Pozdrawiam, szerokości przyczepności.

Obrazek

PS. Sorry, jeśli uraziłem kogoś zwrotem "cman i spółka".
Ostatnio zmieniony niedziela 09 maja 2010, 13:36 przez Cyberix, łącznie zmieniany 1 raz
Cyberix

Postprzez cman » sobota 08 maja 2010, 23:57

cwaniakzpekaesu napisał(a):Z czego to wynika?

No z całości zapisu, drogi takie i takie, a potem przecinek i "jeżeli" i coś dalej, więc dotyczy to całości zapisu. Dla pewności: mowa oczywiście o Konwencji, a nie PRD.
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 09 maja 2010, 00:01

Cman, czy to oznacza, że nasze przepisy z prd są nieważne? Bo chyba przyznasz, że się różnią - znaczy z prd wynika, że na jezdniach jednokierunkowych nie ma znaczenia ilość pasów, a jedynie to, by były wyznaczone?

Wiem, że temat jest złożony... i raczej go na tym forum nie rozwiążemy (zdanie BAS znam).
cwaniakzpekaesu

Postprzez tristan » niedziela 09 maja 2010, 01:24

cman napisał(a):Szkoda, iż nie możesz zrozumieć tego, że ponieważ przepisowi brakuje bardzo niewiele do prawidłowego brzmienia, większość "specjalistów" nie jest w stanie zauważyć tej małej różnicy, a więc ją nieświadomie pomija, a większość specjalistów tę różnicę doskonale zna, ale pomija ją świadomie, po to, żeby propagować prawidłowe postępowanie (to wynikające z Konwencji, a nie z naszego PRD).

Skoro wynika z konwencji, a konwencja jest nadrzędna nad PoRD, to wniosek, że tak czy siak trzeba postępować wg wersji powszechnej, nawet jeśli w PoRD znajdujesz inne wnioski.
tristan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze