Zachowanie się na rondach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez lith » sobota 27 marca 2010, 23:35

Drogi nie tworzy, ale z tego co wyczytałem to jezdnię i pasy ruchu jak najbardziej posiada. Przynajmniej w przepisach wyczytałem m. in. o 'skrzyżowaniach o ruchu okrężnym o dwóch pasach ruchu', czy o 'pojazdach znajdujących sie w ruchu okrężnym'.
lith

Postprzez Kasia87 » sobota 27 marca 2010, 23:49

dylek: u nas jest takich z trzy może sam widzisz ze jest problem:D Ale może rzeczywiście gdzie indziej takich wynalazków nie ma. Ja tam takich przepisów nie widziałam i takich co zabraniają tego też nie widziałam:) Ale tak to już jest;/Dlatego tez u nas mówią że najgorsze miasto przez te ronda na egzamin bo ludzie się czasem odnaleźć nie mogą. Jedyną mądrą rzeczą jaką widziałam u nas to jedna i tylko jedna sygnalizacja w całym Szczecinie ( dla jednego pasa ruchu z trzech na jezdni ) z sekundnikiem ile jeszcze się palić będzie czerwone;)
Kasia87

Postprzez mk61 » sobota 27 marca 2010, 23:54

Kasia87 napisał(a):Jedyną mądrą rzeczą jaką widziałam u nas to jedna i tylko jedna sygnalizacja w całym Szczecinie ( dla jednego pasa ruchu z trzech na jezdni ) z sekundnikiem ile jeszcze się palić będzie czerwone;)

O tak. Nowa "zabawka" Szczecina na Wojska Polskiego. :) Co ciekawe, ludzie jeżdżą tam bezpieczniej i nie przeskakują na żółtym. Fenomen.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Kasia87 » niedziela 28 marca 2010, 00:06

Z każdym z kim rozmawiałam jak zobaczył pierwszy raz ten sekundnik to cały dzień potem miał dobry humor:))) takie małe a cieszy...
Kasia87

Postprzez zaxsx » niedziela 28 marca 2010, 09:49

A ja zapytam zwolenników włączania kierunku przy skręcie w lewo.
Dojeżdżam do ronda włączam kierunek w lewo zajmuję pas wewnętrzny i kiedy proponujecie :D bym zmienił kierunek na prawy bym mógł zjechać na zewnętrzny i następnie zjechać w lewo.
Ja osobiste gdybym miał takiego delikwenta przed sobą że najpierw miga lewym kierunkiem a potem nagle włącza prawy bym opier.... :evil:
zaxsx

Postprzez piotrekbdg » niedziela 28 marca 2010, 10:04

Ja osobiste gdybym miał takiego delikwenta przed sobą że najpierw miga lewym kierunkiem a potem nagle włącza prawy bym opier....

Niby za co? Jak mijasz ostatni zjazd z ronda przed twoim docelowym wtedy dajesz prawy kierunek, zjeżdzasz na pas zewnętrzny i opuszczasz rondo. Żadna filozofia.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » niedziela 28 marca 2010, 10:51

Obrazek

I co tu jest takiego trudnego w określeniu, czy chce jechać:
- w prawo,
- prosto,
- w lewo,
- zawrócić?

I pytanie do ekspertów, którzy twierdzą, że na rondzie jedzie się tylko w prawo. Jak pojadę zgodnie z linią czerwoną to co powiedzie, że na rondzie skręciłem w prawo i wjechałem w drogę z której przyjechałem? Przecież to jest śmieszne.

I kolejna sprawa, gdyby na rondach można było tylko skręcać w prawo to ludzie na egzaminach nie dostawaliby poleceń "zawróć na rondzie".
Cyberix

Postprzez mk61 » niedziela 28 marca 2010, 10:52

Moje "poprarcie", jak wcześniej napisałem, jest wybiórcze. Najbardziej to rozumiem na jednopasmowym rondzie. Ewentualnie dwu.
piotrekbdg napisał(a):Niby za co? Jak mijasz ostatni zjazd z ronda przed twoim docelowym wtedy dajesz prawy kierunek, zjeżdzasz na pas zewnętrzny i opuszczasz rondo. Żadna filozofia.

Ale wyobraź sobie, że masz 9 zjazdów i 3 pasy. Chcesz zawrócić. Wjeżdżasz na lewy wewnętrzny, dojeżdżasz do jakiegoś tam punktu i zmieniasz na środkowy. Jaki kierunkowskaz włączasz jadąc środkowym pasem i dlaczego?

Cyberix, tak gwoli wyjaśnienia. Tam na rondzie są 3 pasy, a drogi dojazdowe są 1 i 2 pasmowe.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » niedziela 28 marca 2010, 12:07

@Cyberix
Chyba bym się jednak nie zgodził z Twoimi liniami :)
Wg Twojej teorii chcąc zjechać np. 3'cim zjazdem mam cały czas blokować prawy pas... ja bym prawdopodobnie wbił się na środkowy i zmienil na prawy dopiero przed zjazem na którym chciałbymsię znaleźć :)
PS Czy uważasz także, że chcąc zjechac 3. zjazdem cale rondo pokonuje z prawym kieruniem, bo skręcam w prawo?

To samo tyczy sie skręcania w lewo- niby z jakiej racji mam zajmować prawy pas po minięciu 4 zjazdu mimo, ze zjeżdżam dopiero 6, czy 7.
Można wjechać na wewnętrzny, potem jakby był tłok to z wyprzedzeniem środkowy i przed zjazdem prawy.

edit: a jeszcze co do zwykłych skrzyżowań, to uważasz, że takie należy pokonać z lewym kierunkiem, czy bez?
Obrazek
lith

Postprzez Kasia87 » niedziela 28 marca 2010, 12:34

Cyberix napisał(a):
I co tu jest takiego trudnego w określeniu, czy chce jechać:
- w prawo,
- prosto,
- w lewo,
- zawrócić?

I pytanie do ekspertów, którzy twierdzą, że na rondzie jedzie się tylko w prawo. Jak pojadę zgodnie z linią czerwoną to co powiedzie, że na rondzie skręciłem w prawo i wjechałem w drogę z której przyjechałem? Przecież to jest śmieszne.

Na zdjęciu z lotu ptaka to chyba każdy potrafić określić drogę:)W praktyce gorzej jak się nie widzi pozostałych dróg wylotowych poza tymi które są najbliżej po obu stronach.

Technicznie - jak pojedziesz zgodnie z czerwona linią z wjedziesz na skrzyżowanie o ruchu okrężnym i zjedziesz z niego w drogę, z której przyjechałeś. Praktycznie w uproszczeniu zawróciłeś:) Dla mnie to jedno i to samo.
Kasia87

Postprzez scorpio44 » niedziela 28 marca 2010, 15:56

lith napisał(a):a jeszcze co do zwykłych skrzyżowań, to uważasz, że takie należy pokonać z lewym kierunkiem, czy bez?

Ale o jaką konkretnie sytuację na tym skrzyżowaniu Ci chodzi?
scorpio44

Postprzez zaxsx » niedziela 28 marca 2010, 16:43

Cyberix napisał(a):I pytanie do ekspertów, którzy twierdzą, że na rondzie jedzie się tylko w prawo. Jak pojadę zgodnie z linią czerwoną to co powiedzie, że na rondzie skręciłem w prawo i wjechałem w drogę z której przyjechałem? Przecież to jest śmieszne

No nie powie mi chyba nikt że jadąc po linii jaką wskazał Cyberix będe skręcał w lewo.
Jadę po rondzie w lewą stronę ale skręcam jakby na to nie patrzył na każdym z tych wylotów (włącznie z zawracaniem) w prawo, oczywiście po uprzednim zjechaniu na pas zewnętrzny

Odpiszcie proszę na moje pytanie:
Dojeżdżam do ronda włączam kierunek w lewo zajmuję pas wewnętrzny i kiedy proponujecie bym zmienił kierunek na prawy bym mógł zjechać na zewnętrzny i następnie zjechać w lewo.
Polemizować mógł bym jedynie co do włączania prawego kierunku przy wjeździe na rondo.
Czy tak zrobić może gościowi jadącemu za mną zmylę lewy kierunek i nagle chlast włączam prawy,. Niech niektórzy przemyślą czy to nie jest stwarzanie zagrożenia na drodze
Dopóki nie nauczymy się podstaw poruszania po drodze to ilość wypadków nie zmaleje
zaxsx

Postprzez cman » niedziela 28 marca 2010, 17:08

zaxsx napisał(a):Odpiszcie proszę na moje pytanie:
Dojeżdżam do ronda włączam kierunek w lewo zajmuję pas wewnętrzny i kiedy proponujecie bym zmienił kierunek na prawy bym mógł zjechać na zewnętrzny i następnie zjechać w lewo.

Do którego ronda?

zaxsx napisał(a):Czy tak zrobić może gościowi jadącemu za mną zmylę lewy kierunek i nagle chlast włączam prawy,. Niech niektórzy przemyślą czy to nie jest stwarzanie zagrożenia na drodze

Tak, na pewno w ten sposób stworzysz niesamowite zagrożenie na drodze. Niewątpliwie ten jadący za Tobą widząc to, z przerażenia puści kierownicę i dostanie zawału.

zaxsx napisał(a):Dopóki nie nauczymy się podstaw poruszania po drodze to ilość wypadków nie zmaleje

Podobnie jak i nie zmaleje, dopóki ludzie nie przestaną głosić swoich wizji, niezgodnych z przepisami.
cman

Postprzez Cyberix » niedziela 28 marca 2010, 17:12

Ale dlaczego wyłuskujesz szczegóły wyrwane z kontekstu? Przed wjazdem na skrzyżowanie decydujesz czy chcesz na tym skrzyżowanie skręcić w prawo, jechać prosto, skręcić w lewo czy zawrócić. Co w tym jest dziwnego? A to że skrzyżowanie jest duże, czy też jest o ruchu okrężnym i wymaga manewrowania kierownicą nie ma nic do rzeczy. Skrzyżowanie to miejsce przecięcie się dróg gdzie zmieniasz kierunek jazdy i tyle.

Wracając do Twojego pytanie. Jeśli rondo ma dookoła np. 3 pasu ruchu, i chcesz wjechać na ten pas wewnętrzny, to chyba przecinasz pas zewnętrzny, środkowy prawda? Temu chyba nie zaprzeczysz? A skoro przecinasz to dlaczego miałbyś tego nie sygnalizować?
Cyberix

Postprzez mk61 » niedziela 28 marca 2010, 17:34

Cyberix napisał(a):Wracając do Twojego pytanie. Jeśli rondo ma dookoła np. 3 pasu ruchu, i chcesz wjechać na ten pas wewnętrzny, to chyba przecinasz pas zewnętrzny, środkowy prawda? Temu chyba nie zaprzeczysz? A skoro przecinasz to dlaczego miałbyś tego nie sygnalizować?

Ale wjeżdżając na jakąś drogę masz możliwość wyboru pasa. Uproszczę:
Jest droga X o trzech pasach ruchu. Po prawej stronie jest droga Y, która jest podporządkowana względem drogi X. Ty wyjeżdżasz z drogi Y skręcając w prawo i na drodze X chcesz zająć lewy skrajny pas. Czy wtedy jakoś sygnalizujesz to lewym kierunkowskazem, czy tylko prawym, bo po wjeździe na drogę masz wybór?

Coraz ciekawiej się robi. Coraz większe komplikacje i coraz większy bajzel :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze