szymon1977 napisał(a):Skoro co do kilku aspektow "uzgodnilismy zeznania" wracam do sedna:
Henq napisał(a):...będąc już na skrzyżowaniu pojazd nadal jest pojazdem który na to skrzyżowanie dojechał z prawej strony...
Najpierw cytat:
Kodeks napisał(a):Oddział 7
Przecinanie się kierunków ruchu
Art. 25.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony...
A teraz napisz dlaczego
wbrew tresci art.25.1. wciskasz, ze PP okresla sie na podstawie strony, z ktorej do skrzyzowania dojechal pojazd. Albo skad pomysl aby okreslic PP przez skrzyzowanie a nie przez punkt, w ktorym przecinaja sie kierunki ruchu.
A dlaczego mam określać przez punkt skoro masz jak byk napisane: "...zbliżając się do skrzyżowania..." czytaj co się do ciebie pisze bo widzę, że masz z tym trudności.
Oddział 7 Pord dotyczy: "Przecinanie się kierunków ruchu"
Kierunki ruchu mogą przecinać się na skrzyżowaniu lub w innych miejscach nie koniecznie zwanych skrzyżowaniem jak np droga twarda z droga gruntową. Niestety dla ciebie literalna treść art 25.1 jasno formułuje że dotyczy skrzyżowania słowami "Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania..." samo to określenie daje ci do zrozumienia że kierujący zbliża się do skrzyżowania, więc miejsce akcji będzie skrzyżowanie a nie przecięcie się kierunków ruchu, gdyby było tak jak ty chcesz to wcisnąć było by jasno napisane "Kierowca zbliżając się do punktu..." albo "Kierowca zbliżając się do przecięcia kierunków ruchu..." Traktuj pord literalnie i będzie ok.
Ja uważam że art 25.1 ma zastosowanie nie w punkcie a właśnie w miejscu przecięcia kierunków ruchu zwanym skrzyżowaniem i jego oddziaływanie obejmuje całe skrzyżowanie a nie tylko punkt wiec posłużę się obrazkiem na którym przecinają się kierunki ruchu:

czerwony zaznaczyłem obszar obowiązywania art 25.1 poniżej masz czysty obraz twierdzisz:
szymon1977 napisał(a):ze chodzi o miejsce, w ktorym przecinaja sie nasze kierunki ruchu
więc śmiało wskaż to miejsce:

Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.