Kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo

Postprzez Henq » niedziela 07 sierpnia 2016, 22:56

szymon1977 napisał(a):Brawo!

no ale co brawo wcześniej ci już o tym pisałem niestety nie dotarło do ciebie i zacząłeś mieszać albo co gorsza dotarło ale nadal kombinowaleś

Henq napisał(a):No i tutaj właśnie wychodzi jak upraszczasz i mijasz się literalną treścią pord, pisałem wyraźnie że będąc już na skrzyżowaniu pojazd nadal jest pojazdem który na to skrzyżowanie dojechał z prawej strony a ty wypisujesz swoje interpretacje. Rozumiesz już różnicę?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 sierpnia 2016, 00:09

Skoro co do kilku aspektow "uzgodnilismy zeznania" wracam do sedna:
Henq napisał(a):...będąc już na skrzyżowaniu pojazd nadal jest pojazdem który na to skrzyżowanie dojechał z prawej strony...
Najpierw cytat:
Kodeks napisał(a):Oddział 7
Przecinanie się kierunków ruchu
Art. 25.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony...
A teraz napisz dlaczego wbrew tresci art.25.1. wciskasz, ze PP okresla sie na podstawie strony, z ktorej do skrzyzowania dojechal pojazd. Albo skad pomysl aby okreslic PP przez skrzyzowanie a nie przez punkt, w ktorym przecinaja sie kierunki ruchu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » poniedziałek 08 sierpnia 2016, 17:27

szymon1977 napisał(a):Skoro co do kilku aspektow "uzgodnilismy zeznania" wracam do sedna:
Henq napisał(a):...będąc już na skrzyżowaniu pojazd nadal jest pojazdem który na to skrzyżowanie dojechał z prawej strony...
Najpierw cytat:
Art. 25.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony...
A teraz napisz dlaczego wbrew tresci art.25.1. wciskasz, ze PP okresla sie na podstawie strony, z ktorej do skrzyzowania dojechal pojazd. Albo skad pomysl aby okreslic PP przez skrzyzowanie a nie przez punkt, w ktorym przecinaja sie kierunki ruchu.

A dlaczego mam określać przez punkt skoro masz jak byk napisane: "...zbliżając się do skrzyżowania..." czytaj co się do ciebie pisze bo widzę, że masz z tym trudności.
Oddział 7 Pord dotyczy: "Przecinanie się kierunków ruchu"
Kierunki ruchu mogą przecinać się na skrzyżowaniu lub w innych miejscach nie koniecznie zwanych skrzyżowaniem jak np droga twarda z droga gruntową. Niestety dla ciebie literalna treść art 25.1 jasno formułuje że dotyczy skrzyżowania słowami "Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania..." samo to określenie daje ci do zrozumienia że kierujący zbliża się do skrzyżowania, więc miejsce akcji będzie skrzyżowanie a nie przecięcie się kierunków ruchu, gdyby było tak jak ty chcesz to wcisnąć było by jasno napisane "Kierowca zbliżając się do punktu..." albo "Kierowca zbliżając się do przecięcia kierunków ruchu..." Traktuj pord literalnie i będzie ok.
Ja uważam że art 25.1 ma zastosowanie nie w punkcie a właśnie w miejscu przecięcia kierunków ruchu zwanym skrzyżowaniem i jego oddziaływanie obejmuje całe skrzyżowanie a nie tylko punkt wiec posłużę się obrazkiem na którym przecinają się kierunki ruchu:
Obrazek
czerwony zaznaczyłem obszar obowiązywania art 25.1 poniżej masz czysty obraz twierdzisz:
szymon1977 napisał(a):ze chodzi o miejsce, w ktorym przecinaja sie nasze kierunki ruchu
więc śmiało wskaż to miejsce:
Obrazek
Henq

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 sierpnia 2016, 17:33

Henq napisał(a):masz jak byk napisane: "...zbliżając się do skrzyżowania..."
Ale jestem zobowiazany a nie mam spelnic obowiazek. Powtorzyc pytania?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » poniedziałek 08 sierpnia 2016, 18:24

szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):masz jak byk napisane: "...zbliżając się do skrzyżowania..."
Ale jestem zobowiazany a nie mam spelnic obowiazek. Powtorzyc pytania?
No i masz te twoje literalne treści pord. Powtórzyć znów? czytaj ze zrozumieniem a będzie wszystko ok! :eek2:
Nie jesteś zobowiązany a obowiązany a to różnica :spoko:
obowiązany
1. «mający jakiś obowiązek do spełnienia»
zrozum podstawy a zrozumiesz bezsens swoich pytań, poza tym nadal nie widzę byś zaznaczył punkt.
Henq

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 sierpnia 2016, 20:43

Henq napisał(a):...w miejscu przecięcia kierunków ruchu zwanym skrzyżowaniem...
Rozminales sie nie tylko z PoRD ale i z rzeczywistoscia. Skrzyzowaniem zwie przeciecie drog a nie przeciecie kierunkow ruchu. A na jednym skrzyzowaniu przeciec kierunkow ruchu moze byc wiele. Nie wierzysz? Narysuj na "swoim" skrzyzowaniu kilka kierunkow ruchu i policz przeciecia.
.....
Henq napisał(a):...treść art 25.1 jasno formułuje że dotyczy skrzyżowania...
Nic podobnego! Z tresci oddz.7. wynika, ze zobowiazuje sie zblizajacego do skrzyzowania bo na skrzyzowaniu przecinaja sie kierunki ruchu, a wlasnie przecinanie sie kierunkow ruchu jest regulowane przez art.25.1., tak samo jak przez pozostala czesc oddz.7.
.....
Henq napisał(a):Traktuj pord literalnie...
Wlasnie traktuje i podstaw Twojej teorii nie widze. Ostatnim postem potwierdziles, ze w PoRD ich nie ma, a Ty sam do literalnej tresci dokladasz jakies wlasne zalozenia, sprzeczne nie tylko z trescia PoRD, ale i z rzeczywistoscia.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 09 sierpnia 2016, 15:48

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):...brak argumentów.
Najpierw cytat:
A teraz napisz dlaczego wbrew tresci art.25.1. wciskasz, ze ustapic PP mamy zblizajac sie do skrzyzowania innemu zblizajacemu sie do skrzyzowania z prawej strony.
Jedyną osobą która przeinacza i konfabuluje jesteś ty.Nie masz argumentów. Napisane jest ,że zbliżając się do skrzyżowania. To jeszcze raz ci napiszę,że pojazd z prawej stosuje się do tego samego przepisu bo też się zbliża do skrzyżowania. Nie napisali,że jest już na skrzyżowaniu i wykonuje jakikolwiek manewr. To ty sobie dopowiedziałeś i lansujesz tu swoją wizję całkowicie oderwaną od literalnej treści PoRD. A że z ciebie fantasta...udowadniasz to w każdym wątku w którym się pojawisz.
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 09 sierpnia 2016, 17:24

szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):...w miejscu przecięcia kierunków ruchu zwanym skrzyżowaniem...
Rozminales sie nie tylko z PoRD ale i z rzeczywistoscia. Skrzyzowaniem zwie przeciecie drog a nie przeciecie kierunkow ruchu. A na jednym skrzyzowaniu przeciec kierunkow ruchu moze byc wiele. Nie wierzysz? Narysuj na "swoim" skrzyzowaniu kilka kierunkow ruchu i policz przeciecia.
.....
Henq napisał(a):...treść art 25.1 jasno formułuje że dotyczy skrzyżowania...
Nic podobnego! Z tresci oddz.7. wynika, ze zobowiazuje sie zblizajacego do skrzyzowania bo na skrzyzowaniu przecinaja sie kierunki ruchu, a wlasnie przecinanie sie kierunkow ruchu jest regulowane przez art.25.1., tak samo jak przez pozostala czesc oddz.7.
.....
Henq napisał(a):Traktuj pord literalnie...
Wlasnie traktuje i podstaw Twojej teorii nie widze. Ostatnim postem potwierdziles, ze w PoRD ich nie ma, a Ty sam do literalnej tresci dokladasz jakies wlasne zalozenia, sprzeczne nie tylko z trescia PoRD, ale i z rzeczywistoscia.

Przestań w końcu wymyślać swoje przepisy! Art 25.1 słowem nie wspomina o przecinających się kierunkach ruchu, za to wspomina o skrzyżowaniu, traktuj pord literalnie i po raz kolejny nie zobowiązany a obowiązany czytaj dokładnie to co jest napisane a nie to co byś chciał by było napisane.
Henq

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2016, 18:52

Henq napisał(a):Art 25.1 słowem nie wspomina o przecinających się kierunkach ruchu...
To art.25.1. nie jest czescia oddz.7?
Henq napisał(a):...za to wspomina o skrzyżowaniu...
Dziwne zeby w oddz.7. nie wspomniano o skrzyzowaniu, skoro na jednym skrzyzowaniu potrafi byc tyyyle przeciec kierunkow ruchu. A wlasnie! Narysowales juz sobie i policzyles?
.....
szerszon napisał(a):Napisane jest ,że zbliżając się do skrzyżowania...
...jest obowiazany a nie ma spelnic obowiazek.
.....
szerszon napisał(a):Nie masz argumentów.
Wystarczy art.25.1. i Twoje rozmijanie sie z jego trescia.
szymon1977

Postprzez Henq » wtorek 09 sierpnia 2016, 20:18

szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):Art 25.1 słowem nie wspomina o przecinających się kierunkach ruchu...
To art.25.1. nie jest czescia oddz.7?
Literalna treść art 25.1 wskaż który fragment wspomina o przecinaniu się kierunków ruchu? :eek2:
szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):...za to wspomina o skrzyżowaniu...
Dziwne zeby w oddz.7. nie wspomniano o skrzyzowaniu, skoro na jednym skrzyzowaniu potrafi byc tyyyle przeciec kierunkow ruchu. A wlasnie! Narysowales juz sobie i policzyles?

Ja mam sobie rysować? Nadal nie doczekałem się twojego punktu na wstawionym obrazku gdzie wg ciebie oddziałuje art 25.1 więc nie mieszaj i nie zarzucaj mi coś czego nie było. Migasz się od udzielenia odpowiedzi? nic nowego...
.....
szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Napisane jest ,że zbliżając się do skrzyżowania...
...jest obowiazany a nie ma spelnic obowiazek.

czytaj posty dokładnie a będzie na pewno mniej twoich bezsensownych teorii!
SJP
obowiązany
1. «mający jakiś obowiązek do spełnienia»
Henq

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2016, 20:56

Ale, ze nie kazdy kierujacy a tylko zblizajacy sie do skrzyzowania zostaje obowiazany nie oznacza, ze obowiazek ma spelnic zblizajac sie do skrzyzowania.
....
Henq napisał(a):Literalna treść art 25.1
Literalnie to art.25.1. jest czescia oddz.7. Przeczytaj linijke wyzej a dowiesz sie czego art.25.1. dotyczy. A Twoje kombinacje, ze art.25.1., choc jest czescia oddz.7. nie dotyczy przecinania sie kierunkow ruchu a skrzyzwania tylko dlatego, ze nie kazdego kierujacego obowiazuje a tylko kierujacych zblizajacych sie do skrzyzowania to jakas kpina z logiki. Bo art. 25.1. obowiazuje tylko kierujacych zbliajacych sie na skrzyzowaniu bo dotyczy przeciecia kierunkow ruchu tylko na skrzyzowaniu.
szymon1977

Postprzez Henq » wtorek 09 sierpnia 2016, 21:15

szymon1977 napisał(a):Ale, ze nie kazdy kierujacy a tylko zblizajacy sie do skrzyzowania zostaje zobowiazany... przepraszam, obowiazany nie oznacza, ze obowiazek ma spelnic zblizajac sie do skrzyzowania.
....
Henq napisał(a):Literalna treść art 25.1
Literalnie to art.25.1. jest czescia oddz.7. Przeczytaj linijke wyzej a dowiesz sie czego art.25.1. dotyczy. A Twoje kombinacje, ze art.25.1., choc jest czescia oddz.7. nie dotyczy przecinania sie kierunkow ruchu a skrzyzwania tylko dlatego, ze nie kazdego kierujacego obowiazuje a tylko kierujacych zblizajacych sie do skrzyzowania to jakas kpina z logiki.

Ale wierutna bzdura! Nigdzie nie pisałem że art 25.1 nie dotyczy przecinania się kierunków ruchu, pisałem że art 25.1 słowem nie wspomina o przecięciu kierunków ruchu ale za to wspomina o skrzyżowaniu. To że jest częścią oddziału 7 nie neguję tego czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Chcesz kpiny z logiki proszę bardzo:
szymon1977 napisał(a):...a tylko kierujacych zblizajacych sie do skrzyzowania to jakas kpina z logiki.

a tu masz zaprzeczenie swoich słów:
szymon1977 napisał(a):Z tresci oddz.7. wynika, ze zobowiazuje sie zblizajacego do skrzyzowania

Odpowiedz logicznie oddział 7 dotyczy przecięcia się kierunków ruchu tak? Wymień miejsca gdzie przecinają się kierunki ruchu.
----
szymon1977 napisał(a):...Albo skad pomysl aby okreslic PP przez skrzyzowanie a nie przez punkt, w ktorym przecinaja sie kierunki ruchu...

szymon1977 napisał(a):...Za to linijke wyzej mam, ze chodzi o miejsce...

Nadal czekam na wskazanie punktu, migasz się od odpowiedzi na swoją twórczość?
Henq

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2016, 21:30

#

Jedno skrzyzowanie a przeciec kierunkow ruchu... policzysz sam?
.....
Henq napisał(a):tu masz zaprzeczenie swoich słów:
Ogarniesz cale zdanie czy Twoje mozliwosci koncza sie na wyrwanym z kontekstu fragmencie?
szymon1977

Postprzez Henq » wtorek 09 sierpnia 2016, 21:32

szymon1977 napisał(a):#

Jedno skrzyzowanie a przeciec kierunkow ruchu... policzysz sam?
.....
Henq napisał(a):tu masz zaprzeczenie swoich słów:
Ogarniesz cale zdanie czy Twoje mozliwosci koncza sie na wyrwanym z kontekstu fragmencie?

Co mam liczyć nadal nie wskazałeś punktu na który się tak upierasz, to samo powyżej nic nie wyrywałem z kontekstu pokazuje ci twoją żelazna logikę a raczej jej brak.
Henq

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2016, 22:41

Henq napisał(a):Co mam liczyć...
Ile widzisz na skrzyzowaniu przeciec kierunkow ruchu. Nie potrafisz? A moze potrafisz, ale uwazasz, ze skoro ich ani ja ani Ty nie policzymy to bedziesz mogl wciskac ciemnote, ze jest jedno wielkie przeciecie kierunkow ruchu zwane skrzyzowaniem?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze