Skrzyżowania o ruchu okrężnym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym

Postprzez Cyryl » niedziela 21 czerwca 2020, 22:04

Szerszon: masz rację nakazuje kierunek jazdy wokół wyspy, ale to nie zmienia pozostałej części postu: a chciałbyś w drugą stronę?

Krislee:
właśnie moje pytanie: po co Ci to?

załóżmy:
1. jezdnia jest jednokierunkowa, w czym to zmieni Twoje zachowanie na tym "rondzie"?
2. jezdnia nie jest jednokierunkowa, czy pojedziesz inaczej niż w punkcie pierwszym?
Cyryl

Postprzez krislee » niedziela 21 czerwca 2020, 22:14

Spokojnie, bo chyba znowu się rozmijamy :)

Pytasz "po co mi to?" to ja rozumiem, że w stosunku do tego co napisałem przed chwilą, pytasz: Po co mi znaleźć moment/fragment tekstu przez, który dzieje się cała ta 'wojna'?

A jeśli pytasz, po co wziąłem akurat ten przykład z jednokierunkowością obwiedni, to dlatego, że na moje główne pytanie (czyli które zagadnienie/tekst powoduje różne opinie) padły odpowiedzi, że np. problem określenia jednojezdniości ronda powoduje te błędy w interpretacji zmiany kierunku jazdy.
Nie zdążyło dojść do głębszych wyjaśnień, ale prawdopodobnie chodzi o to, że jeśli obwiednia jest 1-kierunkowa to wtedy zjazd z obwiedni jest zmianą kierunku, a jeśli obwiednia nie jest 1-kierunkowa, to wtedy zjazd nie jest zmianą kierunku jazdy (?).

Ja nic nie twierdzę. Ja PYTAM i szukam.

Jeśli ty twierdzisz, że to nie jest zagadnienie, które "poróżnia strony", a wiesz które to... to je wypisz.
Względem debila nie stosuje się inteligencji, to jest bezsensowne. Chamstwo jest najbardziej adekwatną metodą.
krislee

Postprzez Cyryl » niedziela 21 czerwca 2020, 22:25

nie bardzo rozumiem.

dla mnie to w jaką drogę lub z jakiej drogi zjeżdżasz nie ma specjalnie znaczenia.

czy fakt drogi za skrzyżowaniem zmienia coś w zakresie zmiany lub braku zmiany kierunku jazdy?

również nic nie zmieni czy skręcasz czy to z drogi jedno- czy dwukierunkowej,
Załączniki
skrzyżowanie 1.png
skrzyżowanie 1.png (2.37 KiB) Przeglądane 5145 razy
skrzyżowanie 2.png
skrzyżowanie 2.png (2.02 KiB) Przeglądane 5145 razy
Cyryl

Postprzez Cyryl » niedziela 21 czerwca 2020, 22:30

jeszcze do kompletu:
Załączniki
skrzyżowanie 3.png
skrzyżowanie 3.png (1.88 KiB) Przeglądane 5142 razy
skrzyżowanie 4.png
skrzyżowanie 4.png (2.39 KiB) Przeglądane 5142 razy
Cyryl

Postprzez krislee » niedziela 21 czerwca 2020, 22:34

Ok :)

To jeszcze inaczej.

Ja tu nie mówię co ja myślę, jak ja bym postąpił itd.

Ja tu jestem "obserwatorem" :)

Ty przedstawiasz swoje rozumienie, ale pewnie wiesz, że jest też inna wersja. Pytanie czy wiesz dokładnie dlaczego pojawia się ta inna wersja?

Jeśli o coś pytam, to o to czy możesz mi powiedzieć, który "tekst" ludzie czytają inaczej, tak że przez to inne odczytanie dla jednych np. zjazd z ronda to jest zmiana kierunku jazdy, a dla innych nie jest?

Który "tekst" powoduje to rozminięcie się?
Względem debila nie stosuje się inteligencji, to jest bezsensowne. Chamstwo jest najbardziej adekwatną metodą.
krislee

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2020, 22:37

Cyryl napisał(a):Szerszon: masz rację nakazuje kierunek jazdy wokół wyspy, ale to nie zmienia pozostałej części postu: a chciałbyś w drugą stronę?

Dalej z Tobą się nie zgadzam. Nie ma nic o kierunku jazdy. Tu jest wlaśnie problem,że piszecie o czymś, czego nie ma w przepisie.
Jest tylko napisane,że ruch odbywa sie wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku. Skąd i dlaczego piszesz o jakimkolwiek kierunku jazdy?
szerszon

Postprzez kg1956 » niedziela 21 czerwca 2020, 22:39

Cały problem z sygnalizowaniem zamiaru zmiany kierunku jazdy na rondzie moim zdaniem wziął się z braku definicji kierunku jazdy i jego zmiany. Dlatego próbuję w przepisach odnaleźć fragmenty dotyczące zmiany kierunku jazdy. Znalazłem sformułowanie: "miejsce, w którym istnieje możliwość zmiany kierunku jazdy" i cały czas nurtuje mnie pytanie: "które to miejsce?".
kg1956

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2020, 22:42

kg1956 napisał(a): z braku definicji kierunku jazdy i jego zmiany.
Podaję swoją...poproszę o słabe punkty.
Zmiana kierunku jazdy występuje gdy kierujacy opuszcza jezdnie drogi w lewo lub w prawo, a przy zawracaniu jedzie tą samą drogą, ale w przeciwnym kierunku.
szerszon

Postprzez Cyryl » niedziela 21 czerwca 2020, 22:45

faktycznie bądźmy dokładni: "ruch odbywa się kierunku wskazanym na znaku" jednak i tak to nie zmienia mojego pytania: jakie ma znaczenie dla tego czy zjazd z ronda ma fakt czy jest tam znak drogi jednokierunkowej czy nie ma?

czy będzie to zmiana kierunku jazdy czy nie, moim zdaniem nie zależy to z jakiej drogi zjeżdżamy czy w jaką drogę wjeżdżamy.
Cyryl

Postprzez kg1956 » niedziela 21 czerwca 2020, 22:49

@szerszon
Nie każda droga w znaczeniu potocznym ma jezdnię. Są dukty, ścieżki...
Odpada. :(
Moim zdaniem zkj może zaistnieć w miejscu przecinania się kierunków ruchu. Oznacza skręt w prawo lub w lewo. Zawracanie pomijam.
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2020, 23:29 przez kg1956, łącznie zmieniany 1 raz
kg1956

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2020, 23:11

Cyryl napisał(a): jakie ma znaczenie dla tego czy zjazd z ronda ma fakt czy jest tam znak drogi jednokierunkowej czy nie ma?

czy będzie to zmiana kierunku jazdy czy nie, moim zdaniem nie zależy to z jakiej drogi zjeżdżamy czy w jaką drogę wjeżdżamy.
Według mojej definicji ma. Może podasz jak Ty widzisz zmianę kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2020, 23:14

kg1956 napisał(a):@szerszon
Nie każda droga w znaczeniu potocznym ma jezdnię. Są dukty, ścieżki...
Ok. O ile na takiej ścieżce jest dopuszczony ruch pojazdów to w czym problem? Opuszczasz ścieżkę w lewo lub w prawo.
Moim zdaniem zkj może zaistnieć w miejscu krzyżowania się kierunków ruchu.
Też. Ale uważam,że twoja "definicja" jest zbyt skromna. A gdzie te kierunku ruchu się krzyżują ?
szerszon

Postprzez krislee » niedziela 21 czerwca 2020, 23:18

szerszon napisał(a):
kg1956 napisał(a): z braku definicji kierunku jazdy i jego zmiany.
Podaję swoją...poproszę o słabe punkty.
Zmiana kierunku jazdy występuje gdy kierujacy opuszcza jezdnie drogi w lewo lub w prawo, a przy zawracaniu jedzie tą samą drogą, ale w przeciwnym kierunku.
To ja tak "bokiem" przy okazji przyczepię mój kontekst ;)

Bo oczywiście gdy ktoś mnie zapyta dlaczego uważam, że "to coś jest zmianą kierunku jazdy", nie mogę odpowiedzieć "bo znalazłem taką definicję na forum" ;)

Ale twoja definicja też wynika z jakiś "tekstów". Podaj je, może dojdziemy w którym momencie i dlaczego komuś powstaje inna definicja niż twoja?
krislee

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2020, 23:33

krislee napisał(a):
Ale twoja definicja też wynika z jakiś "tekstów". Podaj je, może dojdziemy w którym momencie i dlaczego komuś powstaje inna definicja niż twoja?

Definicje
1) drogi
2) skrzyżowania
Paragrafy dotyczące znaków
1) F-10
2)P-8x
3) Tabliczki T-18
4) znaków C-1 do C-11
5) C-12
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2020, 23:34 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez kg1956 » niedziela 21 czerwca 2020, 23:34

szerszon napisał(a): A gdzie te kierunku ruchu się krzyżują ?

Poprawiłem na przecinają...tak chyba lepiej. Otóż przecinają się te kierunki w miejscu... w którym się przecinają. A gdzieżby indziej?
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze