skręt w lewo z podpoprządkowanej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: skręt w lewo z podpoprządkowanej

Postprzez szerszon » wtorek 27 października 2015, 12:25

Zgodnie z przepisami jezeli jest kolejka to mnie na skrzyzowaniu nie ma, a tym bardziej gdy do kolejki nastepne dojezdzaja.
Współczuję jadącym za tobą na lewoskręcie...skoro czekasz przed skrzyżowaniem.
Sytuacja, o ktorej piszesz zgodnie z PoRD nie istnieje.
Proponuję ci się jednak zapoznać z tym PoRD..jest ..tylko ty albo nie znalazłeś, albo nie rozumiesz. Jest napisane o braku miejsca na skrzyżowaniu LUB za skrzyżowaniem..rozumiesz co oznacza "lub" ?Wątpię. :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 27 października 2015, 20:20

szerszon napisał(a):Współczuję jadącym za tobą na lewoskręcie...skoro czekasz przed skrzyżowaniem.
Jezeli czekajac na skrzyzowaniu moglbym zmusic do... kogos, komu mam obowiazek ustapic pierwszenstwa to owszem. Jest napisane o braku miejsca na skrzyżowaniu LUB za skrzyżowaniem... czekaj, czekaj, przeciez to Ty napisales? Dlaczego sie nie stosujesz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 28 października 2015, 00:26

Dlaczego sie nie stosujesz?
Skąd wiesz ,ża za skrzyżowaniem nie ma miejsca ?
Pomimo tego,że wjechałem na skrzyżowanie i chwilowo nie mogę go opuścić to wiem,że dam radę to zrobić, bo mam miejsce za skrzyżowaniem i jak tylko przejadą pojazdy mające pierwszeństwo spokojnie sobie zjadę.
Dalej polecam zapoznać się ze znaczeniem spójnika LUB
szerszon

Postprzez Henq » środa 28 października 2015, 20:34

sankila napisał(a):Przepisy są ok, tylko nie rozumiem, co robią w tym miejscu, bo - zgodnie z dyspozycją znaków - to nie jest przecięcie dróg, tylko dwa skrzyżowania typu T.

Przepisy są ok i znaki są ok ale te Twoje dwa skrzyżowania już nie są ok. Zastanów się dlaczego wszystkim zabrakło słów na takie farmazony? ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » środa 28 października 2015, 20:40

szerszon napisał(a):Skąd wiesz ,ża za skrzyżowaniem nie ma miejsca ?
Wystarczy, ze na skrzyzowaniu nie miejsca.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 28 października 2015, 23:28

Jak nie ma miejsca na skrzyżowaniu to nie wjeżdżam, ale skoro jest i moge wjechać do miejsca w którym ustępuję pierwszeństwa innym pojazdom i widzę ,że za skrzyżowaniem jest miejsce, gdzie będę miał możliwość zjechać to dlaczego mam nie wjechać ?
Przy twoim toku rozumowania nikt nigdy nie skręci w lewo.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 28 października 2015, 23:55

Dlaczego? Co to zmienia jak wjedziesz? Po wjechaniu juz nie musisz ustapic pierwszenstwa choc bez wjechania bys musial... czekaj, czekaj to podobno moja teoria!?
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 28 października 2015, 23:59

Po wjechaniu juz nie musisz ustapic pierwszenstwa choc bez wjechania bys musial..

Gdzie tak napisałem,że nie muszę ustąpić pierwszeństwa ?
Nie widzę zbieżności z twoją teorią.Nie pochlebiaj sobie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 29 października 2015, 00:37

To po co sie pchasz skoro nic to nie zmienia?
szymon1977

Postprzez sankila » czwartek 29 października 2015, 02:21

Henq napisał(a):Przepisy są ok i znaki są ok ale te Twoje dwa skrzyżowania już nie są ok. Zastanów się dlaczego wszystkim zabrakło słów na takie farmazony? ;)
Nie słów im zabrakło, tylko paragrafów, którymi mogliby podważyć moje "kosmiczne" odkrycie, że droga podporządkowana i droga z pierwszeństwem nie są drogami równorzędnymi.
A farmazony łatwo udowodnić - wykazując ich niezgodność z przepisami ...
- wystarczy wskazać, że jest jedna droga podporządkowana, przecinająca drogę z pierwszeństwem,
- albo, że art 25 stoi ponad art. 5, nakazującym kierującemu zachowanie zgodnie z dyspozycją znaków.
Co prawda, nie rozumiem przyczyn tej histerii, skoro wystarczyłoby minimalnie przesunąć wloty dróg podporządkowanych i większość nie miałaby najmniejszych problemów z uznaniem dwóch niezależnych skrzyżowań typu T.

Czyli jesli istnieje jakiekolwiek oznakowanie dotyczące pierwszeństwa przejazdu to nie istnieje skrzyżowanie typu X ?
A czy znak może zmienić przebieg dróg?
Art. 5 mówi o zachowaniu kierującego, odmiennym niż wynikający z ustawy, a nie o zmianie definicji Ustawy.
Skrzyżowanie, utworzone przez dwie przecinające się drogi, było i jest skrzyżowaniem typu X - tako rzecze PoRD. Ale jeśli na środku tegoż skrzyżowania będzie stał znak D18, to kierowcy będą tam parkować auta, bo tak nakazuje art.5. Tylko, że jest różnica pomiędzy zachowaniem się na skrzyżowaniu jak na parkingu, a wpieraniu, że PoRD definiuje przecięcie dróg jako parking.

Jakoś nie miałeś problemu, żeby par. 36. uzasadniać połączenie kilku skrzyżowań w jedno - typu "O" i jeszcze wpierać, że "jest zgodne z definicją PoRD". Ja uzasadniam par.5.2. brak bezpośredniej relacji między przeciwległymi wlotami podporządkowanymi i nagle wielkie oburzenie? A może jakieś podstawy prawne?

A par. 25 zachowaj - przyda ci się do odpowiedzi na moje pytanie o zasady ruchu na C12 bez A7.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » czwartek 29 października 2015, 08:22

szymon1977 napisał(a):To po co sie pchasz skoro nic to nie zmienia?
Po to, bo nie jestem sam na drodze..pisałem ci,że współczuję innym kierującym jadącym za tobą.
Nie muszę stać 50 metrów od sygnalizatora nadającego sygnał czerwony.
Posiadając umiejętność czytania sytuacji na drodze mogę zatrzymać się 1 metr przed takim sygnalizatorem.
Podobno wiara czyni cuda...
Przy braku znajomości podstawowych przepisów na czymś trzeba się oprzeć. :wink:
==============================================
sankila napisał(a):Nie słów im zabrakło, tylko paragrafów,.
Ręce opadają...
-
wystarczy wskazać, że jest jedna droga podporządkowana, przecinająca drogę z pierwszeństwem,
definicja drogi i skrzyżowania.
że art 25 stoi ponad art. 5, nakazującym kierującemu zachowanie zgodnie z dyspozycją znaków.
Nie ponad tylko następny w kolejności po znakach. Oba pojazdy zbliżają się drogą podporządkowaną i ta relacja nas interesuj.
Fakt ,że skręcajacy w lewo rzekomo znalazł się na drodze z pierwszeństwem po skręcie jest zabawny( aby nie użyć mocniejszego słowa) i że z tego powodu nabył pierwszeństwo "według znaków" :lol:
Wskaż w którym miejscu został poinformowany,że ma pierwszeństwo.
W ktorym momencie zmienił się paragraf 1.2 ?
Co prawda, nie rozumiem przyczyn tej histerii, skoro wystarczyłoby minimalnie przesunąć wloty dróg podporządkowanych i większość nie miałaby najmniejszych problemów z uznaniem dwóch niezależnych skrzyżowań typu T.
Po zaznajomieniu się z przepisami powody staną się jasne. A o ile muszą być przesunięte wloty, aby można było traktować ,że są dwa skrzyżowania ?
Czy to tak samo jak dwie drogi oddzielone P-4 ? :lol:
A czy znak może zmienić przebieg dróg?
Ty poszłaś o wiele dalej...znaki ci "zrobiły" dwa skrzyżowania z jednego.Najprostsza krzyżówka z testów na kat B..a tu takie farmazony.
Art. 5 mówi o zachowaniu kierującego, odmiennym niż wynikający z ustawy, a nie o zmianie definicji Ustawy.
Ty zmieniłaś definicję..i stąd wszyscy odpadli... :lol:
Ale jeśli na środku tegoż skrzyżowania będzie stał znak D18, to kierowcy będą tam parkować auta, bo tak nakazuje art.5. Tylko, że jest różnica pomiędzy zachowaniem się na skrzyżowaniu jak na parkingu, a wpieraniu, że PoRD definiuje przecięcie dróg jako parking.

W którym miejscu postawisz ten znak ? Kolejny przykład z kosmosu. Gdzie się ustawia fizycznie znaki ?
Twoje tłumaczenie farmazona, jaki napisałaś jest jeszcze większym farmazonem.
Jakoś nie miałeś problemu, żeby par. 36. uzasadniać połączenie kilku skrzyżowań w jedno - typu "O" i jeszcze wpierać, że "jest zgodne z definicją PoRD".
I dalej nie mam. Napisane jest wyraźnie o skrzyżowaniu , a nie o skrzyżowaniach..natomiast ty dalej nie masz pojęcia o różnicy pomiędzy A-7 a A-7+C-12
Ja uzasadniam par.5.2. brak bezpośredniej relacji między przeciwległymi wlotami podporządkowanymi i nagle wielkie oburzenie?
:lol: :lol: :lol:
Możesz zacytować ten PARAGRAF 5.2 ? Czy teraz już wiesz , dlaczego wszyscy machnęli ręką ?
A może jakieś podstawy prawne?
No właśnie...
A par. 25 zachowaj - przyda ci się do odpowiedzi na moje pytanie o zasady ruchu na C12 bez A7.
Zasady ruchu są takie same. Nie ma innych przepisów dotyczących jazdy po skrzyżowaniu tego typu.
Naucz się odróżniać w końcu artykuł od paragrafu. Tą samą przypadłość miał jeden z klonów...dziwne ..prawda ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 29 października 2015, 08:28

sankila napisał(a):...że art 25 stoi ponad art. 5, nakazującym kierującemu zachowanie zgodnie z dyspozycją znaków.
Pokaz znaki okreslajce pierwszenstwo pomiedzy dwoma zblizajacymi sie do skrzyzowania drogami podporzadkowanymi (bialy i czerwony) inaczej niz wynika to z art.25.1. to zgodnie z art.5. sie do nich zastosujemy.
.....
szerszon napisał(a):...stać 50 metrów od sygnalizatora...
Dorysuj sygnalizator.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 29 października 2015, 09:00

Dorysuj sygnalizator.
Nie wyłapałeś ironii. :wink:
szerszon

Postprzez papadrive » czwartek 29 października 2015, 21:27

sankila napisał(a):Co prawda, nie rozumiem przyczyn tej histerii, skoro wystarczyłoby minimalnie przesunąć wloty dróg podporządkowanych i większość nie miałaby najmniejszych problemów z uznaniem dwóch niezależnych skrzyżowań typu T.

Obyś się zdziwiła. :wow: Przesunięcie wlotów na takim skrzyżowaniu (jednym ) może sięgać do 250 m (!). Oczywiście, tam będzie odpowiednia organizacja ruchu, ale to może być 1 (słownie- jedno) skrzyżowanie.

Ale jeśli na środku tegoż skrzyżowania będzie stał znak D18,...

A jeśli nad skrzyżowaniem będzie przelatywał gołąbek i zrobi w locie kupkę, która spadnie na skrzyżowanie, to wg. Ciebie, na której z przecinających się dróg będzie leżało to g...o. :?:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze