Wymuszenie na skrzyzowaniu - pomoc

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wymuszenie na skrzyzowaniu - pomoc

Postprzez szerszon » środa 15 lipca 2015, 07:47

Pominąłeś tytuł oddziału, w którym Ustawodawca wprost określił o czym napisał i nie jest to skrzyżowanie.
Pisał m.in o skrzyżowaniu.
Poczytaj dokładnie Art 25.1.
Cały oddział dotyczy miejsc, gdzie przecinają sie kierunki ruchu różnych uczestników. Pieszych , rowerzystów, pojazdów szynowych.... Skrzyżowanie jest jednym z tych miejsc i tylko o tym jest w tej chwili mowa.
Zbliżanie się do skrzyżowania jest tylko faktem towarzyszącym temu czemuś, który to fakt może wystąpić ale wcale nie musi.
A jakie to ma znaczenie ? Przy przejeździe przez skrzyżowanie może nastąpić przecięcie się kierunków ruchu pojazdów na jezdni i o tym traktuje Art 25.1. Jeśli nie ma kolizyjnych relacji to po prostu nie stosujesz... po co strzępić język ?
Co chcesz tym udowodnić ?
To waruj Szarik przed skrzyżowaniem a nie pchaj się na środek skrzyżowania jak to masz w zwyczaju w innych wątkach
Jak zwykle nie potrafisz podać konkretnego przykładu.
Oczywiście, że będę czekał przed linią P-13 , póki nie będę pewien,że moja jazda nie zmusi kogoś do istotnej zmiany prędkości lub kierunku.
Ty sobie wymyślasz punkty kolizyjne i masz zamiar stosować sie do tych punktów, a nie do Art 25.1.
Tylko oczekiwanie przed jednym z tych wymyślonych punków może zakończyć się wiązanką ze strony innego uczestnika na którego punkcie akurat oczekujesz. :lol:
.
Psycholog z rozdwojeniem jaźni? A może po prostu skleroza? Jak widać na powyższym przykładzie z P-13 jednak po raz kolejny się mylisz.
Poza tym że napisałeś ,że się mylę nie przedstawiłeś żadnego dowodu. Może pokażesz zdjęcie jakiegoś prostego skrzyżowania , gdzie są namalowane P-13 w zależności od kierunków jazdy i wzajemnych relacji poszczególnych uczestników ?
Obrazek
Zatrzymasz sie w miejscu, gdzie jest czerwona krecha to masz duże szansę utrudnić np lewoskręt pojazdowi o większych gabarytach.
A nie masz pewności co za moment np w sznurku pojazdów może nadjechać. Punkt kolizyjny będzie w innym miejscu.
Zatrzymanie sie przed linią raczej załatwia sprawę bez zbędnego filozofowania.

Obrazek
czy na tym skrzyżowaniu też wiedziesz na pas zewnętrzny i będziesz oczekiwał na ustąpienie pierwszeństwa pojazdom jadącym pasem wewnętrznym ? A jeśli w między czasie nadjedzie pojazd pasem zewnętrznym..będziesz się tłumaczył, że przecież punkt kolizyjny jest nie był w tym miejscu i to wina tego nadjeżdżającego pasem zewnętrznym ? Mocne masz podejście do przepisów.. :lol:
A Twoje samobóje potwierdzają, że mam.
Po poziomie zrozumienia przez ciebie przepisów raczej nie masz.Poza napisaniem ,że masz nie przedstawiasz żadnego logicznego punktu widzenia ...może czasami "bo widać" Jesteś jak dziecko w przedszkolu.."a ja mam" :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 15 lipca 2015, 17:51

szerszon napisał(a):Cały oddział dotyczy miejsc, gdzie przecinają sie kierunki ruchu różnych uczestników.
Zgadza sie! ...i to by bylo na tyle Twojej racji.
szerszon napisał(a):Skrzyżowanie jest jednym z tych miejsc i tylko o tym jest w tej chwili mowa.
Nie zgadza sie! Na skrzyzowaniu do przecinianis sie kierunkow ruchu dochodzi w wielu miejscach.
szerszon napisał(a):Pisał m.in o skrzyżowaniu.
Poczytaj dokładnie Art 25.1.
To sie takze nie zgadza! Ustawodawca zobowiazal Cie do konkretnych dzialan jeszcze przed wjechaniem na skrzyzowanie jezeli do przecinania sie kierunkow ruchu dochodzi na skrzyzowaniu.
szerszon napisał(a):Poza tym że napisałeś ,że się mylę nie przedstawiłeś żadnego dowodu.
Sam wykazales, ze jestes w bledzie.
szerszon napisał(a):...nie przedstawiasz żadnego logicznego punktu widzenia ...może czasami "bo widać" ...
Ale czego oczekujesz? Ze powtorze za Toba glupote choc widac, ze rozmijasz sie z rzeczywistoscia i trescia PoRD.

Czyzby po jednej wielkiej zmianie kietunku jazdy pora na jedno wielkie przeciecie kierunkow ruchu? Co niby logicznego w Twojej teoria sprzecznej z rzeczywistoscia i trescia PoRD?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » środa 15 lipca 2015, 22:47

papadrive napisał(a):Nie musi występować skrzyżowanie dróg równorzędnych. Wystarczy, że dwa wloty tego skrz. będą w stosunku do siebie równorzędne. aby PP rozstrzygać nie na podstawie znaków, a wspomnianego artykułu.
A na jakiej podstawie?
Na wlocie możesz mieć jeden z trzech znaków: D1, A7, B20 (T6 nie ma tu znaczenia)
D1 oznacza drogę z pierwszeństwem (pojazdy na tej drodze nie mają znaków, więc regulują pp między sobą art. 25)

A7 każe ustąpić pierwszeństwa jadącym drogą poprzeczną - wszystkim! - i tym z prawej, i tym z lewej,
B20 każe zatrzymać się przed drogą poprzeczną i ustąpić pierwszeństwa jadącym tą drogą - wszystkim! - i tym z prawej, i tym z lewej.
JADĄCYM - a nie mającym taki czy inny znak. Albo masz na poprzecznej jadącego, wiec stoisz, albo nie masz jadącego, więc jedziesz.

Pierwszeństwo przejazdu ustalają albo znaki, albo ustawa; nie ma opcji regulowania ustawą pierwszeństwa znaków.
Drogą podporządkowaną do skrzyżowania zbliżają się z przeciwnych kierunków pojazdy jeden ma zamiar jechać na wprost, drugi skręca w lewo...kto jedzie pierwszy i dlaczego ?
Ten, który pierwszy będzie miał możliwość wjazdu na drogę z pierwszeństwem. Droga nie traci pierwszeństwa tylko dlatego, że wjechał na nią pojazd z podporządkowanej.

Dwa pojazdy zbliżają się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem z przeciwnych kierunków.
Jeden skręca w lewo, a drugi jedzie na wprost.
Na jakiej podstawie określisz pierwszeństwo przejazdu ?
Świateł nie mają, znaków nie mają - zostaje ustawa (art. 25).
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » środa 15 lipca 2015, 23:15

szymon1977 napisał(a):Nie zgadza sie! Na skrzyzowaniu do przecinianis sie kierunkow ruchu dochodzi w wielu miejscach.

:lol: :lol: :lol: :lol: Nie zrozumiałeś . Pisałem,ze skrzyżowanie jest jednym z miejsc, gdzie dochodzi do przecinania sie kierunków ruchu, a ty mi teraz piszesz moje wcześniejsze słowa o wielu miejscach na skrzyżowaniu.
otóż oddział dotyczy takich miejsc jak...( może zrozumiesz :lol: )
przecięcia sie kierunków ruchu pojazdów jadących po drogach posiadających jezdnie- czyli łopatologicznie- pojazdy jadą po jezdni, każdy sojej , które przecinaja sie na skrzyzowniu. I dalej, czego nie zrozumiałeś. Relacji pieszy pojazd na PdP ( Art 26)
Rowerzysta vs pojazd ( Art 27)
pojazd szynowy vs pojazd na jezdni ( Art 28)
I właśnie to było celem sprecyzowania tematu dyskusji. :lol: :lol: :lol:
Znowu zrozumiałeś...ale beka.
To sie takze nie zgadza! Ustawodawca zobowiazal Cie do konkretnych dzialan jeszcze przed wjechaniem na skrzyzowanie jezeli do przecinania sie kierunkow ruchu dochodzi na skrzyzowaniu.
Myślenie i czytanie ze zrozumieniem ci sie nie zgadza.
napisałem ..pisał M.IN o skrzyzowaniu :lol: :lol: :lol:
Sam wykazales, ze jestes w bledzie.
Na razie w pierwszym akapicie wykazałem ci, ze nie masz pojęcia o przepisach i co zawiera sie w oddziale dotyczącym przecinania kierunków ruchu. :lol: :lol: :lol:
Ale czego oczekujesz?
Konkretnych przepisów i odpowiedzi , gdy ciebie przyłapuje na kolejnych bzdurach. :lol: :lol: :lol:
Podałeś przepis ,że kierujący nie musi byc informowany,ze jedzie droga z pierwszeństwem ? NIE.
Podałeś, gdzie jest napisane o kierunkujazdy przy C-12 ? NIE.
Podałeś przepis , gdzie jest napisane o 'własnym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać" ? NIE.
Wypisujesz farmazony,które nie maja potwierdzenia w przepisach.
Ze powtorze za Toba glupote choc widac, ze rozmijasz sie z rzeczywistoscia i trescia PoRD.
a ja myslałem ,że to wynika z tojej ograniczonej percpcji,że musisz sobie coś powtórzyc , aby zrozumieć. Wybacz, ale to zły sposób..nie działa :lol: :lol: :lol:
Powinieneś to udowodnić na podstawie przepisów..nie jesteś tego w stanie zrobić. Zarzuciłeś mi sprzeczność wypowiedzi w poszczególnych wątkach. Też nie potrafiłeś tego wskazać. Tak pyszczysz, co ci ślina na język przyniesie...szkoda,że bez sensu i bez dowodów.
A jeśli są sprzeczności i mi to zarzucasz to wypadałoby to wykazać. A tu nadal nic nie widzę. :lol: :lol: :lol: czyli trollujesz.
Czyzby po jednej wielkiej zmianie kietunku jazdy pora na jedno wielkie przeciecie kierunkow ruchu? Co niby logicznego w Twojej teoria sprzecznej z rzeczywistoscia i trescia PoRD?
Czyżby po kretyniźmie pt własny kierunek jazdy na skrzyzowaniu bo widać pora na pojedyńcze punkty na powierzchni skrzyzowania ? podałem ci przykłady na zdjęciach...nawet nie zainteresowałeś sie merytoryczną dyskusją...to ciebie nie intereuje. Ciebie interesuje zrobienie awanturki...na tyle ciebie tylko stać.A że wiedzy ci brakuje to zamiast awanturki jest jedna wielka beka bo resorak w piaskownicy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 15 lipca 2015, 23:30

szerszon napisał(a):Pisałem,ze skrzyżowanie jest jednym z miejsc, gdzie dochodzi do przecinania sie kierunków ruchu,
Zgadza sie. A art.25.1. dotyczy miejsca, w ktorym dochodzi do przecinania sie kierunkow ruchu, a nie calego skrzyzowania.

Na razie w jednym akapicie wykazałem ci, ze nie masz pojęcia o przepisach i co zawiera sie w oddziale dotyczącym przecinania kierunków ruchu. Jak zwykle brak konkretnych przepisów i odpowiedzi , gdy ciebie przyłapuje na kolejnych bzdurach. Wypisujesz farmazony,które nie maja potwierdzenia w przepisach. Tak pyszczysz, co ci ślina na język przyniesie...szkoda,że bez sensu i bez dowodów. A tu nadal nic nie widzę. :lol: :lol: :lol: czyli trollujesz. . Ciebie interesuje zrobienie awanturki...na tyle ciebie tylko stać. A że wiedzy ci brakuje to zamiast awanturki jest jedna wielka beka. Cala zawartosc merytoryczna Twojego tasiemca ogranicza sie do jednego zdania... a co najlepsze, zawarta w nim teza okazuje sie byc bledna.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 15 lipca 2015, 23:34

sankila napisał(a):
A7 każe ustąpić pierwszeństwa jadącym drogą poprzeczną - wszystkim! - i tym z prawej, i tym z lewej,
B20 każe zatrzymać się przed drogą poprzeczną i ustąpić pierwszeństwa jadącym tą drogą - wszystkim! - i tym z prawej, i tym z lewej..

W paragrafie 1 ze 170 napisali zupełnie co innego. Chyba trzeba ci zacytować, bo masz potężne problemy ze zrozumieniem przepisów.
b]JADĄCYM[/b] - a nie mającym taki czy inny znak.
Do tej pory wydawało mi się ,że pierwszeństwo ustala się na podstawie znaków, a nie czy ktoś jedzie po skrzyzowaniu chwilowo fragmentem drogi z pierwszenstwem
paragraf 1 jednak jest wiedzą tajemną. :lol:
Napisałem
Drogą podporządkowaną do skrzyżowania zbliżają się z przeciwnych kierunków pojazdy jeden ma zamiar jechać na wprost, drugi skręca w lewo...kto jedzie pierwszy i dlaczego ?

Ten, który pierwszy będzie miał możliwość wjazdu na drogę z pierwszeństwem. Droga nie traci pierwszeństwa tylko dlatego, że wjechał na nią pojazd z podporządkowanej.

A co jest napisane w paragrafie 1 ? :lol: :lol: :lol: :lol:
jest cos o zmianie pierwszeństwa w trakcie jazdy po skrzyzowaniu ? :lol: :lol: :lol:
Obrazek
17 Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1:
A. ma pierwszeństwo przed pojazdem 2
B. ma pierwszeństwo przed pojazdem 3
C. przejeżdża ostatni
Pewnie odpowiedź C jest nieprawidłowa, gdy 1 sie władował na skrzyzowanie... :lol: :lol:
A może powinien przeskoczyc nad droga z pierwszeństwem.
JEDNYM SŁOWEM -KOMPROMITACJA... naucz sie przepisów.
Nie przystoi na forum dotyczącym przepisów wypisywac takich idiotyzmów.
szerszon

Postprzez papadrive » środa 15 lipca 2015, 23:59

sankila napisał(a):Na wlocie możesz mieć jeden z trzech znaków: D1, A7, B20 (T6 nie ma tu znaczenia)
D1 oznacza drogę z pierwszeństwem (pojazdy na tej drodze nie mają znaków, więc regulują pp między sobą art. 25)

No, mają. D-1. :P
sankila napisał(a):
Ten, który pierwszy będzie miał możliwość wjazdu na drogę z pierwszeństwem.

Ty tak na poważnie. :?: :?: :?: :shock:
Droga nie traci pierwszeństwa tylko dlatego, że wjechał na nią pojazd z podporządkowanej.

Dobre na motto. 8)

sankila napisał(a):
Dwa pojazdy zbliżają się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem z przeciwnych kierunków.
Jeden skręca w lewo, a drugi jedzie na wprost.
Na jakiej podstawie określisz pierwszeństwo przejazdu ?
Świateł nie mają, znaków nie mają - zostaje ustawa (art. 25).

Mają D-1. Ale i tak Ci się udało. :spoko:
======
szymon1977 napisał(a):Ustawodawca zobowiazal Cie do konkretnych dzialan jeszcze przed wjechaniem na skrzyzowanie jezeli do przecinania sie kierunkow ruchu dochodzi na skrzyzowaniu.

Zgadza się. Teoretycznie, nie masz prawa wjechać na skrzyżowanie, jeśli nie masz możliwości kontynuowania jazdy. Więc czekasz przed wjazdem na nie, aż będziesz miał wolną drogę.
Teraz wyobraź sobie, że zawracasz, a z lewej nadjeżdża pojazd. On się zatrzymuje, bo ma Ciebie z prawej. Ty się zatrzymujesz, bo uważasz, że to on będzie miał w przyszłości PP i... klops. Stoicie i gnijecie. :?

Twoje dzielenie jednego manewru prowadzi do absurdu.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 00:09

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Pisałem,ze skrzyżowanie jest jednym z miejsc, gdzie dochodzi do przecinania sie kierunków ruchu,
Zgadza sie. A art.25.1. dotyczy miejsca, w ktorym dochodzi do przecinania sie kierunkow ruchu, a nie calego skrzyzowania.

Cala zawartosc merytoryczna Twojego tasiemca ogranicza sie do jednego zdania... a co najlepsze, zawarta w nim teza okazuje sie byc bledna.

Przecięcia kierunków ruchu na skrzyżowaniu występuje w wielu miejscach zależnych od wielu czynników -np kierunku jazdy poszczególnych pojazdów jak i obranych torów jazdy przy zmianie kierunku jazdy. pojazdy jadące po sobie nie muszą mieć identycznego toru jazdy m.in z powodu gabarytów, o których pisałem w swoim"tasiemcu" ( nie przeczytałeś...za długie i trudne..zmęczyłeś sie po dwóch zdaniach :lol: )
te punkty przecięcia moga sie zawierać na całej powierzchni skrzyżowania. Dlatego w przepisie ( Art 25.1) jest napisane o skrzyżowaniu, a nie o pojedynczych punktach jak sobie umyśliłeś.
Oczywiście treść merytoryczna została pominięta. pytanka ? Wołanie na puszczy.
O merytoryczności mojego tasiemca nie jesteś w stanie sie wypowiedzieć. Nie masz na to wiedzy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 16 lipca 2015, 22:19

papadrive napisał(a):On się zatrzymuje, bo ma Ciebie z prawej.
Nie zatrzymuje sie bo do punktu, w ktorym przecinaja sie kierunki ruchu dojade z lewej... no chyba, ze masz na mysli artyste "wyszkolonego" przez Szerszona.
papadrive napisał(a):i... klops.
Jak widzisz klopsa nie ma.
szerszon napisał(a):Przecięcia kierunków ruchu na skrzyżowaniu występuje w wielu miejscach...
A w art.25.1. mowa o kazdym z tych punktow z osobna a nie o wszystkich na raz bo sa na jednym skrzyzowaniu.
papadrive napisał(a):Twoje dzielenie jednego manewru prowadzi do absurdu.
Jak na razie to ten watek jest kolejnym dowodem, ze laczenie manewrow w jeden bo odbywaja sie na jednym skrzyzowaniu jest absurdem.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 22:38

Nie zatrzymuje sie bo do punktu, w ktorym przecinaja sie kierunki ruchu dojade z lewej... no chyba, ze masz na mysli ofiare "wyszkolona" przez Szerszona.
Nie popisuj się głupotą...dałeś już temu wyraz dostatecznie wiele razy. Na skrzyżowaniu , gdzie pierwszeństwo jest określone znakami dojeżdżasz do linii P-12 lub P-13, a nie do wymyślonego przez ciebie punktu. W przypadku kolizji masz czarno na białym , gdzie się zatrzymałeś.
W przypadku skrzyżowania równorzędnego czasami są linie P-14, gdzie ich umiejscowienie jest zbieżne z krawędzią jezdni poprzecznej. Poza tym naucz się przepisów..
§ 89. 1. Znak P-12 „linia bezwzględnego zatrzymania
— stop” wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu
w związku ze znakami pionowymi B-20 lub B-32.
2. Znak P-13 „linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów” wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu
w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze
znaku pionowego A-7.
3. Znak P-14 „linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów” wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu
na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych
lub przed sygnałem świetlnym.
A nie twoje "miejsca przecięcia się kierunków ruchu. :lol: :lol: :lol:
Tyle twoich teorii opartych na "wiedzy bezpośrednio z PoRD"
Jak widzisz klopsa nie ma.
Jest ..i to taki przynajmniej tygodniowy :lol:
A w art.25.1. mowa o kazdym z tych punktow z osobna a nie o wszystkich na raz bo sa na jednym skrzyzowaniu.
Poważnie ? Cytuj i wskazuj. :lol: :lol: :lol:
Znowu pewnie skończy się jak przy paragrafie 36 i kierunku jazdy.
Jak na razie to ten watek jest kolejnym dowodem, ze laczenie manewrow w jeden bo odbywaja sie na jednym skrzyzowaniu jest absurdem.
Po tym co pokazałeś i w tym wątku jedynym absurdem jest twoja obecność na forum z twoimi schizami :lol:
Nie potrafiłeś pokazać jak to manewr zawracania jest dwoma skrętami w lewo i nie potrafiłeś pokazać, gdzie się kończy pierwszy skręt a zaczyna drugi. :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 16 lipca 2015, 22:54

Napisz teraz gdzie ustepujesz PP i dlaczego na srodku skrzyzowania trollu. A dlaczego nie po raz pierwszy nawet Ty sam sie do swoich wlasnych dyrdymalow nie stosujesz nie skomentuje.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 23:07

Napisz teraz gdzie ustepujesz PP i dlaczego na srodku skrzyzowania trollu.

Napisałem gdzieś ,że na środku skrzyżowania ? Pisałem,że jest wiele punktów i nie ma konkretnych odniesień do konkretnych miejsc. Będziesz się kłócił z przepisami ? :lol:
A dlaczego nie po raz pierwszy nawet Ty sam sie do swoich wlasnych dyrdymalow nie stosujesz nie skomentuje.
Powtórzę..naucz się przepisów. podałem ci jak zwykle konkretne paragrafy...a ty co ? :lol: :lol: :lol: Zero.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 16 lipca 2015, 23:19

szerszon napisał(a):Będziesz się kłócił z przepisami ?
Nie. Bede stosowac sie bezposrednio do przepisow a nie do Twoich wizji.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 16 lipca 2015, 23:46

Nie. Bede stosowac sie bezposrednio do przepisow
No to się stosuj..po to ci je zacytowałem, a nie wymyślasz kolejne bzdety. :lol:
szerszon

Postprzez sankila » piątek 17 lipca 2015, 00:01

@papadriveDrogą podporządkowaną do skrzyżowania zbliżają się z przeciwnych kierunków pojazdy jeden ma zamiar jechać na wprost, drugi skręca w lewo...kto jedzie pierwszy i dlaczego ?

@sankila Ten, który pierwszy będzie miał możliwość wjazdu na drogę z pierwszeństwem.

@papadrive Ty tak na poważnie. :?: :?: :?: :shock:

Obejrzyj sobie rysuneczki, ze szczególnym uwzględnieniem nr 3:
D1A7.jpg
pierwszeństwo D1/A1
D1A7.jpg (23.41 KiB) Przeglądane 4447 razy

1/ zielony JUŻ jest na D1 i jedzie, czerwony jeszcze na A7 i musi się zatrzymać;
2/ czerwony i zielony wjechali jednocześnie - znaków JUŻ nie mają, jadą według ustawy
3/ zielony ma miejsce do wjechania, więc jedzie; czerwony nie ma miejsca, więc stoi i nie ma znaczenia, który z nich przyjechał wcześniej!
A może uważasz, że zielony ma stać jak melepeta - na cześć art. 25?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze