Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez ks-rider » poniedziałek 26 maja 2014, 23:10

Henq napisał(a):
1. pojazdy poruszajace sie autostrada Maja pierszenstwo

Tak to popatrz ja za
Nie bo po to jest ten znak bym wiedział że zbliżam się do skrzyżowania (definicja znaku!) i mam ustąpić pierwszeństwa.
Jeżeli było by tak jak piszesz i wszyscy zwolennicy braku skrzyżowania na autostradzie, to ten znak ustąp byłby zbyteczny bo wjeżdżam swoim pasem i kończy mi się i zmieniam na inny więc tak jest realizowane pierwszeństwo - zmiana pasa, ale tak nie jest i znaki po coś tam są, tak samo jak na normalnych skrzyżowaniach z wlotami i kończącymi się pasami znak A-7 jest bo informuje o skrzyżowaniu.
Wiesz co cechuje autostrade ? To, ze na autostradzie NIEMA SKRZYZOWAN ! ! !

I juz jest po dyskusji ! Sa wjazdy i zjazdy sama nazwa wjazd i zjazd mowi, ze NIE masz pierszenstwa.

Henq napisał(a):ale skoro dla Ciebie znaki są zbędne to dyskusja z Tobą nie ma sensu:

Widzisz sa znaki ostrzegawcze, zakazu i nakazu. Do jakiej grupy znakow zalicza sie ten o ktorym mowimy ? Podpowiem, ze jest trojkatny, ma zolte tlo z czarna ramka ... No jak zaskakujesz ?

Mam sie stosowac do czegos co jest tak oczywiste jak amen w paciezu ? PO prostu sie do tego stosuje i znak nie jest mi tu w niczym potrzebny, ani mnie ziebi ani grzeje, jak widac Tobie, sa one niezbedne jak tlen do oddychania. Ja Ci na to nic nie poradze, po prostu musisz z tym zyc.

:wink:
ks-rider

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 26 maja 2014, 23:23

Makabra napisał(a):
oskbelfer napisał(a):
Makabra napisał(a):oskbelfer jakoś nie kwapisz się odpowiedzieć na pytanie zadane przez leszka na wcześniejszej stronie dot. odwołania 40.

nie kwapie się, bo jego pytań nie widzę, a nie widze bo go ignoruje... proste ?

Proste jak budowa cepa :spoko:
oskbelfer napisał(a):jężeli idzie o odwoływanie ogranicenia 40 ---- to poszukaj w "szukajce"

Tak się nie wymigasz. Tu masz linka:
http://goo.gl/maps/FpdOD

Kiedy według Ciebie jest odwołana ta 40stka i dlaczego?

to że jest postawiona 40-tka, a jakiś debil zapomniał wstawić jej odwołania, gdyż wymyślił sobie że ta "łacznica" pod Brzeskiem "robi" za skrzyżowanie siwadczy jedynie dobitnie iż posród drogowców debili nie brakuje...

pewnie z rok temu --- na jednej z dróg krajowych, dyrektor debil, zamknął skrzyżowanie (zabetonowali ---znaczy rozdzielili betonami jezdnie dla przeciwnych kierunków) i debil na spotkaniu wiejskim mówił że spadła wypadkowość na tym skrzyzowaniu.... więc pytam debila --------- czy wie co to jest skrzyżowanie, i czy zdaje sobie sprawę oraz czy ma informacje o ile zrosła wypadkowosc 2 kilometry w dół i w górę od tego miejsca....oczywiście debil nie wiedział.....

Reasumując --- w necie jest stronka, gdzie internauci zamieszczja foty policyjnych radiowozów parkujacych np na przejsciu dla pieszych itp miejscach....

fajnie byłoby gdyby kierowcy zaczęli piętnować własnie takie głupawe oznakowanie jak to które pokazałeś

np A 7 n autostradzie, lub ograniczenie prędkości bez jego odwołania....

jeszce raz pytam się teraz Ciebie makabra ----- rozwidlenie z autosrady prowadzi na parking przy autostradzie ---- czy to jest skrzyżowanie ?

apeluje ---------- prd, 170, 220 -------czytać --------analizować-----------a nastpenie dyskutować :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » poniedziałek 26 maja 2014, 23:35

@oskbelfer
Ale chyba coś przegapiłeś. A-7 jest w Polsce przed każdym wlotem na autostradę. Wszyscy dookoła debile widocznie, nikt w Polsce znaków ustawiać nie potrafi. Wszystkie wloty oznaczone jako skrzyżowania, do tego na każdym ustąp pierwszeństwa. Odwoływania znakiem ograniczenia prędkości z łącznika też nie kojarzę. Dalej nikt nie podał dlaczego na autostradzie nie ma skrzyżowań, tylko cały czas powtarzanie, że nie ma, bo nie. :lol:
Ja dalej nie wiem dlaczego miałoby nie być :hmm:

ks-rider napisał(a):A w Niemczech nie odwoluja ?

Niemieckich przepisów w życiu nie czytałem. Tak mi się wydawało na podstawie tego co zaobserwowałem. Zresztą wcale by mnie to nie zdziwiło, bo w wielu państwach tak jest.
Swoją drogą skoro na stronie komendy wojewódzkiej policji w Szczecinie też o tym wspominają, to chyba jednak coś jest na rzeczy:
Wyjeżdżając do Niemiec pamiętaj, że :

- Znaki zakazu nie są odwoływane, tak jak w Polsce, przez skrzyżowanie !!! Odwołanie zakazu następuję wyłącznie przez znak drogowy, który może być ustawiony zarówno po prawej jak i po lewej stronie jezdni.

Jeśli to jest bardziej skomplikowane to będę wdzięczny za wyjaśnienie. Do tej pory w Niemczech zachowywałem się tak jakby skrzyżowania nie odwoływały znaków i miałem wrażenie, ze miejscowi zachowują się tak samo.
lith

Postprzez kombi » poniedziałek 26 maja 2014, 23:41

ks-rider napisał(a):Wiesz co cechuje autostrade ? To, ze na autostradzie NIEMA SKRZYZOWAN ! ! !
I juz jest po dyskusji ! Sa wjazdy i zjazdy sama nazwa wjazd i zjazd mowi, ze NIE masz pierszenstwa.
§ 9.1 1)droga klasy A powinna mieć powiązania z drogami klasy G i drogami wyższych klas, odstępy między węzłami nie powinny być mniejsze niż 15 km, a w granicach lub sąsiedztwie dużego miasta lub zespołu miast - nie mniejsze niż 5 km; dopuszcza się wyjątkowo pojedyncze odstępy nie mniejsze niż 5 km, a w granicach lub sąsiedztwie dużego miasta lub zespołu miast - nie mniejsze niż 3 km, jeżeli potrzeby funkcjonalno-ruchowe takie odstępy uzasadniają, przy czym stosowanie na drodze klasy A zjazdów jest zabronione;
oskbelfer napisał(a):apeluje ---------- prd, 170, 220 -------czytać --------analizować-----------a nastpenie dyskutować :)
W pierwszej kolejności powinieneś się zwrócić z tym apelem sam do siebie...
Nie uważasz, że to nie wszystkie autostrady w Polsce są źle oznakowane, tylko ty czegoś nie zajarzyłeś?
kombi

Postprzez ks-rider » poniedziałek 26 maja 2014, 23:53

kombi napisał(a):droga klasy A powinna mieć powiązania z drogami klasy G i drogami wyższych klas, odstępy między węzłami nie powinny być mniejsze niż 15 km, a w granicach lub sąsiedztwie dużego miasta lub zespołu miast - nie mniejsze niż 5 km; dopuszcza się wyjątkowo pojedyncze odstępy nie mniejsze niż 5 km, a w granicach lub sąsiedztwie dużego miasta lub zespołu miast - nie mniejsze niż 3 km, jeżeli potrzeby funkcjonalno-ruchowe takie odstępy uzasadniają, przy czym stosowanie na drodze klasy A zjazdów jest zabronione;

===========================
To nie red tube !!!! szerszon tu był :D
=============================

Nie jestem´budowlancem / budowniczym i informacje jakie podales zupelnie mnie nie interesuja.

Jezeli jest zabronione, to az dziw, ze wogole ktos moze na ta autostrade wjechac czy z niej zjechac. :mrgreen:

Lith, nie dzisiaj. W Srode jestem w PL i bede mial na to czas

pozdro

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » wtorek 27 maja 2014, 00:01

To jeszcze raz podsunę
220
pkt 6.4.2.1
Oznakowanie jezdni głównej autostrady w obrębie węzła
i m.in A-6d wlot drogi jednokierunkowej z prawej strony
O A-7 nic nie napisali..widocznie stoją wcześniej
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 27 maja 2014, 01:22

Wezel Przylesie.jpg

Tylko nadal nie wiem czy to skrzyżowanie czy ....?
szoferemeryt

Postprzez Henq » wtorek 27 maja 2014, 07:53

szoferemeryt napisał(a):Tylko nadal nie wiem czy to skrzyżowanie czy ....?

No ale w czym masz problem? Sam wkleiłeś oznakowanie na autostradzie znaki same mówią za siebie.
ks-rider napisał(a):Wiesz co cechuje autostrade ? To, ze na autostradzie NIEMA SKRZYZOWAN ! ! !

@ks-rider
Po pierwsze Cytuj to co ja napisałem a nie wybieraj tego co sam napisałeś i przypisujesz do mnie!
Po drugie krzyczysz "nie ma skrzyżowań nie ma skrzyżowań" - pięć osób dało Ci mocne argumenty że jednak są skrzyżowania, a Ty wraz z jeszcze innym pieniaczem nie możecie dodać prostego zapisu z PoRD czy też 220. 170. na który się powołujecie że na autostradach nie ma skrzyżowań - co mam Ci na słowo wierzyć? "Znaki mówią co innego ale ja mam wierzyć @ks-rider i @oskbelfer bo oni mówią inaczej!" - gdzie wasze argumenty gdzie przykłady? Wasze słowo to za mało!
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szoferemeryt » wtorek 27 maja 2014, 09:12

Henq napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Tylko nadal nie wiem czy to skrzyżowanie czy ....?

No ale w czym masz problem?

Problem w tym, że na tym forum każdy stosuje niedomówienia, właśnie jak TY!
Nikt nie pisze wyraźnie i zrozumiale dla wszystkich, po to wkleiłem oznakowanie, gdyż jedni twierdzą że łączenie autostrady z inną drogą nie jest skrzyżowaniem, a inni widząc identyczne oznakowanie twierdzą wręcz coś innego. To kto ma rację?
JEST TO SKRZYŻOWANIE CZY NIE JEST ?
Czy uzyskam jednoznaczną odpowiedź, TAK lub NIE.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » wtorek 27 maja 2014, 09:31

oskbelfer napisał(a):to że jest postawiona 40-tka, a jakiś debil zapomniał wstawić jej odwołania, gdyż wymyślił sobie że ta "łacznica" pod Brzeskiem "robi" za skrzyżowanie siwadczy jedynie dobitnie iż posród drogowców debili nie brakuje...

pewnie z rok temu --- na jednej z dróg krajowych, dyrektor debil, zamknął skrzyżowanie (zabetonowali ---znaczy rozdzielili betonami jezdnie dla przeciwnych kierunków) i debil na spotkaniu wiejskim mówił że spadła wypadkowość na tym skrzyzowaniu.... więc pytam debila --------- czy wie co to jest skrzyżowanie, i czy zdaje sobie sprawę oraz czy ma informacje o ile zrosła wypadkowosc 2 kilometry w dół i w górę od tego miejsca....oczywiście debil nie wiedział.....

Reasumując --- w necie jest stronka, gdzie internauci zamieszczja foty policyjnych radiowozów parkujacych np na przejsciu dla pieszych itp miejscach....

fajnie byłoby gdyby kierowcy zaczęli piętnować własnie takie głupawe oznakowanie jak to które pokazałeś

np A 7 n autostradzie, lub ograniczenie prędkości bez jego odwołania....

No to wreszcie dowiedziałem się, że uważasz takie oznakowanie za błędne. Zechciej teraz spojrzeć na węzeł A4 przy Krakowie. Na dwóch linkach dwie drogi łączące się w jedną która dochodzi do "dwupasmówki właściwej"
https://www.google.pl/maps/@49.991764,1 ... !2e0?hl=pl
Rozumiem że to powyżej ze znakiem B20 też nie jest skrzyżowanie, bo jest to błędne oznakowane i ono nie odwołuje tej 40stki:
https://www.google.pl/maps/@49.989534,1 ... !2e0?hl=pl

Tutaj jeden znak B33 stoi przed D9 a drugi B33 już za D9. Czyli stawiają znaki tak na chybił trafił?
https://www.google.pl/maps/@50.005756,2 ... !2e0?hl=pl

Kolejne przykłady B33 za D9:
https://www.google.pl/maps/@50.012625,2 ... !2e0?hl=pl
https://www.google.pl/maps/@49.988932,2 ... !2e0?hl=pl
https://www.google.pl/maps/@49.991297,2 ... !2e0?hl=pl
https://www.google.pl/maps/@50.000866,2 ... !2e0?hl=pl
https://www.google.pl/maps/@50.003373,2 ... !2e0?hl=pl
https://www.google.pl/maps/@49.99077,20 ... !2e0?hl=pl
https://www.google.pl/maps/@49.99265,20 ... !2e0?hl=pl

oskbelfer napisał(a):jeszce raz pytam się teraz Ciebie makabra ----- rozwidlenie z autosrady prowadzi na parking przy autostradzie ---- czy to jest skrzyżowanie ?

Cóż mogę napisać. Nie podchodzi pod definicję:

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

Pewnie zapytasz teraz jak odróżnić zjazd na parking od zjazdu na inną drogę skoro nie widać parkingu bo jest za drzewami :D
Makabra

Postprzez LeszkoII » wtorek 27 maja 2014, 19:27

Makabra, takich przykładów co podawałeś za moim( A4 - węzeł Brzesko) jest coś około 98% na mój gust :) Oczywiście zdarzają się przypadki odwołania znaku B-33 znakiem B-34 na łącznicy. Trzeba jeszcze wiedzieć, z jaka prędkością można się poruszać na tej drodze- łącznicy (która nie jest autostradą).

A slogan typu "na autostradach nie ma skrzyżowań" jest niczym nieuzasadnionym poglądem.

P.S.Może Oskbelfer nie miał tego na szkoleniu, bo nauka jazdy/egzamin na autostradzie... to jeszcze nie te czasy. Będzie zatem jechał 40 km/h bo tego mu nie zabraniają przepisy :D Oczywiście, że zabraniają.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » wtorek 27 maja 2014, 19:33

Oj "fahofcy, fohofcy" i specjaliści od skrzyżowań :)

Ludzie zastanówcie się jeszcze nad innym zapisem (wersja podwójna związana ze zmianą "brzmienia") i proszę skończcie raczyć mnie definicją skrzyżowania jako rozwidlenia......lub połączenia

[3) autostrada – drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami dro-gowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczoną tyl-ko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie cią-gnięcia przyczep;]
<3) autostrada – drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przezna-czoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych, z wyłączeniem cztero-kołowca, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep;>
[4) droga ekspresowa – drogę dwu- lub jednojezdniową, oznaczoną odpo-wiednimi znakami drogowymi, na której skrzyżowania występują wyjątko-wo, przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych;]
<4) droga ekspresowa – drogę dwu- lub jednojezdniową, oznaczoną od-powiednimi znakami drogowymi, na której skrzyżowania występują wyjątkowo, przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych, z wyłączeniem czterokołowca;>

a teraz geniusze, czekam na odpowiedź ---- dlaczego na drodze ekspresowej dopuszcza się wyjątkowo skrzyżowania, a na autostradzie nic na ten temat się nie wspomina ?

Czyżby "ekspresówka" była "ważniejsza" od autostrady ?

Prosze Was bardzo skończcie pi..... :) pi.....= pitolić :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » wtorek 27 maja 2014, 20:33

na autostradzie skrzyżowania występują też sporadycznie :) tylko że są to połączenia i rozwidlenia dróg i w tym przypadku nie ma mowy o RUCHU POPRZECZNYM.

Weź sobie w końcu do ręki to PoRD i przeczytaj stosowne definicje.
Nie obrażaj ludzi na Forum!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » wtorek 27 maja 2014, 20:44

szoferemeryt napisał(a):Czy uzyskam jednoznaczną odpowiedź, TAK lub NIE.
Toż uzyskałeś jednoznaczne odpowiedzi:
TAK:
LeszkoII: forma skrzyżowań autostrad polega na połączeniu/rozwidleniu dróg [...]
Makabra: Na autostradzie kierunki ruchu sie nie przecinaja, ale wystepuja polaczeni i rozwidlenia.
kombi: Niektórzy sobie wmówili, że na autostradzie nie ma skrzyżowań i teraz powtarzają to jak mantrę... Tymczasem PORD jest jednoznaczne w tej kwestii.
Henq: Skrzyżowanie to nie tylko przecięcie to również rozwidlenie a właśnie to rozwidlenie na autostradzie występuje.
lith: Pord precyzyjnie definiuje skrzyżowanie, wlot na autostradzie spełnia tę definicję, znaki ostrzegają przed skrzyżowaniem,
szerszon: nie ma ruchu poprzecznego, co nie wyklucza istnienia skrzyżowania w sensie połączenia lub rozwidlenia.

NIE
ks-rider: Definicja duzo nie da [...] Nie to nie jest skrzyzowanie, tak jak powiedzial juz przedmowca, na autostradach nie wystepuja skrzyzowania.
oskbelfer: Skrzyżowania nie występują na autostradzie. [...] sprawa skrzyżowań, a raczej ich braku na autostradach jest prosta
sankila: skrzyżowanie dróg z samej definicji zawiera przecięcie kierunków ruchu, umożliwiającą zmianę kierunku jazdy - nie ma zmiany kierunku, nie ma skrzyżowania.

Wybierz sobie którąś :hmm:

De facto, problem rozstrzyga się na poziomie skrzyżowania - albo każde połączenie i rozwidlenie, albo połączenie i rozwidlenie w miejscu przecięcia kierunków ruchu.
Chyba mamy sytuację patową, bo albo ktoś przywróci skrzyżowaniu jego "intersection", a tym samym wyśle w kosmos "teorię jednego skrzyżowania", albo będzie to pierwsze (i mam nadzieję - jedyne) forum, z "udowodnionymi" skrzyżowaniami na autostradzie :wow:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez kombi » wtorek 27 maja 2014, 21:16

Sankila, na tobie to się akurat zawiodłem.
Przecież ty jako jedyna widzisz pięć skrzyżowań tam gdzie jest tylko jedno, a tutaj masz wszystko na tacy, znaki, definicje, a skrzyżowania nie widzisz...
Kobiety jednak zmienne są... :mrgreen:
sankila napisał(a):skrzyżowanie dróg z samej definicji zawiera przecięcie kierunków ruchu, umożliwiającą zmianę kierunku jazdy
Gdzie ty znalazłaś ten swój egzeplarz pord?
Ostatnio zmieniony wtorek 27 maja 2014, 21:21 przez kombi, łącznie zmieniany 1 raz
kombi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze